Nava de suport logistic de luptă (Combat Support Ship - CSS) Den Helder, construită la Damen Galați timp de patru ani, a fost livrată oficial, sâmbătă, Marinei Regale Olandeze.
Potrivit surselor de monitorizare occidentale, submarinul Novorossiysk a părăsit baza din Siria și se îndreaptă spre Marea Baltică.
Singurul submarin rusesc aflat în ultima vreme în Marea Mediterană a trecut prin Strâmtoarea Gibraltar în noaptea de 01 spre 02 ianuarie 2025 și a ieșit în Oceanul Atlantic. Cel mai probabil, acesta se îndreaptă spre Marea Baltică, posibil spre Șantierul naval din Kronștadt pentru întreținere.
Ministerul rus al Apărării nu a oferit detalii în această problemă, dar a confirmat informația.
“Submarinul B-261 Novorossiysk aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a părăsit Marea Mediterană în noaptea de 01 spre 02 ianuarie 2025, după ce a traversat Strâmtoarea Gibraltar”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului din 03 ianuarie.
Potrivit reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzhya, noile autorități siriene și-au declarat interesul pentru menținerea bazelor militare rusești în țară, dar nu fac niciun pas concret în această direcție. În acest moment, există numai declarații nefondate, fără să fie luată încă o decizie definitivă. În ultima perioadă, reprezentanții Occidentului prezenți pe teritoriul sirian și-au exprimat în mod deschis dorința ca bazele militare rusești să fie îndepărtate din zonă.
“Noile autorități siriene transmit semnale de interes pentru continuarea prezenței rusești pe teritoriul republicii. Cu toate acestea, nu există încă pași concreți în această direcție din partea oficialilor de la Damasc”, a precizat Nebenzhya.
Comentariul autorului:
Este posibil ca retragerea precipitată a submarinului rusesc Novorossiysk din Marea Mediterană să ascundă eventuale probleme tehnice ale acestuia. Submarinul a fost adus în portul Tartus în urmă cu doar câteva luni, după o lungă perioadă de timp petrecută în Marea Baltică, unde a fost supus inclusiv unor lucrări de reparații și întreținere.
În mod normal, revenirea submarinului în Șantierul naval de la Kronștadt nu ar fi justificată din punct de vedere tehnic.
Nu este exclus însă ca partea rusă să fi decis retragerea submarinului din cauza condițiilor improprii ale prezenței pe mare pentru o perioadă îndelungată, în condițiile în care navele rusești nu mai revin în portul Tartus și sunt menținute în largul coastelor siriene.
Adevărul va ieși la iveală în perioada următoare, când în Marea Mediterană va sosi submarinul Mozhaysk al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP). Acesta este al patrulea dintr-o serie de șase submarine construite în Marea Baltică pentru FROP și a început transferul interflote în urmă cu câteva zile. În cazul în care acesta va rămâne în estul Mării Mediterane pentru a îndeplini misiuni în cadrul escadrei rusești, înseamnă că submarinul Novorossiysk a fost retras din cauza unor probleme tehnice. În schimb, dacă submarinul Mozhaysk își va continua marșul către Vladivostok, atunci se poate considera că oficialii ruși au renunțat în mod voluntar la prezența permanentă a unui submarin în apropierea Siriei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Nava de suport logistic de luptă (Combat Support Ship - CSS) Den Helder, construită la Damen Galați timp de patru ani, a fost livrată oficial, sâmbătă, Marinei Regale Olandeze.
Portavionul USS Harry S. Truman (CVN-75) a suferit avarii deasupra liniei de plutire în timpul coliziunii de miercuri cu nava comercială MV Besiktas-M, care se îndrepta spre Constanța.
Portavionul american USS Harry S. Truman (CVN 75) a fost implicat într-o coliziune cu cargoul Besiktas-M, în timp ce efectua manevre în Marea Mediterană, în apropierea orașului-port egiptean Port Said, după cum a informat Flota a șasea a Marinei SUA.
Rusia a convenit cu Sudanul să înființeze o bază navală la Marea Roșie. Kremlinul a negociat-o inițial cu fostul președinte al țării, Omar al-Bashir, dar acesta a fost răsturnat de armată, ceea ce a întârziat acordul.
