Submarinul rusesc Dmitry Donskoy (TK-208), cel mai mare submarin cu propulsie nucleară construit vreodată, a fost retras din serviciu recent, după 40 de ani în activitate.
Potrivit unui comunicat emis de MApN către DefenseRomania, „agenda de discuții s-a concentrat pe opțiunile și perspectivele de aprofundare a dialogului și cooperării româno-britanice, ca pilon fundamental al Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit. De asemenea, au fost abordate teme privind securitatea europeană, situația de securitate din regiunea Mării Negre și cooperarea în cadru aliat, cu accent pe întărirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al Alianței”.
În acest context, a fost apreciat nivelul excelent al relațiilor de colaborare dintre cele două state, evidențiat prin activitățile desfășurate în ultimii ani, inclusiv pentru creșterea interoperabilității, pregătirea forțelor armate, modernizarea capacităților de apărare ale României și asigurarea unui nivel ridicat de securitate la Marea Neagră”.
Foto: Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Sursă: Forțele Navale Române - Facebook
„Dialogul și cooperarea cu Londra în domeniul apărării și securității reprezintă o prioritate pentru București. Salutăm obiectivele britanice de aprofundare a relațiilor în domeniul securității și apărării”, a declarat ministrul apărării naționale.
În ceea ce privește consolidarea stabilității regionale, România, în parteneriat cu Regatul Unit, continuă coordonarea pentru asigurarea sprijinului acordat Ucrainei. În acest sens, au fost salutate progresele privind Centrul regional de instruire maritimă, structură aflată sub egida Coaliției pentru Capabilități de Securitate Maritimă din cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei. De asemenea, a fost apreciată cooperarea excelentă în cadrul Operației INTERFLEX, prin care se instruiesc militari ucraineni pe teritoriul Marii Britanii.
Ministrul apărării naționale a evidențiat, de asemenea, eforturile realizate de Regatul Unit pentru protecția spațiului aerian al României și al NATO, prin dislocarea constantă a detașamentelor Forțelor Aeriene Regale în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu.
Ministrul apărării naționale a adresat Regatului Unit invitația de a participa la inițiativa trilaterală dintre România, Bulgaria și Turcia, MCM Black Sea Task Group, începând cu anul 2025. Participarea aliaților în acest format strategic de cooperare practică va contribui la atingerea obiectivelor de menținere a libertății de navigație în bazinul Mării Negre.
Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menține în siguranta traficul maritim în Marea Neagră, prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum si operații conexe de căutare și salvare pe mare.
La data de 11 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Istanbul, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia. Prima activare a grupării este în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele șase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului de Forțele Navale.
Navele care participă la această operaţiune vor pleca în această după-amiază din portul militar Beykoz Umuryeri, de pe coasta turcă a Mării Negre.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Submarinul rusesc Dmitry Donskoy (TK-208), cel mai mare submarin cu propulsie nucleară construit vreodată, a fost retras din serviciu recent, după 40 de ani în activitate.
Atacurile periodice ale Ucrainei asupra punctului de trecere cu feribotul dintre Rusia și Crimeea au efectul dorit. Se pare că forțele armate ucrainene au finalizat operațiunea de distrugere a punctului de trecere cu feribotul a strâmtorii Kerch, după cum reiese din numeroasele înregistrări video și din criticile active ale rușilor cu privire la un incendiu masiv în portul Kavkaz și la exploziile de la bordul feribotului Conro Trader.
Un al doilea portavion al Marinei americane, USS Abraham Lincoln, a sosit miercuri în Orientul Mijlociu, potrivit Comandamentului Central al SUA.
În ultima perioadă, armata poloneză a făcut și continuă să facă un salt impresionant de modernizare, achiziționând deja sau încheind contracte pentru cumpărarea de tancuri, transportoare blindate, echipamente individuale, mijloace de apărare antiaeriană, elicoptere și avioane de luptă. Cu toate acestea există un program în care politicienii și militarii polonezi au eșuat. Este vorba despre programul ORKA privind achiziția de submarine noi.
