Informațiile DefenseRomania, confirmate. Ilie Bolojan a explicat de ce România a ales să cumpere o corvetă din Turcia deși produce nave de luptă în țară
Președintele interimar Ilie Bolojan a confirmat informațiile publicate pe surse de DefenseRomania: România cumpără o corvetă ușoară din Turcia. Întrebarea la care a răspuns președintele interimar a fost „de ce?”, în contextul în care la Galați se produc nave de luptă moderne.
Navă de patrulare din clasa Hisar, cunoscută și sub denumirea de corveta ușoară. Nava OPV TCG Akhisar, foto source: ASFAT
României va achiziționa nave de patrulare, cunoscute popular și sub denumirea de corvete ușoare. O achiziție care se va face din Turcia, așa cum anunțase în exclusivitate DefenseRomania recent, după ședința CSAT.
Ca un foarte scurt context, pentru cei care nu sunt familiarizați cu programul, la finalul săptămânii trecute Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat achiziția unei „corvete ușoare”. Fără să ofere detalii oficiale.
Amintim că, la sfârșitul anului trecut, viceamiralul Mihai Panait - șeful Forțelor Navale Române a declarat că prioritatea României pentru modernizarea Forțelor sale Navale o reprezintă achiziția a două nave de patrulare (OPV – Offshore Patrol Vesel) și trei fregate noi.
Obiectivul era ca ele să fie construite în România pentru „dezvoltarea industriei de apărare”. Un deziderat care e de altfel și un colac de salvare pentru industrie și nu numai în contextul internațional actual și crizele majore de la granița României. Colac pe care se pare că îl înțepăm.
Azi, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni, președintele Ilie Bolojan a fost întrebat de ce s-a ales achiziția unei astfel de nave din Turcia, deși în țară se produc nave de către industria de apărare românescă, pentru puteri aliate din cadrul NATO, inclusiv Olanda.
De ce cumpărăr România o corvetă ușoară din Turcia, deși în țară se produc nave de luptă pentru forțe militare aliate

Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy
Potrivit lui Ilie Bolojan, achiziția era deja pe ordinea de zi a CSAT iar decizia a fost de a derula aceste decizii care erau deja luate. Astfel, președintele Bolojan a confirmat că România va achiziționa nava din Turcia.
Totuși, președintele interimar a atras atenția că viitoarele achiziții vor trebui să se facă cu implicarea industriei de apărare din România.
„Această achiziție din Turcia era deja pe ordinea de zi a CSAT-ului (...) Eu am încercat să derulez toate activitățile care au fost programate, în așa fel încât să nu existe o întreurpere de decizii pe care România și le-a asumat. Am validat ce era pregătit.
Dar cred că dacă avem capacități de producție în România, și avem, planurile viitoare de înzestrare pentru Marină în acest caz, să se deruleze în țară”, a mai spus acesta.
El a subliniat că e important ca în perioada următoare tot ce se poate face în România să se facă aici, nu doar în ceea ce privește Marina, dar și în cazul altori structuri de forță din cadrul Armatei României.
Amintim că în România se produc nave de ultimă generație inclusiv pentru state membre NATO la Șantierul Naval din Galați, șantier deținut de Damen, iar contractul anulat al „Corvetei multifuncționale”, licitație câștigată de francezii de la Naval Group, presupunea construcția navelor în România la Șantierul Naval Constanța. Programul a fost anulat după disensiuni între compania franceză și Șantierul Naval Constanța.
CITEȘTE ȘI: Cum își găurește România colacul de salvare. Avem noi informații despre corvetele cumpărate din Turcia: Fără rachete NSM?
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News