Sistemul de luptă aeriană al viitorului (SCAF), prin care Franța, Germania și Spania intenționează să dezvolte o aeronavă de generația a VI-a, e în mare întârziere. Iar acest lucru nu mulțumește deloc Marina franceză.
Sistemul de luptă aeriană al viitorului (SCAF), prin care Franța, Germania și Spania intenționează să dezvolte o aeronavă de generația a VI-a, e în mare întârziere. Iar acest lucru nu mulțumește deloc Marina franceză.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat realizarea unei flote navale speciale formată din 100 de drone. Pentru realizarea acestui obiectiv, într-un timp cât mai scurt, a fost demarată o strângere de fonduri pentru primele 10 drone navale militare, folosind platforma UNITED24. Mai concret, Ucraina strage acum bani pentru a achiziţiona mai multe drone navale de tipul celor care au fost folosite în timpul atacului de la sfârșitul lunii octombrie asupra flotei ruse de la Marea Neagră.
Contraamiral (r.) Constantin Ciorobea, fost locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, a discutat despre controversatul contract „Corveta multifuncțională”.
După ce anul trecut Forțele Navale ale SUA (US Navy) au desfășurat un amplu exercițiu pe aproape toate meridianele planetei, în acest an Marina americană este implicată simultan în două exerciții multinaționale desfășurate la peste 10.000 de km distanță unul de celălalt.
Statele Unite vor trimite 40 de vedete blindate de patrulare în Ucraina, ca parte a celui mai recent pachet de asistență.
Rusia încearcă în continuare să aducă nave de război în Marea Neagră, dar Turcia își menține poziția de aliat NATO și nu renunță la deschiderea Strâmtorilor Bosfor și Dardanele.
Surse din cadrul Forțelor Navale britanice au declarat că la bordul submarinului cu propulsie nucleară HMS Victorious (S-29) a izbucnit un incendiu care a forțat nava să iasă din imersiune, să întrerupă misiunea și să revină la baza de dislocare permanentă Clyde din Faslane/Scoția.
Huntington Ingalls Industries (HII) și-a prezentat cel mai nou vehicul subacvatic fără pilot (UUV), denumit Remus 620.
Strângerea de fonduri pentru drone începe săptămâna aceasta.
Forțele ucrainene au efectuat un atac cu drone maritime și aeriene, pe 29 octombrie 2022, fiind lovită chiar inima Crimeei - portul Sevastopol. Cum a fost posibil un astfel de atac asupra „impenetrabilei” fortărețe Crimeea, explică Sandu Valentin Mateiu, comandor (r), analist și expert militar.
Postul de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării a informat, pe 06.11.2022, că un avion de cercetare norvegian de tip Lockheed P-3 Orion a aruncat o baliză cu microfoane și senzori chiar în fața submarinului Knyaz Vladimir aflat în Marea Barents.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 03.11.2022, în cadrul etapei finale a testelor de stat, submarinul nuclear Generalissimus Suvorov a lansat o rachetă balistică intercontinentală de tip Bulava.
Recent, au făcut publice recomandările privind organizarea și înzestrarea Forțelor Armate suedeze pe termen mediu și lung.
Miercuri, armata egipteană a anunțat că o fregată de fabricație germană a intrat în serviciu pentru a asigura navigația și comerțul maritim.
Șantierul Naval Galați, deținut de Damen, a lansat la apă nava de suport logistic - Combat Support Ship (CSS) - Den Helder.
Recent, pe reţele se socializarea, au fost publicat mai multe imagini din satelit care indică faptul că, în timpul atacului cu drone kamikaze, de pe 29 octombrie, asupra navelor ruseşti din Portul Sevastopol, aflat sub controlul forţelor rus de ocupaţie, cel puțin o fregată rusă din Proiectul 11356P (Clasa Amiral Grigorovich), care poate transporta până la 8 rachete Kalibr, a fost avariată.
Naţiunile Unite au anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo via Marea Neagră pentru ziua de miercuri, ca urmare a retragerii Rusiei din acordul care le permitea vaselor să se deplaseze către şi dinspre porturi ucrainene pentru exporturi esenţiale, transmit AFP şi DPA.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 01.11.2022, că un detașament de nave condus de nava amiral a flotei, crucișătorul purtător de rachete Varyag, a revenit în zona de responsabilitate a FROP, care începe la sud de Sri Lanka.
După ce în urmă cu aproape două săptămâni, americanii au făcut o rară precizare despre prezența submarinului USS West Virginia, purtător de rachete balistice, într-o anumită zonă geografică (Marea Arabiei, 19 octombrie), astăzi Forțele Navale ale SUA au informat despre poziția unui alt submarin, din aceeași categorie cu primul.
BAE Systems a introdus conceptul său de fregata de atac adaptabilă (ASF) ca parte a programului Type 32 al Royal Navy.
Japonia analizează posibilitatea de a cumpăra rachete de croazieră Tomahawk dezvoltate de SUA, în încercarea de a contracara amenințările regionale tot mai mari, inclusiv din partea Coreei de Nord, a declarat guvernul nipon.
Potrivit informațiilor publicate de Ministerul german al Apărării la 27 octombrie 2022, la bordul fregatei Sachsen se testează în prezent utilizarea unei arme laser de mare putere împotriva dronelor. Toate testele sunt efectuate sub atentă monitorizare a Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență a Bundeswehr – BAAINBw.
Apariția recentă a echipamentelor de construcții în Golful Balaklava din Sevastopol a atras atenția presei occidentale. Potrivit Naval News.com, Rusia intenționează să redeschidă baza navală secretă pentru submarine din Balaklava, care a fost folosită în timpul Războiului Rece.
Încă de la începutul acestui an ministrul demisionar Vasile Dîncu a anunțat de mai multe ori prelungirea termenului privind semnarea controversatului contract „Corveta multifuncțională”.
Statele membre NATO sporesc prezența năvală în apropierea infrastructurii energetice. Protejarea infrastructurii energetice vine ca urmare a avarierii conductelor Nord Stream, potrivit Defence24. Astfel, Marina norvegiană a anunțat că țările NATO au sporit supravegherea asupra platformelor offshore care operează în Marea Nordului.
Pe 21 octombrie, la șantierul naval Lorient, constructorul francez Naval Group a montat primul bloc al primei fregate FDI HN destinate Forțelor Navale Elene.
Forțele navale algeriene și ruse desfășoară timp de patru zile manevre militare în Marea Mediterană. Deși au fost planificate din timp, aceste manevre au implicații politice, în lumina polarizării accentuate a mapamondului din cauza crizei ucrainene și odată cu escaladarea vocilor la Washington care cer ca Algeria să fie pedepsită pe fondul cooperării sale militare crescânde cu Rusia.
Agresivitatea rusă din Marea Neagră, împotriva Aliaților, inclusiv nave militare ale Statelor Unite ale Americii, e o practică la care Kremlinul apelează de decenii.
În cadrul expoziției Euronaval 2022 care a avut loc la Paris în această lună, francezii au prezentat viitorul portavion din cadrul programului PANG (Porte-Avions Nouvelle Génération).
Furnizorul israelian de sisteme de apărare subacvatică DSIT Solutions va prezenta un sistem complet de apărare împotriva torpilelor pentru navele de suprafață la expoziția Euronaval 2022, care va avea loc la Paris în perioada 18-21 octombrie 2022. Produsul prezentat de DSIT include sistemul HMS (Hull Mounted Sonar) integrat cu sistemul de apărare antitorpilă (ATDS) de la RAFAEL.