Britanicii au reușit într-un timp record să pregătească portavionul Prince of Wales pentru o desfășurare operațională cu avioane la bord, după ce nava soră - Queen Elizabeth - a întâmpinat, pe 4 februarie, probleme tehnice neprevăzute.
Britanicii au reușit într-un timp record să pregătească portavionul Prince of Wales pentru o desfășurare operațională cu avioane la bord, după ce nava soră - Queen Elizabeth - a întâmpinat, pe 4 februarie, probleme tehnice neprevăzute.
Dorința Rusiei de a rămâne un actor geopolitic global se sprijină, în cea mai mare măsură, pe puterea sa militară.
Luni, 19 februarie, în prezența șefului de stat major al Forțelor Armate iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri, s-a desfășurat ceremonia de intrare în serviciul de luptă al Forțelor Navale ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a două nave de luptă, "Martirul Sayyad Shirazi" și "Martirul Hasan Bagheri".
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat, pe 15.02.2024, că Amiralul Viktor Sokolov a fost demis din funcția de comandant al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). În locul acestuia a fost numit (probabil interimar) viceamiralul Serghei Pinciuk (Pinchuk), actualul șef de stat major al FRMN și fost comandant al Flotilei din Marea Caspică.
Doar cinci nave de desant din Clasa ''Ropucha'' mai sunt în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră, dintr-un total anterior de 13, după scufundarea navei ''Caesar Kunikov'' la 14 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk. Nava mare de desant ''Caesar Kunikov'' a fost scufundată în dimineața zilei de 14 februarie, în apropiere de litoralul orașului Alupka din Peninsula Crimeea, de către dronele navale Magura V5, au anunţat surse din cadrul Serviciului ucrainean de Informații Militare (GUR).
La sud de oraşul Alupka, aflat pe litoralul Peninsulei Crimeea, marea navă de desant ''Caesar Kunikov'' a Flotei ruse din Marea Neagră a fost lovită și scufundată. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unei operațiuni comune a Forțelor Armate ale Ucrainei și a Serviciului de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina. Această informaţie a fost raportată de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, care a subliniat că nava inamică se afla în apele teritoriale ale Ucrainei şi astfel s-a luat decizia atacării ei.
Marina britanică, cunoscută în urmă cu două secole ca „regina oceanelor”, azi depășită ca putere navală de SUA, întâmpină mici dificultăți cu cele două portavioane. Amintim că în cursul săptămânii trecute portavionul HMS Queen Elizabeth a fost nevoit să abandoneze manevrele de la exercițiul Steadfast Defender, din cauza unor situații tehnice.
Sistemul de rachete antinavă de înaltă tehnologie Blue Spear a ajuns în Estonia. Acesta va duce capacitatea de apărare antinavă a Estoniei la un nivel cu totul nou, fiind elementul central a soluției complete de apărare de coastă a țării.
SUA dispun de 11 portavioane care le oferă capacitatea de a-și proiecta forța oriunde pe glob. Iar pe lângă portavioane, fiecare grup de luptă condus de asemenea nave dispune de numeroase alte nave de luptă. Din cele 11 portavioane americane, 10 sunt din clasa Nimitz și unul din noua clasă Ford care vine cu câteva avantaje considerabile.
Aflată în vizită oficială în Japonia, șefa guvernului italian Giorgia Meloni a discutat cu omologul său nipon, Fumio Kishida, aspecte privind concretizarea programului comun privind avionul de luptă de generația a șasea.
Săptămâna trecută dronele maritime ale Serviciului ucrainean de Informații al Apărării (GUR) au scufundat nava purtătoare de rachete (VPR) „Ivanovets” a Flotei ruse din Marea Neagră. Corveta rusă a fost scufundată în urma unui atac al unui roi de drone.
O informație interesantă vine de la Teheran, tocmai în mijlocul celor mai grave crize de securitate din ultimele decenii - invazia rusă din Ucraina și criza majoră din Orientul Mijlociu.
Un atac cu dronă a avariat ușor o navă sub pavilion Barbados în Marea Roșie, a raportat marți agenția Reuters.
Nava amiral a Marinei britanice a întâmpinat probleme la sistemul de propulsie.
