Submarin nuclear din clasa Ohio cu rachete Tomahawk, dislocat de SUA în zona Orientului. Ben Hodges: De obicei nu anunțăm așa ceva. A fost intenționat
La începutul acestei luni, ca urmare a crizei din Orientul Mijlociu, generată de atacul barbar al Hamas în teritoriile israeliene, SUA au dislocat grupuri impresionante de luptă, formate din două portavioane, dar în regiune se află și mai multe submarine.
Submarinul cu rachete balistice din clasa Ohio, USS Michigan / US Navy, flickr, Lt. Tyheem Sweat
Hamas a atacat pe 7 octombrie 2023, după ce comandouri teroriste s-au infiltrat în teritoriile israeliene, ucigând brutal peste 1.400 de israelieni și au răpit alți aproximativ 250 de cetățeni pe care i-au dus în Fâșia Gaza.
IDF (forțele de apărare israeliene) au declarat stare de război, Armata fiind prezentă în Fâșia Gaza unde desfășoară o operațiune terestră cu scopul de a distruge Hamas și infrastructura militară a organizației, dar și de a elibera ostaticii.
În primele zile ale crizei situația era deosebit de tensionată, Israelul mobilizând peste 300.000 de rezerviști.
Pericolul era ca alți actori statali sau non-statali să intervină în războiul Israel - Hamas prin deschiderea altor fronturi, în special Iranul, stat care poartă un război prin proxy împotriva Israelului, controlând Hezbollah în Liban și Houthi în sud, în Yemen, dar asigurând în același timp susținere militară și financiară și Hamas și Jihadului Islamic Palestinian în Fâșia Gaza.
Răspunsul Americii a fost unul impresionant, obiectivul privind descurajarea oricărui actor să intervină în conflict, inclusiv Iranul în mod direct, fiind atins.
SUA au dislocat în Orient portavioanele americane USS Gerald R. Ford (CVN-78) și USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), împreună cu grupurile de luptă ale celor două portavioane, dar în zonă se află și nava de comandă USS Mount Whitney (LCC-20), nava de război amfibie USS Mesa Verde (LPD-19), elemente ale Unității 26 Expediționare de Infanterie Marină (MEU 26).
Mai mult, pe 5 noiembrie, Comandamentul Central american (CENTCOM) a anunțat că în zona sa de responsabilitate a ajuns și un submarin nuclear din clasa Ohio, cel mai probabil, unul dintre cele convertite ca purtătoare a unui număr impresionant (154) de rachete Tomahawk.
Zona de responsabilitate a CETCOM include estul Mediteranei, Marea Roșie, Golful Persic și Golful Oman.
Submarin nuclear din clasa Ohio cu rachete Tomahawk, dislocat de SUA în zonă. Generalul american Ben Hodges: De obicei nu anunțăm prezența submarinelor. A fost ceva intenționat
Submarinul cu rachete balistice din clasa Ohio, USS Tennessee, US Navy, James Kimber/ flickr
Generalul-locotenent american (r.) Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane staţionate în Europa, într-un interviu pe care l-a acordat în exclusivitate DefenseRomania, a subliniat că anunțul privind prezența submarinelor e un fapt rar în SUA. El și-a arătat convingerea că mesajul a fost unul clar, adresat Iranului și brațelor armate iraniene din regiune. Cu alte cuvinte, SUA au transmis că nu glumește, descurajând actori statali sau non-statali să intervină în război.
„Desigur, există întotdeauna acel risc (n.r. - întrebat dacă mai există riscul de extindere a conflictului). Dar cred că președintele Joe Biden, Secretarul de Stat Antony Blinken și, de asemenea, Secretarul Apărării Lloyd Austin, au reacționat foarte rapid prin dislocarea de resurse în regiune.
Vorbim de două grupuri de luptă conduse de două portavioane, un submarin (n.r. - clasa Ohio) ... De obicei noi (n.r. americanii) nu anunțăm prezența submarinelor. A fost evident intenționat.
Și există și alte capacități care sunt acolo pentru contingente, dacă ar trebui să evacueze pe cineva.
În plus, avem și o putere de luptă masivă pentru a transmite iranienilor să nu escaladeze. Baze ale SUA au fost luate la țintă în Siria și Irak. Nimeni nu a fost ucis încă. Deci, cred că potențialul de escaladare este întotdeauna acolo. Dar, din nou, Hassan Nasrallah, șeful Hezbollah, vă amintiți, a ținut un discurs anunțat ca fiind major. Și-a arătat pumnul, dar a rămas pe margine”, conchide amintește generalul american Ben Hodges.
Urmăriți interviul integral pe care Ben Hodges l-a acordat DefenseRomania, în care generalul american a vorbit nu doar despre războiul de agresiune împotriva Ucrainei, dar și despre situația din Orientul Mijlociu
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News