Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia e de neoprit în noul an: A început construcția portavionului MUGEN, dar și a mult așteptatului distrugător TF-2000 și a unui submarin
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Forțele Navale ale Turciei au început noul an anunțând construirea a trei nave de război bazate pe proiecte interne: un submarin, un portavion și nava principală a foarte așteptatei serie de distrugătoare TF-2000, dedicate misiunilor de apărare antiaeriană.
Imagine cu caracter ilustrativ, photo source: Techno Hardware @YouTube
Imagine cu caracter ilustrativ, photo source: Techno Hardware @YouTube

Programele naționale de construcții navale sunt strâns legate de ambițiile politice și navale în creștere ale Turciei, care presupun inclusiv o proiecție a forțelor pe distanțe mult mai mari și capabilități de lovire mai performante.

”Pentru a extinde capabilitățile Marinei noastre care arborează drapelul nostru glorios în Patria noastră Albastră, precum în toate mările și oceanele în care avem interese  și pentru a o face mai modernă, mai eficientă și mai puternică, continuă cu succes construcția a 31 de nave în șantierele navale ale țării noastre.

În acest context, prima sudură la submarinul nostru național (MİLDEN) a fost realizată în Comandamentul șantierului naval Gölcük, iar primele tăieri ale tablei pentru distrugătorul de apărare antiaeriană TF-2000 și Portavionul Național au fost realizate în Comandamentul șantierului naval din Istanbul, începând totodată construcția lor”, a anunțat pe 2 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc al Apărării, contraamiralul Zeki Aktürk.

MİLDEN este un submarin diesel-electric cu un deplasament de aproximativ 2.700 de tone și o lungime care depășește 80 de metri. Dispune de un sistem de propulsie independentă de aer (AIP), care-i permite să rămână mai mult timp în imersie comparativ cu alte submarine existente. Este echipat cu arme, sisteme și senzori dezvoltate pe plan intern.

 

Mult așteptatele distrugătoare TF-2000 sunt proiectate pentru misiuni de apărare antiaeriană

 

3. Imagine il... (tf-2000_00793000.png)

Imagine ilustrativă a programului TF-2000, distrugătorul construit de Turcia. Photo source: Turkiye Today

Distrugătoarele TF-2000 sunt proiectate pentru misiuni de apărare antiaeriană, inclusiv detectarea și interceptarea rachetelor de croazieră și balistice, oferind în același timp capabilități tradiționale de luptă navală.

Lucrările la proiectul TF-2000 au început în 2017, acestea evoluând prin mai multe iterații. Configurația actuală prezintă o navă cu 149 de metri lungime, 21,3 metri lățime și un pescaj de 5,75 metri și un deplasament de 8.300 de tone.

TF-2000 este alimentat de un sistem de propulsie CODOG (combined diesel or gas), permițându-i la nevoie să atingă rapid viteze de 26 de noduri sau mai mari (trece pe propulsia gas). Este înarmat cu un tun principal de 127 mm, două stații de arme calibru 25 mm telecomandate și un sistem de arme Gökdeniz de 35 mm. Capabilitățile de apărare antiaeriană ale navei constau într-un sistem de lansare vertical combinat cu 96 de celule dezvoltat în cadrul programului MİDLAS al Turciei.

În celulele VLS sunt încărcate rachete de apărare antiaeriană Siper și Hisar la care se adăugă rachete de croazieră Gezgin. Suita principală de senzori include sistemul radar ÇAFRAD, care oferă o rază de detectare de 450 km.

 

Detalii și despre noul portavion al Turciei: MUGEN

 

2. Imagine il... (mungen-portavion-turcia_07947200.png)

Imagine ilustrativă a programului MUNGEN, primul portavion construit de Turcia. Photo source: Turkiye Today

Potrivit informațiilor Marinei turce, Portavionul Național (MUGEN) va măsura 285 de metri în lungime, 75 de metri în lățime și va avea un pescaj de 10 metri, cu un deplasament proiectat de 60.000 de tone — de peste două ori mai mare decât TCG Anadolu cel mai mare portavion deținut în prezent de Türkiye Dimensiunile lui MUGEN seamănă foarte mult cu cele ale portavioanelor britanice din clasa Queen Elisabeth.

