Beijingul își etalează forța în Marea Chinei de Sud, în timp ce Filipine și Marina SUA desfășoară exerciții militare în regiune
China și-a demonstrat astăzi forța, trimițând în Marea Chinei de Sud avioane de luptă care au lansat rachete, în timp ce Marina SUA desfășura exerciții militare.
Avioane de luptă americane F-18 zburând deasupra portavionului USS Eisenhower. Foto credit: Aviation Art Hangar
Evenimentele din aceste zile vin după situația tensionată de luna trecută, atunci când nave chineze au tras cu tunuri cu apă asupra navelor filipineze. China și-a exprimat luna trecută o frustrare și furie crescândă față de tacticile neașteptat de îndrăznețe ale Marinei filipineze, avertizându-și vecinul să acționeze mai reținut pe viitor, arată France 24.
Iată că săptămâna aceasta, China a anunțat desfășurarea forțelor sale navale și aeriene în Marea Chinei de Sud, pentru miercuri și joi.
Totuși, desfășurarea de forțe nu e întâmplătoare. Aceasta a coincis cu un exercițiu american-filipinez de două zile în apele în litigiu, care a implicat un grup de nave de lovitură condus de portavionul USS Carl Vinson.
Exercițiile americano-filipineze
Imagine ilustrativă: Elicopter american de tip MH-60S operând la bordul portavionului USS Dwight D. Eisenhower. Foto: US Navy
SUA au spus că exercițiile vor „îmbunătăți capacitatea de a coordona conștientizarea maritimă alături de alte interese de securitate comune”.
Șeful Forțelor Armate din Filipine, Xerxes Trinidad, a declarat astăzi pentru AFP că exercițiile au avut loc între reciful Recto Bank și Scarborough Shoal, unde au avut loc confruntări luna trecută.
La rândul său, Beijingul a condamnat exercițiile ca fiind „activități militare provocatoare” menite să „demonstreze puterea militară”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin a declarat că exercițiile au fost „dăunătoare pentru gestionarea și controlul situației maritime și a litigiilor aferente”. „Solicităm țărilor relevante să înceteze acțiunile lor iresponsabile și să respecte sincer eforturile țărilor din regiune de a menține pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud”, a spus el.
El a promis că Beijingul va „continua să-și păzească ferm suveranitatea teritorială și drepturile și interesele maritime”.
Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud și a ignorat decizia curții internaționale, declarând că pretențiile nu au temei juridic. Ea desfășoară nave pentru a patrula căile navigabile aglomerate și a construit insule artificiale pe care le-a militarizat pentru a-și consolida prezența. Și în timp ce China își folosește de obicei paza de coastă pentru a-și pune în aplicare pretențiile în zonă, exercițiile militare nu sunt neobișnuite, Marina Beijingului efectuând exerciții „de rutină” de la sfârșitul lunii noiembrie.
O zonă defensivă cheie
Beijingul vrea să transforme Marea Chinei de Sud „într-o cale navigabilă sub control chinez și un bastion strategic pentru alte țări, spun experții. Marea Chinei de Sud devine o zonă cheie de apărare pentru China”, a declarat Michael Raska , profesor asistent și expert militar la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore. „China trimite în mod obișnuit nave de război pentru a escorta portavioanele americane în Marea Chinei de Sud și pentru a monitoriza activitățile militare multilaterale din regiune”, a declarat Duan Dang, un analist naval din Vietnam.
China insistă că Filipine este de vină pentru creșterea tensiunilor, Ministerul de Externe al Beijingului declarând că Manila „a dat înapoi la cuvintele sale, și-a schimbat politica, a încălcat suveranitatea Chinei și a provocat și provocat în mod repetat situații complexe”. „China va lua măsuri decisive împotriva oricărei încălcări a suveranității noastre și a provocărilor noastre și va proteja ferm suveranitatea noastră teritorială și drepturile și interesele maritime”, a avertizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Mao Ning, în decembrie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News