Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O radiografie nu prea plăcută: Câte nave are România? Una singură are capacități reale de luptă, dar într-un război modern ar fi contracarată imediat
Forțele navale
Data actualizării:
Data publicării:
An de an cu ocazia Zilei Marinei, pe data de 15 august, au loc ceremonii organizate în Portul Constanța și în alte porturi din țară. O radiografie a Forțelor Navale Române nu arată însă o imagine foarte optimistă, în ciuda faptului că în Marea Neagră se desfășoară un război de mare intensitate declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Fregata Mărășești, sursă foto: Forțele Navale Române
Fregata Mărășești, sursă foto: Forțele Navale Române

Nu e niciun secret că cel puțin 15 ani Armata României a fost subfinanțată. În ultimii 10 ani s-au făcut pași mari privind înzestrarea cu tehnică de luptă de ultimă generație, dar decalajul pe care trebuie să îl recuperăm e încă foarte mare.

Din toate structurile de forță din cadrul Armatei României, Forțele Navale Române au fost cele mai văduvite. Există totuși contracte semnate aflate în derulare, dar o radiografie a Marinei noastre, în plin război major în Marea Neagră, nu arată tocmai bine.

Așadar, câte nave are azi România?

 

Trei fregate, inclusiv cu nava de luptă Mărășești, „retrogradată” de la clasa de distrugător și singura cu capacități reale de luptă, dar departe de a face față unui război modern

 

2. Fregata Mă... (fregata-marasesti_47869700.jpg)

Fregata Mărășești, foto: Europa FM

Există în dotarea Forțelor Navale Românie trei fregate. Două fregate britanice Type 22 cumpărate de România la începutul anilor 2000: Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand - ambele construite de britanici la începutul anilor 1980. Ele ar fi trebuit să beneficieze de modernizare în cadrul programului anulat „Corveta multifuncțională”.

De subliniat că DefenseRomania a anunțat în exclusivitate că planul actual privind modernizarea celor două fregate în vârstă deja de 40 de ani va costa România 1.4 miliarde de euro! Mai mult decât achiziția a 4 corvete noi.

A treia fregată din dotarea Marinei este Mărășești, cândva distrugător.

Mărășești a intrat în serviciu ca distrugătorul Muntenia, iar din 2001 a fost încadrat ca fregată. Nava e construită în totalitate în România.

În 2022 expertul naval Eugen Niculae, fost comandor, a explicat situația fregatei Mărășești și modul în care nava ar fi contracarată rapid în caz de conflict, din cauza lipsei de armament modern,

„Mărășeștiului îi lipsește armamentul modern. El are un combat management system la bord, dar nu are vectori puternici. Are vectori de atac ușor de contracarat și nu are nici o siluetă care să-l avantajeze, având o suprafață efectivă de reflexie destul de mare. În schimb e o navă foarte bună ca un centru avansat de comunicații pentru o eventuală Flotă NATO a Mării Negre, alcătuită din România, Bulgaria, Turcia și țările partenere. La fregate marele avantaj pe care l-am observat e pregătirea echipajelor. Echipajul a fost pregătit și instruit într-un mediu foarte performant, e și mândria lor. Echipajul prin profesionalism a salvat lipsa modernizării”, e de părere Eugen Niculae.

 

4 corvete bătrâne și 3 nave purtătoare de rachete (NPR)

 

3. Corveta Co... (contraamiral-horia-macellariu_43717800.jpg)

Corveta Contraamiral Horia Macellariu. Photo source: Romanian Navy

În dotarea Marinei mai regăsim și patru corvete vechi aflate în prezent în compunerea Divizionului 50 Corvete. Divizionul e compus din: 4 corvete (Cvt 260, Cvt 263, Cvt 264, Cvt 265),  precum și 2 vedete torpiloare mari (VTM 202 ,VTM 204).

Cele 4 corvete sunt: Amiral Petre Bărbuneanu, construită în 1983,  Viceamiral Eugen Roșca, construită în 1986, Contraamiral Eustaţiu Sebastian, construită în 1983 și Contraamiral Horia Macellariu, construită în 1996. Așadar, doar una construită după Revoluție.

Există și trei nave purtătoare de rachete din clasa Tarantul care vor fi înzestrare cu rachete de ultimă generație NSM (Naval Strike Missile), programul fiind în derulare. E vorba de o componentă a programului cunoscut sub denumirea populară baterii de coastă.

