Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a executat un exercițiu de izolare a unui raion maritim închis temporar pentru navigație, a anunțat, pe 21.07.2023, Ministerul rus al Apărării.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a executat un exercițiu de izolare a unui raion maritim închis temporar pentru navigație, a anunțat, pe 21.07.2023, Ministerul rus al Apărării.
După un an și jumătate, SUA dislocă din nou în Orientul Mijlociu un grup naval capital, pe fondul creșterii agresivității forțelor navale iraniene. SUA trimit două nave de război amfibie și mii de pușcași marini în Orientul Mijlociu pentru a consolida securitatea regională, după ce forțele iraniene au amenințat comerțul în și în afara Golfului Persic, a anunțat joi Pentagonul.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 21.07.2023, că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) a executat un exercițiu de izolare a unui raion maritim închis temporar pentru navigație.
Navele, care se deplasează spre porturile ucrainene începând cu 19 iulie ora 23.00 (ora Kievului), vor fi considerate că sprijină militar Ucraina, a avertizat Ministerul rus al Apărării. ,,În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și restrângerea coridorului maritim umanitar, de la ora 00:00, ora Moscovei, pe 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de articole militare”, a precizat Ministerul Apărării Rusiei, într-un comunicat de presă din această seară.
Navele, care se deplasează spre porturile ucrainene începând cu 19 iulie ora 23.00 (ora Kievului), vor fi considerate că sprijină militar Ucraina, a avertizat Ministerul rus al Apărării.
Submarinul cu rachete balistice nucleare din clasa Ohio, USS Kentucky (SSBN-737), a sosit la Busan, Coreea de Sud, prima vizită a unui submarin american din această categorie, în patru decenii, a anunțat marți Comandamentul Strategic al SUA.
Moscova a anunțat inițial că noul atac asupra podului din Crimeea a fost efectuat de două drone aeriene. La scurt timp după, ei au susținut că atacul a fost efectuat de două drone navale, adică nave ghidate fără pilot care explodează la impact. Având în vedere că înregistrările și fotografiile publicate indică daune structurale semnificative la partea de drum a podului, este clar că dronele trebuie să fi lovit pilonii de susținere.
Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat, pe 17.07.2023, că acordul privind cerealele se încheie, iar partea rusă își va retrage garanțiile de securitate a transportului maritim și va închide coridorul umanitar de-a lungul căruia navele civile se deplasau în cadrul Inițiativei Mării Negre.
Consorțiul polonez PGZ-MIECZNIK a dezvăluit, pe 14 iulie, noi detalii cu privire la armele și sistemele de senzori ale celor trei fregate Proiect 106 Miecznik care, vor intra în înzestrarea Forțelor Navale ale Poloniei.
Comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov, a declarat, pe 14.07.2023, că noua corvetă Merkury (Proiect 20380), construită pentru Flota rusă din Marea Neagră (FRMN), va părăsi Marea Baltică, urmând să îndeplinească misiuni în cadrul Grupării navale operative din Marea Mediterană.
Portalul rusesc topwar.ru a anunțat, pe 14.07.2023, citând surse bine informate, că navele de cercetare rusești vor primi arme suplimentare pentru contracararea dronelor maritime. Decizia a fost adoptată ținând cont de experiența întrebuințării navelor de acest tip în așa-zisa „operație militară specială”.
India va achiziționa avioane de luptă franceze de tip Rafale M care vor echipa noul portavion indian INS Vikrant. Astfel, Franța „învinge” în cele din urmă competitorul american care a propus F/A-18E Super Hornet. Mai mult, India va achiziționa încă 3 submarine din clasa Scorpene, submarine pe care și România și-a manifestat intenția de a le achiziționa.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 11.07.2023, că navele mari de desant aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse au început să transporte mașini civile prin Strâmtoarea Kerci. ''Astăzi, nava mare de desant Olenegorsky Gornyak a făcut prima cursă din portul Caucaz în portul Krym”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția de presă Interfax.
