Analistul OSINT MT Anderson a pus la dispoziția publicului imagini din satelit ce prezintă obiectivele de bază ale Flotei ruse a Mării Negre, amplasate la Novorossiysk și în Sevastopol și Feodosia, ocupate temporar.
Analistul OSINT MT Anderson a pus la dispoziția publicului imagini din satelit ce prezintă obiectivele de bază ale Flotei ruse a Mării Negre, amplasate la Novorossiysk și în Sevastopol și Feodosia, ocupate temporar.
Se uită des faptul că cele două fregate ale României - Regina Maria și Regele Ferdinand - ar fi trebuit să intre de mult timp într-un program de modernizare, program care era de fapt o anexă la contractul „Corveta multifuncțională”. Planurile de azi cu cele două nave sunt extrem de îndrăznețe, dar oare sustenabile?
Interferența Rusiei cu semnalul GPS din Țările Baltice, care durează de câteva luni, deranjează Suedia. Șeful Marinei Suedeze, Ewa Skoog Haslum, cere ca NATO să se ocupe de situație.
Israelul a folosit pentru prima dată un sistem naval de apărare antirachetă și antiaeriană pentru a doborî o dronă care se apropia de la Marea Roșie și care a declanșat sirene în orașul-port Eilat, au anunțat astăzi armata israeliană.
Nava rusă purtătoare de rachete Serpukhov, care era andocată în largul exclavei Kaliningrad din Marea Baltică, a fost incendiată pe 8 aprilie, au afirmat serviciile de informații militare ucrainene. Într-o postare pe Telegram, agenția a declarat că incendiul a "dezactivat" nava și că "mijloacele sale de comunicare și control au fost "complet distruse". Serviciile de informații militare au publicat, de asemenea, o înregistrare video care pare să arate un incendiu izbucnit pe navă.
Pe 7 aprilie, un incendiu a izbucnit la bordul corvetei Serpuhov, de la o bază navală din regiunea Kaliningrad. Totul se pare că a fost organizat structura de informații a armatei ucrainene (HUR/GUR).
Poliția de frontieră a descoperit o mină marină pe brațul Chilia.
Statul Major al Marinei Italiene și-a propus să achiziționeze trei vehicule subacvatice autonome cu deplasament mare (Large Displacement Autonomous Underwater Vehicles -LDAUVs) împreună cu o stație de comandă și control de la distanță și cu un sistem de lansare și recuperare, care să fie desfășurate de pe platforme de suprafață și subacvatice.
Potrivit portalelor ruse de propagandă pro-război, navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) vor fi dotate cu o nouă generație de drone FPV de producție autohtonă. Rușii spun că acestea vor fi deosebit de eficiente în lupta împotriva dronelor maritime ucrainene.
Ministerul Apărării Naționale anunță că drona maritimă identificată în apele teritoriale românești pe 3 aprilie a fost transportată în siguranță la poligonul Capul Midia.
În urmă cu câteva zile, ziarul britanic The Guardian a informat, citând surse din cadrul servicilor de informații ale Ucrainei, că Kievul intenționează să atace din nou Podul Crimeea, în prima jumătate a anului 2024.
Potrivit site-ului Itamilradar.com, pe 02.04.2024, crucișătorul Varyag al Flotei ruse din Oceanul Pacific a sosit în portul Tartus din Siria. În cursul săptămânii viitoare, acestuia i se va alătura și fregata Mareșal Shaposhnikov din cadrul aceleiași flote, care, în prezent, se află într-o escală în portul Massawa din Eritreea.
Nave ale Forțelor Navale ruse efectuează manevre comune cu Forțele Navale eritreene la intrarea în Marea Roșie, într-un moment de creștere a tensiunii în regiunea în care au loc operațiile navale americane și europene pentru "protecția navigației internaționale" pe fondul atacării navelor comerciale de către rebelii Al Houthi în zona Bab Al-Mandab și escaladării tensiunii dintre Rusia și Occident pe fondul războiului din Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 02.04.2024, că amiralul Alexander Moiseev a fost numit în funcția de comandant-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, prin decret al președintelui Vladimir Putin. Concomitent, viceamiralul Konstantin Kabantsov a fost numit comandant al Flotei de Nord, iar viceamiralul Serghei Pinchuk în funcția de comandant al Flotei din Marea Neagră.
Rușii încearcă să își protejeze navele din Novorossiisk de dronele kamikaze ucrainene folosind barje. Acest lucru a fost raportat de Ministerul britanic al Apărării pe contul său X (fost Twitter). Noi imagini din satelit arată că intrarea în port este parțial blocată de patru barje.
