Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Portavioanele SUA au intrat în vizorul Rusiei. Succesul primei fregate ruse echipate cu racheta hipersonică Zircon, un răspuns pentru forța americană
Forțele navale
Data actualizării:
Data publicării:
În cadrul vizitei de lucru din 21 noiembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a îndemnat șantierele navale ruse să construiască nave multirol cu sisteme de rachete de înaltă precizie, concepute pentru a distruge infrastructură critică și ținte navale, inclusiv portavioane și grupări de lovirea ale acestora.

De asemenea, vorbind la o ședință a Ministerului Apărării, generalul Șoigu a mai cerut ca toate componentele forțelor nucleare strategice să fie menținute gata de luptă.

În discursul său, ministrul rus a lăsat să se înțeleagă că Rusia intenționează să accepte provocarea reprezentată de “intenția neclintită a conducerii SUA de a slăbi Rusia”. Iar Moscova știe că grupările portavioanelor americane sunt cheia menținerii hegemoniei SUA, după cum este foarte conștientă că lupta împotriva acestora nu este deloc o sarcină simplă.

 

Provocarea distrugerii unui portavion

 

Portavionul operează ca grupare de atac îmbarcată sau ca forță operativă care cuprinde alte nave de luptă și de sprijin. Un portavion este de obicei prevăzut cu un sistem de apărare pe mai multe straturi, care include sisteme de arme apropiate (CIWS), rachete cu rază medie și sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă.

În plus, celelalte nave de luptă din gruparea sa de lovire sunt dotate cu diverse sisteme de apărare antiaeriană care contribuie la apărarea generală a întregii grupării navale.

În timpul operațiilor, spațiul aerian din jurul grupării navale a unui portavion este monitorizat continuu de platformele aeriene de control și avertizare timpurie AEW&CS aduse în zona de operații la bordul portavionului.

Rachetele de croazieră subsonice, cum ar fi Kalibr, nu reprezintă nicio amenințare pentru un portavion. Ele sunt ușor de detectat și pot fi distruse cu mult înainte de a ajunge oriunde în apropierea grupării portavionului, chiar și în cazul unui atac “de saturație” bazat pe un număr mare de rachete utilizate simultan sau într-un interval foarte scurt de timp.

 

Capacitatea Rusiei de a scufunda un  portavion

 

Navele ruse au în prezent un singur sistem de arme dedicat combaterii portavioanelor (americane) – racheta P-700 Granit (SS-N-19 „Shipwreck”).

Racheta Granit, cu o greutate totală de 7.000 kg, este un gigant cu focos de 750 kg și cu autonomie maximă de 625 km. Aceasta poate zbura la viteze de până la 1,6  Mach la altitudine joasă și peste 2,5 Mach la altitudine mare. Granit poate fi, de asemenea, înarmată cu un focos termonuclear. .

O singură lovitură cu Granit, chiar și cu un focos convențional, ar paraliza cel mai probabil activitatea unui portavion.

Crucișătoarele grele cu propulsie nucleară din clasa Kirov ale Forțelor Navale ruse sunt înarmate cu racheta Granit. Aceste nave pot transporta o sarcină maximă de 28.000 de tine și pot avea la bord nu mai puțin de 20 de rachete P-700.

Cu toate acestea, doar două crucișătoare din clasa Kirov – Piotr Veliki și Amiral Nahimov – sunt operaționale în prezent. Astfel, având în vedere numărul mic de nave rusești înarmate cu rachete Granit, locația lor poate fi cunoscută în orice moment de Marina SUA.

Raza de acțiune a avioanelor de luptă multirol F/A-18C/D Hornet de pe portavion este de aproximativ 550 km cu rezervoare standard de combustibil. Atunci când sunt echipate cu rezervoare externe de combustibil sau când sunt folosite capabilități de realimentare în aer, raza de acțiune a avioanelor poate fi semnificativ extinsă.

Ca atare, există șanse extrem de reduse ca o navă de război rusească să se apropie de o grupare  de portavion până la distanța la care să poată utiliza eficient rachete Granit.

 

Rachetă P-800 Oniks

 

Rachetele rusești P-800 Oniks au o viteză supersonică și o manevrabilitate ridicată, ceea ce le-ar permite să pătrundă în apărarea unei grupări navale de portavion, mai ales că sunt desfășurate pe multe nave de război și pe submarine.

