Printre echipamentele confiscate se numără componente de rachete balistice și rachete de croazieră de fabricație iraniană, afirmă armata americană.
Printre echipamentele confiscate se numără componente de rachete balistice și rachete de croazieră de fabricație iraniană, afirmă armata americană.
Mai multe surse rusești au informat, pe 16.01.2024, că nava mare de desant Olenegorsky Gornyak, avariată în luna august a anului trecut, de un atac al dronelor maritime ucrainene asupra portului Novorossiysk, a revenit în serviciul de luptă al Forțelor Navale.
MBDA a primit un contract în Polonia pentru echiparea a trei fregate noi din clasa Miecznik (British Type 31) aparținând Forțelor Navale poloneze cu sistemul de apărare aeriană navală Sea Ceptor.
Forțele franceze patrulează Marea Roșie ca parte a unei misiuni internaționale conduse de SUA pentru a proteja navele de atacuri, dar rămân sub comandă națională și au ca prioritate escortarea navelor franceze, arată Reuters.
România a achiziționat două elicoptere H215M Airbus.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat joi, 11 ianuarie, la Istanbul, Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, o inițiativă în premieră pentru statele aliate riverane.
Comandantul Forțelor Navale ucrainene, viceamiralul Oleksiy Neizhpapa, a acordat, pe 11 ianuarie, un amplu interviu publicației Ukrainska Pravda.
Ucrainenii confirmă faptul că Rusia continuă demersurile pentru construirea unei baze navale la Marea Neagră.
Italia urmărește să-și crească, în acest an, prezența în zona indo-pacifică, cu planuri de a desfășura un portavion la cel mai mare exercițiu naval din regiune. Deși misiunea încă așteaptă aprobarea de la Roma, atașatul naval al Italiei în SUA, căpitanul Marco Bagni, a evidențiat, marți, această posibilitate cu ocazia participării la simpozionul anual al Asociației Forțelor Navale de Suprafață (ONG din SUA – nota autorului).
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, va semna joi, 11 ianuarie, alături de omologii turc și bulgar, Memorandumul de înțelegere privind constituirea Grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, în formatul trilateral Republica Turcia, România și Bulgaria, în cadrul unei ceremonii oficiale care se va desfășura la Istanbul.
Comandamentul Militar Central al SUA a raportat că, în seara zilei de 9 ianuarie, rebelii houthi, susținuți de Iran, au lansat un atac masiv cu rachete și drone din zone din Yemen aflate sub controlul lor asupra căilor maritime internaționale prin care trec zeci de nave comerciale.
O dronă "Sea Baby" poate fi considerată primul model de dronă navală cu arme utilizat de către Forțele Armate Ucrainei, care a rezultat dintr-un program militar derulat de Serviciul de Securitate ale Ucrainei (SBU). Această dronă are capacitatea de a fi echipată cu lansatoare de rachete, cu ar fi proiectilele termobarice RPV-16, cu o capacitate cuprinsă între două și șase lansatoare situate în partea din spate a platformei.
Bulgaria, România și Turcia au invitat și alte țări să se alăture demersului de dezamorsare a Mării Negre și de asigurare a siguranței rutelor maritime. Aceasta se referă la participarea la un acord trilateral între țări privind deminarea comună, care fusese anunțat la 6 ianuarie de ministrul bulgar al apărării Todor Tagarev.
Nava de luptă "Abu Mahdi Al-Muhandis" și alte 100 de vedete rapide echipate cu lansatoare de rachete s-au alăturat Marinei IRGC din Iran.
Distrugătorul USS Laboon (DDG-58) a doborât, sâmbătă dimineața, o dronă lansată de Houthi deasupra Mării Roșii, a anunțat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) prin intermediul rețelei de socializare X. Drona a fost distrusă ”în autoapărare” (self-defense), potrivit CENTCOM.
Surse de monitorizare a situației navale de pe rețelele de socializare au informat că, pe 05.01.2024, portavionul american Gerald R. Ford (CVN-78) a părăsit Marea Mediterană, traversând Strâmtoarea Gibraltar. Trecerea portavionului prin strâmtoare a fost minitorizată de un avion de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale ale SUA, care a decolat de la baza aeriaană Sigonella de pe insula italiană Sicilia.