Marina americană a instalat cu succes primul centru de război aerian fără pilot (UAWC) din lume la bordul portavionului George HW Bush (CVN 77). De aici viitorii piloți de drone vor controla operațiunile aeriene ale UAV-urilor de ultimă generație de realimentare aeriană MQ-25 Stingray.
Sursele de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 19.08.2024, un detașament de nave aparținând Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB), format din fregata Neustrashimy și petrolierul Yelnya, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Planul Rusiei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei a fost de a ajunge la Gurile Dunării și a ocupa Odesa, încercare nereușită de desant maritim în 24 februarie 2022, momentul invaziei pe scară largă a Ucrainei. Parte a planului ocupantul a reușit să cucerească Insula Șerpilor, de unde s-a retras însă neputând să susțină ocupația după ce a eșuat să rupă întreg litoralul Ucrainei.
Industria rusă a prezentat la expoziția militară Army-2024 un concept de navă, mai exact o corvetă de mici dimensiuni, configurată special pentru a alunga submarinele inamice din jurul bazelor navale rusești.
La Army 2024, o expoziție de apărare organizată în Parcul Patrioților de lângă Moscova, industria rusă de profil a făcut eforturi pentru a arăta că are încă proiecte de perspectivă, deși se confruntă cu limitările fără precedent generate de sancțiunile internaționale.
Deși nu există un program oficial privind demararea achiziției de drone maritime, sau implicarea industriei privind dezvoltarea acestor tipuri de nave, se pare că atât decidenții politici cât și cei militari sunt de acord că dronele navale trebuie prioritizate.
La începutul acestei luni ucrainenii au scufundat în Sevastopol submarinul rusesc Rostov pe Don care se afla în proces de reparații după ce mai fusese lovit în decembrie. Rușii încearcă însă să mascheze scufundarea submarinului, inclusiv printr-o metodă demnă de filme hollywoodiene: Construirea rapidă a unei machete pe locul unde a fost scufundat submarinul.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanţa, în cadrul festivităţilor organizate de Ziua Marinei Române, că ţara noastră este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic.
Cele două fregate ale României, achiziționate acum mai bine de două decenii din Marea Britanie - fregate Regina Maria și Regele Ferdinand - ar urma să beneficieze de integrarea cu armament de ultimă generație american; e vorba de rachete Naval Strike Missile (NSM), versiune specială integrată pe nave a rachetelor NSM achiziționate de România în programul bateriilor de coastă.
An de an cu ocazia Zilei Marinei, pe data de 15 august, au loc ceremonii organizate în Portul Constanța și în alte porturi din țară. O radiografie a Forțelor Navale Române nu arată însă o imagine foarte optimistă, în ciuda faptului că în Marea Neagră se desfășoară un război de mare intensitate declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Rusiei, dar nu mai e operabil de peste șase ani. Nava a intrat în proces de reparații încă din 2018, înfruntându-se cu diverse probleme, inclusiv accidente, incendii, deturnare de fonduri. Numeroase eșecuri care au dus la întârzierea reintroducerii în serviciu a navei. Dar Amiral Kuznețov nu e primul eșec în materie de portavioane al Rusiei.
Marți, 13 august, Forțele Navale Române au activat o echipă de scafandri EOD de la Centrul 39 Scafandri pentru a interveni în zona Grindului Chituc, în urma primirii, în jurul orei 9.30, a unei sesizări din partea Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, cu privire la un obiect suspect eșuat pe țărm în această zonă.
Australia, Regatul Unit și Statele Unite au atins o altă etapă importantă în evoluția organizației AUKUS, odată cu semnarea unui acord care permite sprijinirea Australiei pentru a construi, opera și menține în siguranță o flotă de submarine cu propulsie nucleară, înarmate convențional.
Un reprezentant al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) din Ucraina a precizat recent că rușii au reușit să captureze una dintre dronele maritime kamikaze Măgura utilizate de serviciile de informații ucrainene pentru a ținti facilitaţi ale Flotei ruse din Marea Neagră, în ciuda faptului că dronele sunt echipate cu sisteme de autodistrugere.
