Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 05.09.2023, că, după ce a finalizat îndeplinirea misiunilor în Marea Mediterană, fregata Amiral Groshkov a ieșit în Oceanul Atlantic, însoțită de petrolierul Viazma.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 05.09.2023, că, după ce a finalizat îndeplinirea misiunilor în Marea Mediterană, fregata Amiral Groshkov a ieșit în Oceanul Atlantic, însoțită de petrolierul Viazma.
Comandantul Forțelor Navale ale Germaniei, viceamiral Jan Christian Kaak, a declarat că exercițiul NATO cu numele de cod “Coasta de Nord”, care se va desfășura pentru prima dată în Marea Baltică începând cu 09.09.2023, va viza apărarea țărilor europene împotriva unui posibil atac al Rusiei.
După atacul reușit din luna iulie, când două drone maritime au lovit Podul Crimeea reușind deteriorarea acestuia, în noaptea de vineri spre sâmbătă, armata ucraineană a încercat din nou să atace podul peste Strâmtoarea Kerci. După cum a anunțat Ministerul rus al Apărării, de această dată, au fost întrebuințate trei drone maritime, lansate la intervale scurte între ele.
Un amendament depus recent în Adunarea Națională a Franței a dezvăluit că Dassault Aviation avansează programul de cercetare pentru cea mai modernă versiune a avionului Rafale. Este de aşteptat ca Rafale F5, un produs superior al companiei franceze Dassault Aviation, ar urma să depăşească alte aeronave de luptă europene şi ruseşti în ceea ce privește performanța. Fără îndoială, aeronava Rafale F4 a apărut ca o componentă esențială în arsenalul Franţei. De îndată ce primul avion Rafale F4 a fost livrat Forțelor Aeriene și Marinei franceze, discuțiile în jurul anticipatului Rafale F5 au început să se răspândească în diverse cercuri.
Portavionul american USS Gerald R. Ford, cel mai scump și modern portavion construit vreodată, efectuează manevre comune cu nava de asalt amfibie multifuncțională a Forțelor Navale turcești - TCG Anadolu (L-400), care poate fi clasificată și ca portavion ușor. Ulterior, Recep Tayiip Erdogan se va întâlni la Soci cu Vladimir Putin.
Marina franceză este în general foarte discretă cu privire la desfășurarea submarinelor sale de atac cu propulsie nucleară [SNA]. Și când comunică despre ele, înseamnă că are un mesaj de transmis.
Ministerul rus al Apărării a transmis marţi că forţele sale au distrus o ambarcaţiune militară cu motor fabricată în SUA în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră.
Activitățile de securitate ale SUA în regiunea Indo-Pacific îl îngrijorează pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. Potrivit acestuia, SUA își extinde infrastructura militară acolo, care se apropie de China și Rusia. El a menționat pactul AUKUS, furnizarea de arme către Taiwan și eforturile SUA de a crea o nouă uniune în Asia-Pacific.
Generalul Mikola Oleschuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, a emis un avertisment privind siguranța aeronavelor ucrainene în timpul efectuării misiunilor de luptă. Oficialul afirmă fără echivoc că avioanele Forţelor Aeriene Ucrainene riscă să fie doborâte în momentul în care se ridică de pe pistă.
Distrugătorul USS Zumwalt (DDG-1000) urmează să fie echipat cu cele mai noi rachete hipersonice, iar sâmbătă, 19 august, nava a sosit în portul Pascagoula, Mississippi, pentru a începe procesul de modernizare și actualizare tehnologică, relatează USNI News, citând un comunicat al U.S. Navy.
China e fără îndoială o superputere, atât la nivel economic cât și militar. Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei a spulberat mitul „Armatei Roșii invincibile”, devenind tot mai clar că azi Rusia și-a pierdut statutul de „a doua putere militară a lumii” în fața Chinei.
Turcia va construi o corvetă din clasa ”Ada” pentru nevoile marinei ucrainene.
Potrivit ziarului Ukrainska Pravda, ceremonia de așezare a chilei a avut loc la un șantier naval din districtul Tuzla din Istanbul. Prima corvetă de acest tip pentru Ucraina, numită ”Hatmanul Ivan Mazepa”, a fost construită tot acolo.
Într-un alt semn al repercusiunilor indirecte ale războiului ruso-ucrainean pe scena geopolitică, Washingtonul caută, în cooperare cu Grecia, să-și extindă prezența militară și raza strategică în Marea Egee, o mișcare care va stârni, fără îndoială, furie în Turcia.
