Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Federația Rusă a anunțat, pe 10.07.2024, prevenirea unui atac terorist asupra portavionului Amiral Kuznetsov și împotriva a trei militari de rang înalt ai Ministerului rus al Apărării.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Federația Rusă a anunțat, pe 10.07.2024, prevenirea unui atac terorist asupra portavionului Amiral Kuznetsov și împotriva a trei militari de rang înalt ai Ministerului rus al Apărării.
Comandamentul maritim al NATO (MARCOM) a anunțat că navele specializate în contramăsuri împotriva minelor (MCM), care fac parte dintr-un grup operativ al alianței, au jucat un rol major în sprijinirea Forțelor Navale ale Ucrainei în timpul exercițiului “Sea Breeze 24”, desfășurat în perioada 24 iunie - 05 iulie.
Pe 7 iulie 2024, nava de război iraniană Sahand s-a scufundat în timpul activităților de întreținere în portul Bandar Abbas, eveniment care a atras atenția internațională și a ridicat mai multe preocupări cu privire la siguranța operațiunilor navale iraniene.
Într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare în seara zilei de sâmbătă, 06.07.2024, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina intenționează să contracareze influența Rusiei în partea de vest a Mării Negre printr-o nouă strategie națională maritimă.
Pentru prima dată, Forțele Navale ale Forțelor Armate ucrainene au arătat testele corvetei Hatman Ivan Mazepa, care este în curs de finalizare în Turcia. Aceasta este prima confirmare oficială a faptului că corveta a fost testată.
Comandantul șef al marinei ucrainene, viceamiralul Oleksii Neijpapa, a declarat vineri pentru Reuters că Flota rusă din Marea Neagră a fost forțată să relocheze aproape toate navele de război pregătite de luptă din Crimeea anexată în alte porturi, din cauza atacurilor ucrainene care au făcut ineficientă principala sa bază navală.
Ziarul japonez "Nikkei" a relatat că niciunul dintre portavioanele staționate pe Coasta de Est a Statelor Unite nu este pregătit să fie desfășurat pentru a înlocui USS Dwight D. Eisenhower, care a fost ocupat de luni de zile încercând să țină sub control atacurile milițiilor yemenite Houthi împotriva traficului maritim din Marea Roșie
Avionul de patrulare antisubmarin P-3C "Orion" al Forțelor Aeriene Portugheze a reușit recent să localizeze un submarin din clasa Kilo, cunoscut în cercurile NATO și sub numele de "Gaura Neagră", datorită gradului sau ridicat de silențiozitate care-l face destul de greu de detectat. Presa rusă sugerează că submarinul identificat este cel mai probabil B-608 Mozhaysk al flotei ruse din Marea Baltică.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 01.07.2024, citând surse din domeniul construcțiilor navale, că după fregatele Proiect 22350, Rusia a început să amplaseze noile rachete hipersonice Zircon și la bordul corvetelor Proiect 20385.
Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a participat luni, 1 iulie, la Istanbul, la Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea), grupare navală din care face parte și dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”.
Flota rusă din Marea Neagră redistribuie corvetele către baze mai sigure din cauza amenințării dronei navale ucrainene. Imagini din Crimeea și din alte baze rusești arată că navele flotei ruse sunt redistribuite către alte baze. În plus, potrivit purtătorului de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk, Rusia a relocat acum două corvete Proiect 1239 Clasa Sivuch. Pletenchuk notează că cele două nave purtătoare de rachete și-au schimbat acum locația permanentă la baza navală din Novorossiy
Marina Armatei de Eliberare a Poporului sau, pe scurt, Armata chineză, a reușit să captureze un sonar american în stare funcțională lansat de un avion de patrulare antisubmarin american de tip P-8 Poseidon.
Luni, 1 iulie, la Istanbul va avea loc Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, urmată de ceremonia de activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea).
Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia au lansat primul exercițiu trilateral cuprinzător „Freedom Edge”, care are loc în apele internaționale de la sud de insula sud-coreeană Jeju.
Pe 14 septembrie 2023, la scurt timp după ce corveta rusă Samum a plecat din golful Sevastopol, o explozie masivă i-a provocat daune majore. Remorcherul a tractat-o apoi la port. În spatele atacului se afla o dronă navală ucraineană Sea Baby, dar nu a fost vorba de o lovitură directă, ci nava rusă a lovit una dintre minele pe care le lansase drona Sea Baby.
