Așa arată viitorul Armatei SUA: Drona Surveyor cu velă de 13 metri destinată războiului antisubmarin și tehnologie de ultimă oră a unui gigant european
Anul trecut, compania americană SailDrone a dezvăluit o nouă generație a dronei de suprafață [USV] „Surveyor”, care are particularitatea de a fi echipată cu o velă înaltă de 13 metri. La vremea respectivă, USV-ul, care are lungimea de 20 de metri și masa 15 tone, era echipată cu radar, camere de luat vederi, un sistem de identificare automată [AIS] și sonde batimetrice.
Drona Surveyor. Photo: Saildrone
În plus, pentru a fi testat în baza unui contract atribuit de Marina SUA, Surveyor a fost dotat cu echipamente care permit efectuarea de studii hidrografice de adâncime (inclusiv cartografierea fundului oceanelor) și identificarea navelor prin transmiterea poziției acestora prin AIS. Dar, datorită unui parteneriat cu Thales Australia, această dronă de suprafață a primit, recent, o nouă capabilitate.
Pe 7 aprilie, Saildrone a anunțat că USV „Surveyor”, echipat cu un sonar remorcat BlueSentry, furnizat de filiala australiană a Thales - gigant francez din industria de apărare -, tocmai și-a demonstrat capacitatea „de a detecta și identifica eficient amenințările subacvatice” și „de a transmite aceste informații, în timp real, factorilor de decizie”.
Această demonstrație, desfășurată sub auspiciile Oficiului de Cercetare Navală al Marinei SUA, a avut loc în largul coastei Californiei. În această perioadă, Surveyor „a funcționat timp de 26 de zile, cu o rată de disponibilitate de peste 96%”.
USV din clasa Surveyor de la Saildrone valorifică energia eoliană și solară, încorporând în același timp tehnologie avansată de comunicații și senzori de înaltă performanță.
Testele au arătat că, datorită modului său de propulsie cu vele, Surveyor nu emite practic niciun zgomot, ceea ce „îmbunătăţeşte semnificativ capacităţile de detectare ale sonarului BlueSentry”, potrivit Saildrone.
„Performanța acustică a BlueSentry, combinată cu o platformă la fel de silențioasă și puternică precum Surveyor, reprezintă un pas semnificativ înainte pentru observarea subacvatică”, a rezumat Richard Jenkins, CEO fondator al Saildrone.
„Rezistența extremă a sistemului ne permite să punem ochi și urechi în locuri care înainte erau inaccesibile, la un cost mult mai mic decât cel al platformelor tradiționale de supraveghere cu echipaj”, a spus Jenkins.
Drona Surveyor, misiune de 26 de zile în largul coastei Californiei: A identificat și urmărit cu succes nave reale

Drona Surveyor. Photo: Saildrone
Thales Australia a confirmat într-un comunicat de presă colaborarea cu Saildrone.
„În timpul unei misiuni continue de 26 de zile în largul coastei Californiei, sistemul a identificat și urmărit în timp real navele de interes pentru investigații ulterioare în beneficiul serviciilor de securitate maritimă. A arătat rezultate deosebit de convingătoare în ceea ce privește supravegherea continuă în zonele cu trafic intens, unde mijloacele tradiționale de securitate maritimă sunt limitate și se confruntă cu provocări operaționale semnificative. Sistemul a arătat capacitatea de a detecta și urmări submarinele și UUV-urile (submersibile fără pilot – nota autorului)", a precizat Thales.
„Integrarea BlueSentry de la Thales Australia în clasa Surveyor a Saildrone, ca o componentă de bază a soluției sale de conștientizare a domeniului maritim, deschide calea pentru o mai mare interoperabilitate navală între partenerii AUKUS și răspunde nevoilor Pilonului 2 AUKUS - Undersea Warfare”, a declarat Jeff Connolly, CEO Thales Australia.
„Această capabilitate deja implementată stabilește standardul pentru informații, supraveghere și recunoaștere în domeniul maritim, în special în regiunile sensibile și îndepărtate, care prezintă provocări operaționale semnificative”, a concluzionat Connolly.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News