Serviciul de presă al Șantierului Naval Sevmash din Severodvinsk a informat că, pe 08.07.2022, a fost predat Forțelor Navale ale Rusiei primul submarin cu destinație specială Belgorod.
Serviciul de presă al Șantierului Naval Sevmash din Severodvinsk a informat că, pe 08.07.2022, a fost predat Forțelor Navale ale Rusiei primul submarin cu destinație specială Belgorod.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 07.07.2022, citând o sursă din industria de construcții navale, că submarinul nuclear Novosibirsk, Proiect 885M, clasa Yasen-M, va efectua o serie de lansări de rachete de croazieră, la sfârșitul lunii iulie, după care va fi transferat către locul de dislocare permanentă de la Flota rusă din Oceanul Pacific (FROP).
Şefa misiunii diplomatice franceze la Bucureşti, Laurence Auer, a precizat într-un interviu acordat agenţiei române de presă Agerpres că recent a fost constituit un comitet care are ca obiectiv rezolvarea dosarului privind construcția celor patru corvete pentru Forţele Navale Române.
Două nave militare aparținând forțelor navele chineze și ruse, au intrat navigat extrem de aproape de apele teritoriale ale Japoniei, din zona Insulelor Senkaku, pe care Beijingul le consideră ale sale.
Presa ucraineană a informat, pe 03.07.2022, că a primit confirmări în ceea ce privește faptul că vedeta de desant D-106, Proiect 1176, clasa Akula, aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a explodat, pe 30 iunie, în apropiere de Mariupol, în urma impactului cu o mină marină.
În plin război la Marea Neagră, singurul portavion al Federației Ruse, Amiral Kuznețov, se află în proces de mentenanță în portul Murmansk. Însă ambițiile industriei privind construcția de portavioane noi sunt mari.
Reprezentantul Administrației militaro-civile din Regiunea Zaporozhye, Vladimir Rogov, a anunțat pe canalul său de Telegram că, pe 01.07.2022, nava mare de desant Saratov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a fost ridicată de pe fundul Mării Azov.
Albania este în discuţii cu NATO privind construcţia unei baze navale la Porto Romano, un port în construcţie pe coasta sa la Marea Adriatică, a declarat vineri prim-ministrul Edi Rama, relatează Reuters.
Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, USS Forrest Sherman (DDG 98), a sosit în portul Taranto, Italia, pe 27 iunie 2022, în vederea preluării atribuțiilor de navă amiral a Grupului Maritim Permanent al NATO (SNMG) 2.
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în marja Summitului NATO de la Madrid dacă, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conflict care se desfășoară inclusiv în Marea Neagră, România va investi în Forțele Navale ori va cere dislocări de forțe din partea statelor aliate.
Secretarul de presă al Întreprinderii 13 de Reparații Navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Serghei Gorbaciov, a anunțat că, pe 28.06.2022, submarinul Alrosa a ieșit în Marea Neagră pentru efectuarea testelor de uzină de marș, după ce a fost supus unui proces de reparații și modernizare.
Pe lângă bateriile de coastă cu rachete anti-navă Harpoon primite din Danemarca şi promise şi de Statele Unite, Ucraina ar urma să primească din partea Franţei mai multe rachete anti-navă Exocet. Astfel, Franța are în vedere să contribuie la consolidarea capacităţilor de apărare ale Forțelor Armate Ucrainene cu rachete anti-navă Exocet. În versiunile de după 2001, sistemele sunt produse de către concernul european MBDA. Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru Le Parisien de către ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu.
În contextul internațional atât de fragil și tensionat ca generat de războiului fără precedent declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Polonia alături de România reprezintă pilonii Flancului Estic al NATO. Însă în ceea ce privește înzestrarea și implicarea industriei locale de apărare, Polonia, trebuie să recunoaștem, e mult în fața noastră.
Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.
