În timp ce Forţele Navale Române au fost amăgite cu cele 4 corvete, Polonia începe construcția primei fregate Miecznik (Foto)
Polonia a organizat o ceremonie de tăiere a primei flanşe de oțel pentru prima fregată Miecznik, pe care industria navală poloneză o construiește pentru Forţele Navale Poloneze, a precizat serviciul de presă al companiei poloneze de stat pentru apărare Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). La șantierul naval polonez PGZ a avut loc o ceremonie pentru a marca începerea construcției primei fregate Miecznik pentru Marină poloneză.
Ceremonia de tăiere a oțelului pentru prima fregată poloneză Miecznik, 16 august 2023. Sursa Foto: PGZ.
Navele Miecznik sunt concepute pentru operațiuni de luptă în Marea Baltică și în Marea Nordului, precum și pentru operațiunile navale comune ale NATO. Acestea urmează să înlocuiască fregatele învechite de care dispune acum Marina poloneză, formând baza unei forțe moderne de luptă.
Fregatele Miecznik urmează să fie nave moderne, multifuncționale, care vor intra în dotarea Flotilei a 3-a de nave. Un total de trei unități urmează să fie construite până în 2031.
,,Am asistat la un eveniment foarte important, care reprezintă următoarea etapă a eforturilor noastre de consolidare a armatei poloneze. Am făcut încă un pas înainte", a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, în timpul ceremoniei de tăiere a primelor flanşe de oţel pentru prima din cele trei nave.
Cele trei fregate Miecznik sunt parte dintr-un serios program militar de înzestrare ce este dedicat Marinei Militare Poloneze. Varşovia consideră că forța marinei poloneze trebuie să fie un element esențial de securitate în regiune. ''Este o întărire nu numai a capacităților militare poloneze, ci și a întregului NATO", a subliniat Mariusz Błaszczak.
Forțele Navale Române, puse să aştepte nave de luptă moderne
Pentru că nu de puţine ori încercăm să ne comparăm cu Polonia în materie de programe militare, acum a venit şi rândul domeniul naval. Este deja evident pentru toată lumea că România nu a trecut de etapa promisiunilor şi desenelor pe hârtie în cazul programului ''corveta multifuncțională''.
Forțele Navale Române - cea mai văduvită structură de forță din cadrul Armatei României - sunt azi ținute pe linia de plutire, la propriu, de către marinarii care pe fiecare an, pe 15 de Ziua Marinei primesc promisiuni. În plin război în Marea Neagră, Forțele Navale nu beneficiază încă de capacități tehnice moderne.
Controversatul contract „Corveta multifuncțională” - care prevedea construirea a patru corvete de tip Gowind 2500 de către compania franceză Naval Group în Asociere cu Șantierul Naval Constanța (SNC) a fost anulat recent după 4 ani în care Asocierea a fost desemnată câștigătoare ca urmare a neînțelegerilor financiare dintre Naval Group și SNC fapt ce a dus la imposibilitatea semnării contractului.
MApN a anulat contractul și nu a ofertat următorul clasat în licitație - Damen, companie prezentă în România la Galați unde construiește nave de luptă de ultimă generație pentru forțe navale de pe întreg globul, inclusiv state membre NATO.
Contractul anulat prevedea și modernizarea celor două fregate Regina Maria și Regele Ferdinand.
Industria navală poloneză, bifează o nouă reuşită: A devenit partener al Royal Navy în construcţia fregatelor Type 31/ Miecznik
Ca parte a proiectului, Polonia intenționează să construiască trei fregate de același tip, prima dintre ele urmând să fie lansată în 2026. În 2028-2030, se așteaptă ca nava să fie testată și predată Marinei poloneze. Se știe că navele se vor numi Wicher, Burza și Huragan.
Fregatele Miecznik pentru Marina poloneză vor fi construite la șantierul naval PGZ Stocznia Wojenna în cooperare cu lideri mondiali din industria de apărare, precum Babcock, MBDA și Thales.
Se presupune că fregata Miecznik va avea un deplasament de până la 7.000 de tone, o lungime de 138,7 metri, o lățime de 19,7 metri și un pescaj de 5,5 metri. Echipajul ar trebui să fie format din 100-120 de marinari, iar nava va putea găzdui 160 de persoane la bord.
Potrivit specificațiilor tehnice prezentate, navele ar trebui să aibă o viteză maximă de 26 de noduri și o autonomie de aproximativ 6.000 de mile marine, precum și o autonomie care să asigure o ședere neîntreruptă pe mare timp de 30 de zile.
Navele din seria Miecznik vor fi echipate cu armament pentru combaterea țintelor aeriene, de suprafață și subacvatice.
Nava va fi echipată cu un sistem de artilerie Leonardo 76mm Super Rapido de 76mm ca armă cu rază scurtă de acțiune. Armamentul principal anti-navă va fi format din 16 rachete de croazieră anti-navă RBS-15.
De asemenea, nava va fi echipată cu lansatorul universal Mk.41 VLS cu 32 de lansatoare, al cărui arsenal vast include o varietate de rachete antiaeriene (SM-3, SM-6), rachete de croazieră Harpoon, rachete antirachetă și rachete antisubmarin.
Armamentul antiaerian va consta în rachete CAMM/CAMM-ER lansate de la un lansator vertical. Rachetele au o rază de acțiune de până la 40 de kilometri De asemenea, nava va fi echipată cu două tunuri antiaeriene poloneze OSU 35-Tryton cu un tun de 35 mm.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News