După ce și-a pierdut cea mai mare parte a flotei sale de nave de luptă, odată cu ocuparea Crimeei de către Federația Rusă, în martie 2014, Ucraina se apropie de cel mai important eveniment privind refacerea forțelor sale navale.
După ce și-a pierdut cea mai mare parte a flotei sale de nave de luptă, odată cu ocuparea Crimeei de către Federația Rusă, în martie 2014, Ucraina se apropie de cel mai important eveniment privind refacerea forțelor sale navale.
La Șantierul Naval Galați urmează să fie proiectate și construite patru fregate anti-submarin de ultimă generație. Acestea vor ajunge în dotarea Olandei și Belgiei.
Agenția de presă rusă Tass a anunțat că, pe 30.06.2023, la Șantierul Naval A.M. Gorki din Zelenodolsk, a fost lansată la apă nava mică purtătoare de rachete Tucha, Proiect 22800, din clasa Karakurt.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de astăzi, România va avea prima navă multirol de căutare și salvare pe mare.
Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, care funcționează sub controlul Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) din cadrul Forțelor Armate ucrainene, a informat, pe 27.06.2023, că Ministerul rus al Apărării a început formarea unei Flotile în Marea Azov, cu sediul la Mariupol.
Forţele Navale Române ar putea utiliza elicopterele pentru lansarea la apă a scafandrilor care participă la acţiuni de neutralizare a minelor marine din Marea Neagră, a declarat, marţi, comandantul Centrului de scafandri din Constanţa, comandorul Fănel Rădulescu.
Franța desfășoară pentru următoarele 40 de zile un contingent de aproape 20 de avioane militare în Indo-Pacific.
După un șir interminabil de incidente și întârzieri privind reparația și modernizarea, rușii promit că din 2024 singurul lor portavion va fi din nou operațional. Dar mai e oare posibil așa ceva? Căci chiar și atunci când era operațional, Amiral Kuznețov a reușit „performanța” de a pierde două avioane în doar trei săptămâni.
Forțele Navale ale Federației Ruse au trecut la o nouă abordare radicală pentru a-și proteja cele mai valoroase nave de luptă împotriva atacurilor ucrainene. O schemă de camuflaj înșelătoare a fost aplicată fregatei Amiral Essen, pentru a încerca să deruteze operatorii ucraineni de drone maritime în scopul ratării țintei.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 22.06.2023, citând o sursă din sfera construcțiilor navale, că noile nave universale de desant (portelicoptere) Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko (Proiect 23900), aflate în construcție la Șantierul naval Zaliv din Kerci, vor fi dotate cu drone maritime pentru apărarea antisubmarin și împotriva minelor.
Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 21.06.2023, că Reprezentanța președintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea a acuzat faptul că Rusia a început dezafectarea ilegală a navelor capturate de la Forțele Navale ucrainene.
Prin furnizarea de drone maritime de atac autorităților de la Kiev, statele occidentale au mizat pe faptul că ele vor provoca daune semnificative Flotei ruse din Marea Neagră. Cu toate acestea, UAV-urile de suprafață au demonstrat că nu pot deveni “arme minune”, care să aibă un impact critic asupra cursului unui conflict armat.
Începând de pe 13 aprilie 2023, când gruparea de lovire a portavionului USS George W. Bush (CVN-77) a părăsit Marea Mediterană, în regiune nu s-a mai aflat o grupare navală semnificativă a Forțelor Navale americane. Aceste lucru s-a întâmplat după o prezență permanentă de peste un an de zile, în care în zona Mării Mediterane s-au rotit portavioanele USS Truman și USS Bush.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Interfax, președintele Corporației întrunite constructoare de nave (OSK) din Rusia, Alexei Rakhmanov, a declarat, pe 14.06.2023, că, în acest an, vor fi transferate către Forțele Navale ruse cinci submarine noi.
