Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia e de neoprit în noul an: A început construcția portavionului MUGEN, dar și a mult așteptatului distrugător TF-2000 și a unui submarin
Industrie de apărare
Data actualizării:
Data publicării:
Forțele Navale ale Turciei au început noul an anunțând construirea a trei nave de război bazate pe proiecte interne: un submarin, un portavion și nava principală a foarte așteptatei serie de distrugătoare TF-2000, dedicate misiunilor de apărare antiaeriană.
Imagine cu caracter ilustrativ, photo source: Techno Hardware @YouTube
Imagine cu caracter ilustrativ, photo source: Techno Hardware @YouTube

Programele naționale de construcții navale sunt strâns legate de ambițiile politice și navale în creștere ale Turciei, care presupun inclusiv o proiecție a forțelor pe distanțe mult mai mari și capabilități de lovire mai performante.

”Pentru a extinde capabilitățile Marinei noastre care arborează drapelul nostru glorios în Patria noastră Albastră, precum în toate mările și oceanele în care avem interese  și pentru a o face mai modernă, mai eficientă și mai puternică, continuă cu succes construcția a 31 de nave în șantierele navale ale țării noastre.

În acest context, prima sudură la submarinul nostru național (MİLDEN) a fost realizată în Comandamentul șantierului naval Gölcük, iar primele tăieri ale tablei pentru distrugătorul de apărare antiaeriană TF-2000 și Portavionul Național au fost realizate în Comandamentul șantierului naval din Istanbul, începând totodată construcția lor”, a anunțat pe 2 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc al Apărării, contraamiralul Zeki Aktürk.

MİLDEN este un submarin diesel-electric cu un deplasament de aproximativ 2.700 de tone și o lungime care depășește 80 de metri. Dispune de un sistem de propulsie independentă de aer (AIP), care-i permite să rămână mai mult timp în imersie comparativ cu alte submarine existente. Este echipat cu arme, sisteme și senzori dezvoltate pe plan intern.

 

Mult așteptatele distrugătoare TF-2000 sunt proiectate pentru misiuni de apărare antiaeriană

 

3. Imagine il... (tf-2000_00793000.png)

Imagine ilustrativă a programului TF-2000, distrugătorul construit de Turcia. Photo source: Turkiye Today

Distrugătoarele TF-2000 sunt proiectate pentru misiuni de apărare antiaeriană, inclusiv detectarea și interceptarea rachetelor de croazieră și balistice, oferind în același timp capabilități tradiționale de luptă navală.

Lucrările la proiectul TF-2000 au început în 2017, acestea evoluând prin mai multe iterații. Configurația actuală prezintă o navă cu 149 de metri lungime, 21,3 metri lățime și un pescaj de 5,75 metri și un deplasament de 8.300 de tone.

TF-2000 este alimentat de un sistem de propulsie CODOG (combined diesel or gas), permițându-i la nevoie să atingă rapid viteze de 26 de noduri sau mai mari (trece pe propulsia gas). Este înarmat cu un tun principal de 127 mm, două stații de arme calibru 25 mm telecomandate și un sistem de arme Gökdeniz de 35 mm. Capabilitățile de apărare antiaeriană ale navei constau într-un sistem de lansare vertical combinat cu 96 de celule dezvoltat în cadrul programului MİDLAS al Turciei.

În celulele VLS sunt încărcate rachete de apărare antiaeriană Siper și Hisar la care se adăugă rachete de croazieră Gezgin. Suita principală de senzori include sistemul radar ÇAFRAD, care oferă o rază de detectare de 450 km.

 

Detalii și despre noul portavion al Turciei: MUGEN

 

2. Imagine il... (mungen-portavion-turcia_07947200.png)

Imagine ilustrativă a programului MUNGEN, primul portavion construit de Turcia. Photo source: Turkiye Today

Potrivit informațiilor Marinei turce, Portavionul Național (MUGEN) va măsura 285 de metri în lungime, 75 de metri în lățime și va avea un pescaj de 10 metri, cu un deplasament proiectat de 60.000 de tone — de peste două ori mai mare decât TCG Anadolu cel mai mare portavion deținut în prezent de Türkiye Dimensiunile lui MUGEN seamănă foarte mult cu cele ale portavioanelor britanice din clasa Queen Elisabeth.

Portavionul va avea o configurație pentru decolare scurtă și oprire prin barieră/cabluri (STOBAR), pentru avioane mai ușoare, cu o singură pistă și o trambulină de lansare înclinată la aproximativ 12-14 grade.

