Presa rusă informează cpe 03.12.2023, că, în baza unui decret semnat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, fregata Amiral Makarov, Proiect 11356R, a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a primit titlul onorific “de gardă”.
Presa rusă informează cpe 03.12.2023, că, în baza unui decret semnat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, fregata Amiral Makarov, Proiect 11356R, a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a primit titlul onorific “de gardă”.
Forţele armate chineze au anunţat luni că o navă militară americană a intrat ilegal în apele teritoriale ale Chinei în apropierea atolului Second Thomas, informează Reuters, menţionând că zona respectivă din Marea Chinei de Sud este disputată.
Pentagonul a declarat că are cunoștință de rapoarte privind atacurile asupra unei nave de război americane și a unor nave comerciale în Marea Roșie duminică, deoarece gruparea Houthi din Yemen a revendicat atacuri cu drone și rachete asupra a două nave israeliene din zonă.
Inteligența artificială folosită în domeniul apărării va fi, probabil, norma pe viitor. Australia și aliații săi Aukus vor implementa un sistem format din AI, drone și radare, pentru a supraveghea adâncurile oceanului, ca măsură de contracarare a acțiunilor agresive ale Chinei în Pacific.
În urmă cu o săptămână, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, declara că trupele americane rămase în bazele militare din Orientul Mijlociu se confruntă cu un val de atacuri venite din partea milițiilor susținute de Iran. Statistica efectuată pe parcursul unei luni evidenția un număr de 62 de atacuri, cu tot atâția răniți din rândul militarilor americani.
Submarinul KSS-III este prezentat Poloniei ca parte a programului Orka. Hanwha Group, un conglomerat sud-coreean, a prezentat submarinul KSS-III Batch în timpul expoziţie militare MSPO 2023 de la Kielce ca propunere pentru programul de submarine Orka al Poloniei. Hanwha Ocean urmărește cu mare interes să încheie un parteneriat strategic cu Polonia, punând accentul pe beneficiile militare, industriale și economice pentru Varşovia prin intermediul programului militar Orka.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 30.11.2023, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării, că echipajele navelor de suprafață vor începe să studieze în mod regulat probleme privind combaterea dronelor maritime. Astfel, în programul de pregătire pentru luptă al forțelor de suprafață va fi introdus un nou curs de instruire cu această tematică. De asemenea, în timpul exercițiilor de antrenament și de luptă, echipajele navelor vor trebuie să detecteze dronele maritime care se apropie de acestea și să le distrugă.
După mai bine de trei ani, un portavion american revine în Golful Persic. Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower (CSG-2) a finalizat, pe 26 noiembrie, trecerea programată prin Strâmtoarea Ormuz spre Golful Arabiei, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a cincea a SUA care operează în zona de responsabilitate a Comandamentului Central american (CENTCOM).
În cadrul vizitei de lucru din 21 noiembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a îndemnat șantierele navale ruse să construiască nave multirol cu sisteme de rachete de înaltă precizie, concepute pentru a distruge infrastructură critică și ținte navale, inclusiv portavioane și grupări de lovirea ale acestora.
Oficialii americani au declarat pentru Reuters că o navă de război americană a eliberat un petrolier capturat de rebelii yemeniți și că acum este în siguranță, a informat agenția de presă britanică.
Ucraina a deschis un coridor umanitar la Marea Neagră, facilitând reluarea exporturilor maritime, în special pe cel al cerealelor. Comisia Europeană promite 50 de milioane de euro pentru repararea și modernizarea infrastructurii portuare ucrainene, sprijinind aceste eforturi. De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, menționează primirea de ambarcaţiuni pentru că ucrainenii să poată asigura securitatea pe coridorul de cereale din Marea Neagră. Trebuie menţionat că România joacă un rol esenţial în regiune în tranzitul cerealelor ucrainene pe ruta Mării Negre.
Comandantul Forțelor Navale Turce, Ercüment Tatlıoğlu, a detonat o bombă de calibru greu în discursul său ținut vinerea trecută (17.11) în cadrul unei ceremonii desfășurate în orașul Yalova, cu ocazia împlinirii a 133 de ani de la înființarea Școlilor de Ofițeri de Marină, însă vocea acestuia nu a atras atenția Comunității internaționale din cauza războiul din Fâșia Gaza.
Rușii au găsit o dronă maritimă MAGURA care a eșuat pe țărm. Aceasta ar fi fost găsită pe coasta de vest a peninsulei Crimeea.Fotografii ale dronei au fost publicate de presă rusă de propagandă. Prin caracteristicile sale, drona găsită este asemănătoare cu dronă de atac ucraineană MAGURA V5. Cu toate acestea, dronă din imagine prezintă o serie de diferențe semnificative fata de varianta originală prezentată anterior de ucraineni.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 22.11.2023, citând o sursă din sfera navală, că, pentru a consolida capabilitățile de apărare antiaeriană ale navelor mari de desant care îndeplinesc misiuni în Marea Neagră, la bordul acestora au fost instalate module de luptă autonome ale sistemului de rachete antiaeriene Tor-M2KM.