Teheranul a anunțat marți 13 iunie că, pentru prima dată, a furnizat navelor de război aparținând Gărzilor Revoluționare rachete cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri, ca răspuns la amenințările cu "război direct și deschis" din partea Israelului.
Ministrul Apărării Naționale (MApN) a vorbit azi despre contractul „Corveta multifuncțională”. Angel Tîlvăr a confirmat că MApN așteaptă un răspuns din partea gigantului francez Naval Group până la finalul acestei săptămâni.
Portalul american Breaking Defense a informat luni, 13 iunie, citând o declarație a șefului Comisiei de politică externă a Parlamentului danez, Michael Aastrup Jensen, că Danemarca analizează posibilitatea de a achiziționa un lot de submarine pentru a-și consolida capacitățile navale și pentru a descuraja Flota rusă din Marea Baltică.
Statele Unite, împreună cu aliații, au efectuat, săptămâna trecută, un exercițiu naval de amploare în Pacificul de est.
Ministerul rus al Apărării a prezentat, pe 11.06.2023, un material video cu distrugerea unor drone maritime ucrainene, care încercau să atace nava rusă Priazovie în Marea Neagră.
Rusia găsește soluții pentru a compensa pierderile în războiul declanșat împotriva Ucrainei. Cea mai recentă „struțo-cămilă” a industriei de apărare a Rusiei e integrarea de lansatoare sovietice de rachete A-22 Ogon pe blindate sovietice MT-LB.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, în perioada 05-15.06.2023, în raioane maritime din Marea Baltică și în Regiunea Kaliningrad, se desfășoară un exercițiu operativ, sub conducerea comandantului FRMB, viceamiral Vladimir Vorobyov.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat că, în perioada 05-20.06.2023, în Marea Japoniei și Marea Okhoțk, vor fi desfășurate exerciții navale de amploare, cu lansări practice de rachete și trageri de artilerie.
Operațiile militare din secolul XXI se vor baza pe informație aproape totală și pe scenarii de genul ”ce se va întâmpla dacă”. În plus, noile tehnologii digitale vor aduce aminte și de secolul XX, cel al vitezei, cu deosebirea că viteza de prelucrare a informației va fi de ordinul nanosecundelor, decizia se va lua în câteva minute, iar durata îndeplinirii primelor ordine de luptă va fi de la secunde până la zeci de minute, dar mai puțin de o oră.
Comandantul Forțelor Navale iraniene, amiralul Shahram Irani, a dezvăluit că în curând se va forma o nouă alianță navală regională, care va include Golful și alte țări regionale.
Agenţia de presă TASS şi publicaţia Top War, două portavoci media ale propagandei ruse,că anunţă cu fast că Ministerul rus al Apărării pregătește crucișătorul Amiral Nakhimov pentru teste. Informația vine după ce cu ceva timp în urmă s-a afirmat că nava s-a confruntat cu mai multe probleme, a căror rezolvare rapidă era destul de dificilă. Este vorba despre unele defecţiuni apărute în zona reactorului nuclear. Amiral Nakhimov este unul dintre crucişătoarele cu propulsie nucleară din dotarea forţelor navale ruse.
Emiratele Arabe Unite au declarat pe 31 mai că s-au retras, în urmă cu două luni, dintr-un parteneriat maritim condus de SUA în Orientul Mijlociu, după ce au evaluat cooperarea în materie de securitate.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a anunțat, pe 31.05.2023, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au distrus ultima navă de luptă ucraineană, Yuri Olefirenko, aflată în portul Odesa.
Polonia și România sunt principalii piloni ai Flancului Estic. Agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a accelerat programele de înzestrare ale celor două state, existând similitudini în ceea ce privește programele aflate în derulare sau cele care urmează să fie inițiate.
Una dintre dronele maritime, utilizată de armata ucraineană pentru a lovi nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), pe 24 mai, a reușit să ajungă la țintă și să lovească nava. Ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat, fără succes, să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale.