O navă a Marinei militare indiene, distrugătorul cu rachete ghidate INS Chennai a mers în ajutorul cargoului MV Lila Norfolk, sub pavilion liberian, deturnat în Marea Arabiei. La bordul cargoului au apărut mai mulți răpitori.
O navă a Marinei militare indiene, distrugătorul cu rachete ghidate INS Chennai a mers în ajutorul cargoului MV Lila Norfolk, sub pavilion liberian, deturnat în Marea Arabiei. La bordul cargoului au apărut mai mulți răpitori.
Piloții ucraineni care urmează în prezent cursuri de formare pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16 în Statele Unite ar trebui să își finalizeze pregătirea până la sfârșitul anului 2024, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării în cadrul unei conferințe de presă la 4 ianuarie.
China și-a demonstrat astăzi forța, trimițând în Marea Chinei de Sud avioane de luptă care au lansat rachete, în timp ce Marina SUA desfășura exerciții militare.
Novocherkassk a fost o navă rusă de desant care a ajuns să fie cunoscută după ce a fost distrusă de forțele ucrainene pe 26 decembrie 2023, în timp ce se afla ancorată într-un port din Peninsula Crimeea. Novocherkassk a fost una dintre cele 12 nave de desant rusești, iar distrugerea sa a însemnat o lovitură semnificativă dată capabilităţilor navale ale Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Marinei Militare ucrainene, Dmitro Pletenchuk, a declarat la 27 decembrie 2023 că avariile provocate navei Novocherkassk, în timpul unui atac aerian efectuat la 26 decembrie asupra portului Feodosia din Crimeea, vor afecta în mod semnificativ capacitățile logistice ale Rusiei.
Centrul pentru combaterea dezinformării din cadrul Administrației prezidențiale a Turciei a anunțat, pe 02.01.2024, că partea turcă nu va permite trecerea navelor de luptă prin strâmtorile de la Marea Neagră și, în acest fel, Ucraina nu va putea aduce în regiune dragoarele maritime donate de Marea Britanie.
În ultimele luni, Ucraina și-a schimbat abordarea strategică în ceea ce privește utilizarea dronelor maritime, concentrându-se pe dezvoltarea de USV-uri (n.a. unmanned surface vessel) multifuncționale. Cea mai nouă generație de drone marine Sea Baby produse de inginerii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) nu numai că a fost proiectată ca o platformă purtătoare de încărcătură explozivă (n.a. drona kamikaze), dar acum poate lansa și rachete. Acest noua caracteristică a dronei Şea Baby a fost dezvăluită de şeful SBU, Vasil Malyuk, pentru ziarul Ukrainska Pravda.
Într-un interviu difuzat săptămâna trecută în media din SUA, amiralul James Stavridis, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) a declarat că, în opinia sa, “China nu va fi pregătită să înfrunte SUA într-un mod foarte matur timp de aproximativ 10 ani”.
Un nou incident deosebit de periculos a avut loc în Marea Roșie, unde rebelii Houthi, grupare terorisă proxy a Iranului, a lansat rachete antinavă spre două distrugătoare americane.
Forța de autoapărare maritimă ale Japoniei (JMSDF) testează pe mare portelicopterul JS Kaga (DDH 184) după ce a fost supus unor modificări majore pentru a opera avioanele de luptă de generația a cincea F-35B, cu decolare și aterizare pe distanțe scurte (STOVL). Cu alte cuvinte JS Kaga este un portelicopter, transformat în portavion.
O navă civilă sub pavilion panamez a lovit o mină din Marea Neagră (despre care Ucraina spune că era de proveniență rusească), doi marinari fiind răniți.
Atacul de marți a Ucrainei asupra portului ocupat Feodosia ar fi putut avaria sau chiar distruge o a doua navă navală rusă, potrivit unor noi imagini din satelit realizate la scurt timp după atacul cu rachete de croazieră.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) folosește o altă dronă maritimă de suprafață, cunoscută sub numele de Mamai, pentru a desfășura operațiuni care vizează distrugerea facilităților militare ruse și atacarea navelor flotei ruse din Marea Neagră, a precizat publicația ucraineană Suspilne cu referire la un comunicat al serviciului ucrainean de informații.
SUA este angajată în zona Orientului Mijlociu cu două portavioane - USS Gerald Ford și USS Dwight Eisenhower.
Nava amfibie Novocherkassk a fost lovită de atacuri aeriene ucrainene, au recunoscut oficialii ruși, puși în fața imaginilor care arătau cum explozia din port a produs o flacără de sute de metri înălțime.
India adoptă primele măsuri după ce o navă comercială a fost atacată cu o dronă, în timp ce naviga în largul coastelor indiene.
Ministerul rus al Apărării a confirmat că ucrainenii au lovit nava de asalt amfibiu Novocherkassk, într-un port din Crimeea ocupată.