Cu toate acestea, focosul lor de “doar” 300 kg poate fi considerat mic raportat la dimensiunea țintei, iar rezultatul unui angajament între o navă a marinei ruse înarmată cu rachete Oniks și o grupare navală a unui portavion american ar depinde de circumstanțele specifice, de contramăsurile folosite de gruparea navală și, în general, de succesul pătrunderii rachetei prin apărarea portavionului.

Chiar și în cazul străpungerii apărării multistrat, șansele ca un număr mic de lovituri Oniks să poată scufunda un portavion sunt minime.

Este adevărat că numărul navelor de suprafață și submarinelor rusești înarmate cu rachete Oniks se ridică la zeci, dar, pe lângă faptul că Marina SUA menține active nu mai puțin de 11 portavioane cu grupări de lovire, rămâne provocarea de a angaja o astfel de grupare navală în raza de lansare a rachetelor Oniks, în condițiile în care americanii și partenerii lor monitorizează continuu mișcarea navelor și în special a submarinelor ruse.

 

Alternativa Granit-ului

 

Revenind la declarațiile lui Șoigu, este puțin probabil ca acesta să fi avut în minte racheta Oniks în timpul discursului său.

Racheta Granit urmează să fie înlocuită cu racheta de croazieră hipersonică 3M22 Zircon ca “ucigaș de portavioane” ales al marinei ruse. Zircon poate atinge viteze de până la 8 Mach și poate lovi ținte la distanțe de până la 1.000 km.

Spre deosebire de Granit și Oniks care puteau atinge viteze supersonice mari, “hipersonica” Zircon va fi aproape imposibil de interceptat de către apărarea antiaeriană a grupării portavionului.

La acest moment se apreciază că Zircon are un focos de 300 - 400 kg. Cu toate acestea, viteza sa considerabil mai mare l-ar face la fel de distructiv ca și cel utilizat de Granit. O lovitură de Zircon poate provoca avarii grave unui portavion.

 

Nave de luptă Proiect 22350 

 

Fregata Proiect 22350 Amiral Golovko va fi prima navă de luptă a Forțelor Navale ruse care va fi înzestrată cu rachete hipersonice Zircon. Nava este deja echipată cu celule 3S14 VLS care pot fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră antinavă Kalibr, Oniks sau Zircon.

Serghei Şoigu, a declarat în cadrul discursului său ținut în fața militarilor că fregata Amiral Golovko este supusă unor teste de stat.

Mai devreme, pe 31 martie, Ministerul rus al Apărării a informat că Fregata Amiral Golovko a sosit la baza principală a Flotei de Nord pentru a efectua testele de uzină pe mare și teste de stat, precum și pentru testele de tragere în poligoanele de antrenament din Marea Barenț.

Inițial, fregata Amiral Golovko trebuia să fie livrată Forțelor Navale ale Federației Ruse până la sfârșitul anului 2022. Ulterior, livrarea a fost replanificată pentru acest an, iar după ce Șoigu a anunțat că acesata încă efectuează teste de stat, este posibil să asistăm la o nouă replanificare a intrării în serviciu, pentru anul 2024.

Rușii își doresc ca toate viitoarele nave de luptă Project 22350 să fie înarmate cu rachete Zircon, iar șantierul naval Severnaya Verf a primit până acum comenzi pentru 6 astfel de nave.

În pofida întârzierilor intrării în serviciu a primei fregate echipate cu Zircon, declarația generalului Shoigu cu privire la necesitatea mai multor astfel de nave de luptă sugerează că Rusia ar avea în vedere o nouă comandă pentru încă 6 fregate. Potrivit comandantului adjunct pentru armament al Forțelor Navale ruse, viceamiralul Viktor Bursuk, marina rusă are nevoie de cel puțin 15 astfel de fregate în versiuni de bază și îmbunătățite.

Alte platforme care pot primi Zircon sunt corvetele din clasa Gremyashchy (prevăzute din construcție cu celule VLS UKSK) și fregatele din clasa Udaloy.

Concluzie: Deși într-un ritm greoi, încetinit și mai mult de decizia de a invada Ucraina, Rusia este totuși în măsură să construiască o capabilitate de combatere a portavioanelor americane bazată pe racheta Zircon.

Scopul inițial probabil ar fi acela de a desfășura Zircon pe fregatele Proiect 22350 și pe 8 fregate Proiect 1155/1155.1 (considerate distrugătoare de armatele occidentale) din clasa Udaloy, renovate și modernizate prin echiparea cu celule 3S14 VLS.

Se urmărește, de asemenea, instalarea rachetelor Zircon pe submarinele din clasa Yasen și pe submarinele modernizate din clasa Oscar.

