A doua corvetă ucraineană din clasa Ada a fost lansată de turci la apă. Corveta va ajunge în dotarea Ucrainei.
Serviciile britanice de informații notează că, după atacurile pe care ucrainenii au reuşit să le efectueze asupra navelor Flotei ruse din Marea Neagră în largul coastei Crimeei, cele mai importante nave au fost mutate în baza navală de la Novorossiisk.
— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) March 31, 2024
În plus, serviciile britanice de informații indică faptul că măsurile de securitate ale flotei ruse au fost întărite după schimbarea comenzii către contraamiralul Serghei Pinchuk.
Recent, publicaţia ucraineană Militarny a relatat că pe reţele de socializare a fost publicat un material video care prezintă extinderea bazei navale Ochamchira a Serviciului rusesc de Frontieră, subordonat FSB, în teritoriul separatist al Abhaziei.
Videoclipul, cel mai probabil realizat cu un vehicul aerian fără pilot, arată partea terminată a bazei și procesul de extindere a acesteia.
Se poate presupune că baza este sau a fost transferată către Flota rusă a Mării Negre, iar infrastructura sa este în curs de extindere pentru a găzdui mai mult personal și nave mai mari.
În timpul războiului ruso-ucrainean, Flota rusă a Mării Negre a pierdut peste 20% din navele sale, acestea fiind avariate sau distruse. Cea mai costisitoare pierdere a fost fosta navă-amiral, crucișătorul Moskva.
Imagini prin satelit publicate în presa occidentală arată faptul că navele de luptă și submarinele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au părăsit baza navală principală de la Sevastopol.
Flota de nave mari de desant a înregistrat cele mai mari pierderi. Minsk, Novocherkassk și Caesar Kunikov au fost distruse, în timp ce Olenegorskiy Gorniak și Saratov, o navă de asalt amfibie, parte a Proiectului 1171, au suferit avarii majore. În plus, Azov, Yamal și nava ucraineană Konstantin Olshanski, capturată de ruşi în 2014, au fost avariate recent.
În plus, au fost distruse submarinul Rostov-on-Don Project 636.3, nava mică purtatoare de rachete Askold Project 22800, mai multe nave mici de asalt amfibiu, un număr mare de nave de asalt și remorcherul Spasatel Vasili Bekh.
În plus, MRC Veliki Ustiug, SC Admiral Makarov și dragorul de mine Ivan Golubets au suferit avarii de diferite grade. Recent, nava de patrulare Serghei Kotov s-a scufundat ca urmare a unui atac. Cele mai multe nave au fost scufundate sau lovite de drone maritime kamikaze.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
A doua corvetă ucraineană din clasa Ada a fost lansată de turci la apă. Corveta va ajunge în dotarea Ucrainei.
Pentru a ascunde slăbiciunea marinei lor, rușii s-au angajat recent în manevre navale care implică aproximativ trei sute de nave. Cu toate acestea, în afară de submarine, acestea sunt în mare parte nave învechite, care sunt în plus protejate de mult mai puține avioane în timpul exercițiilor decât în urmă cu un an. Și acesta este efectul cel mai vizibil al pierderilor suferite de aviația navală rusă pe tot parcursul războiul din Ucraina.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmytro Pletenchuk, a anunțat, pe 30.07.2024, că Rusia a desfășurat pentru prima dată pe mare trei submarine dotate cu rachete de croazieră simultan.
Ucraina are nevoie de parteneri industriali pentru a susține rezistența în războiul de agresiune generat de Rusia prin invazia la scară largă din 24 februarie 2022. Iar în acest sens ucrainenii reușesc să stabilească parteneriate cu mai multe state aliate.
Rusia a început o serie de exerciții navale de amploare, menite să atragă atenția comunității internaționale asupra capabilităților Flotei ruse.
Forțele navale ruse au început marți exerciții de amploare, la care participă aproximativ 300 de nave și 20.000 de militari, a anunțat Ministerul Apărării rus, citat de agențiile de presă ruse, transmite Agerpres și Reuters.
Rusia a folosit sărbătorirea Zilei Marinei pentru a evidenția relațiile sale cu o serie de state non-occidentale, ca parte a eforturilor sale de a crea un presupus grup de state condus de Rusia care să se unească împotriva Occidentului, se arăta într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)
Cuba devine loc de pelerinaj pentru navele rusești. La Havana va ajunge o grupare navală a Flotei din Marea Baltică, unde recent s-au aflat și nave de război ale Flotei de Nord.
Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac asupra bazei aeriene Saky din Crimeea ocupată temporar, pe care rușii au folosit-o pentru a lansa atacuri aeriene asupra teritoriului Ucrainei, în noaptea de 25-26 iulie. Recentul atac asupra aerodromului Saky din Crimeea a dat o lovitură semnificativă atât facilității, cât și aviației militare staționate acolo. Acest impact este evidențiat într-o postare publicată de Fighterbomber, pseudonimul unui blogger militar rus, care a făcut o radiografie detaliată a evenimentelor din noaptea de 26 iulie.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 24.07.2024, un detașament de nave din cadrul flotei, condus de fregata Amiral Gorshkov, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Marina rămâne cenușăreasa Forțelor Armate ale României, mai toate achizițiile de tehnică militară ocolind cu obstinație o categorie de forțe care ar trebui să păzească România de pericolele din Marea Neagră. Mai ales acum, în contextul unui război de mare intensitate în Marea Neagră, război generat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Nava pakistaneză HUNAIN, construită la Șantierul Naval DAMEN Galați, a fost livrată astăzi, 25 iulie 2024, în Portul Constanța, România, în cadrul unei ceremonii la care au participat delegați civili și militari de nivel înalt, inclusiv membri ai corpului diplomatic.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 22.07.2024, că, după șapte ani de reparații capitale, portavionul Amiral Kuznețov, singura navă de acest tip din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse, are nevoie de refacerea aripii de aviație ambarcată. În acest sens, partea rusă a început procesul de selecție a piloților pentru portavion.
Iranul şi Rusia au început luni exerciţii navale comune în Marea Caspică, informează dpa și Agerpres.
O parte a paradei navale anuale rusești din St. Petersburg a fost anulată pentru prima dată în opt ani, a informat presa rusă.
În cadrul unui articol scris pentru publicația National Interest, jurnalista Maya Karlin a atras atenția asupra pericolului reprezentat pentru statele occidentale de către submarinele rusești. Și nu este vorba numai despre cele nucleare, ci și despre submarinele diesel-electrice.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 17.07.2024, că un detașament de nave, format din crucișătorul purtător de rachete Varyag și fregata Mareșal Șaposhnikov, a încheiat tranzitarea Canalului Suez și a ieșit din Marea Mediterană în Marea Roșie.
Rusia a declarat că va considera orice planuri de a stabili o prezență permanentă a navelor de război NATO în Marea Neagră drept o amenințare. În declarația sa purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit direct România.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 08.07.2024, citând o sursă din cadrul Complexului militar-industrial, că nava de patrulare Victor cel Mare, Proiect 22160, se va deplasa remorcată pe apele interne de la Zelenodolsk și până în Marea Baltică, pentru desfășurarea testelor de stat.
În cei aproape doi ani și jumătate de război de mare intensitate între Rusia și Ucraina, ocupantul a înregistrat câteva înfrângeri majore în Marea Neagră. Asta în ciuda faptului că ucrainenii nu dispun de nicio navă modernă de luptă.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a reprezentat Ministerul Apărării Naționale, marți, 16 iulie, la ceremonia organizată cu prilejul sosirii Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră în România.
Cele două fregate ale României - Regina Maria și Regele Ferdinand - ar fi trebuit să intre de mult timp într-un program de modernizare și de înarmare, program care se află acum în atenția Ministerului Apărării Naționale (MApN). Dar cu costuri care se pare că se apropie de 1 miliard și jumătate de euro.
15 iulie este Ziua Submarinistului militar, sărbătorită an de an în cadrul Marinei. Azi, în situația în care România nu mai deține niciun submarin operațional.
Marina militară ucraineană a anunțat luni că ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea ocupată, cel mai probabil fiind relocată într-o altă bază navală rusă pentru a fi protejată de atacurile ucrainene, relatează Reuters. E vorba de navele din clasa 1135 Krivak.
Japonia a dezvăluit că lucrează intensiv la o variantă modernă a rachetei anti-navă Tip 12. Anunțul, publicat în Cartea albă 2024 a Ministerului Apărării pe 12 iulie, evidențiază îmbunătățiri semnificative care vizează consolidarea capacităților de apărare ale Japoniei.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 15.07.2024, că, în portul chinez Zhanjiang, a avut loc ceremonia de deschidere a exercițiului naval comun ruso-chinez “Cooperarea maritimă - 2024”, relatează militarynews.ru și tvzvezda.ru.
Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare, pe 13.07.2024, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Rusiei, care îndeplinește misiuni în estul Mării Mediterane și în portul sirian Tartus, era formată din nouă nave de luptă și auxiliare.
Submarinul de atac „Tourville” (S637) cu propulsie nucleară, cel de-al treilea din clasa Suffren, a început testele inițiale pe mare. Primele probe pe mare, cunoscute și sub denumirea de „Alpha Trials”, au fost efectuate în largul șantierului naval submarin din Cherbourg al companiei Naval Group, pe 12 iulie 2024, potrivit publicației Naval News.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat la 11 iulie că a reținut o navă de marfă străină și pe căpitanul acesteia în apropiere de Odesa, deoarece a ajutat Rusia să expedieze cereale ucrainene din Peninsula Crimeea.
Potrivit navalnews.com, o navă a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a fost observată recent în portul Ochamchire din regiunea separatisă Abhazia (Georgia).
Portul de la Marea Neagră ar putea deveni o bază importantă pentru Forțele Navale ruse, acționând ca un refugiu sigur împotriva dronelor maritime ucrainene. Ținând cont de faptul că portul se află, din punct de vedere oficial, pe teritoriul Georgiei, noua mișcare a Rusiei va fi una îndrăzneață, dar și complicată în plan politic.
Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
La invitația Thales, DefenseRomania a vizitat centrul de la Gémenos de lângă Marsilia, unde sunt dezvoltate și testate cele mai multe dintre echipamentele electronice care sunt integrate pe navele de suprafață și submarine.
Tancurile israeliene au intrat în baza misiunii ONU de menținere a păcii din Liban la primele ore ale dimineții de duminică. Misiunea a anunțat acest lucru după-amiaza pe rețeaua de socializare X. În incident, tancurile au distrus poarta principală a bazei, iar soldații israelieni au cerut membrilor bazei să stingă luminile.
În ultimele zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat mai multe țări europene. În urma vizitelor, Ucraina a primit noi pachete de ajutor militar, a declarat președintele ucrainean.
Statele Unite vor trimite sistemul de apărare aeriană THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Israel pentru a consolida capacitățile de interceptare în cazul unui atac cu rachete balistice iraniene, a informat JPost, sâmbătă seara.
În noaptea de 9 octombrie, o dronă ucraineană a lovit un depozit de arme rusești din regiunea Bryansk. Potrivit informațiilor furnizate de Kiev, este vorba despre muniție care a venit din Republica Populară Democrată Coreea.
Sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă al NATO (”scutul antiaerian” al NATO) va fi completat de Baza antirachetă din Polonia, care va fi deschisă în curând la Redzikowo în nordul Poloniei.
Armata israeliană a ordonat sâmbătă locuitorilor din 23 de sate din sudul Libanului să evacueze în zonele de la nord de râul Awali. Armata israeliană a anunțat că este necesar să se efectueze evacuarea pentru siguranța populației, având în vedere activitatea sporită a Hezbollah.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat că, pe 12.10.2024, un bombardier de front de tip Su-34 a fost doborât în timp ce îndeplinea o misiune specifică în apropierea frontului din Ucraina.
Rusia lovește în constant localitățile ucrainene aflate în zona Deltei Dunării, iar localnicii sunt nevoiți să se adăpostească în locuințe, întrucât casele nu au beciuri, iar în zonă nu există adăposturi antiaeriene.
Retragerile succesive ale armatei ruse din ultimele zile din punctele de observare din apropierea liniilor de contact cu Golanul sirian ocupat au ridicat semne de întrebare cu privire la poziționarea Rusiei în contextul agravării confruntării din Liban, ale cărei fragmente s-au răspândit rapid în geografia siriană, precum și asupra priorităților Moscovei în faza următoare în ceea ce privește evoluțiile preconizate și ceea ce Israelul și Statele Unite numesc "rearanjarea situației regionale și reducerea influenței iraniene în regiune".
În seara zilei de sâmbătă, 12 octombrie, Rusia a lansat un atac din nord, a fost anunțată o alertă aeriană în mai multe regiuni, printre care Sumi, Cernihiv și Poltava, Dnipropetrovsk, Donețk, Zaporijia, Herson, Mîkolaiv și Odesa.
Vești bune pentru ”Patriotul european”. Sistemul franco-italian SAMP/T (Mamba) ar putea primi caracteristici sporite, după ce o rachetă Aster 30 B1NT a fost lansată cu succes, pentru prima dată.