Comandantul șef al Armatei Naționale Libiene (ANL) și omul forte al regiunii Cirenaica, Khalifa Haftar, a primit ieri la sediul său din Benghazi o delegație a Statelor Unite condusă de trimisul special al SUA în Libia, Richard Norland, și de însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA în Libia, Jeremy Berndt.
NATO a desfășurat, timp de trei săptămâni, cea mai mare demonstrație de forță din zona baltică, din istoria sa.
O serie de submersibile biomimetice în versiuni mai mari, dezvoltate integral de China, au început desfășurarea practică în Marea Chinei de Sud pentru perfecționarea misiunilor subacvatice de recunoaștere, după cum a informat presa chineză.
Rusia a început să lanseze rachete Kalibr din Marea Azov împotriva Ucrainei. Este un punct de cotitură în acest război, consideră Marina ucraineană. Informația a fost făcută publică pe 22 iunie de purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmytro Pletenchuk, în emisiunea teletonului, potrivit agenției de presă RBC-Ucraina.
Un raport publicat pe site-ul think-tank-ului Council on Geostrategy, Royal Navy pledează pentru adoptarea conceptului de "navă arsenal", o navă capabilă să lanseze simultan cantităţi uriașe de rachete. Acest tip nou de navală de luptă, care transportă un număr mare de rachete, este luat serios în considerare de puteri navale precum Statele Unite și Australia.
USS Zumwalt e cel mai scump și mai modern distrugător construit vreodată, un proiect ambițios militar al SUA, care include integrarea armamentului hipersonic pe noile nave stealth.
O înregistrare video publicată de comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleschuk, în urmă cu câteva zile pe canalul său de Telegram, arată pentru prima dată momentul în care un MiG-29 lansează bombele ghidate GBU-62 JDAM-ER. Același videoclip arată, de asemenea, imaginea de pe Head-Up Displayul (HUD) MiG-ului când un vehicul aerian rusesc fără pilot (UAV) este doborât cu o rachetă aer-aer, precum și o dublă lansare de rachete AGM-88 HARM.
Direcția Principala de Informații (GUR/DIU) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a confirmat instalarea rachetelor R-73 pe una dintre noile versiuni ale platformei maritime fără pilot (USV) Magura, afirmă comandantul unității speciale ''Grupul 13'' din cadrul DIU, cu indicativul Trynadtsiatyi (al treisprezecelea - n.a.). R-73 este o rachetă aer-aer de fabricație sovietică cu sistem de ghidare în infraroșu.
Ucraina acordă o mare atenție dezvoltării și utilizării dronelor maritime în conflictul cu Rusia, cu ajutorul cărora Kievul atacă nu numai navele Flotei ruse din Marea Neagră, ci și Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. Astfel, la forumul Black Sea Security, care se desfășoară la Odesa, a fost prezentată noua dronă maritimă Stalker 5.0.
Din datele aflate la dispoziție din surse deschise rezultă faptul că, în prezent, în diferite porturi cubaneze, se află în escală nave de luptă și submarine nucleare din Rusia, SUA și Canada.
Armata americană a anunțat vineri seară că a distrus în Yemen șapte radare utilizate de rebelii houthi pentru a viza nave, într-un moment în care aceștia intensifică atacurile asupra traficului maritim din Marea Roșie, relatează Agerpres, care citează AFP.
Detașamentul de nave de luptă al Flotei ruse din Oceanul Pacific, format din crucișătorul purtător de rachete Varyag și fregata Mareșal Shaposhnikov, a părăsit portul Alexandria, pe 15.06.2024, pentru a participa la un exercițiu comun cu Forțele Navale egiptene.
Rusia consolidează apărarea podului din strâmtoarea Kerci cu barje suplimentare. Acest lucru a fost raportat de analistul naval H I Sutton într-un articol publicat pe Naval News. Rușii au desfășurat barjele mai dens, unele dintre ele fiind poziționate blocând astfel complet trecerea.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat, pe 13.06.2024, că Podul Crimeea a fost protejat împotriva atacurilor cu drone maritime ucrainene, prin amplasarea unei bariere de barje din direcția Mării Negre. Mai multe imagini care confirmă acest lucru au fost publicate pe Internet.
Soarta nefericită a Flotei ruse a Mării Negre a determinat conducerea Marinei Ruse să trimită submarine pentru a patrula Marea Neagră și Marea Azov, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmîtro Pletenciuk.