Industria rusă a prezentat la expoziția militară Army-2024 un concept de navă, mai exact o corvetă de mici dimensiuni, configurată special pentru a alunga submarinele inamice din jurul bazelor navale rusești.
Dmitry Donskoy a făcut parte din clasa, cunoscută în terminologia NATO, Tyhoon a Marinei ruse. A fost ultimul submarin din clasa sa și cel mai mare.
Cu retragerea sa se încheie o epocă pentru Marina rusă. Submarinul a fost retras recent, anul trecut, după 40 de ani în serviciu. DefenseRomania a scris la momentul respectiv despre retragerea celui mai mare submarin nuclear construit vreodată.
Povestea sa a fost adusă recent în atenția publică de americanii de la National Interest, care au dedicat un material poveștii submarinului rusesc Dmitry Donskoy.
Dmitry Donskoy a cântărit 48.000 de tone și a fost cel mai mare submarin cu propulsie nucleară din lume și ultimul din clasa Typhoon a Marinei ruse.
Submarinul a intrat în serviciu în 1984 și a fost o forță formidabilă în timpul Războiului Rece, capabilă să transporte 20 de rachete balistice RSM-52 SLBM cu mai multe focoase.
În ciuda plaunrilor Moscovei de a menține nava pe linia de plutire până în 2026, ea a fost retrasă urmând să fie casată.
Dezafectarea marchează sfârșitul erei pentru clasa Typhoon, cele mai mari submarine construite vreodată.
Submarinul rus Dimitry Donskoy
La șantierul Naval Sevmash s-au construit șase dintre cele șapte submarine proiectate 941 - sau ceea ce Occidentul numește clasa Typhoon - pentru Marina Rusă. Toate navele erau în componența Flotei Nordului. Paradoxal e că deși Dmitriy Donskoy a primul construit, deci cel mai bătrân, el a fost ultimul din clasa sa care a rămas în serviciu. Construcția celui de-al șaptelea submarin din clasa Typhoon nu a mai fost finalizată.
Cu o deplasare de 48.000 de tone, o lungime de 175 de metri, un fascicul de 23 de metri și un pescaj de 12 metri, clasa Typhoon a fost cea mai mare construită vreodată.
Submarinele din clasa Typhoon au fost concepute pentru a contracara submarinele din clasa Ohio ale Marinei Statelor Unite , care erau capabile să transporte până la 192 de focoase nucleare de 100 de kilotone. Prin contrast, submarinele sovietice puteau transporta 20 de rachete balistice RSM-52 SLBM (rachete balistice lansate de submarin), fiecare dintre ele conținând până la 10 focoase MIRV.
Submarinele erau propulsate de reactoare nucleare OK-650, două turbine cu abur de 50.000 de cai putere și patru turbogeneratoare de 3.200 KW, ceea ce oferea ambarcațiunii capacitatea de a naviga cu o viteză de până la 22,2 noduri la suprafață și 27 de noduri în imersiune.
Bărcile din clasa Typhoon ar putea opera la adâncimi de până la 400 de metri.
În 2002 submarinul Dmitry Donskoy a fost modernizat conform Proiectului 941UM, după care a fost implicat în testarea rachetelor Bulava. În vara anului 2017, submarinul a efectuat o tranziție inter-flote către Marea Baltică, unde a luat parte la Parada Navală Principală.
Numele Dmitri Donskoy nu va fi șters din lista navelor Marinei ruse. Un nou submarin strategic din clasa Borey-A cu denumirea Dmitri Donskoy se află în construcție în Rusia, la Severodvinsk.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Industria rusă a prezentat la expoziția militară Army-2024 un concept de navă, mai exact o corvetă de mici dimensiuni, configurată special pentru a alunga submarinele inamice din jurul bazelor navale rusești.
La Army 2024, o expoziție de apărare organizată în Parcul Patrioților de lângă Moscova, industria rusă de profil a făcut eforturi pentru a arăta că are încă proiecte de perspectivă, deși se confruntă cu limitările fără precedent generate de sancțiunile internaționale.
Deși nu există un program oficial privind demararea achiziției de drone maritime, sau implicarea industriei privind dezvoltarea acestor tipuri de nave, se pare că atât decidenții politici cât și cei militari sunt de acord că dronele navale trebuie prioritizate.