 

Alte nave de suprafață și ... un submarin! Care nu a mai intrat în imersiune din anii 1990. Și nici nu o va mai face vreodată

 

4. Submarinul... (submarinul-delfinul_48824500.jpg)

Submarinul Delfinul. Foto: Centrul de scafandri

La capitolul nave de suprafață mai moderne putem trece și două vânătoare de mină achiziționate din Marea Britanie. Unul a intrat deja în serviciul Marinei. 

Este vorba de vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică,. Este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Nava militară este interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).

Alte nave de suprafață din dotarea Marinei sunt 3 nave tip monitor, 5 vedete blindate, 11 vedete fluviale și o navă de tip RIM.

Și, desigur, un submarin. Delfinul.

Submarinul Delfinul se află la cheu din 1996 deoarece acumulatorii motorului sunt epuizați. E o certitudine că Delfinul nu va mai intra niciodată în imersiune.

Deși în 1999 submarinul putea fi modernizat și s-ar fi putut înlocui bateriile, modernizarea sa nu mai renta, Delfinul fiind și singurul din clasa sa din dotarea Marinei noastre. Mentenanța (sovietică) nu mai putea fi însă făcută, iar costurile de modernizare și de aducere la standarde NATO ar fi fost uriașe.

 

Planuri de viitor. Ce s-a semnat și ce se promite. Elicoptere, corvete, submarine

 

5. Foto: Nava... (naval-strike-missile-nsm-baterii-de-coasta_61251300.jpg)

Foto: Naval Strike Missile (NSM), sursă: US Army

Există și vești bune privind înzestrarea Marinei cu tehnică de luptă de ultimă generație. Din cele mai importante contracte în derulare trebuie menționate: Achiziția parafată a două elicoptere H215M Airbus pentru 150 de milioane de euro. 

Cele două elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață vor intra în dotarea Forțelor Navale Române și vor opera de pe fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand.

Naval Strike Missile. România a ales, în aprilie 2021, să-și protejeze coasta maritimă cu rachete NSM care, vor fi montate pe instalații de lansare mobile, dar integrate și pe cele trei nave purtătoare de rachete. 

NSM este o rachetă antinavă de generația a cincea. Având o semnătură radar scăzută și o rază de acțiune de aproximativ 185 km, este echipată cu un sistem de navigare combinat, format dintr-o unitate inerțială, un GPS și un sistem de navigație de tip TERCOM [TERrain CONtour Matching], care îi permite să zboare la altitudine foarte mică.

În ceea ce privește planurile de viitor ambițiile sunt destul de mari. Negocierile pentru semnarea contractului de vehicule amfibii de asalt sunt în derulare, precum e și o licitație pentru navde rapide de intervenție pentru scafandri. 

România mai intenționează să achiziționeze și două nave de suprafață de tip OPV, care sunt de fapt apropiate de dimensiune de corvete, cu caracteristici similare, dar un alt tip de structură. Navele pot fi construite chiar în România.

Oficialii români vorbesc adesea și despre programul corveta europeană în care România ar dori implicarea, dar în cel mai optimist scenariu navele ar intra în dotarea Marinei în 2035.

De departe cel mai spectaculos program de viitor e cel al achiziției de submarine.

În toamna anului trecut Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group. 

Programul se va derula pe o perioadă de 8 ani iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro. România va cumpăra două submarine franceze de tip Scorpene.  

Știrea a făcut atunci valuri, dar azi nu se mai știe nimic despre „submarinele Scorpene ale României în Marea Neagră”.

CITEȘTE ȘI: De ce România păstrează încă Delfinul deși submarinul nu va mai intra niciodată în submersiune. Motivul principal nu e antrenamentul