Designul include o singură insulă (o singură construcție înaltă pe puntea superioară) situată la tribord, cu un ascensor pentru avioane poziționat în fața insulei și un altul la pupa. Planurile preliminare indică trei puncte de decolare: unul pentru drona de luptă TB-3 UCAV lângă nivelul punții, altul în diagonală peste babord pentru aeronava cu pilot Hürjet și al treilea lângă insulă  pentru avionul fără pilot Kızılelma. Nava va avea trei caburi de oprire și o punte înclinată pentru aterizare, potrivit publicației americane Defense News.

 

Nota autorului: China și Rusia aruncă resurse uriașe pe noi proiecte militare

 

4. Portavionu... (fujian_46379500.png)

Portavionul chinezesc Fujian, testat în premieră pe mare. Photo source: Screenshot CCTV via China Ministry of Defence

La finalul anului 2024, China și Rusia au anunțat, de asemenea, mai mult sau mai puțin oficial, o serie de realizări importante în domeniul militar.

Dinspre Beijing au venit imagini/filmări cu o aeronavă tactică misterioasă presupusă stealth de generația a șasea. De asemenea, China a lansat la apă o navă de asalt amfibie – tipul 076 - cu un deplasament de 40.000 de tone, considerată de specialiștii în domeniu ca fiind de ultimă generație și comparabilă într-o anumită măsură cu clasa America din Marina SUA. Acestea sunt cele mai de impact deși, probabil, China a mai prezentat și alte realizări militare importante.

Moscova, la rândul său, a anunțat că, pe 27.12.2024, submarinul nuclear Arkhanghelsk (Proiect 855M, clasa Yasen-M), echipat cu rachete de croazieră, a fost introdus în dotarea Forțelor Navale.

De regulă, anunțurile, făcute în ultimele sau primele zile din an, privind mari realizări sau programe, au pe, lângă prezentarea realizărilor în sine, și un scop evident propagandistic. Aceste practici sunt specifice regimurilor autocrate (deși sunt întâlnite într-o anumită măsură și în țările libere ca element de bilanț al activității generale), în care populația este bombardată permanent cu mesaje în scop de programare mentală.

În aceste regimuri autocrate, generațiile tinere sunt expuse exagerat și forțat la ideologii războinice elaborate sub conducerea unor lideri intrați bine în zona vârstei a treia. Acești lideri au adunat de-a lungul vieții lor un mare bagaj, lucruri bune, dar și frustrări (de exemplu așa-zisele catastrofe geostrategice cum ar fi declinul și sfârșitul unor imperii sau presupuse nedreptăți istorice). Toate aceste frustrări amenință să se imprime ca o piatră de moară în psihicul social al națiunilor, fiindu-le inoculată o mentalitate de neliniște și de alertă permanentă până când nu sunt rezolvate problemele respective.

5. Portavionu... (china-liaoning-portavion-grup-de-lupta_67534400.jpg)

Portavionul chinez Liaoning în fruntea grupului său de luptă. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Națiunile libere nu au această problemă, deoarece gradul de copiere (voluntară sau involuntară, forțată sau neforțată) de către oamenii obișnuiți a personalității liderilor este mult mai mic decât în autocrații unde totul este servit cu forța și într-un meniu restrâns.

De asemenea, conducerea autocrată care, în esența sa, reprezintă o lipsă de încredere a liderilor în puterea propriilor națiuni de a face față viitorului, va duce la întârzierea maturizării națiunilor conduse cu mână de fier.

Aceste națiuni vor întâmpina pe viitor mari probleme de adaptare la provocările secolului 21 și vor trebui tratate ca niște copii după ce vor ieși din autocrație. Un exemplu clar în acest sens este tranziția țărilor din estul Europei spre economia de piață. Acestea au întâmpinat mari dificultăți de adaptare deoarece, populația, în marea ei majoritate, a fost lipsită decenii întregi de libera inițiativă, de asumarea responsabilităților și de alte abilități importante care au fost uitate și care sunt utile pentru a înțelege realitatea și pentru a trăi în pace alături de alte națiuni.

Pe de altă parte, mai trebuie remarcat și faptul că, într-un mod cu totul bizar, tehnologii militare avansate - cum ar fi stealth la aeronave, interceptarea hit-to-kill la sisteme antirachetă, construcția de portavioane avansate de peste 50.000 de tone, armele hipersonice, senzori de ultimă generație și altele - au devenit accesibile din punct de vedere științific.