Șeful Republicii Crimeea, Serghei Aksionov, a anunțat că, în cursul nopții de 26.12.2023, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac asupra portului maritim Feodosia din peninsulă. Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram la ora 04:16 (ora Moscovei), Aksionov a informat despre atacul asupra portului și despre exploziile care au urmat acestuia.
Statele Unite au acuzat Iranul de implicare în atacurile grupului yemenit pro iranian asupra navelor comerciale din Marea Roșie, înainte ca oficialii occidentali să spună că o navă de spionaj iraniană staționată în regiune le furnizează rebelilor Al Houthi informații despre pozițiile navelor.
În ciuda presiunilor diplomatice din ce în ce mai puternice din întreaga lume, inclusiv votul de săptămâna trecută a unei rezoluții fără caracter obligatoriu în cadrul Adunării Generale a ONU privind încheierea imediată a războiului din Gaza, care a fost votată de până la 153 de țări, în timp ce 10 s-au abținut sau au fost împotrivă (dintre care SUA și Israel), guvernul israelian nu dă semne de oprire a operațiunii militare.
Statele Unite au anunțat o listă de țări care participă la o nouă coaliție maritimă pentru a proteja navigația în Marea Roșie de grupul yemenit Al Houthi, dar absența Arabiei Saudite de pe listă a fost oarecum surprinzătoare.
Orca este un submarin fără echipaj, livrat recent Marinei SUA de către compania Boeing. Acesta reprezintă o nouă clasă de submarine autonome capabile sa execute o varietate de misiuni pentru forțele navale.
”Când îl distrugi pe Shahed cu Aster, de fapt Shahed l-a distrus pe Aster”, declara zilele trecute un general al armatei franceze. Practic, o rachetă interceptoare Aster 15 costă cât 500 de drone kamikaze folosite de rebelii Houthi.
Așa cum era de așteptat, Armata SUA dat startul unei noi coaliții maritime multinaționale pentru a răspunde atacurilor cu rachete și drone ale rebelilor Houthi din Yemen, susținuți de Iran. Acțiunile rebelilor Houthi, inclusiv noile atacuri asupra mai multor nave, au perturbat grav transportul maritim comercial în Marea Roșie și în jurul acesteia. Analiştii militari ai publicaţiei The War Zone au fost primii care au relatat în că anunțul acestei inițiative militare, denumită Operația ''Prosperity Guardian'', era iminent.
Ministrul apărării al rebelilor Houthi (care se prezintă ca parte a guvernului yemenit) a spus că „forțele armate yemenite vor transforma Marea Roșie într-un cimitir pentru coaliția condusă de SUA”, dacă alianța va decide să ia orice măsură împotriva Yemenului.
În următoarele săptămâni, Ucraina și Regatul Unit intenționează să semneze un pact de securitate pe 10 ani, în cadrul căruia Marea Britanie își va folosi experiența militară navală pentru a ajuta Ucraina să-şi pună în aplicarea strategia privind Marea Neagră, a relatat The Telegraph pe 18 decembrie, citând surse militare britanice anonime. Memorandumul de înțelegere (MoU) se va angaja să "mențină Kievul în lupta" împotriva Rusiei prin furnizarea de sprijin militar axat pe mijloace navale, precum și prin ajutor financiar și schimbul de informații.
SUA au trimis, recent, în teatrul european de acțiuni militare, o nouă forță impresionantă de apărare antiaeriană, dar și de lovire dacă este nevoie. Trei distrugătoare din clasa Arleigh Burke au intrat, săptămâna trecută, în Marea Mediterană, potrivit Flotei a șasea americane, responsabilă pentru Europa și Africa.
Ziarul american Politico a dezvăluit că în Statele Unite a început pregătirea unui atac militar împotriva grupării Ansar Allah din Yemen, după creșterea frecvenței atacurilor sale asupra navelor comerciale din Marea Roșie, despre care grupul Al Houthi susține că vin în solidaritate cu Fâșia Gaza împotriva agresiunii israeliene.
Turcia, România și Bulgaria intenționează să semneze în ianuarie un acord comun pentru începerea unei misiuni de deminare în Marea Neagră, ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul turc al apărării, Yashar Guler, după luni de discuții între statele NATO, potrivit Reuters.
Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram au informat că, în cursul nopții de 17.12.2023, submarinul diesel-electric Ufa din cadrul Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană. Submarinul este escortat de remorcherul Serghei Balk aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).
Programul polonez de fregate, cunoscut sub numele de programul Miecznik, presupune construirea de fregate moderne Miecznik pentru marina poloneză. Navele Miecznik sunt concepute pentru operațiuni de luptă în Marea Baltică și în Marea Nordului, precum și pentru operațiunile navale comune ale NATO. Acestea urmează să înlocuiască fregatele învechite de care dispune acum Marina poloneză, formând baza unei forțe moderne de luptă.