Armata SUA plănuiește o extindere majoră a capacităților de apărare aeriană pe insula Guam, situată strategic, din Pacific, zonă care găzduiește echipamente navale și aeriene de vârf, care sunt instalații-cheie pentru capacitatea SUA de a-și proiecta puterea în regiune, scrie mass-media de specialitate Military Watch (MW) în editorialul său din 16 august.
Miercuri, serviciul secret ucrainean SBU a publicat imagini cu ambarcațiunile sale fără pilot, denumite ”Sea Baby”, care au fost folosite în atacurile de pe podul Kerci. Potrivit șefului SBU, acestea au fost folosite și pentru atacuri asupra navei de desant Olenegorsky Gornyak, dar și în acțiunea care a vizat petrolierul SIG, care transporta combustibil pentru nevoile Armatei ruse, spun ucrainenii.
Polonia a organizat o ceremonie de tăiere a primei flanşe de oțel pentru prima fregată Miecznik, pe care industria navală poloneză o construiește pentru Forţele Navale Poloneze, a precizat serviciul de presă al companiei poloneze de stat pentru apărare Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). La șantierul naval polonez PGZ a avut loc o ceremonie pentru a marca începerea construcției primei fregate Miecznik pentru Marină poloneză.
Rusia nu se dezminte nici în privința raportărilor privind flota sa de submarine capabile să transporte arme nucleare și umflă artificial numărul de submersibile gata de misiune.
Forţele Navale Române şi Armata României sunt un furnizor de securitate atât în Marea Neagră, cât şi Marea Mediterană, pe care partenerii noştri se pot baza, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, la festivităţile organizate la Comandamentul Flotei Constanţa cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei.
În cursul acestor zile Ministerul Apărăii Naționale (MApN) a anunțat oficial că a anulat procedura controversatului contract „Corveta multifuncțională”.
La mulți ani marinarilor și Forțelor Navale Române! Ziua Marinei - 15 August - va fi sărbătorită din nou în cadrul unor ceremonii grandioase în Portul Constanța, unde vor fi prezenți inclusiv președintele României Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 14.08.2023, că trupele ruse au lansat un atac pe timp de noapte cu rachete de croazieră cu bazare navală asupra locurilor de producere și depozitare a dronelor maritime pe care Forțele Armate ale Ucrainei le folosesc pentru a ataca Rusia.
Rusia susține că va echipa toate noile submarine nucleare, fregatele și corvetele cu rachete hipersonice Zircon.
O explozie s-a produs, luni dimineaţă, în zona digului din staţiunea Costineşti, în urma acesteia nefiind înregistrate victime.
Rușii continuă să hărțuiască navele civile din Marea Neagră după ce Moscova s-a retras unilateral din acordul privind cerealele ucrainene. În acest context, în care Marina rusă domină acvatoriul Mării Negre, apare necesitatea ca statele NATO riverane să poată asigura protecția navelor civile din regiune pe canalele de circulație navigabilă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 13.08.2023, militarii ruși au tras focuri de avertisment și au ridicat în aer un elicopter pentru a opri o navă de marfă uscată în Marea Neagră, care se deplasa către portul ucrainean Izmail.
Serviciul militar ucrainean de informaţii a publicat un material video care face trimitere la o serie de atacuri cu drone care au fost efectuate asupra navelor ruseşti aflate în Marea Neagră. Astfel, Direcția Principală de Informații Militare (GUR) a declarat că militarii forţelor pentru operaţii speciale continuă să distrugă facilitări ale armatei ruse aflate "pe uscat, în aer și pe apă". Materialul video publicat de GUR prezintă activitatea dronelor maritime kamikaze MAGURA.
O fotografie care prezintă pagubele suferite de marea navă de desant rusă Olenegorskiy Gornyak după ce a fost lovită de o dronă kamikaze ucrainene a fost publicată pe rețelele de socializare. Imaginile arată o navă de desant amfibie avariată care se află într-un doc plutitor şi unde este supusă deja unor lucrări de reparații
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 11.08.2023, că în cadrul flotei a început executarea unui antrenament de comandament și stat major pentru conducerea forțelor și trupelor din subordine. Pe parcursul acestuia, vor fi aprobate variante de acțiune pentru apărarea suveranității Rusiei pe traseul rutei maritime de nord.
Cotidianul rusesc Vzglyad a informat, pe 10.08.2023, citând agenția de presă RIA Novosti, că Forțele Navale ale Ucrainei au creat coridoare temporare prin Marea Neagră, pentru navele civile care se deplasează din sau spre porturile Chernomorsk, Odesa și Yuzhny.
Distrugătorul american USS Zumwalt are de multă vreme probleme cu tunurile de pe puntea principală, care nu au în prezent nicio muniție. Zumwalt e cel scump și modern distrugător construit vreodată.