Pe lângă capacitatea de distrugere a portavioanelor de pe navele sale de luptă, Rusia are în vedere utilizarea rachetelor hipersonice de croazieră lansate din aer.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Forțele Navale ale SUA retrag portavionul Gerald R. Ford din Marea Mediterană. Acesta a tranzitat Strâmtoarea Gibraltar, în direcția Oceanului Atlantic
Marina indiană și-a pierdut răbdarea: Distrugătorul INS Chennai a fost trimis pentru a împiedica capturarea unui cargou în Marea Arabiei
Pentagonul: Piloții ucraineni ar trebui să finalizeze pregătirea pe avioane F-16 până la sfârșitul anului 2024
Beijingul își etalează forța în Marea Chinei de Sud, în timp ce Filipine și Marina SUA desfășoară exerciții militare în regiune
Importanţa atacului efectuat de ucraineni asupra navei ruse Novocherkassk: Pentru Ucraina a fost un imbold de care avea mare nevoie
Turcia confirmă că strâmtorile de la Marea Neagră vor fi închise până la sfârșitul conflictului ruso-ucrainean. Dragoarele primite de Ucraina din Marea Britanie nu vor putea intra în regiune
De la kamikaze la USV cu rachete: Cum evoluează dezvoltarea dronelor marine ucrainene Sea Baby (Video)
Fost Comandant Suprem al SACEUR: China nu va putea înfruta militar SUA în următorii 10 ani
Rachete antinavă lansate de proxy Iranului spre distrugătoare americane în Marea Roșie. USS Gravely a doborât ambele rachete
Japonia scrie istorie: În premieră după războiul mondial, JS Kaga, portavionul japonez care va opera F-35, a ieșit pe mare
O navă cago a lovit o mină în Marea Neagră. Nava se îndrepta spre unul din porturile Ucrainei de la Dunăre
Nava rusă de desant Novocherkassk nu este sigura pierdere înregistrată de ruși în portul Feodosia. Imaginile din satelit oferă noi informații
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) folosește un nou tip de dronă navală pentru operațiuni speciale în Marea Neagră
USS Gerald Ford, cea mai scumpă și modernă navă de luptă construită vreodată, a sosit în Creta. Portavionul este la a doua oprire pe teritoriu elen
Nava rusă Novocherkassk, distrusă cu rachete Storm Shadow. Rusia a pierdut 20% din Flota Mării Negre în 4 luni
Marina Indiei a trimis distrugătoare în Marea Arabiei după atacul asupra unei nave comerciale
Nava de desant Novocherkassk, victima rachetelor Storm Shadow lansate de Su-24 (Video). Rusia recunoaște, într-un gest rarisim, pierderea navei
Încă o lovitură primită de Marina rusă: Nava de desant Novocherkassk, din portul Feodosia din Crimeea, a fost distrusă într-o explozie uriașă
Ochii Iranului din Marea Roșie. O navă de spionaj iraniană oferă informații rebelilor Houthi înainte de atacurile asupra navelor comerciale
Marea Roșie fierbe. Americanii au doborât patru drone și susțin că Iranul este „profund implicat” în atacurile asupra navelor din regiune
Absența Arabiei Saudite din coaliția internațională din Marea Roșie ridică semne de întrebare
Marina americană primește primul submarin fără echipaj uman (Foto): Programul Orca aduce o nouă clasă de submarine autonome în dotarea forţelor navale
Occidentul are o mare dilemă în Marea Roșie: Dronele rebelilor Houthi sunt de sute de ori mai ieftine decât rachetele interceptoare Aster 15 sau SM-2
Coaliția maritimă din Marea Roșie: Operația ''Prosperity Guardian'', una dintre cele trei opţiuni alese de SUA împotriva rebelilor Houthi
Rebelii Houthi amenință noua coaliție condusă de americani: ”Avem arme care vă pot distruge submarinele și portavioanele”
Marea Neagră este un punct de importanţă strategică: Marea Britanie, pact pe 10 ani privind asumarea unor angajamente de securitate navală pentru Ucraina
În doar o săptămână, trei distrugătoare americane au intrat în Marea Mediterană
Washingtonul pregătește o operație militară împotriva grupării yemenite Al Houthi: Anterior, Administrația Biden a fost reticentă să răspundă militar
Turcia, România și Bulgaria semnează, în ianuarie, un acord pentru deminarea în Marea Neagră. Sunt așteptate să se alăture Ucraina și Georgia
Rusia își întărește prezența navală în Marea Mediterană: Submarinul diesel-electric “Ufa” a trecut prin Strâmtoarea Gibraltar

