O navă cago a lovit o mină în Marea Neagră. Nava se îndrepta spre unul din porturile Ucrainei de la Dunăre
O navă civilă sub pavilion panamez a lovit o mină din Marea Neagră (despre care Ucraina spune că era de proveniență rusească), doi marinari fiind răniți.
Serviciul Frontierei de Stat, structura de grăniceri a Ucrainei, a raportat joi, 28 decembrie, că nava cargo a lovit o mină în Marea Neagră.
Evenimentul a fost confirmat și de Forțele de Apărare ale Ucrainei de Sud, care a confirmat că nava cargo era în drum spre unul din porturile dunărene pentru a fi încărcată cu cereale, scrie publicația ucraineană NV.
Armata ucraineană avertizează că marea agitată a crescut riscul ca unele mine marine să se desprindă, punând astfel în pericol siguranța navelor civile din regiune.
În urma exploziei, nava și-a pierdut viteza și controlul, iar pe puntea superioară a început un incendiu. Pentru a nu se scufunda, căpitanul a ancorat nava eșuată. Bărcile pazei de coastă ucrainene au adus medici la bord.
Doi marinari au fost răniți: unul a fost tratat la fața locului, celălalt a fost internat pentru examinare. Starea lui este satisfăcătoare.
În ajutorul vasului au fost trimise remorchere pentru a-l debloca și a-l aduce în port.
Turcia, România și Bulgaria semnează, în ianuarie, un acord pentru deminarea în Marea Neagră. Sunt așteptate să se alăture Ucraina și Georgia
Sea Breeze 22 / Sursa: Forțele Navale Române
Surse din Ministerul român al apărării precizează că, până acum, au fost identificate în Marea Neagră 151 de mine în derivă, șase dintre acestea fiind găsite în apele teritoriale ale României.
Turcia, România și Bulgaria intenționează să semneze în ianuarie un acord comun pentru începerea unei misiuni de deminare în Marea Neagră
Vorbind cu reporterii la reuniunea de la Ankara, ministrul Güler a declarat că Inițiativa tripartită va include acum Turcia, România și Bulgaria, o ceremonie de semnare la Istanbul fiind programată pentru 11 ianuarie.
Dacă se va ajunge la un acord, acest grup de nave, însărcinat cu distrugerea minelor, nu va fi considerat ca fiind parte din operațiune NATO (precum formatul Standing NATO Maritime Group/Gruparea Navală Permanentă NATO), dar ar fi prima acțiune majoră comună a aliaților din Marea Neagră de când Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei, în februarie 2022.
Acordul trilateral ce va fi semnat la Istanbul este unul deschis, iar pe viitor, Georgia și Ucraina sunt așteptate să se alăture inițiativei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News