Ministerul rus al apărării a informat că, pe 17.03.2024, ministrul Serghei Șoigu a ordonat creșterea capacității de supraviețuire a navelor și a securității infrastructurii Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). (Video)
Ministerul rus al apărării a informat că, pe 17.03.2024, ministrul Serghei Șoigu a ordonat creșterea capacității de supraviețuire a navelor și a securității infrastructurii Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). (Video)
Autoritățile olandeze au confirmat prin secretarul de stat pentru Apărare, Christophe van der Maat, că Naval Group a fost selectat pentru înlocuirea celor patru submarine din clasa Walrus ale Forțelor Navale olandeze.
În cadrul unui mesaj postat pe canalul său de Telegram, săptămâna trecută pe 11.03.2024, analistul militar rus, Vladislav Shuryghin, a evaluat demiterea comandatului-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul Nikolai Evmenov, care avusese loc în urmă cu câteva zile.
Războiul din Ucraina schimbă planurile multor armate, iar cea a României nu face excepție.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 11.03.2024, un detașament de nave din compunerea Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP), condus de crucișătorul purtător de rachete Varyag, a intrat în rada portului iranian Cekhbehar.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 10.03.2024, că, după aproape cinci ani de când îndeplinește această funcție, amiralul Nikolai Evmenov a fost demis de la conducerea Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Sâmbătă dimineața, rebelii Houthi au lansat al doilea cel mai mare atac cu UAV-uri kamikaze, de după 19 octombrie 2023. ”Între 4 și 6:30 dimineața (ora Sanaa), teroriștii Houthi susținuți de Iran au efectuat un atac la scară largă cu vehicule aeriene fără echipaj (UAV) în Marea Roșie și Golful Aden”, a anunțat Comandamentul Central al Forțelor Armate americane (CENTCOM).
Nava modernă de patrulare rusă Serghei Kotov, construită conform Proiectului 22160, care a fost scufundată de dronele navale ucrainene, nu avea echipament adecvat cu ajutorul căruia să poată face față cu succes unui atac.
Marina iraniană patrulează atât în Marea Roșie, cât și în estul Oceanului Indian. Comandantul Marinei iraniene, amiralul Shahram Irani, a anunțat, pe 5 martie, prezența a patru grupuri navale ale Teheranului în apele internaționale.
Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forțelor Navale Române, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval execută, începând cu ora 7.00, o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești -Tuzla - 23 August - Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină.
Marina turcă a dezvăluit modificările care vor fi aduse viitorului său distrugător echipat cu rachete ghidate. Principalele noutăți se referă la introducerea de noi sisteme de arme autohtone și la creșterea gradului de modularizare. Comandantul Forțelor Navale ale Turciei, Amiralul Ercüment Tatlıoğlu, a vizitat, pe 28 februarie la Istanbul, Comandamentul Șantierului Naval și Biroul de Proiectare al Marinei, unde a fost informat, printre altele, despre programul navei de luptă TF-2000, a cărei proiectare a început în iulie 2017.
Anunțul serviciilor ucrainene de informaţii privind distrugerea navei rusești de patrulare Serghei Kotov în noaptea de 5 martie a provocat o mare emoție în presa occidentală. "Luna viitoare. O altă navă de război rusă aruncată în aer în Marea Neagră. Dronele maritime ucrainene sunt necruțătoare", își începe Forbes articolul despre distrugerea navei ruse, din cadrul Proiectului 22160, care naviga în apropiere de Feodosia.
În dimineața zilei de marți, 5 martie, ”Group 13” o unitate specială care folosește drone navale ”MAGURA V5”, aflată în subordinea Direcției Principale de Informații a Armatei (GUR) a lovit serios nava de patrulare Serghei Kotov (Proiect 22160), una dintre cele mai moderne nave ale Flotei Mării Negre a Federației Ruse. Totuși, până în acest moment, nu este clar dacă nava s-a scufundat.
Olanda urmează să achiziționeze patru noi fregate în contextul noilor provocări emergente. Navele de luptă vor fi înzestrate inclusiv cu capacități de combatere a rachetelor hipersonice.
Portavionul chinez a fost supus unor procese intense de întreținere și modernizare, care au început în urmă cu exact un an, pe 28 februarie 2023.
Advanced Acoustic Concepts (AAC), o filială a Thales, a livrat primul sonar CAPTAS-4 pentru fregatele din clasa Constellation (FFG) ale marinei americane. Contractantul principal, Fincantieri Marinette Marine (FMM), a fost desemnat câștigător în luna mai 2022.
