Manta Ray, atât de impunătoare (Foto). SUA au testat cu succes sub apă noua dronă maritimă de ultimă generație
Americanii au testat cu succes noua dronă maritimă, denumită sugestiv Manta Ray sau „diavolul de mare”. Denumirea dronei vine de la numele peștelui cu care se aseamănă foarte mult.
Noua dronă Manta Ray, în timpul testelor. Photo source: Northrop Grumman
Drona a fost dezvoltată de compania Northrop Grumman și testată de DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency), parte a Departamentului Apărării al SUA.
Prototipul vehiculului subacvatic fără pilot (UUV) a fost testat în premieră în lunile februarie și martie 2024 în largul coastei Californiei de Sud.
Potrivit celor de la Naval News testele au demonstrat performanța hidromecanică a dronei. Au fost efectuate operațiuni de scufundare, testând propulsia, flotabilitatea și sistemele UUV-ului.
Drona a fost transportată din locația producătorului, din Maryland până în largul coastei Californiei, pe secțiuni și ulterior asamblată înainte de testare. Ușurința procesului demonstrează capacitatea rapidă de asamblare și, scrie sursa citată, posibilitatea de desfășurare rapidă a dronei oriunde în lume, în cazul unor misiuni reale de luptă.
Testele vor continua și în următoarea perioadă.
Despre drona Manta Ray
Despre drona Manta Ray nu se cunosc multe, caracteristicile nefiind făcute public. Presa americană precizează că Manta Ray va fi utilizată în operațiuni de colectare de informații, fiind greu detectabilă. Drona va putea însă transporta și arme.
Cei de la Dronele.ro, care au dedicat un amplu material UUV-ului Manta Ray remarcă că drona „nu este un planor marin subacvatic în adevăratul sens al termenului pentru că în loc de propulsoare, sau elice, pentru deplasarea înainte folosește propulsia prin flotabilitate”.
În conformitate cu specificațiile agenției DARPA pentru proiect, prototipul Manta Ray a fost proiectat pentru „misiunile în medii oceanice în care oamenii nu pot ajunge”. În imaginile cu bancul de testare în dimensiuni normale, se poate observa „prezența unor elice în partea din spate, care par să fie două, mai degrabă decât patru”. Împreună cu specialiști ai companiei Seatrec, a fost proiectată „o tehnologie de recoltare a energiei, aparent capabilă să alimenteze Manta Ray pe distanțe și durate aproape nelimitate”.
Modul de economisire a energiei rămâne neclar, dar Northrop Grumman susține că acesta permite dronei să stea ancorată pe fundul oceanului și să „hiberneze” într-o stare cu un consum redus de energie. Autonomia de care are nevoie un astfel de vehicul subacvatic pentru a fi eficient din punct de vedere operațional ridică o serie de probleme de comunicații și de comandă și control, care devin „mai dificile sub valuri decât deasupra acestora”. Conceptul „Mission Unlimited UUV Station” de la Northrop-Seatrec își propune să rezolve această problemă, dar „în prezent există doar pe hârtie”, mai precizează sursa citată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News