Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia e de neoprit în noul an: A început construcția portavionului MUGEN, dar și a mult așteptatului distrugător TF-2000 și a unui submarin
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Forțele Navale ale Turciei au început noul an anunțând construirea a trei nave de război bazate pe proiecte interne: un submarin, un portavion și nava principală a foarte așteptatei serie de distrugătoare TF-2000, dedicate misiunilor de apărare antiaeriană.
Imagine cu caracter ilustrativ, photo source: Techno Hardware @YouTube
Imagine cu caracter ilustrativ, photo source: Techno Hardware @YouTube

Programele naționale de construcții navale sunt strâns legate de ambițiile politice și navale în creștere ale Turciei, care presupun inclusiv o proiecție a forțelor pe distanțe mult mai mari și capabilități de lovire mai performante.

”Pentru a extinde capabilitățile Marinei noastre care arborează drapelul nostru glorios în Patria noastră Albastră, precum în toate mările și oceanele în care avem interese  și pentru a o face mai modernă, mai eficientă și mai puternică, continuă cu succes construcția a 31 de nave în șantierele navale ale țării noastre.

În acest context, prima sudură la submarinul nostru național (MİLDEN) a fost realizată în Comandamentul șantierului naval Gölcük, iar primele tăieri ale tablei pentru distrugătorul de apărare antiaeriană TF-2000 și Portavionul Național au fost realizate în Comandamentul șantierului naval din Istanbul, începând totodată construcția lor”, a anunțat pe 2 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc al Apărării, contraamiralul Zeki Aktürk.

MİLDEN este un submarin diesel-electric cu un deplasament de aproximativ 2.700 de tone și o lungime care depășește 80 de metri. Dispune de un sistem de propulsie independentă de aer (AIP), care-i permite să rămână mai mult timp în imersie comparativ cu alte submarine existente. Este echipat cu arme, sisteme și senzori dezvoltate pe plan intern.

 

Mult așteptatele distrugătoare TF-2000 sunt proiectate pentru misiuni de apărare antiaeriană

 

3. Imagine il... (tf-2000_00793000.png)

Imagine ilustrativă a programului TF-2000, distrugătorul construit de Turcia. Photo source: Turkiye Today

Distrugătoarele TF-2000 sunt proiectate pentru misiuni de apărare antiaeriană, inclusiv detectarea și interceptarea rachetelor de croazieră și balistice, oferind în același timp capabilități tradiționale de luptă navală.

Lucrările la proiectul TF-2000 au început în 2017, acestea evoluând prin mai multe iterații. Configurația actuală prezintă o navă cu 149 de metri lungime, 21,3 metri lățime și un pescaj de 5,75 metri și un deplasament de 8.300 de tone.

TF-2000 este alimentat de un sistem de propulsie CODOG (combined diesel or gas), permițându-i la nevoie să atingă rapid viteze de 26 de noduri sau mai mari (trece pe propulsia gas). Este înarmat cu un tun principal de 127 mm, două stații de arme calibru 25 mm telecomandate și un sistem de arme Gökdeniz de 35 mm. Capabilitățile de apărare antiaeriană ale navei constau într-un sistem de lansare vertical combinat cu 96 de celule dezvoltat în cadrul programului MİDLAS al Turciei.

În celulele VLS sunt încărcate rachete de apărare antiaeriană Siper și Hisar la care se adăugă rachete de croazieră Gezgin. Suita principală de senzori include sistemul radar ÇAFRAD, care oferă o rază de detectare de 450 km.

 

Detalii și despre noul portavion al Turciei: MUGEN

 

2. Imagine il... (mungen-portavion-turcia_07947200.png)

Imagine ilustrativă a programului MUNGEN, primul portavion construit de Turcia. Photo source: Turkiye Today

Potrivit informațiilor Marinei turce, Portavionul Național (MUGEN) va măsura 285 de metri în lungime, 75 de metri în lățime și va avea un pescaj de 10 metri, cu un deplasament proiectat de 60.000 de tone — de peste două ori mai mare decât TCG Anadolu cel mai mare portavion deținut în prezent de Türkiye Dimensiunile lui MUGEN seamănă foarte mult cu cele ale portavioanelor britanice din clasa Queen Elisabeth.

