Un eșec care se vede din spațiu, la propriu: În locul submarinului Rostov pe Don scufundat de ucraineni, rușii au pus o machetă de lemn pentru a nega scufundarea
La începutul acestei luni ucrainenii au scufundat în Sevastopol submarinul rusesc Rostov pe Don care se afla în proces de reparații după ce mai fusese lovit în decembrie. Rușii încearcă însă să mascheze scufundarea submarinului, inclusiv printr-o metodă demnă de filme hollywoodiene: Construirea rapidă a unei machete pe locul unde a fost scufundat submarinul.
Submarinul a fost scufundat la începutul acestei luni când a fost lovit și un sistem S-400. Nu știm exact cu ce tip de armă a fost lovit submarinul, dar în decembrie, când a fost prima oară avariat, ucrainenii au folosit o rachetă britanică Storm Shadow.
"Distrugerea navei Rostov-pe-Don demonstrează încă o dată că nu există un loc sigur pentru Flota Rusă în apele teritoriale ucrainene ale Mării Negre. Mulțumim soldaților ucraineni pentru munca lor profesionistă” - sublinia la începutl lunii Statul Major al Ucrainei.
Faptul că rușii încearcă să mascheze pierderea printr-un submarin fake e confirmat cât se poate de clar de imaginile din satelit de la „locul faptei”. Cu alte cuvinte falsul se vede, literalmente, din spațiu.
Imaginile au fost analizate de analistul OSINT M.T. Anterson pe canalul personal OSINT MT_Anderson. Acesta arată că rușii au construit pur și simplu o machetă, cel mai probabil din lemn pentru a masca scufundarea submarinului Rostov pe Don.
Machetă a submarinului Rostov pe Don, în apropiere de locul real unde a fost scufundată nava: Photo source: Locul real unde se află scufundat submarinul Rostov pe Don, acoperit cu o prelată. Se poate observa însă o parte a navei scufundate. Photo source: Defense Express via Telegram
Vă surprinde? În locul submarinului Rostov pe Don rușii au construit o machetă de lemn. Doar că au făcut-o în mare grabă
Analiza expertului e preluată și de publicația ucraineană de specialitate Defense Express. E de remarcat că macheta a fost făcută în mare grabă.
Din analiză se observă că cei care au conceput macheta nici măcar nu s-au mai sinchisit să completeze detaliile personalizate ale submarinului Rostov pe Don pentru a da o oarecare apartenență de realism.
Dar cel mai relevant e faptul că nici măcar caracteristicile navei nu au fost respectate! După calcule se remarcă faptul că macheta are doar 56 de metri în timp ce lungimea submarinului Rostov pe Don e de aproape 74 metri.
Un alt detaliu foarte interesant e că s-a încercat mascarea locului unde se află scufundat submarinul Rostov pe Don. Locul a fost acoperit cu o prelată pentru a ascunde scufundarea navei. La o analiză atentă e însă vizibilă coada navei scufundate, partea din spate a adevăratului submarin Rostov pe Don.
Locul real unde se află scufundat submarinul Rostov pe Don, acoperit cu o prelată. Se poate observa însă o parte a navei scufundate. Photo source: Defense Express via Telegram
Câteva detalii despre submarinul scufundat Rostov pe Don
Submarinul B-237 Rostov-on-Don a fost un submarin rusesc diesel-electric, parte a așa-numitului proiect Varshavyanka 636, clasificat de NATO ca Improved Kilo (submarine îmbunătățite de clasă Kilo). Sunt submarine multifuncționale proiectate în URSS pe baza Proiectului 877 Halibut și deja finalizate în Rusia. Seria a fost planificată ca una dintre opțiunile de export.
Submarinul B-237 „Rostov-on-Don” este unul dintre cele patru submarine din clasa „Kilo”, capabile să folosească rachete „Kalibr”.
„Rostov-pe-Don” a intrat în serviciul Marinei ruse în 2014 și făcea parte din Flota Mării Negre.
La 13 septembrie 2023, în urma unui atac cu rachete ucrainene, nava a fost grav avariată.
Ulterior, a fost reparat și testat în portul Sevastopol, unde a fost și scufundat de ucraineni.. Costul submarinului este estimat la aproximativ 300 de milioane de dolari.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News