Oficiali din Marea Britanie au confirmat recent că, printre altele, Londra ajută la dezvoltarea a două tipuri de vehicule maritime fără echipaj (UMV) pentru Ucraina, după ce forțele ucrainene au obținut succese notabile împotriva mijloacelor navale rusești din Marea Neagră prin utilizarea UMV-urilor ca elemente de atac unidirecționale.
Potrivit site-ului itamilradar.com, așa cum era de așteptat, în dimineața zilei de 09.02.2025, o grupare navală rusească a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit în Oceanul Atlantic. Este interesant de remarcat faptul că doar navele civile și navele de transport militar au ieșit din Marea Mediterană, în timp ce unitățile de escortă militară nu au fost văzute traversând strâmtoarea.
Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X, Garda de Coastă a Finlandei a informat, pe 08.02.2025, că un cablu submarin rusesc a fost rupt în Golful Finlandei. În prezent, membrii Gărzii de Coastă monitorizează lucrările de reparații efectuate de o navă rusă în zona economică exclusivă a Finlandei.
Task Force X (Forța Operativă X) oferă o soluție rentabilă și rapidă pentru a contracara agresiunea rusă pe mare, a precizat Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT), inițiatorul înființării formațiunii de sisteme autonome. Noua unitate este formată, în principal, dintr-o mică flotă de sisteme autonome care oferă supraveghere permanentă, în scopul detectării și urmăririi potențialelor amenințări precum și pentru a îmbunătăți cunoașterea situației în domeniul maritim.
Compania Lockheed Martin a anunțat, la 31 ianuarie 2025, că U.S. Navy a făcut o modificare importantă, în valoare de 383 de milioane de dolari, contractului deja atribuit care vizează continuarea dezvoltării rachetei balistice Trident II Strategic Weapons System (SWS). Contractul va spori capacitățile rachetei Trident II D5 și îi va prelungi durata de viață operațională, asigurându-se că aceasta rămâne o piatră de temelie a capacităților de descurajare strategică a Marinei Statelor Unite.
Gărzile Revoluţionare din Iran au primit în dotare prima navă capabilă să lanseze drone şi elicoptere pe mare, a informat joi agenţia de presă semi-oficială Tasnim, citată de Reuters.
Forțele navale americane au testat cu succes sistemul laser de înaltă energie numit HELIOS, pe una dintre navele sale de război, în anul fiscal 2024, au anunțat mai multe publicații de apărare din SUA.
Forțele Navale sud-coreene au anunțat înființarea unui comandament naval responsabil cu apărarea antirachetă și lansarea rapidă a unei lovituri de răspuns în cazul unui atac nord-coreean.
Rușii nu au mai putut să-și mențină prezența în largul coastelor Siriei și au evacuat navele militare.
Ministerul Apărării Naționale (MND) din Taiwan a detectat șapte aeronave chineze și cinci nave militare în jurul insulei vineri la ora 6 dimineața. Cinci dintre aeronave au trecut linia mediană și au intrat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din nordul și sud-vestul Taiwanului.
În dimineața zilei de 29 ianuarie, forțele ruse au început o serie de atacuri cu drone în Ucraina împotriva unor obiective rezidențiale și de infrastructură portuară din apropierea graniței cu România, în județul Tulcea. Sistemele de monitorizare și supraveghere ale Ministerului Apărării Naționale au detectat intensificarea activității dronelor în spațiul aerian ucrainean pe o traiectorie din apropierea frontierei cu România, potrivit MApN.
Marina turcă investește în extinderea portului său militar din Marea Mediterană pentru a putea manevra nave de dimensiuni foarte mari, cum ar fi portavioanele. Institutul de cercetare Turkish Century a relatat această informație. Planul de investiții în valoare de 350 de milioane de euro va îmbunătăți facilitățile portuare și va transforma baza navală Aksaz într-un centru pentru navele importante ale flotei turce. În primul rând, printre navele de mari dimensiuni se numără actuala navă multifuncțională de asalt amfibiu TCG Anadolu și nava de sprijin TCG Derya.