Odată cu ”democratizarea” accesului la cunoaștere, costurile au scăzut, iar noile tehnologii militare pot fi realizate la foc automat, deși țări cu mare tradiție - cum sunt SUA, Franța, Marea Britanie, Italia, Germania, Japonia - cheltuie sume colosale pentru a le putea produce dar și pentru a pune la punct noi tehnologii aflate încă în faza experimentală.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Proiect inedit: Marea Britanie vrea să pună cap la cap jucători industriali globali pentru a produce o dronă navală de atac rapid destinată în principal Ucrainei
Turcia își consolidează apărarea cu sistemul Steel Dome și cu dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune de 2000 km
Neimpresionată de avioanele rivalilor, SUA se întreabă: E oare potrivit designul înlocuitorului F-22? Miza e mare, va fi un singur program de generația a 6-a
Avem tun, dar încă nu tanc: Imagini impresionante cu noul tun ASCALON de 140 mm, în acțiune (Video). Eurotank-ul se lasă însă așteptat
Mai au viitor elicopterele de atac? Franța mută inteligent și le integrează într-un singur aparat: Un elicopter Gazelle și o dronă au făcut deja primul pas
România va doborî drone cu noul sistem ReDrone al Elbit. Ce știm despre ReDrone, sistem conceput pentru lupta împotriva UAV-urilor
Rusia a pierdut în 2024 peste 4.000 de tancuri și blindate. Câte tancuri „noi” au primit rușii în 2024?
Turcia e de neoprit în noul an: A început construcția portavionului MUGEN, dar și a mult așteptatului distrugător TF-2000 și a unui submarin
Rusia forțează Ucraina să se adapteze: Noua mini-rachetă MK1 de doar 0.5 metri, soluția împotriva dronelor de joasă altitudine rusești
Avertisment pentru europeni: Cu industria militară turată la maxim, Kremlinul va profita de pace pentru a-și construi un stoc uriaș de rachete
Rusia bate la ușă, iar industria germană de apărare avertizează: ”Ar trebui să mergem spre 3-3,5% din PIB”
”E mai puternic decât HIMARS”. Serbia se înarmează masiv, dar nu din Rusia sau SUA: Lansatoare PULS și drone Hermes 900 din Israel, un partener tot mai important al Belgradului
De la tractoare la blindate de luptă. Aflată în colaps, celebra fabrică de tractoare Ursus din Polonia se reprofilează radical în fața amenințărilor Rusiei
Industria rusă învață din greșeli: Tancurile T-90 și T-72, modernizate împotriva dronelor. ”Tancul de acum nu mai seamănă cu unul din 2022”
Moscova are o nouă modalitate de a-și reface deficitul de personal: Radierea datoriilor la bancă pentru noii soldați (informațiile britanice)
Ruşii au reuşit să extragă de pe frontul din Ucraina un tanc Abrams (Foto/Video): Uzina rusă Uralvagonzavod l-a preluat, fiind spus deja unei inspecţii
Industria militară turcă se extinde în Europa. Baykar preia compania italiană Piaggio Aerospace
Grecia va furniza Ucrainei rachete Sea Sparrow: Acestea au fost scoase din arsenalul armatei elene
Rușii dispun de o rezervă de aproximativ 1.400 de rachete, cu care pot ține în șah Ucraina pentru mult timp. Alte câteva sute de rachete pot fi produse în fiecare lună
Arabia Saudită are în vedere achiziționarea a până la 100 de avioane de luptă turcești Kaan, în timp ce avionul F-35 fabricat în SUA rămâne inaccesibil
Franța trece la următorul concept hipersonic: Noua rachetă ASN4G va atinge viteza de 7 Mach și va fi lansată din aer de avioane Rafale
Moment istoric pentru industria din Turcia: Anka-3, primul avion turc de luptă stealth fără pilot și simbolul „independenței industriale”, livrat în curând
Germania consolidează forțele de blindate ale Ucrainei prin livrarea a încă 15 tancuri Leopard 1A5
Israelul va extinde producția de rachete sol-aer Arrow-3 pe fondul creșterii amenințărilor cu rachete
De ce au fost coreenii eliminați din licitația României privind achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD și cine se mai află în competiție
Raport al serviciilor americane de informații: Bombardierul chinez stealth H-20 va transforma proiecția puterii strategice a Chinei până în anii 2030
Putere de foc uriașă cu sute de obuziere. Polonia se străduiește să devină cea mai mare forță militară din Europa prin achiziționarea obuzierelor Krab și K9A1
Tancul modern Arjun Mk II, „made in” Africa de Nord? Propunere interesantă făcută de India unui stat african pentru producția de Arjun Mk II
Armata britanică testează cu succes o armă cu unde radio capabilă să neutralizeze roiurile de drone
Faceți cunoștință cu noul obuzier autopropulsat al SUA care poate doborî și rachete de croazieră sau avioane: Poate lansa obuze la viteze de peste 9.000 km/h