O navă a Marinei militare indiene, distrugătorul cu rachete ghidate INS Chennai a mers în ajutorul cargoului MV Lila Norfolk, sub pavilion liberian, deturnat în Marea Arabiei. La bordul cargoului au apărut mai mulți răpitori.
Piloții ucraineni care urmează în prezent cursuri de formare pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16 în Statele Unite ar trebui să își finalizeze pregătirea până la sfârșitul anului 2024, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării în cadrul unei conferințe de presă la 4 ianuarie.
China și-a demonstrat astăzi forța, trimițând în Marea Chinei de Sud avioane de luptă care au lansat rachete, în timp ce Marina SUA desfășura exerciții militare.
Novocherkassk a fost o navă rusă de desant care a ajuns să fie cunoscută după ce a fost distrusă de forțele ucrainene pe 26 decembrie 2023, în timp ce se afla ancorată într-un port din Peninsula Crimeea. Novocherkassk a fost una dintre cele 12 nave de desant rusești, iar distrugerea sa a însemnat o lovitură semnificativă dată capabilităţilor navale ale Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Marinei Militare ucrainene, Dmitro Pletenchuk, a declarat la 27 decembrie 2023 că avariile provocate navei Novocherkassk, în timpul unui atac aerian efectuat la 26 decembrie asupra portului Feodosia din Crimeea, vor afecta în mod semnificativ capacitățile logistice ale Rusiei.
Centrul pentru combaterea dezinformării din cadrul Administrației prezidențiale a Turciei a anunțat, pe 02.01.2024, că partea turcă nu va permite trecerea navelor de luptă prin strâmtorile de la Marea Neagră și, în acest fel, Ucraina nu va putea aduce în regiune dragoarele maritime donate de Marea Britanie.
În ultimele luni, Ucraina și-a schimbat abordarea strategică în ceea ce privește utilizarea dronelor maritime, concentrându-se pe dezvoltarea de USV-uri (n.a. unmanned surface vessel) multifuncționale. Cea mai nouă generație de drone marine Sea Baby produse de inginerii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) nu numai că a fost proiectată ca o platformă purtătoare de încărcătură explozivă (n.a. drona kamikaze), dar acum poate lansa și rachete. Acest noua caracteristică a dronei Şea Baby a fost dezvăluită de şeful SBU, Vasil Malyuk, pentru ziarul Ukrainska Pravda.
Într-un interviu difuzat săptămâna trecută în media din SUA, amiralul James Stavridis, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) a declarat că, în opinia sa, “China nu va fi pregătită să înfrunte SUA într-un mod foarte matur timp de aproximativ 10 ani”.
Un nou incident deosebit de periculos a avut loc în Marea Roșie, unde rebelii Houthi, grupare terorisă proxy a Iranului, a lansat rachete antinavă spre două distrugătoare americane.
Forța de autoapărare maritimă ale Japoniei (JMSDF) testează pe mare portelicopterul JS Kaga (DDH 184) după ce a fost supus unor modificări majore pentru a opera avioanele de luptă de generația a cincea F-35B, cu decolare și aterizare pe distanțe scurte (STOVL). Cu alte cuvinte JS Kaga este un portelicopter, transformat în portavion.
O navă civilă sub pavilion panamez a lovit o mină din Marea Neagră (despre care Ucraina spune că era de proveniență rusească), doi marinari fiind răniți.
Atacul de marți a Ucrainei asupra portului ocupat Feodosia ar fi putut avaria sau chiar distruge o a doua navă navală rusă, potrivit unor noi imagini din satelit realizate la scurt timp după atacul cu rachete de croazieră.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) folosește o altă dronă maritimă de suprafață, cunoscută sub numele de Mamai, pentru a desfășura operațiuni care vizează distrugerea facilităților militare ruse și atacarea navelor flotei ruse din Marea Neagră, a precizat publicația ucraineană Suspilne cu referire la un comunicat al serviciului ucrainean de informații.
SUA este angajată în zona Orientului Mijlociu cu două portavioane - USS Gerald Ford și USS Dwight Eisenhower.
Nava amfibie Novocherkassk a fost lovită de atacuri aeriene ucrainene, au recunoscut oficialii ruși, puși în fața imaginilor care arătau cum explozia din port a produs o flacără de sute de metri înălțime.