Soarta nefericită a Flotei ruse a Mării Negre a determinat conducerea Marinei Ruse să trimită submarine pentru a patrula Marea Neagră și Marea Azov, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmîtro Pletenciuk.
Soarta nefericită a Flotei ruse a Mării Negre a determinat conducerea Marinei Ruse să trimită submarine pentru a patrula Marea Neagră și Marea Azov, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmîtro Pletenciuk.
Surse neconfirmate de pe rețelele de socializare au informat că, pe 09.06.2024, Rusia a pierdut încă o navă de luptă în Regiunea Mării Negre. Astfel, o navă mare de desant ar fi fost lovită de o dronă ucraineană în portul Yeisk din Marea Azov, după care s-a scufundat.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 08.06.2024, că în Siria s-au desfășurat exerciții comune ale militarilor ruși și sirieni pentru respingerea unui atac asupra Bazei Navale din Tartus.
Forțele Armate Revoluționare din Cuba au anunțat, pe 07.06.2024, că o grupare navală rusească va sosi într-o vizită oficială în portul Havana pe 12 iunie.
Agenția de presă Reuters a informat, pe 06.06.2024, că reprezentanții ruși planifică pentru săptămânile următoare desfășurarea de exerciții militare în zona Mării Caraibilor. În acest scop, nave de luptă și bombardiere strategice vor fi dislocate în statele din regiune.
După călătoria de 49.000 de mile marine din 2021 a portavionului britanic HMS Queen Elizabeth în teatrul operațional indo-pacific, Occidentul trimite la trei ani distanță un nou portavion având la bord, ca și atunci, avioane stealth F-35 Lightning II.
În Turcia, introducerea în serviciu a dronei Bayraktar TB3 a intrat în linie dreaptă, UAV-ul apropiindu-se de prima decolare de la bordul navei amiral a Marinei Turce TCG Anadolu (L 400).
Invadarea Ucrainei de către Rusia a oferit agențiilor de informații americane o ocazie rară de a recruta persoane din interiorul Kremlinului, nemulțumite de război. „Nemulțumirea creează o oportunitate unică pentru noi. Suntem foarte deschiși pentru colaborari", a declarat anul trecut directorul CIA, William Burns, citat de CNN.
Mai multe imagini cu urmările atacului cu rachete asupra a două feriboturi rusești aflate în Peninsulă Crimeea ocupată temporar au fost publicată pe reţele de socializare. Rușii au folosit în mod constant aceste nave pentru a-și aproviziona grupul de trupe din peninsulă, susţine armata ucraineană.
Potrivit publicației Enes Balci, la Șantierul naval al companiei turcești RMK Marine Shipyard, au început testele pe mare ale corvetei Hatman Ivan Mazepa (F-211) din clasa Ada, comandată de Forțele Navale ale Ucrainei, a cărei construcție a început în septembrie 2021.
Una din marile reușite ale Ucrainei în fața Federației Ruse a fost blocarea Marinei ruse în Marea Neagră, în contextul în care diferența dintre cele două forțe navale era copleșitoare, în favoarea ocupantului rus.
Thales a prezentat la "Black Sea Defense, Aerospace and Security" (BSDA) București o gamă diversificată de sisteme pentru cele trei componente ale forțelor armate (terestră, navală și aeriană).
Agenția ucrainene de presă UNIAN a informat, pe 22.05.2024, citând surse proprii, că dronele maritime Sea Baby întrebuințate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), pentru care ucrainenii au strâns fonduri prin platforma UNITED24, au fost echipate cu lansatoare multiple de rachete Grad.
Gigantul european MBDA a semnat un contract cu IAR Brașov pentru a sprijini integrarea Marte ER pe o platformă de elicopter pentru Forțele Navale Române, bazată pe platforma Airbus H215M.
Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a anunțat marți seara că, în cadrul atacului din noaptea de duminică, a reușit și distrugerea ultimei nave de luptă rusă înarmată cu rachete de croazieră Kalibr pe care Flota Rusă o mai avea staționată în Marea Neagră.
În noaptea de 18 spre 19 mai, Forțele ucrainene au atacat ținte militare rusești din Crimeea ocupată de ruși. Exploziile puternice au răsunat în Sevastopol, dar rușii susțin că nu au fost pagube importante sau victime.