Portavionul va avea o configurație pentru decolare scurtă și oprire prin barieră/cabluri (STOBAR), pentru avioane mai ușoare, cu o singură pistă și o trambulină de lansare înclinată la aproximativ 12-14 grade.

Designul include o singură insulă (o singură construcție înaltă pe puntea superioară) situată la tribord, cu un ascensor pentru avioane poziționat în fața insulei și un altul la pupa. Planurile preliminare indică trei puncte de decolare: unul pentru drona de luptă TB-3 UCAV lângă nivelul punții, altul în diagonală peste babord pentru aeronava cu pilot Hürjet și al treilea lângă insulă  pentru avionul fără pilot Kızılelma. Nava va avea trei caburi de oprire și o punte înclinată pentru aterizare, potrivit publicației americane Defense News.

 

Nota autorului: China și Rusia aruncă resurse uriașe pe noi proiecte militare

 

4. Portavionu... (fujian_46379500.png)

Portavionul chinezesc Fujian, testat în premieră pe mare. Photo source: Screenshot CCTV via China Ministry of Defence

La finalul anului 2024, China și Rusia au anunțat, de asemenea, mai mult sau mai puțin oficial, o serie de realizări importante în domeniul militar.

Dinspre Beijing au venit imagini/filmări cu o aeronavă tactică misterioasă presupusă stealth de generația a șasea. De asemenea, China a lansat la apă o navă de asalt amfibie – tipul 076 - cu un deplasament de 40.000 de tone, considerată de specialiștii în domeniu ca fiind de ultimă generație și comparabilă într-o anumită măsură cu clasa America din Marina SUA. Acestea sunt cele mai de impact deși, probabil, China a mai prezentat și alte realizări militare importante.

Moscova, la rândul său, a anunțat că, pe 27.12.2024, submarinul nuclear Arkhanghelsk (Proiect 855M, clasa Yasen-M), echipat cu rachete de croazieră, a fost introdus în dotarea Forțelor Navale.

De regulă, anunțurile, făcute în ultimele sau primele zile din an, privind mari realizări sau programe, au pe, lângă prezentarea realizărilor în sine, și un scop evident propagandistic. Aceste practici sunt specifice regimurilor autocrate (deși sunt întâlnite într-o anumită măsură și în țările libere ca element de bilanț al activității generale), în care populația este bombardată permanent cu mesaje în scop de programare mentală.

În aceste regimuri autocrate, generațiile tinere sunt expuse exagerat și forțat la ideologii războinice elaborate sub conducerea unor lideri intrați bine în zona vârstei a treia. Acești lideri au adunat de-a lungul vieții lor un mare bagaj, lucruri bune, dar și frustrări (de exemplu așa-zisele catastrofe geostrategice cum ar fi declinul și sfârșitul unor imperii sau presupuse nedreptăți istorice). Toate aceste frustrări amenință să se imprime ca o piatră de moară în psihicul social al națiunilor, fiindu-le inoculată o mentalitate de neliniște și de alertă permanentă până când nu sunt rezolvate problemele respective.

5. Portavionu... (china-liaoning-portavion-grup-de-lupta_67534400.jpg)

Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Națiunile libere nu au această problemă, deoarece gradul de copiere (voluntară sau involuntară, forțată sau neforțată) de către oamenii obișnuiți a personalității liderilor este mult mai mic decât în autocrații unde totul este servit cu forța și într-un meniu restrâns.

De asemenea, conducerea autocrată care, în esența sa, reprezintă o lipsă de încredere a liderilor în puterea propriilor națiuni de a face față viitorului, va duce la întârzierea maturizării națiunilor conduse cu mână de fier.

Aceste națiuni vor întâmpina pe viitor mari probleme de adaptare la provocările secolului 21 și vor trebui tratate ca niște copii după ce vor ieși din autocrație. Un exemplu clar în acest sens este tranziția țărilor din estul Europei spre economia de piață. Acestea au întâmpinat mari dificultăți de adaptare deoarece, populația, în marea ei majoritate, a fost lipsită decenii întregi de libera inițiativă, de asumarea responsabilităților și de alte abilități importante care au fost uitate și care sunt utile pentru a înțelege realitatea și pentru a trăi în pace alături de alte națiuni.

