Ucraina a reușit să mențină coridorul de navigație în Marea Neagră și să neutralizeze aproape complet flota rusă de la Marea Neagră.
Ucraina a reușit să mențină coridorul de navigație în Marea Neagră și să neutralizeze aproape complet flota rusă de la Marea Neagră.
Presa rusă încearcă să avanseze ideea extinderii conflictului ruso-ucrainean în zona Mării Baltice. Acest lucru ar fi posibil prin continuarea livrărilor de nave de luptă britanice către Marina ucraineană și dislocarea ulterioară a acestora în Marea Baltică.
Forțele Armate Chineze trimit un mesaj de forță spre Seul, desfășurând în Peninsula Shandong (un fel de Crimeea a Mării Galbene) rachete antinavă cu care controlează toată coastă vestică a Coreei de Sud.
Rușii intenționează să înceapă lucrările de reparare la nava de desant Minsk din clasa Ropucha, distrusă anterior în urma unui atac cu rachete Storm Shadow, lansate de aviaţia ucraineana. Surse ale agenției ruse de știri TASS au declarat că repararea navei ar trebui să înceapă în 2024. "Nava se află la cheu, fiind serios avariată. Reparațiile vor începe în acest an, decizia a fost deja luată", a declarat sursa. Cu toate acestea, presa rusă nu are nicio confirmare oficială a acestor informații.
China privește cu maximă atenție ceea ce se întâmplă în Ucraina și, spre deosebire de Rusia, China dispune de un PIB colosal și mai ales de răbdare strategică.
În ciuda capacităților navale limitate, forțele armate ucrainene, sprijinite de Marea Britanie și de alte țări aliate, sunt angajate într-o operațiune de tip David versus Goliat împotriva flotei rusești a Mării Negre, mult mai mare, în Peninsula Crimeea ocupată și în jurul acesteia. Eforturile lor au dus la distrugerea de nave, infrastructură militara și chiar la lovirea cu succes a unui submarin. Contraamiralul ucrainean Oleksîi Neizhpapa a declarat, într-un amplu interviu pentru Sky News, că războiul maritim are două obiective - să împiedice marina rusă să poată ataca Ucraina și să permită accesul navelor în porturile ucrainene.
Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, pe 27.01.2024, în estul Mării Mediterane și în portul sirian Tartus, se afla o grupare navală rusească formată din șase nave de luptă și auxiliare, inclusiv un submarin.
Sursele iraniene au spus că Beijingul a spus clar că ar fi foarte dezamăgit de Teheran dacă ar fi lovite nave legate de China sau dacă interesele țării ar fi afectate în vreun fel.
După declanșarea invaziei ruse din 24 februarie 2022, armata ucraineană a început să folosească în mod activ drone maritime de suprafață, încercând să atace navele de luptă rusești, navele comerciale și infrastructura de coastă. Cu toate acestea, marina rusă și-a îmbunătățit treptat metodele de combatere a dronelor, construind în cele din urmă o apărare navală adecvată.
Forțele ruse de ocupaţie continuă să folosească nave mari de desant în porturile din Crimeea ocupată, în scopuri logistice. Mișcarea de rezistență Atesh din Crimeea a consemnat sosirea unei nave mari de desant a Federației Ruse la cheiul Grafskaya din Portul Sevastopolul aflat sub ocupație. Se pare că nava a fost ''camuflată'' și ar putea intra în curând în serviciul de luptă.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.01.2024, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că reparația submarinului Rostov pe Don al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), care a fost avariat în urma unui atac al rachetelor ucrainene, va fi finalizată în luna iunie 2024.
Maria Statelor Unite ale Americii, împreună cu industria de apărare, se pregătesc de un „punct de cotitură” în programul ce vizează intetrarea rachetelor interceptoare PAC-3 MSE ale Patriot pe sisteme antibalistice Aegis.
În urmă cu câteva decenii, timpul unor manevre militare comune sovieto-române, rușii tachinau navele purtătoare de rachete deținute de Marina română și achiziționate din URSS.