La începutul acestei luni ucrainenii au scufundat în Sevastopol submarinul rusesc Rostov pe Don care se afla în proces de reparații după ce mai fusese lovit în decembrie. Rușii încearcă însă să mascheze scufundarea submarinului, inclusiv printr-o metodă demnă de filme hollywoodiene: Construirea rapidă a unei machete pe locul unde a fost scufundat submarinul.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Constanţa, în cadrul festivităţilor organizate de Ziua Marinei Române, că ţara noastră este recunoscută şi apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională şi un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic.
Cele două fregate ale României, achiziționate acum mai bine de două decenii din Marea Britanie - fregate Regina Maria și Regele Ferdinand - ar urma să beneficieze de integrarea cu armament de ultimă generație american; e vorba de rachete Naval Strike Missile (NSM), versiune specială integrată pe nave a rachetelor NSM achiziționate de România în programul bateriilor de coastă.
An de an cu ocazia Zilei Marinei, pe data de 15 august, au loc ceremonii organizate în Portul Constanța și în alte porturi din țară. O radiografie a Forțelor Navale Române nu arată însă o imagine foarte optimistă, în ciuda faptului că în Marea Neagră se desfășoară un război de mare intensitate declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Rusiei, dar nu mai e operabil de peste șase ani. Nava a intrat în proces de reparații încă din 2018, înfruntându-se cu diverse probleme, inclusiv accidente, incendii, deturnare de fonduri. Numeroase eșecuri care au dus la întârzierea reintroducerii în serviciu a navei. Dar Amiral Kuznețov nu e primul eșec în materie de portavioane al Rusiei.
Marți, 13 august, Forțele Navale Române au activat o echipă de scafandri EOD de la Centrul 39 Scafandri pentru a interveni în zona Grindului Chituc, în urma primirii, în jurul orei 9.30, a unei sesizări din partea Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, cu privire la un obiect suspect eșuat pe țărm în această zonă.
Australia, Regatul Unit și Statele Unite au atins o altă etapă importantă în evoluția organizației AUKUS, odată cu semnarea unui acord care permite sprijinirea Australiei pentru a construi, opera și menține în siguranță o flotă de submarine cu propulsie nucleară, înarmate convențional.
Un reprezentant al Direcției Principale de Informații Militare (GUR) din Ucraina a precizat recent că rușii au reușit să captureze una dintre dronele maritime kamikaze Măgura utilizate de serviciile de informații ucrainene pentru a ținti facilitaţi ale Flotei ruse din Marea Neagră, în ciuda faptului că dronele sunt echipate cu sisteme de autodistrugere.
Statele Unite ale Americii au început să asiste în mod activ Filipine în modernizarea capacităţilor sale militare pentru a opera mai bine în Marea Chinei de Sud.
Flota rusă a Mării Negre devine tot mai mică. Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit submarinul Rostov-pe-Don și sistemul de apărare aeriană S-400 al rușilor, ambele aflate în Peninsula Crimeea.
Nu sunt multe echipamente militare care să fi produs atâtea pagube Armatei Ruse, cum sunt rachetele de croazieră și cele balistice. Prima categorie, Storm Shadow/SCLAP, au fost prima dată livrate Ucrainei la începutul lui 2023 și pot lovi toată Crimeea. De asemenea, odată cu venirea rachetelor balistice ATACMS, raza de acțiune a instalațiilor HIMARS a crescut de câteva ori, până la aproximativ 300 de km.
Nava amiral a Marinei Regale britanice a navigat pe 30 iulie spre baza Portsmouth, după patru luni de reparații în Scoția și o scurtă perioadă intensivă pe mare pentru a-și testa sistemele.
A doua corvetă ucraineană din clasa Ada a fost lansată de turci la apă. Corveta va ajunge în dotarea Ucrainei.
Pentru a ascunde slăbiciunea marinei lor, rușii s-au angajat recent în manevre navale care implică aproximativ trei sute de nave. Cu toate acestea, în afară de submarine, acestea sunt în mare parte nave învechite, care sunt în plus protejate de mult mai puține avioane în timpul exercițiilor decât în urmă cu un an. Și acesta este efectul cel mai vizibil al pierderilor suferite de aviația navală rusă pe tot parcursul războiul din Ucraina.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmytro Pletenchuk, a anunțat, pe 30.07.2024, că Rusia a desfășurat pentru prima dată pe mare trei submarine dotate cu rachete de croazieră simultan.
Ucraina are nevoie de parteneri industriali pentru a susține rezistența în războiul de agresiune generat de Rusia prin invazia la scară largă din 24 februarie 2022. Iar în acest sens ucrainenii reușesc să stabilească parteneriate cu mai multe state aliate.