Portavionul va avea o configurație pentru decolare scurtă și oprire prin barieră/cabluri (STOBAR), pentru avioane mai ușoare, cu o singură pistă și o trambulină de lansare înclinată la aproximativ 12-14 grade.

Designul include o singură insulă (o singură construcție înaltă pe puntea superioară) situată la tribord, cu un ascensor pentru avioane poziționat în fața insulei și un altul la pupa. Planurile preliminare indică trei puncte de decolare: unul pentru drona de luptă TB-3 UCAV lângă nivelul punții, altul în diagonală peste babord pentru aeronava cu pilot Hürjet și al treilea lângă insulă  pentru avionul fără pilot Kızılelma. Nava va avea trei caburi de oprire și o punte înclinată pentru aterizare, potrivit publicației americane Defense News.

 

Nota autorului: China și Rusia aruncă resurse uriașe pe noi proiecte militare

 

4. Portavionu... (fujian_46379500.png)

Portavionul chinezesc Fujian, testat în premieră pe mare. Photo source: Screenshot CCTV via China Ministry of Defence

La finalul anului 2024, China și Rusia au anunțat, de asemenea, mai mult sau mai puțin oficial, o serie de realizări importante în domeniul militar.

Dinspre Beijing au venit imagini/filmări cu o aeronavă tactică misterioasă presupusă stealth de generația a șasea. De asemenea, China a lansat la apă o navă de asalt amfibie – tipul 076 - cu un deplasament de 40.000 de tone, considerată de specialiștii în domeniu ca fiind de ultimă generație și comparabilă într-o anumită măsură cu clasa America din Marina SUA. Acestea sunt cele mai de impact deși, probabil, China a mai prezentat și alte realizări militare importante.

Moscova, la rândul său, a anunțat că, pe 27.12.2024, submarinul nuclear Arkhanghelsk (Proiect 855M, clasa Yasen-M), echipat cu rachete de croazieră, a fost introdus în dotarea Forțelor Navale.

De regulă, anunțurile, făcute în ultimele sau primele zile din an, privind mari realizări sau programe, au pe, lângă prezentarea realizărilor în sine, și un scop evident propagandistic. Aceste practici sunt specifice regimurilor autocrate (deși sunt întâlnite într-o anumită măsură și în țările libere ca element de bilanț al activității generale), în care populația este bombardată permanent cu mesaje în scop de programare mentală.

În aceste regimuri autocrate, generațiile tinere sunt expuse exagerat și forțat la ideologii războinice elaborate sub conducerea unor lideri intrați bine în zona vârstei a treia. Acești lideri au adunat de-a lungul vieții lor un mare bagaj, lucruri bune, dar și frustrări (de exemplu așa-zisele catastrofe geostrategice cum ar fi declinul și sfârșitul unor imperii sau presupuse nedreptăți istorice). Toate aceste frustrări amenință să se imprime ca o piatră de moară în psihicul social al națiunilor, fiindu-le inoculată o mentalitate de neliniște și de alertă permanentă până când nu sunt rezolvate problemele respective.

5. Portavionu... (china-liaoning-portavion-grup-de-lupta_67534400.jpg)

Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Națiunile libere nu au această problemă, deoarece gradul de copiere (voluntară sau involuntară, forțată sau neforțată) de către oamenii obișnuiți a personalității liderilor este mult mai mic decât în autocrații unde totul este servit cu forța și într-un meniu restrâns.

De asemenea, conducerea autocrată care, în esența sa, reprezintă o lipsă de încredere a liderilor în puterea propriilor națiuni de a face față viitorului, va duce la întârzierea maturizării națiunilor conduse cu mână de fier.

Aceste națiuni vor întâmpina pe viitor mari probleme de adaptare la provocările secolului 21 și vor trebui tratate ca niște copii după ce vor ieși din autocrație. Un exemplu clar în acest sens este tranziția țărilor din estul Europei spre economia de piață. Acestea au întâmpinat mari dificultăți de adaptare deoarece, populația, în marea ei majoritate, a fost lipsită decenii întregi de libera inițiativă, de asumarea responsabilităților și de alte abilități importante care au fost uitate și care sunt utile pentru a înțelege realitatea și pentru a trăi în pace alături de alte națiuni.

