Forțele Navale americane din Europa, în coodonare cu armata daneză au testat din nou, pe insula Bornholm, întrebuințarea rachetelor SM-6 cu lansare de la sol, în misiuni de protecție a convoaielor navale.
Forțele Navale americane din Europa, în coodonare cu armata daneză au testat din nou, pe insula Bornholm, întrebuințarea rachetelor SM-6 cu lansare de la sol, în misiuni de protecție a convoaielor navale.
Într-o evoluție neobișnuită în „războiul dronelor” din Marea Neagră, Ucraina pare să fi început să înarmeze navele de suprafață fără echipaj (USV), mai bine cunoscute sub numele de drone maritime, cu rachete aer-aer. Adaptarea pare să fi fost făcută pentru a oferi USV-urilor protecție împotriva elicopterelor rusești și a avioanelor cu aripi fixe, care sunt din ce în ce mai folosite pentru a le contracara, deși rămân multe întrebări cu privire la modul în care aceste arme nou adăugate sunt destinate să funcționeze și cât de practic este aranjamentul.
China preia tot mai mult din comportamentul provocator al noului său partener militar, Federația Rusă. Australia a anunțat și denunțat agresivitatea Armatei de Eliberare a Poporului, după ce un avion de luptă chinez a lansat rachete de contramăsuri termice în fața unui elicopter australian.
S-au împlinit 42 de ani de la scufundarea distrugătorului ușor, Type 42, HMS Sheffield, de către argentinieni în timpul războiului Malvinelor sau Falkland din 1982.
Direcția Principală de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat, pe 01.05.2024, noi detalii despre principalele rachete deținute de militarii ruși, precum și despre ratele de producere a acestora.
Americanii au testat cu succes noua dronă maritimă, denumită sugestiv Manta Ray sau „diavolul de mare”. Denumirea dronei vine de la numele peștelui cu care se aseamănă foarte mult.
Noul portavion chinez „Fujian”, al treilea și cel mai modern din flota militară a Chinei, își începe miercuri testele pe mare, conform informațiilor furnizate de presa de stat chineză.
Industria din Turcia pare de neoprit. Turcii au demarat proiectarea unui portavion autohton, care va fi mult mai mare decât TCG Anadolu, care e de fapt nava de asalt amfibie multifuncțională, dar clasificată ca portavion ușor. Desigur, procesul e unul complicat și îndelungat, dar la capătul lui turcii vor fi printre puținele state din lume care se vor lăuda că operează două portavioane.
După aproape patru luni de prezență în Marea Roșie, USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) și USS Gravely (DDG-107) au tranzitat, vineri, Canalul Suez.
Potrivit site-ului Itamilradar.com, pe 23.04.2024, portavionul francez Charles de Gaulle (R91) a părăsit portul Toulon și a început executarea operațiunii Akila, menită să consolideze prezența navală franceză în Marea Mediterană.
Din cauza agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ameninţarea minelor în derivă instalate de ambele state s-a amplificat, afectând siguranţa navigaţiei şi a populaţiei, aşa cum au demonstrat numeroasele incidente înregistrate în Marea Neagră, în apropierea graniţelor României.
Pe 18 aprilie, Marina Militară Franceză a executat un atac naval sincronizat, cu două rachete de croazieră lansate asupra unei singure ținte.
Lansată la apă înainte de crearea Uniunii Sovietice, Komuna este cea mai veche navă aflată în serviciul Flotei ruse.
În cadrul unui mesaj postat pe canalul său de Telegram, guvernatorul Sevastopolului, Mikhail Razvozhaev, a informat că, pe 21.04.2024, una dintre navele Flotei ruse din Marea Neagră, aflată în partea de nord a Sevastopolului, a respins un atac cu rachetă executat de armata ucraineană.
Rusia încearcă să își extindă prezența militară nu numai în Ucraina, ci și în alte regiuni. Acest lucru se explică prin prezența unor nave ostile în Marea Mediterană, inclusiv purtătoare de rachete, afirmă un purtător de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk.