Rusia a început o serie de exerciții navale de amploare, menite să atragă atenția comunității internaționale asupra capabilităților Flotei ruse.
Forțele navale ruse au început marți exerciții de amploare, la care participă aproximativ 300 de nave și 20.000 de militari, a anunțat Ministerul Apărării rus, citat de agențiile de presă ruse, transmite Agerpres și Reuters.
Rusia a folosit sărbătorirea Zilei Marinei pentru a evidenția relațiile sale cu o serie de state non-occidentale, ca parte a eforturilor sale de a crea un presupus grup de state condus de Rusia care să se unească împotriva Occidentului, se arăta într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)
Cuba devine loc de pelerinaj pentru navele rusești. La Havana va ajunge o grupare navală a Flotei din Marea Baltică, unde recent s-au aflat și nave de război ale Flotei de Nord.
Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac asupra bazei aeriene Saky din Crimeea ocupată temporar, pe care rușii au folosit-o pentru a lansa atacuri aeriene asupra teritoriului Ucrainei, în noaptea de 25-26 iulie. Recentul atac asupra aerodromului Saky din Crimeea a dat o lovitură semnificativă atât facilității, cât și aviației militare staționate acolo. Acest impact este evidențiat într-o postare publicată de Fighterbomber, pseudonimul unui blogger militar rus, care a făcut o radiografie detaliată a evenimentelor din noaptea de 26 iulie.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 24.07.2024, un detașament de nave din cadrul flotei, condus de fregata Amiral Gorshkov, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Marina rămâne cenușăreasa Forțelor Armate ale României, mai toate achizițiile de tehnică militară ocolind cu obstinație o categorie de forțe care ar trebui să păzească România de pericolele din Marea Neagră. Mai ales acum, în contextul unui război de mare intensitate în Marea Neagră, război generat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Nava pakistaneză HUNAIN, construită la Șantierul Naval DAMEN Galați, a fost livrată astăzi, 25 iulie 2024, în Portul Constanța, România, în cadrul unei ceremonii la care au participat delegați civili și militari de nivel înalt, inclusiv membri ai corpului diplomatic.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 22.07.2024, că, după șapte ani de reparații capitale, portavionul Amiral Kuznețov, singura navă de acest tip din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse, are nevoie de refacerea aripii de aviație ambarcată. În acest sens, partea rusă a început procesul de selecție a piloților pentru portavion.
Iranul şi Rusia au început luni exerciţii navale comune în Marea Caspică, informează dpa și Agerpres.
O parte a paradei navale anuale rusești din St. Petersburg a fost anulată pentru prima dată în opt ani, a informat presa rusă.
Imediat după publicarea informației privind posibila vânzare de avioane Gripen, acțiunile Saab SAAB au crescut cu 3,4% la bursa din Stockholm, notează Reuters.
Alegătorii americani se vor prezenta la urne pe 5 noiembrie pentru a-și alege viitorul președinte. Rezultatele alegerilor din SUA au fost declarate uneori la câteva ore de la închiderea urnelor, dar competiția strânsă din acest an ar putea duce la o așteptare ceva mai lungă. Când este așteptat rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024?
Rusia a denunţat marţi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte pentru că, potrivit Kremlinului, cetățenii moldoveni din Rusia nu a putut vota.
Rusia ar putea intensifica utilizarea unor metode neconvenționale de sabotaj și intimidare împotriva infrastructurii critice și a aliaților NATO, pe fondul conflictului din Ucraina și al tensiunilor geopolitice cu Occidentul.
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în marea de la est de Peninsula Coreeană, relatează agenția Reuters.
La 1 noiembrie 2024, o delegație formată din generali în retragere ai forțelor americane aflate în Coreea (USFK) și ai armatei sud-coreene, invitată de Korea Defense Veterans Association (KDVA) și Korea-U.S. Alliance Foundation (KUASF), a vizitat unitatea de producție Changwon a companiei Hanwha Aerospace. Grupul a analizat liniile de producție pentru sisteme-cheie, inclusiv obuzierul autopropulsat (SPH) K9 și vehiculul de aprovizionare cu muniție (ARV) K10, reflectând discuțiile în curs privind consolidarea cooperării în domeniul industriei de apărare între Coreea de Sud și Statele Unite. Printre delegați s-au numărat generalii în retragere Curtis M. Scaparrotti, Walter L. Sharp, Robert B. Abrams, Leem Ho-young și generalul-maior Shin Kyung-soo, care au analizat modalitățile de intensificare a colaborării în domeniul apărării între aliați.
