Schimbările la vârful conducerii Forțelor Navale ruse au fost oficializate. Pe lângă Marină, Flota de Nord și Flota din Marea Neagră au comandanți noi
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 02.04.2024, că amiralul Alexander Moiseev a fost numit în funcția de comandant-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, prin decret al președintelui Vladimir Putin. Concomitent, viceamiralul Konstantin Kabantsov a fost numit comandant al Flotei de Nord, iar viceamiralul Serghei Pinchuk în funcția de comandant al Flotei din Marea Neagră.
Imagine ilustrativă. Nave ale Flotei ruse din Marea Neagră
,,În timpul unei videoconferințe cu conducerea Forțelor Armate ale Federației Ruse, ministrul apărării, general de armată Serghei Șiogu, a prezentat decretele președintelui de numire a amiralului Alexander Moiseev în funcția de comandant-șef al Forțelor Navale, a viceamiralului Konstantin Kabantsov în cea de comandant al Flotei de Nord și a viceamiralului Serghei Pinchuk în postul de comandant al Flotei din Marea Neagră”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.
,,Stimați colegi, felicitări! Cred că înțelegeți responsabilitatea enormă care cade pe umerii dumneavoastră. Și sper să faceți față sarcinilor pe care comandantul suprem al Forțelor Armate, Ministerul Apărării și, bineînțeles, țara vi le-au încredințat”, a declarat Serghei Șoigu.
În luna martie, Moiseev a participat la mai multe evenimente oficiale, în calitate de comandant-șef interimar al Forțelor Navale. Acesta l-a înlocuit pe amiralul Nikolai Evmenov, care a condus Marina rusă din luna mai 2019. Până de curând, Moiseev a comandat Flota de Nord.
Kabantsov a fost șef de stat major și prim-locțiitor al comandantului Flotei de Nord, iar Pinchuk a ocupat o funcție similară la Flota din Marea Neagră. Acesta din urmă a comandat anterior și Flotila din Marea Caspică.
Moiseev s-a născut pe 16 aprilie 1962, în Regiunea Kaliningrad. În anul 1987 a absolvit Școala Navală Superioară de Radioelectronică A. Popov din Sankt Petersburg. În 2003 a terminat studiile la Academia Navală N. Kuznețov, iar în 2011 la Academia Militară a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Acesta și-a desfășurat serviciul pe submarinele nucleare ale Flotei de Nord, ocupând funcții de la comandant al unei unități de luptă și până la cea de comandant al unui submarin purtător de rachete. Ulterior, a comandat o formațiune de submarine, după care a fost comandant al Forțelor de Submarine ale Flotei de Nord.
În anul 1998, sub comanda lui Moiseev, submarinul nuclear Novomoskovsk a lansat, cu succes, un satelit spațial pe orbita joasă a Pământului, pentru prima dată în istorie.
În luna noiembrie 2017, a fost numit locțiitor al șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, iar în iunie 2018, Moiseev a devenit comandant al Flotei din Marea Neagră. Din mai 2019, Moiseev a condus Flota de Nord.
Prin decret al președintelui rus, în anul 2011, Moiseev, care avea atunci gradul de căpitan rang I, a primit titlul de Erou al Federației Ruse pentru curajul și eroismul demonstrate în îndeplinirea misiunilor. Moiseev deține două Ordine pentru Curaj, Ordinul Meritul Militar, și a fost distins cu medalia Ordinului Meritului pentru Patrie, gradul II, precum și cu alte ordine și medalii departamentale.
Comentariul autorului: Prin mutările importante făcute la conducerea Forțelor Navale și a Flotei de Nord și Flotei din Marea Neagră, reprezentanții ruși confirmă faptul că Marina rusă se găsește într-o situație catastrofală.
Acest lucru s-a produs, în primul rând, din cauza succeselor neașteptate obținute de Forțele Armate ale Ucrainei în Marea Neagră, unde Federația Rusă a pierdut controlul, cel puțin în părțile de nord-vest, vest și sud-vest.
Practic, fără să mai dispună de Forțe Navale proprii, Ucraina a provocat pagube inimaginabile Flotei ruse din Marea Neagră. Astfel, partea rusă a pierdut nava amiral a flotei, crucișătorul Moscova, mai multe nave de desant, dar și o serie de nave purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr.
Ca o ironie a sorții, se poate observa faptul că Forțele Navale ruse au amânat de mai multe ori desfășurarea unei operații de desant în Marea Neagră, pentru a lua Odesa, de teama pierderii unor nave de luptă. După mai mult de doi ani de conflict, se constată că Rusia și-a pierdut oricum navele și nu numai că nu s-a apropiat de Odesa, dar își “înghesuie” forțele rămase în Novorossiysk.
Pe acest fundal, la conducerea Forțelor Navale și în prima linie a Flotei de Nord și Flotei din Marea Neagră au fost aduse forțe proaspete, de la care se așteaptă redresarea situației și oprirea pierderilor suferite în ultima perioadă.
Trebuie remarcat faptul că, măsurile luate de conducerea politico-militară a statului rus nu sunt chiar atât de radicale. Adică, schimbările efectuate nu sunt chiar neașteptate, în funcțiile de conducere fiind aduse persoane din eșalonul doi.
Având în vedere faptul că acestea sunt și ele oarecum responsabile pentru dezastrul din Marea Neagră, este puțin probabil ca situația să se schimbe fundamental. Cel puțin pe termen scurt.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News