Pe de altă parte, mai trebuie remarcat și faptul că, într-un mod cu totul bizar, tehnologii militare avansate - cum ar fi stealth la aeronave, interceptarea hit-to-kill la sisteme antirachetă, construcția de portavioane avansate de peste 50.000 de tone, armele hipersonice, senzori de ultimă generație și altele - au devenit accesibile din punct de vedere științific.

Odată cu ”democratizarea” accesului la cunoaștere, costurile au scăzut, iar noile tehnologii militare pot fi realizate la foc automat, deși țări cu mare tradiție - cum sunt SUA, Franța, Marea Britanie, Italia, Germania, Japonia - cheltuie sume colosale pentru a le putea produce dar și pentru a pune la punct noi tehnologii aflate încă în faza experimentală.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Dronele ”inteligente” sunt viitorul? Germania transferă Ucrainei „Mini-Taurus” cu AI, iar noua administrație americană visează la avioane și tancuri fără echipaj
Programul T-REX transformă Rafale într-o bestie mult mai rapidă. Francezii pregătesc noi motoare pentru Rafale în versiunea F5, cea mai modernă
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Tempest va avea un puternic susținător financiar. Arabia Saudită se alătură proiectului european de construire a avionului de luptă de generația a șasea
Ucraina „cheamă în service” 100.000 de proiectile de 120 mm din cauza unor defecțiuni. Doar 1 din 10 proiectile funcționează, multe rămânând blocate pe țeava tunului
Noi drone americane testate pe linia frontului din Ucraina: HitchHiker, utilizate pentru operațiuni avansate de luptă anti-UAV
Rheinmetall va construi în Lituania o fabrică de muniţii calibrul 155 mm
Va fi Polonia cea mai mare putere militară a Europei? De la F-35 și FA-50 până la tancuri K2 și Abrams, lista impresionantă cu armele achiziționate de Polonia
Când ați crezut că le-ați văzut pe toate: Turcia șocheză și renunță la modernizarea avioanelor F-16 la versiunea Block 70, pentru care turcii s-au bătut atât de mult
Armata va fi dotată cu blindate tucești Cobra II. România a semnat contractul pentru 1.059 de blindate iar o mare parte din ele vor fi produse în țară
Lituania sprijină proiectul revoluţionar al dronei ucrainene cu rază lungă de acțiune Palianîția. Principala ţintă vor fi liniile logistice rusești şi bazele militare
Lăsați Ucraina să-și facă propriile arme. Europa nu ține pasul, mai degrabă ar plăti pentru asta
Ucrainenii știu că Tomahawk rămâne un vis și lucrează activ la propriile programe de rachete. „Rusia va simți pe pielea ei rezultatul”
SUA aproape de decizia de a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM, însă există şi o problemă de natură tehnică: Compatibilitatea cu avioanele de care dispun ucrainenii
Este oficial: Avioanele Gripen ajung în Ucraina. Suedia a pregătit în linişte cu mult timp în urma terenul pentru acest transfer
Inovație totală: Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes
Rușii ar intenţiona să testeze în Ucraina primul tip de dronă cu salt în frecvență, capabilă să opereze în condiții de război electronic
Franța permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete SCALP: Aliații occidentali nu ar trebui să stabilească și să impună linii roșii
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Un nou stat din regiunea noastră cumpără Bayraktar TB2. Celebrele drone turcești urmează să intre și în dotarea României
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO
Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
Moment de mândrie pentru industria română: A doua cea mai mare navă militară construită la Galați părăsește România spre țara de destinație. Din păcate nu intră în dotarea Armatei noastre
Au fost prezentate planurile pentru o fabrică de obuziere K9 ultramodernă în România. Coreenii propun Armatei noastre și Redback, cea mai avansată mașină de luptă
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Mai multe rachete Patriot pentru statele europene: Germania a lansat o investiție strategică care vizează îmbunătățirea capacităților de producție pentru sisteme-cheie de apărare
UE aprobă achiziția comună de rachete de apărare aeriană IRIS-T SLM pentru a contracara amenințările rusești