Incident neplăcut pentru Marina Marii Britanii după ce două nave vânătoare de mine s-au ciocnit ca urmare a unei defecțiuni la una dintre nave.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 18.01.2024, că Ministerul rus al Apărării a adoptat un program de modernizare a navelor mari de desant din înzestrarea Forțelor Navale. Puterea de foc a acestora va fi crescută ca urmare a dotării cu drone de tip Orlan și ZALA.
Coreea de Nord a anunțat că a testat sistemul de arme nucleare subacvatice Haeil-5-23, o dronă subacvatică proiectată să fie echipată cu un focos nuclear.
Noua dronă de recunoaștere nord-coreeană Saebyeol-4 folosește componente împrumutate de la vechiul avion de vânătoare chinezesc Chengdu J-7. Experul sud-coreean de aviație Minseok (James) Kim a făcut aceasta precizare într-o scurtă analiza OSINT, publicată pe pagina sa de X (fostă Twitter). Presa de stat din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) a publicat recent o înregistrare video cu momentul inspectării dronei de către liderul țării, Kim Jong-un, ceea ce analiştilor militari le-a permis să aibă parte de imagini detaliate ale dronei.
Armata americană a distrus patru rachete antinavă Houthi în Marea Roșie, marți.
Printre echipamentele confiscate se numără componente de rachete balistice și rachete de croazieră de fabricație iraniană, afirmă armata americană.
Mai multe surse rusești au informat, pe 16.01.2024, că nava mare de desant Olenegorsky Gornyak, avariată în luna august a anului trecut, de un atac al dronelor maritime ucrainene asupra portului Novorossiysk, a revenit în serviciul de luptă al Forțelor Navale.
MBDA a primit un contract în Polonia pentru echiparea a trei fregate noi din clasa Miecznik (British Type 31) aparținând Forțelor Navale poloneze cu sistemul de apărare aeriană navală Sea Ceptor.
Forțele franceze patrulează Marea Roșie ca parte a unei misiuni internaționale conduse de SUA pentru a proteja navele de atacuri, dar rămân sub comandă națională și au ca prioritate escortarea navelor franceze, arată Reuters.
România a achiziționat două elicoptere H215M Airbus.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat joi, 11 ianuarie, la Istanbul, Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, o inițiativă în premieră pentru statele aliate riverane.
Comandantul Forțelor Navale ucrainene, viceamiralul Oleksiy Neizhpapa, a acordat, pe 11 ianuarie, un amplu interviu publicației Ukrainska Pravda.
Ucrainenii confirmă faptul că Rusia continuă demersurile pentru construirea unei baze navale la Marea Neagră.
Italia urmărește să-și crească, în acest an, prezența în zona indo-pacifică, cu planuri de a desfășura un portavion la cel mai mare exercițiu naval din regiune. Deși misiunea încă așteaptă aprobarea de la Roma, atașatul naval al Italiei în SUA, căpitanul Marco Bagni, a evidențiat, marți, această posibilitate cu ocazia participării la simpozionul anual al Asociației Forțelor Navale de Suprafață (ONG din SUA – nota autorului).
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, va semna joi, 11 ianuarie, alături de omologii turc și bulgar, Memorandumul de înțelegere privind constituirea Grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, în formatul trilateral Republica Turcia, România și Bulgaria, în cadrul unei ceremonii oficiale care se va desfășura la Istanbul.
Comandamentul Militar Central al SUA a raportat că, în seara zilei de 9 ianuarie, rebelii houthi, susținuți de Iran, au lansat un atac masiv cu rachete și drone din zone din Yemen aflate sub controlul lor asupra căilor maritime internaționale prin care trec zeci de nave comerciale.
O dronă "Sea Baby" poate fi considerată primul model de dronă navală cu arme utilizat de către Forțele Armate Ucrainei, care a rezultat dintr-un program militar derulat de Serviciul de Securitate ale Ucrainei (SBU). Această dronă are capacitatea de a fi echipată cu lansatoare de rachete, cu ar fi proiectilele termobarice RPV-16, cu o capacitate cuprinsă între două și șase lansatoare situate în partea din spate a platformei.