Corvetele s-au „scufundat” oficial: MApN renunță definitiv la program. România se va alătura programului „Corveta de patrulare europeană”
Cea mai văduvită armă a Armatei Române, Marina Militară, mai primește o veste proastă - MApN a propus anularea procedurii de achiziție de corvetele multifuncționale pentru Forțele Navale Române.
Corveta Sigma 10514, imagine concept. Foto: Damen
În august, Ministerul Apărăii Naționale (MApN) a anunțat că a anulat contractul cu câștigătorul licitației (Asocierea formată din compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța), după mai multe încercări de a ajunge la un consens finaciar cu aceasta. În 2019, Asocierea a fost declarată câștigătoare și ar fi trebuit să construiască la Constanța patru corvete de tip Gowind 2500.
Zilele trecute, MApN a inițiat un proiect de HG pentru abrogarea vechiului act normativ (HG 48/2018) care reglementa programul ”Corveta funcțională”.
Motivele Guvernului pentru anularea procedurii de achiziție sunt: imposibilitatea Asocierii câștigătoare de a-și duce la îndeplinire obligațiile, dar și lipsa fondurilor necesare pentru a iniția discuții ”cu participanții clasați pe locul 2 sau 3”.
Practic, se dorește regândirea programului de înzestrare a Forțelor Navale, în varianta proiectată acum câțiva ani.
Corveta europeană European Patrol Corvette (EPC), imagine concept. Foto: Fincantieri
Așa cum cum observă și MApN, războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina a schimbat radical contextul de securitate din Marea Neagră. România analizează, astfel, care variantele sunt opțiunile cele mai potrivite pentru Marina militară română pentru a face față ”actualelor cerințe ale mediului de securitate”.
Se pare că varianta aleasă este cea de a participa la proiectele inițiate de Agenția Europeană de Apărare (EDA): Proiectul PESCO ”Corveta de patrulare europeană” / ”European Patrol Corvette” (EPC) și proiectul din categoria B - ”European Patrol Corvette - Harmonisation of requirements” (EPC HoR) - proiecte cu orizont de timp 2030-2032.
Programul „Corveta de patrulare europeană” - „European Patrol Corvette” va dezvolta o platformă navală comună, adaptată fiecărei țări participante, în conformitate cu standardele NATO.
Ce se întâmplă cu fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, dar și cu celelalte nave învechite
Contractul privind achiziția celor patru corvete din clasa Gowind 2500, avea o componentă de modernizare a fregatelor F-221 Regele Ferdinand și F-222 Regina Maria.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, confirma în septembrie, într-un interviu acordat DefenseRomania, că modernizarea celor două fregate nu va fi afectată de anularea contractului corvetelor.
Publicația Adevărul scrie că se dorește o soluție de compromis pentru navele aflate în dotarea Forțelor Navale române: Cele două fregate mai sus menționate vor fi modernizate cu senzori și sisteme de armament americane.
În plus, navele rapide purtătoare de rachete „Zborul”, „Pescăruşul” și „Lăstunul” vor fi modernizate, întrucât sunt depășite tehnologic, având în dotare rachete sovietice Styx vulnerabile la contramăsurile electronice, mai menționează publicația citată.
„Zborul”, „Pescăruşul” și „Lăstunul” vor fi dotate cu rachete NSM (Naval Strike Missile), un sistem antinavă care urmează să înceapă să fie livrat până în 2024.
În ianuarie 2023, Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a anunțat că a alocat gigantului american Raytheon Missiles & Defense un contract pentru sistemul Naval Strike Missile achiziționat de România.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News