Pe de altă parte, mai trebuie remarcat și faptul că, într-un mod cu totul bizar, tehnologii militare avansate - cum ar fi stealth la aeronave, interceptarea hit-to-kill la sisteme antirachetă, construcția de portavioane avansate de peste 50.000 de tone, armele hipersonice, senzori de ultimă generație și altele - au devenit accesibile din punct de vedere științific.

Odată cu ”democratizarea” accesului la cunoaștere, costurile au scăzut, iar noile tehnologii militare pot fi realizate la foc automat, deși țări cu mare tradiție - cum sunt SUA, Franța, Marea Britanie, Italia, Germania, Japonia - cheltuie sume colosale pentru a le putea produce dar și pentru a pune la punct noi tehnologii aflate încă în faza experimentală.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Prioritate pentru Ucraina: Industria ucraineană de apărare a primit ordin să accelereze producția de sisteme balistice
Dincolo de linia frontului: Rusia pregătește un nou tip de agresiune în Ucraina, apelând la războiul informațional și atacuri precise cu drone
SUA se pregătesc să ducă aviaţia militară la următorul nivel (Video): Testează deja avioane de vânătoare fără pilot pentru a spori capacitățile F-22 și F-35
Europenii învață lecția navelor ruse transformate în „submarine” (Video). Drona franceză Seaquest, copie a Magura 5 ucraineană, a lovit cu succes o barjă
Noul sistem de arme cu microunde Epirus ExDECS, oferit U.S. Marine Corps pentru a lupta eficient cu roiurile de drone
Franța a luat în serios iniţiativa europeană a autonomiei strategice: A fost prezentat lansator de rachete francez Foudre MLRS ca o alternativă sistemul american HIMARS
Europenii au înţeles că experienţa ucrainenilor trebuie fructificată: Industria ucraineană se va alătura unui proiect finanțat de UE pentru dezvoltarea de drone
Rachete aer-aer AIM-120 pentru avioanele F-16 ale României și Poloniei. Polonezii cumpără dublu față de noi, dar plătesc triplu
Pas important al Comisiei: Aproape un miliard de euro, mobilizat pentru a stimula industria europeană de apărare
O nouă rachetă pentru „uriașa” flotă de 20 de avioane Su-57. Rusia prezintă misterios un „proiect secret” care să răspundă armelor F-35 sau F-22
Statele Unite nu au aprobat încă transferul tancurilor Abrams australiene către Ucraina: Decizia este pe masa administraţiei Trump
Nevoia de progres științific depășește toanele politice. O companie din Canada va dezvolta pentru aviația militară a SUA tehnologii cuantice de ultimă oră
Eșecul M10 Booker: Cum a ajuns SUA să construiască un tanc de care nu are nevoie. M10 trebuia să fie parașutabil, dar acum Armata îl refuză
Vine un sistem Patriot în cea mai modernă versiune în locul celui donat Ucrainei. SUA au aprobat vânzarea către România, dar plata o vor face trei aliați
Costurile de dezvoltare pentru avionul de luptă F-47 cresc cu 400 de milioane de dolari: Ce reprezintă cu adevărat programul NGAD pentru SUA?
Războiul intră într-o nouă eră: Cum se pregătesc companiile din industrie să înlocuiască militarii, cu vehicule autonome și AI ca nucleu al puterii de luptă
UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Primul blindat 4x4 Cobra II „made in Romania”, în timp record. 90% e totul gata iar producția de serie începe anul acesta cu apogeul de 1.5 blidate pe zi
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei
În România vor fi produse 800 de blindate 4x4 Cobra II. Otokar a intrat într-un joint venture cu Automecanica Mediaș
Când vrei să declari război comercial unei ţări, asigură-te înainte că nu depinzi de resurse sale: Armamentul american depinde în proporție de 78% de importurile de metale rare din China
Europa, mai aproape de un plan pentru industria de apărare: Programul EDIP trece de Parlamentul European
Reversul medaliei: Cum s-au înregistrat în programul B-21, primul avion de generația a 6-a, pierderi de aproape jumătate de miliard de dolari
Rusia aduce un MiG-35 și un tanc T-90 în „curtea din spate” a SUA. Mesaj sau strategie pe termen lung în zona de influență americană?
Lockheed Martin schimbă strategia: În fața rivalului F-47, viitorul F-35 va integra tehnologie de generația a 6-a
Amenințarea ,,blindată din est'' a determinat statele europene să înceapă producţia de mine antitanc modernizate DM22
Challenger 3 va fi un tanc cu adevărat impresionant. Marea întrebare e: Cel mai bun tanc construit vreodată sau un proiect niciodată finalizat?
Armata de roboți care scrie viitorul războiului: Ucraina a devenit un „laborator de război”, un poligon militar de testare a viitoarelor tehnologii

