La o zi după ce a efectuat exerciții cu muniție de luptă, China și-a trimis portavionul Liaoning lângă Taiwan
Beijingul crește constant presiunea în jurul Taiwanului, pe care îl consideră parte a teritoriului chinez.
Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Un grup portavion chinez a traversat miercuri strâmtoarea Taiwan, a declarat ministrul apărării din Taiwan, care a confirmat că grupul naval de luptă a navigat spre nord prin strâmtoarea Taiwan și a trecut de arhipelagul Pratas, controlat de Taipei, situat la capătul nordic al Mării Chinei de Sud.
Este vorba despre grupul naval de luptă condus de portavionul Liaoning, cel mai vechi dintre cele trei portavioane aflate în dotarea Marinei chineze. Grupul de luptă a fost observat marți seara și mișcarea acestuia a fost monitorizată.
Tot miercuri, Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că a detectat 15 avioane militare chineze și șase nave marine pe cerul și apele din jurul insulei în ultimele 24 de ore.
Cu o zi mai devreme, Beijingul a efectuat în apropierea insulei exerciții militare cu muniție de luptă, dar și simularea unei blocade a insulei.
Amintim că, săptămâna trecută, Liaoning a luat parte la exerciții militare în apropiere de Taiwan, care au fost condamnate de Taipei și Washington.
Exercițiile au inclus blocarea insulei și a porturilor acesteia, precum și atacarea țintelor maritime și terestre. Ministrul Apărării din Taiwan, Wellington Koo, a declarat că o blocadă reală ar fi un „act de război” și ar avea „un impact foarte grav asupra economiei globale”.
„Intimidarea Taiwanului”
Jiang Hsinbiao, expert militar la Institutul Național de Apărare din Taiwan, a declarat într-un interviu acordat AFP că scopul recentelor manevre a fost în primul rând „intimidarea Taiwanului ”. Autoritățile de la Beijing au recunoscut în mod deschis că trimiterea unui număr record de nave de război și avioane pentru a înconjura insula a fost „un avertisment sever pentru actele separatiste ale forțelor Taiwanului”.
Reuters estimează că manevrele Chinei de săptămâna trecută au fost un răspuns la discursul de Ziua Națională a președintelui Taiwanului Lai Ching-te din 10 octombrie, în care acesta s-a angajat să „se opună anexării”. El a subliniat, de asemenea, că Taipei nu este subordonat Beijingului. Lai, care a preluat mandatul în mai, a folosit un limbaj mai dur decât predecesorul său Tsai Ing-wen când a vorbit despre suveranitatea Taiwanului, ceea ce a făcut ca regimul chinez să-l numească „separatist”.
În weekend, distrugătorul USS Higgins și fregata canadiană HMCS Vancouver au tranzitat strâmtoarea Taiwan de 180 de kilometri.
Reuters a indicat că aceasta a fost o acțiune „de rutină” care vizează sprijinirea Taiwanului și consolidarea poziției acestuia pe arena internațională. Beijingul a condamnat actul ca o tulburare pentru „pacea și stabilitatea” în strâmtoare.
China și Taiwan au funcționat separat din 1949, după ce forțele naționaliste ale lui Chiang Kai-shek au fugit pe insulă în urma înfrângerii lor de luptătorii comuniști ai lui Mao.
Taiwanul are propriul guvern, armată și monedă, dar Beijingul insistă că insula face parte din teritoriul său și nu exclude folosirea forței pentru a prelua controlul asupra acesteia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News