Statele Unite ale Americii au început să asiste în mod activ Filipine în modernizarea capacităţilor sale militare pentru a opera mai bine în Marea Chinei de Sud.
Flota rusă a Mării Negre devine tot mai mică. Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit submarinul Rostov-pe-Don și sistemul de apărare aeriană S-400 al rușilor, ambele aflate în Peninsula Crimeea.
Nu sunt multe echipamente militare care să fi produs atâtea pagube Armatei Ruse, cum sunt rachetele de croazieră și cele balistice. Prima categorie, Storm Shadow/SCLAP, au fost prima dată livrate Ucrainei la începutul lui 2023 și pot lovi toată Crimeea. De asemenea, odată cu venirea rachetelor balistice ATACMS, raza de acțiune a instalațiilor HIMARS a crescut de câteva ori, până la aproximativ 300 de km.
Nava amiral a Marinei Regale britanice a navigat pe 30 iulie spre baza Portsmouth, după patru luni de reparații în Scoția și o scurtă perioadă intensivă pe mare pentru a-și testa sistemele.
A doua corvetă ucraineană din clasa Ada a fost lansată de turci la apă. Corveta va ajunge în dotarea Ucrainei.
Pentru a ascunde slăbiciunea marinei lor, rușii s-au angajat recent în manevre navale care implică aproximativ trei sute de nave. Cu toate acestea, în afară de submarine, acestea sunt în mare parte nave învechite, care sunt în plus protejate de mult mai puține avioane în timpul exercițiilor decât în urmă cu un an. Și acesta este efectul cel mai vizibil al pierderilor suferite de aviația navală rusă pe tot parcursul războiul din Ucraina.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmytro Pletenchuk, a anunțat, pe 30.07.2024, că Rusia a desfășurat pentru prima dată pe mare trei submarine dotate cu rachete de croazieră simultan.
Ucraina are nevoie de parteneri industriali pentru a susține rezistența în războiul de agresiune generat de Rusia prin invazia la scară largă din 24 februarie 2022. Iar în acest sens ucrainenii reușesc să stabilească parteneriate cu mai multe state aliate.
Rusia a început o serie de exerciții navale de amploare, menite să atragă atenția comunității internaționale asupra capabilităților Flotei ruse.
Forțele navale ruse au început marți exerciții de amploare, la care participă aproximativ 300 de nave și 20.000 de militari, a anunțat Ministerul Apărării rus, citat de agențiile de presă ruse, transmite Agerpres și Reuters.
Rusia a folosit sărbătorirea Zilei Marinei pentru a evidenția relațiile sale cu o serie de state non-occidentale, ca parte a eforturilor sale de a crea un presupus grup de state condus de Rusia care să se unească împotriva Occidentului, se arăta într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)
Cuba devine loc de pelerinaj pentru navele rusești. La Havana va ajunge o grupare navală a Flotei din Marea Baltică, unde recent s-au aflat și nave de război ale Flotei de Nord.
Prezent în China, Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, în prezent Secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a făcut câteva referiri despre avionul Su-57, considerat de ruși ca fiind de generația a 5-a.
Cu un viitor sprijin american tot mai incert, Ucraina trebuie să reziste agresiunii Federației Ruse.
Membrii echipei de tranziție a președintelui ales Donald Trump întocmesc o listă de ofițeri militari care urmează să fie concediați, care ar putea include șefii de stat major comun, au declarat două surse pentru Reuters.
Aproximativ 700 de ucraineni din afara Ucrainei au solicitat, în Polonia, să se alăture ”Batalionului” ucrainean.
Forțele ucrainene au respins miercuri încercările armatei ruse de a sparge apărarea de lângă Kupiansk, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, relatează Reuters, care citează Statul Major ucrainean.