Marea Britanie a acordat un contract de 1,85 miliarde de lire sterline (2,36 miliarde de dolari) companiei franceze Thales, relatează Reuters.
Ministrul Apărării Guido Crosetto a declarat vineri că Uniunea Europeană a cerut Italiei să preia „comanda tactică” a misiunii ”Aspides” pe care UE o va institui pentru a asigura siguranța navigației navelor comerciale în Marea Roșie, relatează Anadolu.
Cea mai populată țară din lume semnalizează că e pregătită să contribuie la securitatea maritimă internațională. Ambițiile navale ale Indiei reprezintă un semnal clar și față de cel mai mare rival al său din regiune - China.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 03.02.2024, la Șantierul naval Sevmash din Severodvinsk, a fost lansat la apă noul submarin nuclear Prințul Pozharsky din clasa Borey-A.
În cursul săptămânii trecute, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de ministrul Angel Tîlvăr, s-a deplasat într-o vizită la Șantierul Naval Galați deținut de gigantul olandez Damen.
Drone maritime ale Serviciului ucrainean de Informații al Apărării (GUR) au scufundat nava purtătoare de rachete (VPR) „Ivanovets” a Flotei ruse din Marea Neagră. Atacul a fost efectuat în noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie cu un roi de drone care au reușit să treacă de apărarea antiaeriană a navei.
Potrivit informațiilor publicate de Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ SA) la 31 ianuarie 2024, la Șantierul Naval PGZ din Gdynia a avut loc așezarea chilei pentru viitoarea fregată din clasa Miecznik ORP Wicher a Forţelor Navale Poloneze.
Șantierul naval al Amiralității din Sankt Petersburg (parte a Corporației întrunite constructoare de nave, OSK) a predat Forțelor Navale ale Rusiei submarinul diesel-electric Kronștadt (Proiect 677, clasa Lada).
Ucraina a reușit să mențină coridorul de navigație în Marea Neagră și să neutralizeze aproape complet flota rusă de la Marea Neagră.
Presa rusă încearcă să avanseze ideea extinderii conflictului ruso-ucrainean în zona Mării Baltice. Acest lucru ar fi posibil prin continuarea livrărilor de nave de luptă britanice către Marina ucraineană și dislocarea ulterioară a acestora în Marea Baltică.
Forțele Armate Chineze trimit un mesaj de forță spre Seul, desfășurând în Peninsula Shandong (un fel de Crimeea a Mării Galbene) rachete antinavă cu care controlează toată coastă vestică a Coreei de Sud.
Rușii intenționează să înceapă lucrările de reparare la nava de desant Minsk din clasa Ropucha, distrusă anterior în urma unui atac cu rachete Storm Shadow, lansate de aviaţia ucraineana. Surse ale agenției ruse de știri TASS au declarat că repararea navei ar trebui să înceapă în 2024. "Nava se află la cheu, fiind serios avariată. Reparațiile vor începe în acest an, decizia a fost deja luată", a declarat sursa. Cu toate acestea, presa rusă nu are nicio confirmare oficială a acestor informații.
China privește cu maximă atenție ceea ce se întâmplă în Ucraina și, spre deosebire de Rusia, China dispune de un PIB colosal și mai ales de răbdare strategică.
În ciuda capacităților navale limitate, forțele armate ucrainene, sprijinite de Marea Britanie și de alte țări aliate, sunt angajate într-o operațiune de tip David versus Goliat împotriva flotei rusești a Mării Negre, mult mai mare, în Peninsula Crimeea ocupată și în jurul acesteia. Eforturile lor au dus la distrugerea de nave, infrastructură militara și chiar la lovirea cu succes a unui submarin. Contraamiralul ucrainean Oleksîi Neizhpapa a declarat, într-un amplu interviu pentru Sky News, că războiul maritim are două obiective - să împiedice marina rusă să poată ataca Ucraina și să permită accesul navelor în porturile ucrainene.
Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, pe 27.01.2024, în estul Mării Mediterane și în portul sirian Tartus, se afla o grupare navală rusească formată din șase nave de luptă și auxiliare, inclusiv un submarin.
Sursele iraniene au spus că Beijingul a spus clar că ar fi foarte dezamăgit de Teheran dacă ar fi lovite nave legate de China sau dacă interesele țării ar fi afectate în vreun fel.