Ştiri Recomandate

În sfârșit rușii pun la treabă noile sisteme S-500 despre care spun că pot doborî F-35. Dar S-500 au și slăbiciuni pe care Ucraina le știe
Un număr uriaș din cele 1.200 de avioane ale Rusiei sunt la finalul ciclului de viață. Pe câte avioane s-ar baza rușii într-un război ipotetic împotriva SUA
Zelenski e dispus să negocieze încetarea focului, dar întâi cu Trump. Apoi cu UE și abia în ultimă instanță cu ocupantul rus
România va doborî drone cu noul sistem ReDrone al Elbit. Ce știm despre ReDrone, sistem conceput pentru lupta împotriva UAV-urilor
Rusia a pierdut în 2024 peste 4.000 de tancuri și blindate. Câte tancuri „noi” au primit rușii în 2024?
Rusia forțează Ucraina să se adapteze: Noua mini-rachetă MK1 de doar 0.5 metri, soluția împotriva dronelor de joasă altitudine rusești
Noua ofensivă a Ucrainei de la Kursk se desfășoară pe cel puțin trei direcții. Informații puține, semn că ucrainenii desfășoară acolo operațiuni importante
De ce râd chinezii de Su-57, „armăsarul de rasă pură” al Rusiei? Un pilot de Su-57 spune că avionul a intrat în „elita aviației mondiale”
Kim nu a rezistat mult și a spart gheața în 2025: Coreea de Nord a lansat spre Marea Japoniei prima rachetă balistică din acest an
Armata rusă a anunțat că a capturat localitatea Kurakhove din Ucraina
Germania pregătește expulzarea sirienilor problematici și încurajează repatrierea voluntară
Garanțiile pentru Ucraina vor fi eficiente doar cu implicarea SUA, declară Kievul. Administrația Trump ar putea încerca să convoace rapid o conferință privind Ucraina
România respiră aer de independență energetică. Burduja: Estimăm că vom dubla performanța din 2024. ”Gândiți-vă ce vor însemna încă 2.500MW în sectorul energetic”
Demonstrație de forță în România și Bulgaria: Peste două mii de soldați britanici și sute de vehicule vor participa la un exercițiu pe scară largă
În Siria contiuă confruntările sângeroase între forţele kurde şi facţiunile sprijinite de Turcia
Turcia joacă rol de arbitru în Africa: Etiopia e de acord să sprijine noua misiune a Uniunii Africane din Somalia
Rușii iar au fost luați prin surprindere: Armata ucraineană a declanșat o nouă ofensivă în regiunea Kursk
În timp ce autoritățile daneze investighează apariția unui roi de drone necunoscute, Ministerul apărării de la Compenhaga întârzie propriile achiziții de drone
Singurul submarin diesel-electric al Rusiei din Marea Mediterană a părăsit regiunea. "Novorossiysk" ar putea avea probleme tehnice
Sudul Rusiei, lovit de un atac cu drone la scară largă. În Kursk, Forțele ucrainene spun că și-au surprins inamicul
Biden interzice noi foraje petroliere în zonele SUA din Atlantic / Trump cere reluarea exploatațiilor de gaz și petrol din Marea Nordului
Turcia e de neoprit în noul an: A început construcția portavionului MUGEN, dar și a mult așteptatului distrugător TF-2000 și a unui submarin
Veste bună pentru Ucraina: Avioane Mirage 2000, mult mai rapid decât se aștepta. Cu ce va fi înarmat Mirage 2000-5F?
Cancelarul Nehammer rupe negocierile de formare a guvernului cu social-democraţii şi anunță că va demisiona
Serbia vrea să domine Balcanii cu armament cumpărat de oriunde, mai puțin din SUA: Noul sistem antiaerian chinez FK-3 intră în serviciu
Din porunca Moscovei, Transnistria refuză gazul UE și chiar ajutorul umanitar. Cum se descurcă transnistrenii
Un aliat al SUA se remarcă în Indo-Pacific: Comandă record de rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM pentru avione F-15 și F-35
3.000 de rachete și 30.000 de drone cu rază lungă. Ucraina își extinde producția internă de arme
Situația se complică în Marea Roșie. Egiptul ia în calcul o intervenție militară împotriva rebelilor Houthi
Noul ”hibrid” al ucrainenilor: Mai multe blindate ”FrankensTank” au fost asamblate folosind componente de T-90M și T-80 rusești
SUA reface stocurile militare ale Israelului și vrea să vândă rachete și bombe aeriene de 8 miliarde de dolari. Biden și Trump au aceeași abordare
Tancurile germane, „coșmarul” Rusiei, în versiunea modernă Leopard 2A8, din nou în coasta imperiului. Pentru prima dată după 1991 o fostă republică sovietică cumpără tancuri
pixel