Guvernul ucrainean a negat din nou planurile de a dezvolta arme nucleare după ce informaţii apărute în publicaţia britanică The Times sugerează că administraţia preşedintelui Volodimir Zelenski ar lua în considerare posibilitatea de a construi o bombă atomică rudimentară, care ar putea fi gata în câteva luni, în cazul în care noua administraţie a SUA îşi va retrage sprijinul militar pentru Kiev, transmit Agerpres și EFE.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai mari surprize ale noii administrații Donald Trump. Hegseth, cu un background de fost militar decorat al Armatei americane, are experiență zero politică fiind un analist și om de televiziune.
O fregată a Marinei Ruse echipată cu rachete hipersonice de ultimă generație a efectuat exerciții în Canalul Mânecii și îndeplinește acum sarcini în Oceanul Atlantic, au informat marți agențiile ruse de informații.
După ce Congresul SUA a aprobat o finanțare suplimentară pentru Ucraina în luna aprilie a acestui an, Statele Unite au livrat Ucrainei 83% din muniția promisă din depozitele americane, 67% din capacitățile de apărare aeriană promise și 60% din puterea de foc promisă. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă.
Trupele ruse au încercat, în după-amiaza de 13 noiembrie, să străpungă apărarea ucraineană pe direcția Kupiansk. S-au așteptat la o rezistență înverșunată și au încercat să trișeze, îmbrăcându-și o parte din soldați în uniforme ucrainene. Informația a fost furnizată de Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, expertul militar rus Alexei Leonkov a declarat, pe 13.11.2024, că sistemele de rachete operativ-tactice Iskander din Regiunea Kaliningrad sunt capabile să distrugă baza americană de apărare antirachetă din Polonia, în cazul unei confruntări directe.
Dacă Federația Rusă nu ar fi deținut arme nucleare, NATO ar fi desfășurat trupe pe teritoriul Ucrainei pentru a ajuta la respingerea agresiunii ruse. Ucraina are o importanță strategică pentru Alianță, a menţionat președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, la Summitul Apărării de la Praga, care a avut loc între 8 și 10 noiembrie.
Exclusă din programul F-35 Lightning II după achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400, Turcia a suferit mulți ani în ceea ce privește aviația militară, fiindu-i închise mai toate ușile în nas. Norocul turcilor s-a schimbat însă cu 180 de grade.
Alexander Lavrentiev, emisarul special al președintelui rus pentru Siria, a anunțat că armata rusă a transmis un avertisment oficial Israelului cu privire la atacurile care au vizat zonele din proximitatea aeroportului Hmeimim din Siria. Emisarul special a subliniat că Israelul a lansat un atac luna trecută în vecinătatea aeroportului, dar nu a vizat însăși baza rusă, care este una dintre cele mai importante locații militare rusești din Siria.
Fregata rusa Amiral Golovko, nava de realimentare Vyazma și nava de spionaj maritim Yantar au fost urmărite de fregata HMS Iron Duke a Royal Navy, de elicopterele Merlin HM2 și de navele P-8 Poseidon ale RAF în timp ce se îndreptau spre vest prin Canalul Mânecii.
După ce a fost prezentat pentru prima dată în 2021, existența avionului de luptă stealth cu două locuri J-20S, considerat „rivalul lui F-22”, a fost confirmată oficial, iar un model la scară reală a fost etalat la expoziția internațională aviatică și aerospațială din China.
Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Imagini publicate recent pe reţele de socializare arată o dronă rusească FPV, ghidata prin fibră optică, care țintește un tanc ucrainean M1A1SA Abrams aflat în regiunea de frontieră Kursk. Acest tip de dronă, utilizată de armata rusă, a fost observată lovind în mod direct turela tancului, ceea ce sugerează că au fost provocate daune ireparabile pentru unele echipamente instalate pe acest blindat greu.
Forțele Houthi au atacat cu drone și rachete două nave de război ale SUA, în timp ce tranzitau strâmtoarea Bab el-Mandeb, spre Golful Aden, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Cel de-al patrulea portavion al Chinei ar putea avea, în premieră pentru țara comunistă, propulsie nucleară.