Donald Tusk a declarat sâmbătă că, din cauza situației de la granița cu Belarus, urmează să suspende dreptul la azil în țară. Mișcarea face parte din strategia sa de a reduce migrația ilegală. El este pe cale să ceară aprobarea Uniunii Europene.
Ungaria și Gazprom din Rusia au convenit asupra unei posibile creșteri a livrărilor de gaze din Federația Rusă către această țară a Uniunii Europene. În 2024, în Ungaria vor ajunge, în total, 6,7 mld. mc de gaz rusesc.
Rușii nu își opresc avansul în estul Ucrainei, unde se apropie de Kurachov și Pokrovsk. Ei își folosesc superioritatea în numărul de oameni și principal, dar superioritatea în numărul de obuze de artilerie trase este în scădere, scrie The Economist.
Staful de campanie al candidatului republican la funcția de președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a depus vineri o cerere de furnizare a vehiculelor armatei și a unui avion al armatei. Se teme de o tentativă de asasinat din partea Iranului.
NATO lucrează la definirea unei noi strategii față de Rusia, pentru a reflecta schimbările din relațiile cu aceasta.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 11.10.2024, că trupele ruse au capturat două sate deținute anterior de forțele ucrainene în regiunea Kursk din vestul țării. Armata rusă a lansat o nouă ofensivă asupra mai multor sectoare ale frontului din regiunea Kursk, scrie publicația Meduza, exilată în Letonia.
De la formarea Alianței Sahel cu partenerii săi Mali și Burkina Faso, Nigerul a apărut ca un caz excepțional prin deschiderea sa față de tratarea cu Algeria și consolidarea relațiilor sale bilaterale cu aceasta, ceea ce a încurcat situația din cadrul confederației.
Ambasada SUA la București a emis o alertă de securitate privind riscul unor atentate teroriste care ar putea viza instituții religioase, în acest weekend.
Premierul ungar Viktor Orbán susține că a fost atacat cu ură de la tribuna Parlamentului European, fără a ține cont de fapte. Potrivit acestuia, Bruxelles vrea să instaleze un alt guvern la Budapesta. Așa a răspuns prim-ministrul Ungariei criticilor care i-au fost adresate miercuri la Strasbourg.
Într-o rară intervenție pe acest subiect, probabil chiar în premieră, un oficial militar ucrainean publică informații sensibile despre unele avarii suferite de un sistem Patriot și confirmă inclusiv locația sa de tragere.
De la începutul invaziei ruse din februarie 2024, ucrainenii au provocat mari pierderi agresorului nu doar în materie de tehnologie, ci și în privința personalului. Un înalt oficial militar american a declarat pe 9 octombrie că peste 600.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți.
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri cu noul președinte iranian Masoud Pezeshkyan, în timpul vizitei sale în Turkmenistan.
La câteva zile după ce a fost făcută publică informația privind cutremurul din provincia iraniană Semnan, pe rețelele de socializare continuă speculațiile că aceste cutremure ar fi fost provocate de primul test nuclear din Iran.
Franța a anunțat că va livra Ucrainei avioane de luptă de tip Mirage 2000. Acestea se vor alătura deja avioanelor F-16 Fighting Falcon pe care ucrainenii le-au primit. Numărul din păcate nu e însă unul impresionant pentru ca avioanele să poată fi un game changer.
Propaganda rusă, prin vocea Ambasadei Federației Ruse în România, reia narativul fals privind „folosirea armelor chimice furnizate Ucrainei de către țările NATO de regimul de la Kiev”.
Postul TV israelian Canal 14 a prezentat fotografii cu Al-Sistani, liderul Houthi, Abdul-Malik Al-Houthi, șeicul Naim Qassem, secretarul general adjunct al Hezbollah, șeful biroului politic Hamas, Yahya Al-Sinwar, comandantul Forței Quds din Garda Revoluționară Iraniană, Ismail Qaani, și liderul spiritual iranian, Ali Khamenei. Pe capul fiecăruia dintre ei apărea semnul de țintă, fără ca postul israelian să explice de ce Al-Sistani a fost introdus în această listă.
Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP.
Producția Rusiei de avioane Su-57 devine aproape invizibilă, după ce fabricile rusești nu reușesc să crească producția anuală a programului Su-57, deși au trecut 14 ani de la primul zbor.
Sunt raportate atacuri aeriene din centrul capitalei libaneze Beirut. Reuters, citând o sursă de securitate libaneză, a declarat că districtul Nuwajri, care nu fusese încă bombardat, a fost lovit.