Avioane ale US Air Force vor ajunge în Lituania, Polonia și România pentru a participa la exercițiul Astral Knight 24
Piloți și aeronave ale Forțelor Aeriene ale SUA, aflați în teatrul european, au dat vineri startul exercițiului Astral Knight 24 în bazele militare aflate în Lituania, Polonia și România.
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner
AK24 este cel mai important exercițiu integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al Comandamentului European al SUA, axat pe dezvoltarea și utilizarea arhitecturii IAMD (Integrated Air and Missile Defence) la nivelul întregului teatru de operații. Exercițiul va include zboruri reale și simularea unor scenarii de luptă, desfășurate în special în Polonia și în statele baltice.
Apărarea antiaeriană și antirachetă integrată a NATO (IAMD) este o strategie defensivă crucială care asigură stabilitatea și securitatea spațiului aerian în cadrul Alianței. Iată cum funcționează: NATO IAMD urmărește să descurajeze, să anuleze sau să minimizeze impactul amenințărilor aeriene.
IAMD combină capacitățile de supraveghere, de avertizare timpurie și de răspuns pentru a detecta și neutraliza eficient amenințări
"Exerciții precum Astral Knight sunt concepute pentru a spori manevrabilitatea și integrarea între aliații și partenerii SUA, toate acestea fiind fundamentale pentru strategia noastră la nivel teatrului european și african", a declarat general-locotenentul Johnny Lamontagne, comandantul adjunct al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa și al Forțelor Aeriene din Africa. "Astral Knight va continua să consolideze interoperabilitatea aliaților și partenerilor, consolidând în același timp capacitățile noastre integrate de apărare aeriană și antirachetă".
Aviatori și aeronave din cadrul Gărzii Naționale Aeriene a SUA au sosit, de asemenea, în Europa pentru a lua parte la AK24. În cadrul exercițiului vor fi prezente peste 50 de aeronave americane, printre care se numără: F-35 Lightning ÎI, F-16 Fighting Falcon, HH-60G Pave Hawk, KC-135 Stratotanker, MQ-9 Reaper şi RQ-4 Global Hawk.
Un total de șase state membre NATO participă la AK24, printre care: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Marea Britanie și SUA. De asemenea, vor fi prezenți observatori din Danemarca și Grecia.
Participanții la exercițiu se vor concentra pe testarea desfășurării și susținerii mijloacelor și capacităților IAMD, exersând în același timp planurile de apărare pentru operațiuni aeriene repartizate prin intermediul conceptului ACE.
Exercițiul va încerca, de asemenea, să demonstreze capacitatea USAFE-AFAFRICA de a transfera controlul operațional al activelor și personalului către Comandamentul aerian aliat al NATO.
Colaborarea cu aliații NATO consolidează capacitățile de apărare colectivă ale organizației în întregul teatru european. Prin colaborarea și integrarea rapidă a eforturilor aliate de apărare antiaeriană și antirachetă, inclusiv prin eforturi precum AK24, USAFE-AFAFRICA și națiunile NATO descurajează agresiunea din partea potențialilor adversari și rămân pregătite să facă față amenințărilor comune.
AK24 se înscrie în cadrul programului mai amplu de exerciții al Departamentului american al apărării, denumit Large Scale Global Exercise 2024. Programul cuprinde o serie de activități militare comune și multinaționale pentru a demonstra prezența robustă a SUA la nivel global, precum și coeziunea alianțelor și parteneriatelor internaționale durabile dedicate securității și stabilității.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News