România are în plan achiziția a cel puțin două submarine de atac, existând o solicitare de aprobare din partea Parlamentului în vederea achiziției de submarine franceze Scorpene. Însă în ultimele zile înzestrarea României cu submarine a fost pusă sub semnul întrebării.
La începutul acestei luni, ca urmare a crizei din Orientul Mijlociu, generată de atacul barbar al Hamas în teritoriile israeliene, SUA au dislocat grupuri impresionante de luptă, formate din două portavioane, dar în regiune se află și mai multe submarine.
Turcia, România și Bulgaria, membre NATO, se apropie de un acord privind crearea unei forțe comune pentru a îndepărta minele care plutesc în derivă în zona lor de responsabilitate din Marea Neagră, ca parte a consecințelor invaziei Rusiei în Ucraina.
La 4 noiembrie 2023, rachetele de croazieră ucrainene au străpuns apărarea antiaeriană rusă și au lovit corveta de tip Karakurt, care se afla pe cheiul șantierului naval. Au avut loc o serie de explozii și avarii cel serioase ale navei. Nava (un Askold proaspăt finalizat, potrivit unor surse ucrainene) se afla la șantierul naval Zaliv, în partea de est a Crimeei. Unde se construiesc în prezent cele mai mari nave rusești.
Rusia nu mai poate folosi Marea Neagră ca un cap de pod pentru a destabiliza alte regiuni ale lumii. Acest lucru a fost facilitat de crearea de către Ucraina a primei flote de drone maritime din lume, a fost declarat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul discursului ţinut la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre(OCEMN).
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a executat miercuri, 15 noiembrie, manevra de ieșire din șantierul naval Babcock din portul scoțian Rosyth, pentru a lua cap-compas portul militar Constanța, unde va intra în componenţa Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, se precizează într-un comunicat de presă al Forţelor Navale Române.
Coastele iraniene au ajuns în raza de acțiune a avioanelor de luptă F-18, după ce portavionul american Dwight D. Eisenhower (CVN-69) a ajuns în Golful Oman.
În România, a fost înființat un centru regional de pregătire a piloților pe avioane de luptă F-16. Se preconizează că pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16 în România va dura cel puțin șase luni. Centrul a fost inaugurat oficial la 13 noiembrie 2023, cu scopul de a asigura pregătirea piloților pe avioane F-16. Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești.
Ceremonia de livrare a primei corvete clasa Gowind pe care Emiratele Arabe Unite (EAU) au comandat-o producătorului francez Naval Group a avut loc pe 21 octombrie 2023 la Lorient, în prezența unei delegații oficiale din EAU conduse de șeicul Saeed bin Hamdan al Nahyan, comandantul Forțelor Navale ale Emiratelor Arabe Unite.
Fregata rusească Amiral Grigorovici a ajuns în Marea Mediterană.
Cea mai văduvită armă a Armatei Române, Marina Militară, mai primește o veste proastă - MApN a propus anularea procedurii de achiziție de corvetele multifuncționale pentru Forțele Navale Române.
În portul Ciornomorske din Crimeea ocupată de ruși, în noaptea de vineri au fost înregistrate mai multe explozii, în timpul cărora s-ar fi spus că două bărci rusești de desant rapid, arată oficialii ucraineni.
Surse militare britanice au confirmat, pe 09.11.2023, că fregata rusească Amiral Grigorovici se îndreaptă spre Marea Mediterană. Nava aparținând Flotei ruse din Marea Neagră a fost escortată la mică distanță în Marea Nordului și prin Strâmtoarea Dover de către fregata marinei britanice HMS Richmond.
Turcia deține un portavion ușor, dar plănuiește achiziționarea unui al doilea portavion. În prezent Marina Turciei dispune de nava de asalt amfibie multifuncțională a Forțelor Navale turcești - TCG Anadolu (L-400), care poate fi clasificată și ca portavion ușor pentru aeronave V/STOL (decolare și aterizare verticală sau scurtă).
În urmă cu 82 de ani submarinul românesc NMS Delfinul a bifat o primă faptă de arme când a reușit să scufunde o navă sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Forțele Aeriene Ucrainene au distrus nava de război rusă Askold în Crimeea ocupată, utilizând o rachetă SCALP-EG, omologul francez al Storm Shadow. Rachetele cu rază lungă Storm Shadow / SCALP sunt integrate pe avioane de luptă Su-24M ucrainene.