Ceea ce părea SF în urmă cu două decenii devine azi realitatea: Marina germană (Deutsche Marine) intenționează să echipeze cele șase viitoare submarine U212CD („Common Design”) cu o capacitate de apărare aeriană, împotriva elicopterelor anti-submarin sau a avioanelor de patrulare maritimă. În acest scop, Bundestagul a aprobat, în decembrie anul trecut, dezvoltarea rachetei IDAS („Interactive Defence and Attack System for Submarines”). Aceasta vi fi integrată pe submarine.
Marina ucraineană a publicat imagini cu un sistem VAMPIRE montat pe o navă uşoară care interceptează o rachetă de croazieră rusă cu rază scurtă de acțiune Kh-59. Acesta este primul caz cunoscut în care sistemul VAMPIRE L3Harris utilizează cu succes o rachetă ghidată cu laser APKWS împotriva unei rachete de croazieră rusești.
În ultimii ani, Turcia a lansat un program de consolidare a forțelor navale, în vederea întăririi prezenței sale strategice în Marea Mediterană și nu numai.
Marina britanică a monitorizat o presupusă navă de spionaj rusească denumită Yantar, care a navigat luni prin apele Marii Britanii, a declarat miercuri (22.01.2025) secretarul apărării, John Healey, în parlament. Potrivit acestuia, nava avea ca scop colectarea de informații și cartografierea infrastructurii subacvatice critice a Marii Britanii. Agenția de presă slovacă TASR a anunțat acest lucru, preluând o știre de la AFP.
Situația se complică pentru Flota rusă aflată în Marea Mediterană, după ce noile autorități de la Damasc au reziliat acordul privind închirierea portului Tartus.
La 18 ianuarie, aeronave ale Forțelor Aeriene Portugheze au efectuat o misiune de supraveghere a unei nave rusești de cercetare oceanografică care a pătruns în Zona Economică Exclusivă a Portugaliei. Nava, cunoscută pentru capacitatea sa de a investiga infrastructura subacvatică de importanță strategică, cum ar fi cablurile de telecomunicații aflate la mare adâncime, a stârnit îngrijorare din cauza tehnologiei complexe, care includea submersibile capabile să efectueze operațiuni la mare adâncime.
Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare, Forțele Navale ale Federației Ruse continuă să mențină mai multe nave de luptă și auxiliare în apropierea coastelor Siriei, fără să revină în portul Tartus. În același timp, două cargouri sosite în zonă pentru evacuarea tehnicii și personalului concentrate în portul sirian așteaptă încă permisiunea noilor autorități de la Damasc pentru intrarea în port.
Următoarele două portavioane ale Marinei SUA se vor numi USS William J. Clinton (CVN 82) și USS George W. Bush (CVN 83).
În Statele Unite, portavioanele sunt de obicei numite după foști președinți. Excepțiile au fost portavionul USS Nimitz (CVN-68) numit în onoarea amiralului de flotă Chester Nimitz, viitorul portavion USS Doris Miller (CVN-81), numit în onoarea lui Doris Miller, eroul de la Pearl Harbor, și viitorul portavion din clasa Ford, USS Enterprise (CVN-80).
Mai multe imagini cu TCG İzmir (F-516) - a doua fregată turcă de clasă I (Istanbul), construită la Șantierul Naval Anadolu și aflată în curs de lansare - au apărut pe platformele de socializare.
Un petrolier al flotei ruse din „umbră” a eșuat lângă coasta Germaniei. Nava Eventin, sub pavilion Panama, de 274 de metri lungime și 48 de metri lățime, având la bord 99.000 de tone de petrol, este incapabilă să manevreze în urma unei pene de curent, potrivit presei germane.
Mobilitatea navală, alături de alte măsuri de apărare, va juca un rol important pentru națiunile din indo-pacific în descurajarea unui posibil conflict cu China.
Portalul finlandez de radiodifuziune Yle a anunțat, pe 07.01.2025, că, până la sfârșitul acestei săptămâni, statele membre NATO vor începe să protejeze instalațiile critice din Marea Baltică cu 10 nave de luptă.