Ştiri Recomandate

Kellogg, mediatorul lui Trump, îi tăie lui Zelenski orice urmă de speranţă: Ucraina „nu-și va recăpăta arsenalul de arme nucleare''
Ținta este Flota rusă din Marea Neagră. Câte avioane Mirage au fost transferate în Ucraina şi ce misiuni vor îndeplini acestea?
O nouă eră pentru Forțele Aeriene Poloneze: Piloţii polonezi sunt deja pregătiţi pentru operațiuni de luptă cu avioane F-35A (Foto/Video)
U.S. Navy încredințează companiei Lockheed Martin misiunea de a dezvolta racheta Trident II D5 lansată de pe submarinele din clasa OHIO
Mirage 2000 intră în război alături de F-16. Franța a făcut anunțul istoric: Primele avioane au fost deja livrate Ucrainei
Armata SUA desfășoară sute de militari în Arctica pentru a-și consolida interesele strategice
Cel mai nou membru din clubul țărilor cu portavioane. Iranul a transformat o fostă navă de transport containere
Phenianul își "ascute săbiile" în Ucraina: Precizia rachetelor nord-coreene s-a îmbunătățit simțitor
Bilanț sumbru al Rusiei în Kurskul ocupat de ucraineni: Pentru prima dată în 80 de ani rușii pierd mii de soldați și sute de tancuri, adânc în teritoriul rus
T-14 e trecut la „și altele”. (VIDEO) Rușii au prezentat în premieră noul sistem de protecție Arena-M pe un T-90 Proryv, actuala „vedetă” a tancurilor rusești
Ucrainenii au lovit aerodromul militar din regiunea Krasnodar din Rusia, folosit pentru lansarea dronelor Shahed
Panama dezminte anunțul SUA și spune că nu a acceptat ca navele americane să fie scutite de taxe când trec Canalul Panama
Echipa lui Trump este divizată cu privire la modul în care trebuie să se pună capăt războiului din Ucraina: Ce opţiuni sunt luate în calcul la masa negocierilor?
Rămasă în urmă la capitolul rachete de croazieră, Germania nu crede în programul european LCM și vrea mai repede Tomahawk de la SUA
Statele Unite intenționează să retragă toate trupele din Siria
F-16 devine mai puternic: Noul sistem de război electronic Viper Shield permite avionului de luptă să bruieze rachetele inamice
Panama a cedat presiunilor SUA. Navele americane vor traversa Canalul Panama fără să mai fie taxate
Rușii susţin că au planuri ambițioase pentru producția de avioane militare în acest an: Noi versiuni ale aeronavelor Su-35S și Su-57 sunt promise armatei
Într-o declarație rară, Kievul recunoaște că are 45.000 de militari ucraineni morți în războiul cu Rusia. Armata Ucrainei folosește deja unități robotizate complet autonome
România și-a trasat obiectivul de a semna 10 contracte mari de înzestrare anul acesta. Armament individual de ultimă generație, Piranha 5 și sisteme de apărare cu rază scurtă și foarte scurtă
Sistemele autonome vor juca un rol tot mai important în războaiele asimetrice: Armata SUA își consolidează capacitățile de atac prin achiziția de muniții Switchblade
Economia și ce se întâmplă pe plan extern după venirea lui Trump la Casa Albă | Interviu Adrian Zuckerman și Andrei Caramitru
Marina SUA a testat cu succes armele laser: HELIOS, folosit împotriva unei drone aeriene
Arctica, ocean rusesc? Dacă Trump vrea Groenlanda, noi vrem Arctica. Aliatul lui Putin propune rusificarea numelor
Rușii și-au umflat mușchii în Nord: Bombardiere Tu-95 au patrulat cu rachete de croazieră Kh-101 la vedere. Aliații au răspuns cu F-35
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
UE va cheltui încă 250 de milioane pentru a dezlega Moldova de energia rusească. Fondurile, utilizate pentru compensarea facturilor și pentru investiții
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Raportul instituțiilor franceze: Alegerile din România, ţinta unei operațiuni sofisticate. Legăturile merg până la o firmă cu sediul în Ucraina
Zelenski: Dacă SUA nu este pregătită să ne accepte în NATO, să ne dea arme nucleare
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Polonia și Ucraina consolidează cooperarea în domeniul apărării pentru a-și perfecționa forțele armate
pixel