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ucraina ține în șah Rusia în Marea Neagră iar ultima navă de război rusă a părăsit Crimeea. Comandantul Marinei: Să ținem minte această zi!
Japonia vrea să țină departe Marina Chinei și accelerează dezvoltarea unei variante moderne a rachetei anti-navă Type-12
Rusia și China au început exerciții comune în Marea Chinei de Sud. Manevrele navale se concentrează pe apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin
Rusia menține în estul Mării Mediterane o escadră formată din șapte nave de luptă și auxiliare. Cargouri rusești continuă să efectueze tansporturi suspecte în portul Tartus
Al treilea submarin francez de tip Barracuda intră în probe pe mare
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut pe Dunare o navă de marfă pentru că ar fi transportat cereale ucrainene din Peninsula Crimeea
Navele Flotei ruse s-au ”refugiat” tocmai în Abhazia pentru a scăpa de dronele maritime ucrainene. Rușii ar putea ataca Ucraina de pe teritoriu georgian
Singurul portavion rusesc, ”Amiral Kuznetsov”, este căutat de serviciile ucrainene prin docurile de reparații pentru a-i aplica lovitura decisivă
Războiul din Ucraina a mutat exercițiul Sea Breeze în Scoția. Două dragoare maritime ucrainene au luat parte la manevrele conduse de NATO
Fregata iraniană Sahand s-a scufundat în portul Bandar Abbas (Foto)
Cel puțin un submarin în Marea Neagră. Ucraina va avea o nouă strategie pentru contracararea Rusiei în Marea Neagră
Succcesul dronelor navale nu a încetinit ”programul corveta” al Kievului. Primele filmări cu testele pe mare, un indiciu că Marina Ucrainei e și mai aproape de recepția corvetei ”Hatman Ivan Mazepa”
Cum au reușit ucrainenii să gonească din Sevastopol Flota rusă: Drone maritime, Storm Shadow și ATACMS
Deși dețin aproape jumătate dintre portavioanele lumii, SUA nu au suficiente astfel de nave pentru a face față crizelor globale
Un avion de patrulare antisubmarin P-3C "Orion" al Forțelor Aeriene Portugheze a detectat recent un submarin rusesc din clasa Kilo (Foto)
Rușii au început să amplaseze rachetele hipersonice Zircon pe nave mici. Două corvete ale Flotei din Oceanul Pacific au fost adaptate pentru întrebuințarea acestora
Start în misiunea comună de deminare a Mării Negre. Prima comandă va fi asigurată de Turcia, România participă cu dragor și un vânător de mine
De teama unor viitoare atacuri cu drone maritime ucrainene, Flota rusă din Marea Neagră retrage din Crimeea doua corvete
China a „vânat” un P-8 Poseidon american și a capturat un sonar imediat după lansare (Video). Sonarul era destinat detectării submarinelor
Grupul comun format din România, Turcia și Bulgaria devine activ. Misiunea principală, „curățarea” Mării Negre de mine, o problemă majoră a războiului rus
Coreea de Nord, sperietoare regională: Au început exercițiile militare comune ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei
Rusia, hărțuită constant pe mare de drone maritime ucrainene Sea Baby folosite ingenios. Bilanțul negru al pierderilor navale ruse
Rușii vor un cap de pod în Libia. Nave rusești ajung în Tobruk, în timp ce Haftar întărește acordul militar cu Moscova
Aliații au făcut o demonstrație de forță fără precedent în zona Baltică: Cea mai mare coaliție de forțe amfibii și operațiuni de debarcare
Varianta chineză a Manta Ray americană (Video). China investește masiv în drone biomimetice iar peștii artificiali chinezi sunt tot mai mari și performanți
Rusia lansează în premieră rachete din Marea Azov asupra Ucrainei. Punct de cotitură în război?
Marina Regală Britanică este îndemnată să lanseze programul ''Arsenal Ships'': Este timpul ca ideea unei platforme navale care transportă un număr mare de rachete să fie implementată
China copiază tot ce mișcă în SUA. USS Zumwalt, cel mai scump și modern distrugător construit vreodată, în variantă chineză (Foto)
Un MiG-29 ucrainean a lansat în premieră bombe ghidate americane ghidate GBU-62 JDAM-ER (Video). Ucrainenii au publicat imagini video
Serviciile ucrainene de informaţii confirmă instalarea de rachete R-73 pe dronele maritime Magura (Foto/Video): Au devenit un răspuns atât de asimetric pe Flota rusa din Marea Neagră