Cu toate că noile autorități siriene au declarat că susțin menținerea bazelor militare rusești, Forțele Navale ale Federației Ruse continuă să-și retragă unitățile de luptă din Tartus.
Forțele Navale ale Turciei au început noul an anunțând construirea a trei nave de război bazate pe proiecte interne: un submarin, un portavion și nava principală a foarte așteptatei serie de distrugătoare TF-2000, dedicate misiunilor de apărare antiaeriană.
Europa își intensifică în mod semnificativ sprijinul militar acordat Ucrainei, înarmând armata ucraineana cu sisteme avansate de apărare aeriană, artilerie și avioane de luptă, în timp ce Rusia respinge ferm orice nou acord de încetare a focului și se pregătește pentru o nouă ,,ofensivă de vară''. Această schimbare decisivă vine după avertismentele repetate ale Uniunii Europene, care își mobilizează acum pe deplin resursele pentru a ajuta Ucraina.
Aproape că ne-am obișnuit să privim cu îngăduință ușurința cu care președintele Donald Trump face declarații uneori hazardate, alte ori contradictorii referitoare la probleme extrem de importante cu care se confruntă lumea. Însoțite însă de anumite acțiuni, ideile repetate în mai multe contexte ajung să contureze o posibilă imagine îngrijorătoare pe care președintele american pare să și-o dorească la nivel global, și anume împărțirea lumii în sfere de influență între Statele Unite, Rusia și China.
Rusia întreprinde o modernizare majoră a infrastructurii sale de rachete nucleare din regiunea Orenburg, aproape de granița cu Kazahstanul. Această modernizare extinsă, centrată în jurul orașului Iasny, implică Regimentele 621 și 368 de Rachete ale Armatei ruse, ambele înzestrate cu sistemul strategic de rachete nucleare Avangard, o armă hipersonică capabilă să transporte focoase nucleare.
România face pași importanți spre consolidarea capacităților sale de apărare și securizarea lanțului de aprovizionare al NATO, prin explorarea unor proiecte de coproducție de muniție cu Statele Unite. Ambasada SUA la București a salutat miercuri semnarea a două Scrisori de Solicitare (LOR) de către Ministerul Economiei din România, un demers care ar putea duce la producția internă de muniție esențială pentru tancurile americane Abrams și pentru artilerie.
Ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Khrenin, a anunțat miercuri (28.05.2025) că cel mai mare exercițiu militar comun din acest an cu Rusia - Vest-2025 - se va muta de la granițele de vest în interiorul țării. Această decizie are ca scop contribuția la reducerea tensiunilor din regiune, a explicat Khrenin, scrie agenția de presă slovacă TASR, pe baza unui raport de pe site-ul radiodifuzorului public estonian ERR.
Rusia a reorientat economia națională către industria militară, o decizie care, deși a susținut creșterea pe termen scurt, amenință stabilitatea pe termen lung și complica si mai mult condițiile semnării unui acord de pace în Ucraina. Un raport recent al Wall Street Journal subliniază că succesul militar al lui Vladimir Putin îi oferă o marjă de manevră în negocierile de pace, însă dependența economiei ruse de producția de armament face dificilă „dezghețarea” conflictului.
Republica Cehă a declarat miercuri că China este responsabilă pentru o „campanie cibernetică rău intenționată” care a vizat o rețea utilizată pentru comunicații neclasificate la Ministerul Afacerilor Externe și l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru a condamna incidentul.
DefenseRomania se află în aceată perioadă în Coreea de Sud unde publicația noastră participă, la invitația partenerilor coreeni, la întrevederi și evenimente militare organizate de Armata Republicii Coreei, precum și la expoziția navală Madex 2025 (International Maritime Defense Industry Exhibition), ajunsă deja la a 14-a ediție. Pe parcursul acestor zile DefenseRomania va furniza interviuri și materiale despre eveniment, precum și cooperarea bilaterală între Coreea și România pe zona de securitate și apărare.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a promis miercuri că Rusia va anunța în curând o nouă rundă de discuții cu Ucraina. Potrivit acestuia, în cadrul acestor negocieri, Moscova va depune eforturi pentru a elimina toate legile discriminatorii în vigoare pe teritoriul Ucrainei.
Dronele ucrainene au atacat o fabrică de drone din localitatea Dubna, situată în regiunea Moscova.
Noua cursă a înarmărilor vizează forțele de drone, care devin arme-cheie și în conflictul India–Pakistan. Așa-numita ”dronizare” a războiului o întâlnim în Ucraina, acolo unde UAV-urile sunt folosite în aproape orice misiune, de la cele kamikaze, la cele de culegere de informații, inclusiv pentru reglarea focului artileriei.
Cancelarul german Friedrich Merz și-a clarificat poziția față de Ucraina cu privire la armele cu rază lungă de acțiune.
Retorica președintelui american s-a schimbat dramatic în ultima perioadă. Acum își exprimă public dezamăgirea față de dictatorul rus pe care îl avertizează că „se joacă cu focul”.
Președintele României, Nicușor Dan, a avut marți seară o convorbire telefonică cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, marcând primul contact la nivel înalt cu administrația republicană de la Washington de la preluarea mandatului său. Discuția, care a durat aproximativ 10 minute, a abordat teme esențiale precum securitatea, domeniul energetic și situația din Ucraina, potrivit surselor politice citate de Digi24.
Încă din primele zile ale războiului de agresiune al Rusiei a fost clar că apărarea antiaeriană ucraineană reprezintă principalul obstacol în derularea ofensivei ruse așa cum și-o doreau planificatorii de la Kremlin. După 3 ani și 3 luni de la atacul care trebuia să aducă succesul în 3 zile, tacticienii ruși dau primele semne de succes în găsirea unor soluții eficiente de penetrare a acestei adevărate cortine de foc prin care inimoșii militari ucraineni reușesc să reducă la maximum zecile și chiar sutele de atacuri aeriene lansate zilnic de ruși.
Relațiile dintre Ungaria și Ucraina ating un nou minim istoric, pe măsură ce Budapesta își intensifică retorica și acțiunile ostile împotriva Kievului, sub pretextul unor "operațiuni de intelligence" desfăşurate de ucraineni pe teritoriul ungar. Această escaladare survine în contextul în care Ungaria blochează negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, cruciale pentru premierul Viktor Orban.
Aspirațiile Europei de a avea o industrie constructoare de nave militare solidă și competitivă la nivel mondial se confruntă cu obstacole majore, după cum a subliniat șeful Statului Major al Marinei franceze, amiralul Nicolas Vaujour. În cadrul unei audieri parlamentare recente, Vaujour a evidențiat nevoia urgentă de coordonare între numeroasele șantiere navale de pe continent, argumentând că situația actuală fragmentată împiedică capacitatea Europei de a obține contracte avantajoase pe piața de export.
Se pare că noul guvern german analizează modalități de sprijinire a industriei ucrainene de apărare în ceea ce priveste producția de arme cu rază lungă de acțiune, o măsură care ar consolida în mod semnificativ capacitățile militare interne ale Ucrainei. Această inițiativă, anuntat de cotidianul german Spiegel, arata o schimbare în abordarea Germaniei față de ajutorul militar, trecând de la furnizarea directă de arme la încurajarea Ucrainei sa-si produca sinugra echipamentele militare de care are nevoie.
Rusia a lansat in ultimele zile cel mai intens val de atacuri împotriva Ucrainei de până acum, marcând trei nopti consecutive de bombardamente aeriene intense și diminuând și mai mult sperantele unei soluții pașnice la conflictul care dureaza de mai bine de trei ani. Oficialii ucraineni au raportat un număr impresionant de 355 de drone utilizate de rusi in atacul de duminică seara, cu un total de 900 de drone lansate de vineri până duminică.
Uniunea Europeană a aprobat marți un nou instrument financiar al UE, SAFE, care va permite țărilor UE să achiziționeze în comun echipamente militare și să obțină împrumuturi pentru apărare de până la 150 de miliarde de euro. Surse diplomatice au confirmat acest lucru.
Uciderea și rănirea a zeci de civili în weekend, în principal în atacuri lansate de forțele armate ruse, subliniază nevoia urgentă de a pune capăt conflictului din Ucraina și de a ne angaja să luăm măsurile necesare pentru a obține o pace durabilă, în conformitate cu dreptul internațional, a declarat, luni - 26 mai, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk.
