O explozie a avut loc, miercuri dimineaţa, pe o navă care se afla în Marea Neagră, în apropiere de zona Sulina, comandantul vasului sub pavilion Togo luând măsura abandonării acestuia.
O explozie a avut loc, miercuri dimineaţa, pe o navă care se afla în Marea Neagră, în apropiere de zona Sulina, comandantul vasului sub pavilion Togo luând măsura abandonării acestuia.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, pe 19.09.2023, nava mică purtătoare de rachete Serpukhov a lansat o rachetă de croazieră de tip Kalibr din Marea Albă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 01.09.2023, că, în Peninsula Chukotka, precum și în raioane maritime din Marea Chukchi și Marea Bering, se desfășoară exercițiul tactic Finval-2023 al Flotei ruse din Oceanul Pacific, care vizează protejarea comunicațiilor de-a lungul rutei maritime de nord.
Ucraina va putea efectua multe alte atacuri asupra navelor ruseşti, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care joacă un rol cheie în construirea industriei dronelor în ţară, după o serie recentă de raiduri pe mare.
Rusia pare că activat funcția ”Call Baby”, după ce, în ultimele zile, mai multe atacuri cu drone maritime ”Sea Baby” au vizat navele militare ale Marinei ruse.
Pentru a treia zi consecutiv, pe 15.09.2023, reprezentanții militari ruși a anunțat că forțele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) s-au confruntat cu atacuri ale dronelor maritime ucrainene. Astfel, după cum susțin aceștia, alte două drone de acest tip au fost distruse în partea de sud-vest a acvatoriului Mării Negre.
În timpul războiului împotriva Ucrainei, Rusia a poziționat în mod strategic cinci dintre bateriile sale de rachete sol-aer S-400, inclusiv radarele acestora, în regiunea Crimeea, aflat începând cu 2014 sub ocupaţie rusă. Cu toate acestea, într-un interval de timp de aproximativ o lună de zile, Forţele Armate Ucrainene au reușit să distrugă două dintre aceste sisteme de rachete. Este important de precizat că fiecare distrugerea a unei baterii S-400 de către ucraineni indică o reducere scădere a capacităţilor de apărare pe care ruşii le-au construit în jurul Flotei ruse din Marea Neagră, cu baza în Sevastopol.
În timpul atacului efectuat de ucraineni asupra navelor rusești din Portul Sevastopolul ocupat temporar, la 13 septembrie, a fost distrusă, în special, nava mare de desant Minsk, Proiectul 775. Distrugerea acestei nave va complica semnificativ acţiunile pe care ruşii le desfăşurau în Marea Neagră. Nu este o exagerare când spunem că nava mare de desant Minsk a fost distrusă şi nu avariată. Dovada stă un material video postat pe reţele de socializare chiar de către ruşii care lucrează în Portul Sevastopolul.
În noaptea de miercuri, 13 septembrie, Ucraina a atacat Sevastopolul și a lovit un submarin rus și o navă cu ajutorul rachetelor britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, relatează Sky News.
La Șantierul Naval Galați a fost lansată la apă o nouă navă militară construită în România. E vorba de o navă OPV 2600, construită în țara noastră pentru Marina Pakistanului.
Guvernul britanic a dezvăluit că Rusia a lansat pe 24 august mai multe rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră, care au fost interceptate cu succes de forţele ucrainene, transmite Agerpres, care citează EFE.
Un Grup de Lovire Aeronaval (Carrier Strike Group – CSG) al NATO urmează să fie constituit în Marea Norvegiei, iar nava amiral a Marinei Militare britanice (Royal Navy) a fost desemnată la conducere.
"Bulgaria a început să-şi echipeze garda de coastă cu rachete", pentru ca "nimeni să nu îndrăznească să se apropie de oraşele noastre de la Marea Neagră", a anunţat vineri premierul bulgar Nikolai Denkov, citat de agenţia Novinite, (referindu-se la echiparea forţelor navale - n. red), afirmaţie făcută într-un dialog pe Facebook cu utilizatori ai reţelei de socializare.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 05.09.2023, că, după ce a finalizat îndeplinirea misiunilor în Marea Mediterană, fregata Amiral Groshkov a ieșit în Oceanul Atlantic, însoțită de petrolierul Viazma.
Comandantul Forțelor Navale ale Germaniei, viceamiral Jan Christian Kaak, a declarat că exercițiul NATO cu numele de cod “Coasta de Nord”, care se va desfășura pentru prima dată în Marea Baltică începând cu 09.09.2023, va viza apărarea țărilor europene împotriva unui posibil atac al Rusiei.
După atacul reușit din luna iulie, când două drone maritime au lovit Podul Crimeea reușind deteriorarea acestuia, în noaptea de vineri spre sâmbătă, armata ucraineană a încercat din nou să atace podul peste Strâmtoarea Kerci. După cum a anunțat Ministerul rus al Apărării, de această dată, au fost întrebuințate trei drone maritime, lansate la intervale scurte între ele.
