Forțele Aeriene Ucrainene au distrus nava de război rusă Askold în Crimeea ocupată, utilizând o rachetă SCALP-EG, omologul francez al Storm Shadow. Rachetele cu rază lungă Storm Shadow / SCALP sunt integrate pe avioane de luptă Su-24M ucrainene.
Forțele Aeriene Ucrainene au distrus nava de război rusă Askold în Crimeea ocupată, utilizând o rachetă SCALP-EG, omologul francez al Storm Shadow. Rachetele cu rază lungă Storm Shadow / SCALP sunt integrate pe avioane de luptă Su-24M ucrainene.
Presiunea din orientul Mijlociu rămâne la cote înalte.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 05.11.2023, că noul submarin nuclear strategic Imperator Alexander III - “Împăratul Alexandru al III-lea” a efectuat o lansare, cu succes, a unei rachete balistice intercontinentale de tip Bulava din Marea Albă.
Flota a șasea a Statelor Unite a publicat, vineri, o fotografie extrem de rară cu două dintre portavioanele sale operând împreună în estul Mării Mediterane. Ultima dată când a avut loc un astfel de eveniment, a fost în timpul invaziei Irakului din 2003. Atunci, portavioanele Theodore Roosevelt și Harry S. Truman lansau misiuni din estul Mediteranei.
În contextul gravei crize de securitate din Orientul Mijlociu, Marina SUA își declasifică o capabilitate letală tactică care acționează în apele internaționale adiacente Peninsulei Arabe.
Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram au informat că, pe 03.11.2023, fregata Amiral Grigorovici a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) și o corvetă din clasa Steregushchiy aparținând Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) au traversat strâmtorile de la Marea Baltică, îndreptându-se către Marea Nordului.
Ministerul Apărării din Turcia a făcut public faptul că primul submarin din clasa Reis, TCG Piri Reis, a participat pe 29 octombrie la festivitățile prilejuite de Ziua Republicii, marcând prima sa apariție oficială după ce a fost supus testelor pe mare de la începutul acestui an.
Ministerul rus al Apărării continuă să se reorganizeze, ca urmare a deciziei de înființare a două noi Regiuni Militare, respectiv Moscova și Leningrad. Între altele, acest proces va afecta toate cele patru flote și Flotila din Marea Caspică. Până la 01 decembrie 2023, aceste structuri vor fi scoase din compunerea Regiunilor Militare și vor reveni în subordinea directă a comandantului-șef al Forțelor Navale.
De aproape patruzeci de ani, forțele aeriene navale spaniole [Flotilla de Aeronaves, FLOAN] au utilizat avioane de vânătoare-bombardament AV-8B Harrier II STOVL (short take-off and vertical landing). În prezent, există 13 aeronave care operează de pe nava de asalt amfibie Juan Carlos I. Deși au fost modernizate de la punerea lor în funcțiune, în special prin modernizarea la standardul EAV-8B+ Matador II între 1996 și 2003, aceste aeronave vor ajunge în curând să fie consemnate la sol. Marina spaniolă subliniază necesitatea de a-și actualiza flota de avioane de luptă, punând accentul pe trecerea de la Harrier la F-35B de generația a cincea.
Planul U.S. Navy de a crea o flotă de nave mai mare și mai puternică va costa mult mai multe miliarde de dolari decât era stabilit, reducând în același timp puterea navala americană pe termen scurt, potrivit unei analize a Biroului pentru Buget al Congresului SUA (CBO). U.S. Navy intenţionează să renunţe la mai multe distrugătoare, crucișătoare și submarine decât va pune în funcțiune în următorii 10 ani, potrivit unui raport al CBO publicat joi. CBO a analizat planul de construcție navală pe 30 de ani al U.S. Navy pentru 2024, prezentat Congresului în martie.
O navă de patrulare sud-coreeană a venit în ajutor duminică, din "raţiuni umanitare", unei nave nord-coreeene eşuate de zece zile în apropierea frontierei maritime dintre cele două ţări, a declarat armata sud-coreeană, citată de AFP.
Marina americană și Agenția de Apărare Antirachetă (MDA) au interceptat cu succes mai multe ținte în cadrul unui test de apărare integrată antiaeriană și antirachetă.
Franța trimite un port elicopter pentru a ajuta spitalele din Gaza.
Pe fondul războiului dintre Israel și gruparea radicală palestiniană Hamas din Fâșia Gaza și în paralel cu o acumulare militară americană în Marea Mediterană pentru a sprijini Tel Aviv-ul, șase nave de luptă chineze sunt staționate în regiunea Orientului Mijlociu.
