Dronele maritime ucrainene sunt necruțătoare: Presa occidentală comentează informațiile privind distrugerea navei ruse Serghei Kotov
Anunțul serviciilor ucrainene de informaţii privind distrugerea navei rusești de patrulare Serghei Kotov în noaptea de 5 martie a provocat o mare emoție în presa occidentală. "Luna viitoare. O altă navă de război rusă aruncată în aer în Marea Neagră. Dronele maritime ucrainene sunt necruțătoare", își începe Forbes articolul despre distrugerea navei ruse, din cadrul Proiectului 22160, care naviga în apropiere de Feodosia.
Publicația amintește că, din februarie 2022, Forțele Armate Ucrainene au aruncat în aer sau au scufundat patru nave rusești de desant, un crucișător, un submarin, o navă de aprovizionare, mai multe bărci de patrulare și mici nave de debarcare, precum și două corvete, care împreună reprezintă aproape un sfert din flota rusă din Marea Neagră.
Pierderea totală de aproximativ ''17.000 de tone de nave'' este aproape egală cu cele ''18.000 de tone de nave'' de război noi pe care marina rusă le-a construit anul trecut, adaugă Forbes.
Comentând evenimentul, Newsweek notează: "Ucraina nu are o marină puternică, dar a folosit în mod eficient dronele maritime pentru a lansa atacuri spectaculoase asupra activelor rusești din Marea Neagră, care au făcut Moscova de rușine".
The Guardian a calificat distrugerea navei Serghei Kotov drept "încă o lovitură dată puterii navale a Moscovei și controlului asupra Mării Negre, în ciuda pierderilor suferite de Ucraina în alte părți".
Ucraina își sporește capacitatea de a lovi ținte rusești
La rândul său, CNN, comentând despre "ultima dintr-o serie de înfrângeri navale consemnate de Flota rusă din Marea Neagră", amintește că Serghei Kotov era una dintre cele mai noi nave din flotă. Nava ar fi fost lansată la apă la 21 ianuarie 2021, potrivit rapoartelor agenției ruse de știri de stat TASS.
CNN adaugă că "dronele maritime ucrainene au provocat daune mari navelor marinei rusești, în special în ultimele luni". AP notează că lupta reușită a Ucrainei împotriva navelor de război rusești în Marea Neagră a "împins marina rusă în afara coastei" și "a creat un coridor pentru exporturile de cereale".
De asemenea, AFP a precizat că Ucraina "a deschis cu succes un coridor alternativ pentru cereale care permite navelor să exporte produse agricole vitale".
Agenția a descris reacția Rusiei la doborârea navei Serghei Kotov drept "modul struțo-călău", împrumutând expresia unui blogger militar rus, sugerând că liderii militari ai Moscovei "și-au băgat capul în nisip".
"Ucraina își sporește capacitatea de a lovi ținte rusești aflate în aer și pe mare, în timp ce trupele sale se străduiesc să reziste pe linia frontului", a adăugat AFP.
Nava Serghei Kotov avea o lungime de 91 de metri și o autonomie de 6.000 de mile nautice. Putea transporta un echipaj de 80 de persoane și era echipat cu un elicopter, un tun de 57 mm și un sistem modern de apărare aeriană. Marina rusă construiește în total 6 astfel de nave. Prețul acestei nave este de 65 de milioane de dolari.
Rușii nu pot trimite nave noi în Marea Neagră, deoarece singura cale de acces este strâmtoarea Bosfor
Forbes amintește că, de la prăbușirea Uniunii Sovietice, sectorul construcțiilor navale din Rusia se află într-o stare precară și, deși șantierele navale rusești încă mai pot construi submarine de mari dimensiuni, "au dificultăți în a construi nave de război de suprafață care cântăresc mai mult de câteva mii de tone. De asemenea, acestea sunt nevoite să se bazeze pe motoare importate din Ucraina, pe care "Ucraina nu mai este dispusă să le vândă Rusiei din motive evidente".
O dificultate suplimentară pentru ruși este că nu pot trimite nave noi în Marea Neagră, deoarece singura cale de acces - strâmtoarea Bosfor - este controlată de Turcia, stat membru NATO care nu permite accesul navelor de război în Marea Neagră pe timp de război, adaugă Forbes.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News