Publicația norvegiană The Barents Observer a informat, pe 10.07.2023, că Rusia este gata să înceapă construirea a șase submarine din clasa Improved Kilo pentru apele arctice. Acestea vor primi denumiri ale unor orașe ucrainene ocupate.
Un expert militar rus dă o veste proastă Moscovei: Nici măcar 10 rachete hipersonice Zircon nu ar putea scufunda un portavion american, asta în cazul total improbabil în care rachetele ar trece de grupul de luptă al portavionului și de sistemele de apărare.
Coreea de Nord a denunţat luni ceea ce a numit o acţiune a Statelor Unite de a aduce un submarin cu rachete nucleare în apele din apropierea Peninsulei Coreene, apreciind că aceasta creează o situaţie care aduce un conflict nuclear mai aproape de realitate, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Potrivit informațiilor publicate de agenția Tass la 4 iulie 2023, portavionul Amiral Kuznețov este de așteptat să se alăture Marinei Ruse cel mai repede la sfârșitul anului 2024, după ce a fost supus unor reparații timp de șase ani.
Industria rusă anunță că abandonează mult lăudatul Proiect 20386 - construcția de corvete „invizibile” stealth.
După ce și-a pierdut cea mai mare parte a flotei sale de nave de luptă, odată cu ocuparea Crimeei de către Federația Rusă, în martie 2014, Ucraina se apropie de cel mai important eveniment privind refacerea forțelor sale navale.
La Șantierul Naval Galați urmează să fie proiectate și construite patru fregate anti-submarin de ultimă generație. Acestea vor ajunge în dotarea Olandei și Belgiei.
Agenția de presă rusă Tass a anunțat că, pe 30.06.2023, la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, a fost lansată la apă nava mică purtătoare de rachete Tucha, Proiect 22800, din clasa Karakurt.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de astăzi, România va avea prima navă multirol de căutare și salvare pe mare.
Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, care funcționează sub controlul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) din cadrul Forțelor Armate ucrainene, a informat, pe 27.06.2023, că Ministerul rus al Apărării a început formarea unei Flotile în Marea Azov, cu sediul la Mariupol.
Forţele Navale Române ar putea utiliza elicopterele pentru lansarea la apă a scafandrilor care participă la acţiuni de neutralizare a minelor marine din Marea Neagră, a declarat, marţi, comandantul Centrului de scafandri din Constanţa, comandorul Fănel Rădulescu.
Franța desfășoară pentru următoarele 40 de zile un contingent de aproape 20 de avioane militare în Indo-Pacific.
După un șir interminabil de incidente și întârzieri privind reparația și modernizarea, rușii promit că din 2024 singurul lor portavion va fi din nou operațional. Dar mai e oare posibil așa ceva? Căci chiar și atunci când era operațional, Amiral Kuznețov a reușit „performanța” de a pierde două avioane în doar trei săptămâni.
Forțele Navale ale Federației Ruse au trecut la o nouă abordare radicală pentru a-și proteja cele mai valoroase nave de luptă împotriva atacurilor ucrainene. O schemă de camuflaj înșelătoare a fost aplicată fregatei Amiral Essen, pentru a încerca să deruteze operatorii ucraineni de drone maritime în scopul ratării țintei.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 22.06.2023, citând o sursă din sfera construcțiilor navale, că noile nave universale de desant (portelicoptere) Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko (Proiect 23900), aflate în construcție la Șantierul naval Zaliv din Kerci, vor fi dotate cu drone maritime pentru apărarea antisubmarin și împotriva minelor.
Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 21.06.2023, că Reprezentanța președintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea a acuzat faptul că Rusia a început dezafectarea ilegală a navelor capturate de la Forțele Navale ucrainene.
Prin furnizarea de drone maritime de atac autorităților de la Kiev, statele occidentale au mizat pe faptul că ele vor provoca daune semnificative Flotei ruse din Marea Neagră. Cu toate acestea, UAV-urile de suprafață au demonstrat că nu pot deveni “arme minune”, care să aibă un impact critic asupra cursului unui conflict armat.