Până de curând, presa, dar și oficialii militari din Federația Rusă, au vorbit cu entuziasm despre modul în care Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) se consolidează continuu, primind noi nave de luptă și submarine. Rachetele de croazieră existente deja în dotare de tip Kalibr și Onyks, precum și perspectiva înzestrării cu temutele rachete hipersonice Zircon ar fi trebuit să îngroape un potențial inamic și să-l forțeze să se predea înainte de luptă. Cu toate acestea, realitățile războiului pe mare au confirmat ceea ce numeroși experți au scris în ultimii ani: FRMN este puternică în atac, dar este slabă în apărare, având o mulțime de probleme cu apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.06.2022, citând o sursă din cadrul construcțiilor navale, că submarinul cu destinație specială Belgorod, Proiect 09852, purtător de drone nucleare Poseidon, desfășoară testele de stat în Marea Barents.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat, pe 20.06.2022, că submarinele nucleare Severodvinsk (Proiect 885, clasa Yasen) și Smolensk (Proiect 949A, clasa Antey) au executat un atac cu rachete de croazieră Kalibr și Granit asupra unei grupări navale a adversarului convențional în Marea Barents.
Armata română a efectuat în premieră trageri cu sistemul HIMARS, anunțul fiind făcut de MApN în cursul săptămânii trecute. Iar aceste lansări efectuate de Armata română au fost privite cu atenție și de către Ucraina, stat care urmează să primească sisteme similare.
Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 19.06.2022, că Ministerul român al Apărării a confirmat intrarea în zona economică exclusivă a României a două nave de patrulare rusești Proiect 22160. Potrivit presei românești, care citează un comunicat primit din partea militarilor, navele rusești au fost observate în zona platformelor navale de extracție a gazelor din Marea Neagră.
După ce Ucraina a anunţat vineri că a lovit cu două rachete Harpoon o navă rusească de tip remorcher care naviga în Marea Neagră, flota rusă şi-a dat seama că a devenit mult prea periculos ca navele sale să navigheze mai aproape de zonele costiere ucrainene şi a dispus repoziţionarea acestora mai aproape de Peninsula Crimeea.
În ultimii ani, Danemarca a precizat că se confruntă cu încălcării dese ale spațiului său aerian de către avioanele militare rusești, în special în apropierea insulei Bornholm, dar recent, pe 17 iunie, Copenhaga a raportat două noi încălcări, de data aceasta ale apelor sale teritoriale.
Beijingul a lansat pe 17 iunile un portavion de nouă generație, prima astfel de navă proiectată și construită integral în China. Portavionul Type 003, botezat Fujian, a părăsit docul uscat la un șantier naval din afara Shanghaiului în dimineața zilei și a fost andocat la un debarcader din apropiere, după cum a declarat presa de stat.
Ucraina a anunţat vineri că a avariat cu două rachete Harpoon o navă de remorcare rusească în Marea Neagră, prima dată când Kievul susţine că a reuşit să lovească o ambarcaţiune rusească cu rachete anti-navă furnizate de Occident, transmite Reuters.
Mai multe imagini cu o navă rusă avariată au apărut pe internet. Analiştii militari ucraineni au analizat imaginile apărute pe un forum din Rusia şi au ajuns la concluzia că este vorba despre o navă rusă purtătoare de rachete Kalibr Proiect 21631, clasa Buyan-M, aflată în dotarea Flotei Ruse din Marea Caspică, dar adusă în Marea Neagră pentru a participa la agresiunea militară împotriva Ucrainei.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 17.06.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Sevastopol, că, după ce a fost modernizat și dotat cu rachete de croazieră Kalibr, submarinul B-871 Alrosa, Proiect 877V, nu va mai fi transferat la Flota din Marea Baltică, așa cum era planificat anterior.
Vizita președintelui Emmanuel Macron în țara noastră a fost analizată și de presa de specialitate din Franța.
Ministerul rus al Apărării a prezentat, pe 15.06.2022, un scurt material video privind lansarea a patru rachete de croazieră de tip Kalibr de la bordul unei fregate a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) asupra unor obiective de infrastructură terestră aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza "Mihail Kogălniceanu", de către şeful statului român, Klaus Iohannis. În cadrul vizitei sale Baza "Mihail Kogălniceanu", Macron a precizat că autorităţile române şi franceze lucrează la un plan de susţinere a Forţelor Navale Române.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, pe 14.06.2022, peste 20 de nave luptă, în cooperare cu Aviația flotei, au desfășurat un exercițiu de apărare antiaeriană în acvatoriul Mării Baltice.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 15.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Forțele Navale ale Federației Ruse vor renunța la achiziționarea unei serii suplimentare de șase nave de patrulare (corvete) Proiect 22160 din cauza discrepanței dintre caracteristicile tehnico-tactcice ale acestora și nevoile de întrebuințare în luptă.