Franța, Germania Grecia sau Italia se numără printre țările care vor participa la misiunea UE care va vedea inițial trei nave sub comanda UE.
Rușii continuă să aplice camuflaj pe navele Flotei Mării Negre, în încercarea de a le proteja în fața atacurilor cu drone. Analistul OSINT MT Anderson a publicat imaginile din satelit ale acestora pe contul său X (twitter). Din ce în ce mai multe nave ale Flotei ruse din Marea Neagră, care are în prezent baza la Novorossisk, își camuflează prova și pupa, ceea ce ar trebui, teoretic, să le protejeze de identificarea prin mijloace de recunoaștere.
Australia a anunțat în aceste zile un plan ambițios privind dublarea numărului de nave de luptă, până în 2045, în cadrul programului Tier 2, completare a Tier 1. Australia, care devine una din principalele forțe din regiune pentru contracararea Chinei, va ajunge la o forță navală fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.
Guvernul și parlamentul somalez au convenit - miercuri - asupra unui acord de apărare cu Turcia pe fondul tensiunilor sale regionale cu Etiopia, care a semnat un acord cu regiunea separatistă Somaliland.
Britanicii au reușit într-un timp record să pregătească portavionul Prince of Wales pentru o desfășurare operațională cu avioane la bord, după ce nava soră - Queen Elizabeth - a întâmpinat, pe 4 februarie, probleme tehnice neprevăzute.
Dorința Rusiei de a rămâne un actor geopolitic global se sprijină, în cea mai mare măsură, pe puterea sa militară.
Luni, 19 februarie, în prezența șefului de stat major al Forțelor Armate iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri, s-a desfășurat ceremonia de intrare în serviciul de luptă al Forțelor Navale ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a două nave de luptă, "Martirul Sayyad Shirazi" și "Martirul Hasan Bagheri".
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat, pe 15.02.2024, că Amiralul Viktor Sokolov a fost demis din funcția de comandant al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). În locul acestuia a fost numit (probabil interimar) viceamiralul Serghei Pinciuk (Pinchuk), actualul șef de stat major al FRMN și fost comandant al Flotilei din Marea Caspică.
Doar cinci nave de desant din Clasa ''Ropucha'' mai sunt în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră, dintr-un total anterior de 13, după scufundarea navei ''Caesar Kunikov'' la 14 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk. Nava mare de desant ''Caesar Kunikov'' a fost scufundată în dimineața zilei de 14 februarie, în apropiere de litoralul orașului Alupka din Peninsula Crimeea, de către dronele navale Magura V5, au anunţat surse din cadrul Serviciului ucrainean de Informații Militare (GUR).
La sud de oraşul Alupka, aflat pe litoralul Peninsulei Crimeea, marea navă de desant ''Caesar Kunikov'' a Flotei ruse din Marea Neagră a fost lovită și scufundată. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unei operațiuni comune a Forțelor Armate ale Ucrainei și a Serviciului de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina. Această informaţie a fost raportată de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a subliniat că nava inamică se afla în apele teritoriale ale Ucrainei şi astfel s-a luat decizia atacării ei.
Marina britanică, cunoscută în urmă cu două secole ca „regina oceanelor”, azi depășită ca putere navală de SUA, întâmpină mici dificultăți cu cele două portavioane. Amintim că în cursul săptămânii trecute portavionul HMS Queen Elizabeth a fost nevoit să abandoneze manevrele de la exercițiul Steadfast Defender, din cauza unor situații tehnice.
Sistemul de rachete antinavă de înaltă tehnologie Blue Spear a ajuns în Estonia. Acesta va duce capacitatea de apărare antinavă a Estoniei la un nivel cu totul nou, fiind elementul central a soluției complete de apărare de coastă a țării.
SUA dispun de 11 portavioane care le oferă capacitatea de a-și proiecta forța oriunde pe glob. Iar pe lângă portavioane, fiecare grup de luptă condus de asemenea nave dispune de numeroase alte nave de luptă. Din cele 11 portavioane americane, 10 sunt din clasa Nimitz și unul din noua clasă Ford care vine cu câteva avantaje considerabile.
Aflată în vizită oficială în Japonia, șefa guvernului italian Giorgia Meloni a discutat cu omologul său nipon, Fumio Kishida, aspecte privind concretizarea programului comun privind avionul de luptă de generația a șasea.