Din ”lac rusesc”, Marea Neagră se transformă într-o ”mare moartă” pentru Flota Rusă. Dronele navale ”Sea Baby” modernizate din Ucraina sunt capabile să livreze o tonă de explozibili la o distanță de peste 1.000 de kilometri și să lovească ținte oriunde în Marea Neagră. Costul este de aproximativ 200 de mii de euro per unitate.
Potrivit cotidianului britanic The Sun, care citează declarațiile unui expert, pentru a putea distruge Podul Crimeea până la mijlocul acestei veri, Ucraina va avea nevoie de “armele potrivite”.
Sechestrarea navei, despre care presa iraniană a spus că este „legată de Israel”, urmează uciderii de către Israel a liderilor organizației Gardienii Revoluției, în urma atacului asupra consulatului iranian de la Damasc.
Compania britanică de construcții navale BAE Systems Maritime - Naval Ships accelerează construcția fregatelor Type 26 la șantierul său din orașul Glasgow.
Analistul OSINT MT Anderson a pus la dispoziția publicului imagini din satelit ce prezintă obiectivele de bază ale Flotei ruse a Mării Negre, amplasate la Novorossiysk și în Sevastopol și Feodosia, ocupate temporar.
Se uită des faptul că cele două fregate ale României - Regina Maria și Regele Ferdinand - ar fi trebuit să intre de mult timp într-un program de modernizare, program care era de fapt o anexă la contractul „Corveta multifuncțională”. Planurile de azi cu cele două nave sunt extrem de îndrăznețe, dar oare sustenabile?
Interferența Rusiei cu semnalul GPS din Țările Baltice, care durează de câteva luni, deranjează Suedia. Șeful Marinei Suedeze, Ewa Skoog Haslum, cere ca NATO să se ocupe de situație.
Israelul a folosit pentru prima dată un sistem naval de apărare antirachetă și antiaeriană pentru a doborî o dronă care se apropia de la Marea Roșie și care a declanșat sirene în orașul-port Eilat, au anunțat astăzi armata israeliană.
Nava rusă purtătoare de rachete Serpukhov, care era andocată în largul exclavei Kaliningrad din Marea Baltică, a fost incendiată pe 8 aprilie, au afirmat serviciile de informații militare ucrainene. Într-o postare pe Telegram, agenția a declarat că incendiul a "dezactivat" nava și că "mijloacele sale de comunicare și control au fost "complet distruse". Serviciile de informații militare au publicat, de asemenea, o înregistrare video care pare să arate un incendiu izbucnit pe navă.
Pe 7 aprilie, un incendiu a izbucnit la bordul corvetei Serpuhov, de la o bază navală din regiunea Kaliningrad. Totul se pare că a fost organizat structura de informații a armatei ucrainene (HUR/GUR).
Poliția de frontieră a descoperit o mină marină pe brațul Chilia.
Statul Major al Marinei Italiene și-a propus să achiziționeze trei vehicule subacvatice autonome cu deplasament mare (Large Displacement Autonomous Underwater Vehicles -LDAUVs) împreună cu o stație de comandă și control de la distanță și cu un sistem de lansare și recuperare, care să fie desfășurate de pe platforme de suprafață și subacvatice.
Potrivit portalelor ruse de propagandă pro-război, navele de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) vor fi dotate cu o nouă generație de drone FPV de producție autohtonă. Rușii spun că acestea vor fi deosebit de eficiente în lupta împotriva dronelor maritime ucrainene.
Ministerul Apărării Naționale anunță că drona maritimă identificată în apele teritoriale românești pe 3 aprilie a fost transportată în siguranță la poligonul Capul Midia.
În urmă cu câteva zile, ziarul britanic The Guardian a informat, citând surse din cadrul servicilor de informații ale Ucrainei, că Kievul intenționează să atace din nou Podul Crimeea, în prima jumătate a anului 2024.