F-16 Fighting Falcon e fără îndoială cea mai de succes poveste a unui avion de generația a 4-a. Chiar și azi, la decenii de la momentul în care primul F-16 a decolat avioanele sunt la mare căutare fiind în continuă dezvoltare. Cea mai recentă versiune, F-16 Block 70 Viper încorporează inclusiv elemente ale generației a 5-a. Dar la puțin timp după dezvoltarea F-16, americanii au cochetat și cu o versiune interesantă: F-16XL, cu aripă delta!
Fostul premier britanic Boris Johnson și-a exprimat îngrijorarea că o potențială reducere a sprijinului militar acordat Ucrainei de către Donald Trump , ar putea duce la implicarea directă a trupelor britanice în Ucraina. Cu toate acestea, abordarea viitoarei administrații de la Casa Albă ar putea fi mai nuanțată decât pare la prima vedere.
În marja vizitei oficiale a prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, la Londra, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 13 noiembrie, o întrevedere cu secretarul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN). În acest sens oficialii români au invitat Marea Britanie să se alăture misiunii de deminare a Mării Negre MCM Black Sea Task Group, începând cu anul 2025.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ridică multe semne de întrebare mai ales în Europa cu privire la dosare care „ard” în Estul bătrânului continent: Ucraina și agresiunea neprovocată a Rusiei din 24 februarie 2022. Pe lângă metafore privind soluționarea războiului în 24 de ore ce e clar e că Donald Trump va schimba abordarea Americii cu privire la războiul din Ucraina.
Miercuri dimineață, un înalt oficial rus și-a pierdut viața în Sevastopol, la sediul Flotei ruse din Marea Neagră din Crimeea, în urma unei explozii care a avut loc în vehiculul său, unde fusese plasat un dispozitiv exploziv. Autoritățile locale din această peninsulă, anexată de Rusia, au confirmat incidentul, fără a preciza gradul sau unitatea de proveniență a militarului, conform AFP și Agerpres. Acesta era, potrivit SBU și mediei ucrianene, Șeful Statului Major al Brigăzii de Nave purtătoare de Rachete a Flotei Mării Negre.
Candidatul CDU la funcția de cancelar german Friedrich Merz promite o politică mult mai dură față de Rusia.
Surse rusești au anunțat că, în dimineața zilei de 13.11.2024, în jurul orei 07:00 (ora Moscivei), șapte bombardiere strategice Tu-95MS au lansat rachete de crozieră Kh-101 asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Lovitura principală a vizat capitala și regiunea Kiev.
Parlamentul României a adoptat ieri în procedură de urgență Legea care va sta la baza F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România urmează să îl achiziționeze. E vorba despre 32 de avioane, dar legea a ajuns în Parlament total neașteptat ieri 12 noiembrie, deși pe 6 noiembrie Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dat aviz favorabil iar pe 7 noiembrie Guvernul a aprobat proiectul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat din nou direct poporului iranian într-o înregistrare video, în care a declarat că leadershipul din ţara lor risipeşte bani pe atacuri asupra Israelului care ar putea fi investiţi în viitorul populaţiei iraniene, transmit Agerpres și DPA.
La 9 noiembrie 2024, Taiwanul a primit primul lot de sisteme de rachete tactice ATACMS fabricate în SUA, un impuls semnificativ pentru capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune ale națiunii, în contextul escaladării tensiunilor regionale. Confirmată de Ministerul Apărării din Taiwan și raportată de Agenția Centrală de Știri din Taiwan, această livrare marchează un progres crucial în pregătirea Taiwanului în materie de apărare, în special în ceea ce privește contracararea posibilelor amenințări reprezentate de China.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai așteptate, într-un moment în care SUA trebuie să gestioneze două războaie, în Ucraina și Israel, dar numele lui Pete Hegseth vine ca o mare surpriză.
Deși au fost dezvoltate acum mai bine de 60 de ani, bătrânele sisteme antiaeriene Hawk (aflate și în dotarea Armatei României) reprezintă baza apărării Ucrainene împotriva dronelor și rachetelor de croazieră.