Rusia încearcă să-și facă simțită prezența în Marea Mediterană.
Armata rusă și-a retras aproape toate navele importante care se aflau în porturile din Crimeea ocupată, în urma atacurilor efectuate cu mare succes de către ucraineni asupra Flotei ruse din Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk. În ultimele luni, Ucraina și-a intensificat atacurile asupra țintelor Flotei Mării Negre din Crimeea ocupată, reușind să țintească cu succes mai multe nave și forțând navele rusești să se deplaseze în ape mai sigure.
Marina italiană este pregătită să achiziționeze trei submarine fără echipaj uman, cunoscute sub numele de Blue Wave, direct de pe linia de producție a renumitei companii israeliene Israel Aerospace Industry [IAI]. Decizia privind achiziționarea acestor submarine a fost aprobată de parlamentul italian, potrivit unor rapoarte interne ale țării. Recent a apărut informația potrivit căreia marina italiană intră în grupul de elită al forțelor navale care dispun de vehicule subacvatice autonome.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 28.03.2024, că un detașament de nave de luptă aparținând Flotei din Oceanul Pacific, format din crucișătorul purtător de rachete Varyag și fregata Mareșal Shaposhnikov, a traversat Strâmtoarea Bab-el-Mandeb și a intrat în Marea Roșie.
Președinții Franței și Braziliei au inaugurat lansarea la apă a unui nou submarin din clasa Scorpene construit cu tehnologie franceză în țara sud-americană, ca parte a unui program mai complex, care își propune să construiască, până la sfârșitul deceniului, primul submarin cu propulsie nucleară din Brazilia.
România are nevoie urgentă de modernizarea Forțelor Navale iar în acest sens există posibilitatea extinderii colaborării cu gigantul european MBDA, subiecte care au fost abordate într-o vizită pe care publicația noastră a efectuat-o la facilitățile MBDA din Europa.
Ucraina a revendicat încă o lovitură de succes asupra Flotei Ruse din Marea Neagră (FRMN), anunțând pe 26 martie că nava de desant Konstantin Olshanski a fost lovită cu o rachetă Neptun.
China își menține ambițiile de a invada Taiwan până în 2027, a declarat șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, John Aquilino. Oficialul arată că Beijingul crește cheltuielile pentru apărare, în ciuda problemelor economice.
Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) a publicat detalii despre cel mai recent atac cu rachete asupra navelor rusești din Crimeea, ocupată temporar. Potrivit GUR, la 23 martie 2024, au atacat cu succes facilitaţi militare din Crimeea care aparţineau Flotei ruse din Marea Neagră. În special, forțele armate ucrainene au atacat un important șantier naval din Sevastopol, printre altele, a fost ancorată nava de desant Yamal.
Navele lui Putin nu pot părăsi portul din Marea Neagră, dar se scufundă acolo. Iată cum a reacționat secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, la informațiile privind noile atacuri efectuate de Ucraina asupra navelor rusești. "Ocuparea ilegală a Ucrainei de către Putin are un preț ridicat asupra Flotei ruse din Marea Neagră, care a devenit inactivă din punct de vedere operațional", a scris Shapps pe Twitter. "Flota rusă navighează în Marea Neagră din 1783, dar acum este forțată să se limiteze la acest port. Dar chiar și acolo, navele lui Putin se scufundă!"
În dimineața de duminică, Forțele Armate Ucrainene au anunțat că au ”lovit cu succes navele rusești de desant de capacitate mare Yamal și Azov”.
Publicația indiană IDRW a semnalat faptul că, pe Internet, au apărut imagini cu un submarin aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse, care este dotat cu echipamente antidronă.
FS Alsace (D656), o fregată multirol FREMM din cadrul Marinei franceze, implicată în prezent în operațiunea Aspides a UE în sudul Mării Roșii și în Golful Aden, a doborât astăzi, în Marea Roșie, un tir de 3 rachete balistice anti-navă lansate de gruparea teroristă Houthi din Yemen, utilizând o singură salvă de rachete sol-aer "Aster 30", rachete despre care se crede că ar fi țintit nava Alsace, precum și o navă comercială anonimă pe care nava franceză o escorta.
Australia a subliniat vineri că acordul istoric de dezvoltare a submarinelor nucleare în cadrul alianței AUKUS cu Marea Britanie și SUA va continua, în ciuda îngrijorărilor tot mai mari legate de costuri, capacități și posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump.
Surse militare ale publicației noastre DefenseRomania ne-au precizat că Finlanda va transfera în România tehnică de luptă navală, iar echipajele ucrainene vor fi instruite pe teritoriul românesc. România va asigura logistica procesului de instruire.