Ştiri Recomandate

Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
O dronă a Ucrainei a lovit în partea de nord a orașului rusesc Sankt Petersburg
Un alt Su-34 a fost doborât, Rusia ajungând la 25% din flotă pierdută. Cum se explică faptul că simultan mai pică și câte un Su-35
Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi
Rușii spun că au respins un atac asupra Podului Crimeei. Ucrainenii pun presiune pe apărarea rusă cu Storm Shadow și drone momeală ADM-160 MALD
Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică
„Fără război!” O înmormântare-reper pentru istoria Rusiei, transformată în cel mai amplu protest de la începutul războiului; mii de persoane au participat
Senatul SUA aprobă vânzarea F-16 către Turcia
Avioane de luptă franceze Rafale ajung în România pentru manevre cu F-16 românești. Franța contribuie și la apărarea antiaeriană a României
Șeful Pentagonului: Dacă câștigă în Ucraina, Rusia nu se va opri, iar NATO va fi atrasă în război. Propaganda, la Moscova: Acum toată lumea vede că Washingtonul e agresorul
Putin blufează când amenință cu arma nucleară? Liderul de la Kremlin vrea să ne intimideze, spune secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană
Israelul demontează cu materiale video acuzele Hamas despre deschiderea focul asupra convoiului umanitar. Mai mult, tancurile Merkava s-au retras când situația a degenerat
Când nu le pierd pe front, rușii își distrug singuri echipamentele: Sistemul antiaerian Pantsir-S1 s-a răsturnat în timp ce rula pe șosea
”În anii 90, făceau 760.000 de bucăți pe an”. Balcanii pot salva Ucraina. În Bosnia și Herțegovina se poate produce muniție pe bandă rulantă
1 milion de drone pe an s-a dovedit a fi un obiectiv mai mult decât realizabil: 200.000 de drone au fost fabricate deja în Ucraina în numai 2 luni
Pentagonul: Fără ajutorul SUA, Ucraina va fi dezavantajată în ceea ce privește artileria și apărarea aeriană
Finlanda nu impune restricții în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armelor transferate
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit un post de comandă al trupelor ruse, utilizând o bombă ghidată JDAM (Video)
Mark Galeotti: Macron i-a oferit lui Putin un „cadou propagandistic”, deoarece a întărit narațiunea că Rusia luptă în general cu Occidentul, nu cu Ucraina
Noua fregată a SUA USS Constellation va dispune de sonar de ultimă generație CAPTAS-4 de la Thales. Livrarea primului sistem, realizată cu succes
Pentru a-l opri pe Putin, se ia în considerare "totul". După Franța și Olanda, Estonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Cehii vor moderniza avioanele de vânătoare JAS-39 Gripen închiriate din Suedia. Acestea vor putea folosi arme destinate aeronavelor de tip F-35
Un grup de hackeri a dezvăluit noi detalii despre cum sunt produse dronele ruseşti Orlan-10 (Foto): Unele componente provin de la companii din Germania şi Elveţia
Macron își menține comentariile privind desfășurarea trupelor în Ucraina. ”Fiecare cuvânt a fost atent cântărit, gândit și măsurat”
Rușii vor să reia producția de avioane A-50 după ce Ucraina le-a decimat flota și spun că au cereri și pentru export în ciuda celor două AWACS doborâte
Grupul de Luptă al NATO din România condus de Franța crește la nivel de brigadă. Tancuri Leclerc și obuziere Caesar vor fi dislocate în România
Rusia va crește producția de proiectile la 4,5 milioane de unități pe an (serviciile ucrainene)
HIMARS e încă eficient în Ucraina: Pierderi grele rusești departe de linia frontului, după trei lovituri ucrainene trase la indigo
Germania și Austria vor achiziționa câteva zeci de sisteme antiaeriene Skyranger 30
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul nuclear. Polonia a spus de acum câteva zile cum va răspunde amenințărilor. ”Nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”
Se caută o alternativă la podul Crimeei (Foto/Video): Rusia construiește o cale ferată militară pe fondul riscurilor legate de efectuarea unor noi atacuri din partea ucrainenilor
Rusia ar fi utilizat un avion Su-57 lângă Luhansk pentru misiuni de atac asupra poziţiilor ucrainene: Informaţiile lansate de ruşi au un mare semn de întrebare
pixel