Trupele ucrainene care luptă în regiunea Kursk din Rusia au un avantaj pe care nu l-au avut până acum în războiul cu Rusia, spun experții. Este vorba despre o mult mai mare libertate de mișcare operațională, care este oferită ucrainenilor de faptul că nu trebuie să apere orașele individuale.
Cu câteva ore înainte ca milioane de americani să se prezinte marți la urne, comunitatea americană de intelligence (CI) a declarat că Rusia răspândește știri false pentru a crea percepția că oficiali din state-cheie se pregătesc să comită diverse acte de fraudă electorală.
Asistența acordată Ucrainei și cooperarea acesteai cu NATO au făcut obiectul unei discuții între Secretarul General al NATO, Mark Rutte, și cancelarul german, Olaf Scholz, la Berlin, la 4 noiembrie. Deși Scholz a asigurat că Germania va continua să ofere asistență puternică Ucrainei, acesta nu a susținut ideea unor noi decizii privind aderarea Ucrainei la Alianță.
Wall Street Journal a relatat luni, citând oficiali iranieni și arabi familiarizați cu planurile Teheranului, că Iranul a transmis mesaje diplomatice țărilor din regiune, indicând că intenționează să lanseze un atac complex asupra Israelului folosind focoase mai puternice decât cele desfășurate anterior, împreună cu alte arme avansate.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan a participat sâmbătă și duminică la Djibouti la o reuniune ministerială privind parteneriatul turco-african, care reflectă extinderea parteneriatelor Ankarei pe continent din punct de vedere economic și militar și diversificarea influenței soft a Turciei prin ajutorul umanitar și educația religioasă.
Într-o remarcabilă demonstrație de măiestrie militară, pe rețelele de socializare au apărut imagini uimitoare cu un avion ucrainean MiG-29 lansând bombe GBU-39, muniții ghidate cu precizie fabricate în Statele Unite. Această înregistrare video impresionantă, distribuită de contul OSINTtechnical pe X (fostul Twitter), marchează probabil prima dovadă publică a capacității unui MiG-29 de a utiliza bombe GBU-39 și de a lansa mai multe bombe într-o singură lovitură aeriană.
Reaction Engines, o companie britanică care dezvoltă motoare militare pentru arme hipersonice, a intrat în faliment, potrivit The Register. Compania a dezvoltat în mod constant și a oferit soluții revoluționare pentru proiectele americane și britanice de arme hipersonice, inclusiv dezvoltarea motorului de rachetă SABRE. În plus, societatea a dezvoltat componente individuale pentru motoarele utilizate în prototipurile de arme hipersonice.
Povestea incursiunii avionului chinez de spionaj în spațiul aerian nipon este departe de a se încheia și pare că ia o turnură spre escaladare.
Avionul de luptă rusesc Su-57 Felon, prezentat pentru prima dată la Airshow China 2024 din Zhuhai, a devenit subiectul unei batjocuri pe scară largă pe rețelele de socializare chineze. Fotografiile și videoclipurile din apropiere ale aeronavei, care dezvăluie o calitate îndoielnică a asamblării, au stârnit critici și ridiculizări în rândul utilizatorilor chinezi de internet.
Memorandumul dintre cele două state prevede producția în comun de UAV-uri și componentele acestora, muniție și componente, echipamente de război electronic și dezvoltarea de tehnologii avansate. Lituanieni au venit la discuțiile de la Kiev și cu un cadou foarte util Forțelor ucrainene: peste 200 de camionete și detectoare de mine.
Ajutorul SUA pentru Ucraina e de necontestat în cei aproape trei de la invadarea pe scară largă a Ucrainei. Cu toate acestea, ajutorul militar a venit mai degrabă cu frâna de mână trasă și a avut ca obiectiv ca Ucraina să reziste în fața ocupantului rus. Numărul de sisteme de apărare și ofensive trimise de americani și restricțiile asupra utilizării rachetelor și armelor arată că dimensiunea ajutorului nu vizează înfrângerea Rusiei în Ucraina ci rezistența Ucrainei.
Concernul german Rheinmetall va avea o a doua unitate de producție în Ucraina. Lansarea primei fabrici a fost făcută în octombrie.
Rachetele de croazieră și balistice fabricate în Ucraina vor apărea până la jumătatea anului 2025, a declarat Oleksii Petrov, directorul întreprinderii de stat Spetstechnoexport.