Ştiri Recomandate

Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Scurgere de informaţii secrete la cel mai înalt nivel: Planuri militare ale unor baze nucleare ruseşti, publicate accidental (Foto)
Parteneriat Strategic: România va coproduce muniție pentru tancurile Abrams și sistemele de artilerie
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
UralVagonZavod - singura întreprindere rusă care realizează asamblarea în serie a tancurilor, atât pentru nevoile armatei ruse cât și pentru export.
EXCLUSIV
Dincolo de propaganda Kremlinului: Ce se întâmplă cu adevărat cu economia de război a Rusiei şi cât de solicitată este industria de apărare?
China, acuzată de atacuri cibernetice asupra Ministerului de Externe din Cehia. NATO și UE condamnă campania cibernetică „insidioasă” a Beijingului
Corespondență DefenseRomania din Coreea: Tehnologie navală de ultimă generație, nave de luptă și submarine, prezentate la Busan
Condiția imposibilă pusă de Putin: Pace în Ucraina, doar în schimbul garanțiilor scrise pentru oprirea extinderii NATO spre Est
Ucrainenii au atacat o fabrică de drone din ”Silicon Valley-ul” rusesc, situat în regiunea Moscovei
India și Pakistan, cursă a înarmărilor cu drone. Ultima confruntare militară a expus și cea mai mare problemă a UAV-urilor. „A fost de zece ori mai bine decât mă așteptam”
Cancelarul Merz clarifică declarația privind armele cu rază lungă de acțiune folosite de Ucraina
Trump pare că își pierde răbdarea cu Putin / Oficialii ruși răspund amenințător: ”Singurul lucru rău este un nou război mondial”
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Rușii sufocă apărarea antiaeriană ucraineană cu noi tactici de luptă. Dronele distrag sistemele principale de apărare, făcând loc rachetelor puternice rusești să atingă țintele
Ungaria fabrică teza "amenințarea ucraineană": De ce guvernul de la Budapesta subminează aderarea Ucrainei la UE?
Ce împiedică Europa să aibă o industrie navală puternică: Sentimentele naţionaliste, obstacol major pentru ca marile companii să dezvolte proiecte comune
Ucraina își schimbă strategia: Ce presupune investiţia surpriză în producţia de arme cu rază lungă de acţiune?
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Uniunea Europeană aprobă programul SAFE de împrumuturi pentru apărare
Comisarul ONU pentru Drepturile Omului: „Este timpul să punem capăt invaziei Rusiei în Ucraina, crimelor și distrugerilor zilnice”
Trump, dezamăgit de Putin? Posibile noi sancțiuni împotriva Rusiei și un impas în procesul de pace
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Șeful NATO se așteaptă ca noua țintă de cheltuieli pentru apărare să fie de 5% din PIB
Rușii au o armă dronă, de trei ori mai rapidă decât Shahedul actual
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Au fost în aer peste 100 de avioane. De ce s-au oprit la timp India și Pakistanul?
Unde a dispărut Flota rusă din Marea Neagră? Toate navele sunt acum înghesuite la baza navală din Novorossiysk, departe de dronele ucrainene
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Apărarea antiaeriană a Ucrainei, în criză de muniție. Fără rachete pentru sistemul SAMP-T, Kievul ar putea primi sprijin din Italia
Ucraina loveşte lanţul logistic militar al Rusei (Video): Un tren încărcat cu combustibil distrus în urma unui atac cu dronă
pixel