După ce în urmă cu trei zile China a trimis zeci de nave ale pazei de coastă și ale “miliției maritime” să blocheze bărcile pescarilor filipinezi care protestau pentru dreptul la pescuit în reciful Scarborough, s-a văzut clar cât de dificil va fi pentru forțele navale mai mici să facă față puterii navale a Beijingului. Ca o consecință, ieri, la nici două zile de la incident, Filipine și Japonia au finalizat cel mai mare proiect comun de securitate maritimă de până acum.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 17.05.2024, un detașament de nave de luptă și auxiliare, condus de fregata purtătoare de rachete Amiral Gorshkov, a început executarea unui marș de lungă durată.
Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că va comanda până la șase nave de război pentru Royal Marines. Declarația este un indiciu privind direcția spre care își va îndrepta atenția guvernul britanic, când vine vorba de cheltuielile pentru apărare anunțate recent, arată Reuters.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass, proiectantul-șef al Institutului pentru Inginerie Termică din Moscova (MIT), Yuri Solomonov, a declarat, pe 14.05.2024, că racheta balistică intercontinentală cu lansare de pe submarin Bulava a fost introdusă oficial în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Surse rusești de propagandă de pe rețelele de socializare au informat, pe 14.05.2024, despre prima întrebuințare în cadrul operației militare speciale (așa cum numește Rusia războiul generalizat din Ucraina) a unei drone maritime dezvoltate în Federația Rusă. Potrivit acestora, bărcile fără echipaj de acest tip sunt create în Regiunea Tula.
Turcia propune pieții de armament noua sa mină navală inteligentă Malaman. În cadrul expoziţiei de tehnica militară Defence Services Asia 2024 de la Kuala Lumpur, compania turcă producătoare de soluții de apărare KoC Savunma a prezentat noua sa mină navală inteligentă Malaman într-o versiune echipată cu un camuflaj ce o face şi mai greu de detectat.
Piloți și aeronave ale Forțelor Aeriene ale SUA, aflați în teatrul european, au dat vineri startul exercițiului Astral Knight 24 în bazele militare aflate în Lituania, Polonia și România.
Dronele navale ucrainene Magura V5 au provocat pagube de 500 de milioane de dolari Flotei ruse din Marea Neagră. Tehnicienii ucrainenii continuă să îmbunătățească dronele, potrivit lui Andrii Iusov, un reprezentant al Serviciului de informații al Apărării (GUR) din Ucraina.
Forțele Navale americane din Europa, în coodonare cu armata daneză au testat din nou, pe insula Bornholm, întrebuințarea rachetelor SM-6 cu lansare de la sol, în misiuni de protecție a convoaielor navale.
Într-o evoluție neobișnuită în „războiul dronelor” din Marea Neagră, Ucraina pare să fi început să înarmeze navele de suprafață fără echipaj (USV), mai bine cunoscute sub numele de drone maritime, cu rachete aer-aer. Adaptarea pare să fi fost făcută pentru a oferi USV-urilor protecție împotriva elicopterelor rusești și a avioanelor cu aripi fixe, care sunt din ce în ce mai folosite pentru a le contracara, deși rămân multe întrebări cu privire la modul în care aceste arme nou adăugate sunt destinate să funcționeze și cât de practic este aranjamentul.
China preia tot mai mult din comportamentul provocator al noului său partener militar, Federația Rusă. Australia a anunțat și denunțat agresivitatea Armatei de Eliberare a Poporului, după ce un avion de luptă chinez a lansat rachete de contramăsuri termice în fața unui elicopter australian.
S-au împlinit 42 de ani de la scufundarea distrugătorului ușor, Type 42, HMS Sheffield, de către argentinieni în timpul războiului Malvinelor sau Falkland din 1982.
Direcția Principală de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat, pe 01.05.2024, noi detalii despre principalele rachete deținute de militarii ruși, precum și despre ratele de producere a acestora.
Americanii au testat cu succes noua dronă maritimă, denumită sugestiv Manta Ray sau „diavolul de mare”. Denumirea dronei vine de la numele peștelui cu care se aseamănă foarte mult.