Ştiri Recomandate

Ambasadorul SUA la Budapesta: Cum e posibil ca țara care s-a ridicat la luptă în 1956 împotriva sovieticilor să facă azi jocurile Rusiei?
În cele din urmă, Israelul a luat decizia de care toată lumea se temea: „Ne concentrăm pe nord”
În timp ce comisarul pentru apărare crede că Putin va fi gata să atace NATO și UE în 6-8 ani, Marina SUA se pregătește de o posibilă luptă cu China în 3 ani
În căutarea unei soluţii la interceptarea dronelor ruseşti: România solicită un răspuns „robust” din partea NATO la încălcarea spațiului aerian de către Rusia
Britanicii stau cu ochii pe Crimeea: Un avion de cercetare radioelectronică RC-135W a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre
Comandantul Forței Quds s-a deplasat la Bagdad pentru a detensiona criza politică și a discuta problema retragerii forțelor americane din Irak
Un mare depozit de armament rusesc „a fost șters de pe fața pământului” în urma unui atac ucrainean cu dronă (Foto/Video)
Franța intenționează să modernizeze avioanele de luptă Mirage-2000-5 destinate Ucrainei: Ce şanse sunt ca aceste aeronave să răspundă cerinţelor ucrainenilor?
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels: Câte aeronave Tu-95 și Tu-160 ar putea avea ruşii staţionate aici?(imagini din satelit)
Prin România nu se trece: SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Rușii nu se mai opresc. Două consecințe după ce atacurile asupra Ucrainei cu drone Shahed au atins un ritm și o intensitate fără precedent
România cumpără vehicule amfibii de asalt americane. E vorba de un număr dublu de AAV-7 față de câte s-au dorit inițial
Războiul dronelor din Ucraina continuă să ne surprindă (Foto/Video): Militarii ucraineni demonstrează că pot da o cu totul altă utilitate sistemelor Javelin
Repetând o abordare din perioada Războiului Rece, Rusia vrea să sperie Occidentul: Se pregătește situl de teste nucleare din Novaya Zemlya pentru noi teste
În așteptarea elicopterelor pentru Armată. Dacă România alege Black Hawk, aici ar putea fi ridicat primul centru european de pregătire, pe modelul F-16
“Totul arde în jur”: Dronele Ucrainei au lovit un depozit de rachete rusesc în adâncimea teritoriului Rusiei, provocând explozii multiple
Criza celor 1.848 de piloți în SUA. Piloții ce se pregătesc pe T-38 pentru F-22 sau F-35 ar putea fi redirecționați către alte tipuri de avioane
Războiul din Ucraina a făcut deja peste un milion de victime (morți și răniți). Rusia ocupă 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, dar prețul e devastator
EXCLUSIV
Un avertisment ignorat şi un îndemn eronat: Cum explică experţii militari seria de incidente din Liban cu explozia pagerelor?
Iranul consideră că pagerele care au explodat simultan în Liban sunt „o crimă în masă” a Israelului
Este divizat sau nu NATO în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei? „Este ceva personal” - De ce Germania refuză în continuare să ofere Ucrainei rachete Taurus
„Prea periculoasă pentru a fi ignorată” - activitatea răuvoitoare a Rusiei în regiunea baltică va testa reacţia NATO
Aviația americană începe construcția forței care va descuraja sau va învinge China
Deși nu mai sunt vizibile, dronele de atac Bayraktar TB2 ale armatei ucrainene zboară în continuare în zona Mării Negre, îndeplinind misiuni de cercetare și indicare a țintelor 
Forțele armate ucrainene au lovit un poligon de antrenament al armatei ruse, aflat în apropiere de Donețk (Foto/Video)
Lupta pentru Mariupol continuă: Ucraina distruge depozite de muniție rusești aflate în apropierea orașului ocupat
Rusia presează în „operațiunea Su-75”, răspunsul rus la F-35. Presiune pe un gigant asiatic căruia i s-a promis linia de producția și un preț scăzut
Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate
Controversatul documentar „Rușii în război”, considerat o formă subtilă a propagandei ruse, va fi prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto
Pentru prima oară România va deține postul de vicepreședinte al Comisiei Europene prin Roxana Mînzatu. Aceasta e și noul Comisar pe educație, muncă și demografie
Obuzierele K9 ale României, la Petrești pe urmele camioanelor Iveco? O posibilă variantă pentru offset în programul K9 Tunetul
Ireal: În derivă totală, soldații rușii sunt pe același palier cu ISIS. Au executat cu o sabie un prizonier ucrainean de război neînarmat
pixel