Rușii schimbă garda în Marea Mediterană: Fregata “Amiral Golovko” a Flotei de Nord a traversat Canalul Mânecii și se îndreaptă spre Tartus
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat, pe 09.11.2024, că fregata Amiral Golovko a început traversarea Canalului Mânecii.
“Astăzi, fregata Amiral Golovko a Flotei de Nord a început traversarea Canalului Mânecii. În prezent, fregata trece prin partea cea mai îngustă a acestuia, respectiv Pas de Calais”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Interfax.
Potrivit Serviciului de presă, fregata Amiral Golovko, împreună cu petrolierul Vyazma, a început efectuarea unui marș de lungă durată pe 02 noiembrie. Până în prezent, marinarii Flotei de Nord au executat mai multe exerciții de apărare a navei în apele Mării Barents, Mării Norvegiei și Mării Nordului.
“De când a părăsit baza navală principală a Flotei de Nord din Severomorsk, nava a parcurs aproximativ 1.500 de mile marine”, au precizat oficialii militari ruși.
După cum au informat aceștia, în viitorul apropiat, fregata va continua să îndeplinească misiuni în apele Oceanului Atlantic.
Anterior, reprezentanții Forțelor Navale ale Federației Ruse au anunțat că misiunea principală a marșului de lungă durată al fregatei constă în “demonstrarea steagului rus și asigurarea unei prezențe navale în zonele importante din punct de vedere operațional din Oceanul Planetar”.
Potrivit informațiilor oficiale, fregata Amiral Golovko este a treia navă Proiect 22350 construită la Șantierul naval nordic. Aceasta a fost introdusă în dotarea Flotei ruse de Nord pe 24 ianuarie 2024.
Conform datelor aflate la dispoziție din sursele deschise, navele rusești din cadrul Proiectului 22350 au fost create folosind tehnologia stealth și sunt concepute pentru desfășurarea operațiunilor de luptă în zona maritimă îndepărtată. Acestea sunt destinate pentru distrugerea navelor de suprafață, a convoaielor maritime și forțelor de desant ale adversarului, pentru căutarea și distrugerea submarinelor și a țintelor terestre, precum și pentru apărarea antiaeriană, antisubmarin și antirachetă a navelor și grupărilor navale.
Fregatele de acest tip sunt capabile să respingă atacurile aeriene ale adversarului atât în mod independent, cât și în cadrul unor formațiuni navale.
Fregatele Proiect 22350 sunt dotate cu instalații de lansare pentru 16 rachete antinavă Oniks sau Kalibr, un complex de apărare antiaeriană Redut și o instalație de artilerie A-192, cu calibrul de 130 de milimetri. Armamentul antisubmarin este reprezentat de un complex de tip Paket-NK. De asemenea, la bordul navelor poate fi
ambarcat și un elicopter antisubmarin de tip Ka-27.
În acest an, în cadrul exercițiului strategic de comandament și stat major Ocean- 2024, fregata Amiral Golovko a executat trageri de artilerie și lansări de rachete asupra unor ținte maritime, aeriene și de coastă din regiunea arctică. Între altele, nava a întrebuințat o rachetă de croazieră de tip Kalibr.
Comentariul autorului: Deși rușii nu precizează în mod explicit acest lucru, fregata Amiral Golovko este purtătoare de rachete hipersonice Zircon. Aceasta este prima navă de luptă rusească dotată cu astfel de rachete de pe linia de producție. Anterior, primele două fregate ale Proiectului 22350, Amiral Gorshkov și Amiral Kasatonov, au fost adaptate pentru folosirea rachetelor Zircon, după ce au întrebuințat inițial rachete de croazieră Oniks și Kalibr.
Cel mai probabil, fregata Amiral Golovko se deplasează către portul sirian Tartus, unde va înlocui fregata Amiral Gorshkov aflată în zona Mării Mediterane de la sfârșitul lunii iulie.
Trebuie precizat faptul că, în prezent, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană se află la cel mai scăzut nivel înregistrat de la înființarea sa în anul 2013. Din aceasta fac parte submarinul Novorossiysk, fregata Amiral Grigorovici și corveta Merkury aparținând Flotei ruse din Marea Neagră, precum și fregata Amiral Gorshkov și petrolierul Yelnia ale Flotei de Nord.
În mod normal, escadra rusă din estul Mării Mediterane trebuie să includă 10-15 nave de luptă și auxiliare, între care cel puțin o platformă purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News