Timp de 15 ore și jumătate, aproape 100 de drone explozive au bântuit Ucraina de la est la vest și de la nord la sud ajungând până în regiunile Hmelnitsky și Odesa.
Ucraina nu se va opune în cazul în care Qatarul sau orice altă țară ar încerca să negocieze un acord privind securitatea energetică, cu ajutorul discuțiilor purtate separat cu Rusia și Ucraina. Deocamdată, nu există un astfel de acord, a declarat șeful Biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, potrivit Reuters.
E.S. Adrian Zuckerman vine la DC News TV, într-un interviu eveniment ce va fi difuzat de platformele noastre în ziua istorică a alegerilor americane unde republicanul Donald Trump o va înfrunta pe Kamala Harris.
Pro-europeana Maia Sandu a obținut o victorie uriașă în fața pro-rusului Aleksandr Stoianoglo, în turul II la alegerile prezidențiale. Te-ai fi așteptat ca o diferență de 55.33% împotriva la 44.67% să fie de necontestat. Nu însă și pentru propaganda rusă
Războiul dronelor este în plină dezvoltare, iar rușii apelează la n mix de măsuri pentru a crește eficiența unor drone, altfel, destul de rudimentare.
Ucraina se confruntă cu cel mai greu moment din ultimii doi ani de război. Cantitățile primite de tehnică militară și muniție nu reușesc să stabilizeze frontul, iar problemele de personal sufocă efortul Armatei ucrainene.
Antreprenorul european de apărare MBDA a dezvăluit la expoziția Euronaval (4 – 7 noiembrie, Paris) planurile de a dezvolta o nouă versiune lansată de pe submarin a rachetei sale antinavă Exocet, vândută pe scară largă.
Potrivit Newsweek, soldații din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) au participat pentru prima dată la confruntările ruso-ucrainene din regiunea Kursk. Mai mulți experți au precizat pentru publicația americană că nativii din Coreea de Nord ar putea avea probleme de comunicare și de coordonare cu trupele rusești.
Desfășurarea de trupe nord-coreene pe frontul ucrainean nu va aduce prea multe schimbări deocamdată și este probabil ca acestea să sufere pierderi grele. După cum a raportat radiodifuzorul public estonian ERR, comentând desfasurarea personalului militar nord-coreean în regiunea Kursk din Rusia, colonelul Ants Kiviselg, comandantul Centrului estonian de Informații pentru Apărare, a precizat că aceștia au fost probabil desfășurați la începutul lunii octombrie și de atunci au fost supuși unui antrenament preliminar care a durat între două și patru săptămâni. După aceea, a spus el, „a început redistribuirea lor către frontul ucrainean”.
Insurecția din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, atacul asupra soțului fostei președinte a Camerei Nancy Pelosi și multiplele tentative de asasinat împotriva fostului președinte Donald Trump sunt exemple ale mediului tot mai polarizat și periculos din America. Acum, alegerile din 2024 ar putea genera o nouă revoltă, mai ales dacă Trump pierde. Discuțiile despre violență în rândul extremiștilor de dreapta au crescut deja și online și, spre deosebire de vicepreședintele Kamala Harris, Trump a refuzat să spună că ar ceda.
Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a comunicat luni, 4 noiembrie, că, după numărarea a 99,86% din buletinele de vot, Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce rivalul său Alexandru Stoianoglo a obținut 44,59%. Maia Sandu a făcut campanie pe sloganul aderării rapide a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce Stoianoglo a fost considerat candidatul care a fost susținut mai mult de alegătorii înclinați să mențină legăturile cu Rusia.
Într-o apariție interesantă pentru pasionații de aviație, cel mai nou bombardier stealth al Forțelor Aeriene ale SUA, B-21 Raider, a fost surprins recent zburând la altitudini mari în timpul testelor, stârnind un interes considerabil în comunitatea aviatică. Fotograful Jared Hamilton a folosit rețelele de socializare pentru a împărtăși imagini cu aeronava, spunând: „Nu sunt spiriduși de Halloween, dar am văzut o fantomă!” Această apariție rară subliniază importanța avionului B-21, care se pregătește să consolideze capacitățile armatei americane în contextul creșterii amenințărilor globale.
Ministerul rus de Externe a redenumit structura care se ocupă de temele europene în Departamentul Probleme Europene (Департамент европейских проблем/Departament Evropeiskih Problem).