Un amendament depus recent în Adunarea Națională a Franței a dezvăluit că Dassault Aviation avansează programul de cercetare pentru cea mai modernă versiune a avionului Rafale. Este de aşteptat ca Rafale F5, un produs superior al companiei franceze Dassault Aviation, ar urma să depăşească alte aeronave de luptă europene şi ruseşti în ceea ce privește performanța. Fără îndoială, aeronava Rafale F4 a apărut ca o componentă esențială în arsenalul Franţei. De îndată ce primul avion Rafale F4 a fost livrat Forțelor Aeriene și Marinei franceze, discuțiile în jurul anticipatului Rafale F5 au început să se răspândească în diverse cercuri.
Portavionul american USS Gerald R. Ford, cel mai scump și modern portavion construit vreodată, efectuează manevre comune cu nava de asalt amfibie multifuncțională a Forțelor Navale turcești - TCG Anadolu (L-400), care poate fi clasificată și ca portavion ușor. Ulterior, Recep Tayiip Erdogan se va întâlni la Soci cu Vladimir Putin.
Marina franceză este în general foarte discretă cu privire la desfășurarea submarinelor sale de atac cu propulsie nucleară [SNA]. Și când comunică despre ele, înseamnă că are un mesaj de transmis.
Ministerul rus al Apărării a transmis marţi că forţele sale au distrus o ambarcaţiune militară cu motor fabricată în SUA în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră.
Activitățile de securitate ale SUA în regiunea Indo-Pacific îl îngrijorează pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. Potrivit acestuia, SUA își extinde infrastructura militară acolo, care se apropie de China și Rusia. El a menționat pactul AUKUS, furnizarea de arme către Taiwan și eforturile SUA de a crea o nouă uniune în Asia-Pacific.
Generalul Mikola Oleschuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, a emis un avertisment privind siguranța aeronavelor ucrainene în timpul efectuării misiunilor de luptă. Oficialul afirmă fără echivoc că avioanele Forţelor Aeriene Ucrainene riscă să fie doborâte în momentul în care se ridică de pe pistă.
Distrugătorul USS Zumwalt (DDG-1000) urmează să fie echipat cu cele mai noi rachete hipersonice, iar sâmbătă, 19 august, nava a sosit în portul Pascagoula, Mississippi, pentru a începe procesul de modernizare și actualizare tehnologică, relatează USNI News, citând un comunicat al U.S. Navy.
China e fără îndoială o superputere, atât la nivel economic cât și militar. Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei a spulberat mitul „Armatei Roșii invincibile”, devenind tot mai clar că azi Rusia și-a pierdut statutul de „a doua putere militară a lumii” în fața Chinei.
Turcia va construi o corvetă din clasa ”Ada” pentru nevoile marinei ucrainene.
Potrivit ziarului Ukrainska Pravda, ceremonia de așezare a chilei a avut loc la un șantier naval din districtul Tuzla din Istanbul. Prima corvetă de acest tip pentru Ucraina, numită ”Hatmanul Ivan Mazepa”, a fost construită tot acolo.
Într-un alt semn al repercusiunilor indirecte ale războiului ruso-ucrainean pe scena geopolitică, Washingtonul caută, în cooperare cu Grecia, să-și extindă prezența militară și raza strategică în Marea Egee, o mișcare care va stârni, fără îndoială, furie în Turcia.
Armata SUA plănuiește o extindere majoră a capacităților de apărare aeriană pe insula Guam, situată strategic, din Pacific, zonă care găzduiește echipamente navale și aeriene de vârf, care sunt instalații-cheie pentru capacitatea SUA de a-și proiecta puterea în regiune, scrie mass-media de specialitate Military Watch (MW) în editorialul său din 16 august.
Miercuri, serviciul secret ucrainean SBU a publicat imagini cu ambarcațiunile sale fără pilot, denumite ”Sea Baby”, care au fost folosite în atacurile de pe podul Kerci. Potrivit șefului SBU, acestea au fost folosite și pentru atacuri asupra navei de desant Olenegorsky Gornyak, dar și în acțiunea care a vizat petrolierul SIG, care transporta combustibil pentru nevoile Armatei ruse, spun ucrainenii.
Polonia a organizat o ceremonie de tăiere a primei flanşe de oțel pentru prima fregată Miecznik, pe care industria navală poloneză o construiește pentru Forţele Navale Poloneze, a precizat serviciul de presă al companiei poloneze de stat pentru apărare Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). La șantierul naval polonez PGZ a avut loc o ceremonie pentru a marca începerea construcției primei fregate Miecznik pentru Marină poloneză.
Rusia nu se dezminte nici în privința raportărilor privind flota sa de submarine capabile să transporte arme nucleare și umflă artificial numărul de submersibile gata de misiune.