Turcia a efectuat primul zbor de testare al dronei Bayraktar TB-3.
Nave militare ale României și Bulgariei monitorizează zona apelor teritoriale ale celor două țări din Mărea Neagră, pentru a contracara potențialele coliziuni ale navelor civile cu minele care plutesc în derivă.
Un distrugător american "operând în nordul Mării Roşii" a doborât joi trei rachete sol-sol şi mai multe drone "care se îndreptau potenţial spre ţinte din Israel" şi lansate de rebelii houthi din Yemen, a anunţat Pentagonul, relatează AFP și Agerpres.
De asemenea, trupele americane au fost atacate în mod repetat în Irak și Siria în ultimele zile, au declarat oficiali americani joi, în timp ce Washingtonul este în alertă sporită pentru activitatea grupurilor susținute de Iran, tensiunile regionale crescând în timpul războiului Israelului cu Hamas.
Un purtător de cuvânt al Marinei SUA a anunțat că nava amiral a Flotei a 6-a americane, USS Mount Whitney, se va alătura grupării navele americane constituite în estul Mării Mediterane pentru a sprijini Israelul în acțiunile de luptă întreprinse împotriva grupării militante palestiniene Hamas.
Forțele Navale ale Federației Ruse întrebuințează delfini antrenați pentru a apăra bazele navale importante împotriva scafandrilor din forțele speciale ale adversarului. Aceste mamifere marine sunt deja staționate la intrarea în portul Sevastopol din Peninsula Crimeea, care reprezintă o țintă majoră pentru Ucraina. Noi dovezi sugerează faptul că rușii au trimis delfini și într-o altă bază din nord-vestul Crimeii.
Achiziția de submarine franceze de către România, anunțată în exclusivitate pentru DefenseRomania în 2022 de către fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu, nu e o prioritate pentru actualul premier Marcel Ciolacu.
Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram au anunțat că, pe 14.10.2023, submarinul B-265 Krasnodar al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit din Marea Mediterană. Acesta este însoțit de remorcherul Serghei Balk din compunerea FRMN.
Marea Britanie va trimite două nave Royal Navy în estul Mediteranei și va începe zboruri de supraveghere deasupra Israelului.
La 11 octombrie, Pavel Derzhavin, o navă de patrulare a Flotei Rusiei din Marea Neagră, a fost avariată în Marea Neagră, în apropiere de portul Sevastopol aflat sub ocupaţie rusă. Dmitro Pletenchuk, purtător de cuvânt al Marinei ucrainene, a confirmat în direct la Radio Europa Liberă.
Ucrainenii anunță că o navă din cadrul clasei Proiect 22160, pe hârtie nave de patruale, dar considerate corvete, a sărit în aer în Sevastopol, Crimeea. E vorba de nava Pavel Derzhavin.
Războiul brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a arătat, lucru pe care și liderii vest europeni au fost nevoiți să-l accepte înghițind în sec, dependența militară a Europei față de Statele Unite ale Americii.
Turcia, România și Bulgaria discută despre crearea unei forțe comune care să curețe de minele care ajung în apele teritoriale, ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
În timpul atacului efectuat de ucraineni asupra Portului Sevastopolul ocupat temporar de ruşi în Crimeea, la 13 septembrie, au fost distruse nava de asalt amfibiu Minsk, dar și submarinul Rostov pe Don. A fost cu siguranță cea mai neagră zi pentru Marina rusă, depășind din punct de vedere al pierderilor scufundarea distrugătorului Moskva.
Thales a semnat un contract cu Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) pentru a livra sistemul integrat TACTICOS de combat management, sonare, radare de supraveghere aeriană și de control al tirului și un senzor cu infraroșu 360° pentru programul fregatei MIECZNIK destinat marinei poloneze
Autoritățile de la Washington au decis să-și demonstreze sprijinul pentru Israel prin trimiterea unei grupări navale de portavion în estul Mării Mediterane. Această decizie a fost explicată prin intenția de “a trimite un avertisment către acele țări care doresc să intervină în conflictul din Orientul Mijlociu”.
Portalul rusesc topwar.ru a anunțat, pe 05.10.2023, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) își va extinde prezența în zona Mării Negre, prin deschiderea unei baze navale permanente în Abhazia. Potrivit președintelui abhaz, Aslan Bzhania, un acord în acest sens a fost încheiat deja între cele două părți.