Președintele american Donald Trump ia în calcul introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, pe fondul intensificării atacurilor Moscovei asupra Ucrainei și al blocajului în negocierile de pace. Potrivit The Wall Street Journal, surse apropiate Casei Albe susțin că Trump ar putea acționa chiar în această săptămână.
China și-a sporit capacitatea de a lansa un atac surpriză asupra Taiwanului prin putere și operațiuni aeriene mai rapide, noi sisteme de artilerie și unități de asalt aerian mai receptive.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, se așteaptă ca membrii Alianței Nord-Atlantice să convină asupra creșterii cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB, în urma summitului din iunie de la Haga.
Rusia folosește în prezent sute de drone de tip Shahed, iar producția acestora a crescut exponențial în ultimul an. De asemenea, rușii au îmbunătățit dronele iraniene și au dezvoltat un nou model de dronă, propulsat de un motor cu reacție.
Cancelarul german Friedrich Merz a făcut, pe 26 mai, o declarație extrem de importantă care marchează o schimbare de abordare în ceea ce priveşte sprijinul militar occidental acordat Ucrainei: nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate Kievului pentru a fi utilizate împotriva țintelor militare rusești. Această confirmare deschide noi orizonturi pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra, inclusiv prin atacarea pozițiilor militare aflate pe teritoriul Federației Ruse.
Este un moment important pentru Armata Britanică. Pe 26 mai 2025, a fost anunţată o schimbare radicală a doctrinei sale de război terestru, introdusă sub denumirea de ,,strategia 20-40-40'', așa cum a relatat The Times. Elaborata pe baza celor mai importante lecțiile învăţate din modul cum a evoluat câmpul de luptă din Ucraina, această nouă doctrină vine să schimbe decenii de utilizare a blindatelor grele că principala arma, în favoarea unei forțe mai flexibile, axate pe utilizarea dronelor.
Au trecut aproape trei săptămâni de la ceea ce se poate numi bătălia aeriană cu cele mai multe superlative din ultima jumătate de secol, care a avut loc între Pakistan și India. Dar la fel de inedit poate fi considerat faptul că, pe cât de repede s-a trecut de la declarații ostile la lovituri aeriene, pe atât de repede părțile au ajuns la armistițiu.
Flota rusă din Marea Neagră este în prezent aproape complet inactivă atât în Marea Neagră, cât și în Marea Azov, resursele sale de luptă valoroase fiind în mare parte consemnate la baza navală supraaglomerată din Novorossiysk. Această evaluare a fost făcută de căpitanul ucrainean Dmytro Pletenchuk, purtător de cuvânt al Marinei ucrainene, într-un interviu recent acordat Radio NV.
Pierderile umane imense, care depășesc 400.000 pe an, nu par să oprească mașina de război a Rusiei în Ucraina. Contrar aşteptărilor inițiale, capacitatea Rusiei de a-și reface forțele și echipamentele se dovedește a fi mult mai robustă decât se anticipa, sugerând că timpul este de partea lui Vladimir Putin şi încurajează continuarea unui conflict prelungit. Această realitate, adesea ignorată în dezbaterile publice despre înfrângerea sau victoria inevitabilă a Rusiei, subliniază o strategie de negociere a Moscovei bazată pe rezistență și așteptare, refuzând o încetare a focului necondiționată și ocolind discuțiile de pace.
Apărarea aeriană ucraineană se confruntă cu provocări tot mai mari - și anume lipsa rachetelor pentru sistemele SAMP/T și Crotale, dar și schimbările în tacticile de atac rusești, duc la o scădere a eficacității apărării.
Un atac cu dronă efectuat de o unitate de forţe pentru operaţii speciale a Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) a distrus pe 24 mai un tren încărcat cu combustibil care se îndrepta spre trupele rusești, provocând o lovitură semnificativă asupra lanţului logistic al armatei ruse. Incidentul a avut loc de-a lungul liniei de cale ferată Verkhniy Tokmak–Molochansk–Fedorivka, aflată în teritoriul temporar ocupat al regiunii Zaporijia.