Fregata americană USS Rodney M. Davis, din clasa Oliver Hazard Perry, a fost scufundată de forțele armate americane, împreună cu cele aliate, în cadrul RIMPAC - cel mai mare exercițiu maritim internațional din lume.
Fregata americană USS Rodney M. Davis, din clasa Oliver Hazard Perry, a fost scufundată de forțele armate americane, împreună cu cele aliate, în cadrul RIMPAC - cel mai mare exercițiu maritim internațional din lume.
Fregata britanică HMS Portland a detectat și urmărit două submarine rusești din clasa Akula în Marea Nordului, la nord-vest de Norvegia.
Ministerul Apărării din Turcia a anunțat pe 20 iulie încheierea etapei de testare terestră a noului tun naval calibru 76/62 mm și integrarea cu succes a acestuia pe corveta TCG Beykoz (F-503) pentru a se trece la etapa de teste de litoral și pe mare.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.07.2022, citând o sursă din domeniul construcțiilor navale, că cel de-al doilea submarin din producția de serie din cadrul Proiectului 955A (clasa Borey-A), Generalissimus Suvorov a ieșit pentru prima dată în Marea Albă pentru desfășurarea testelor de uzină de marș.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a precizat ieri că România analizează posibilitatea de a achiziționa din Franța două submarine de ultimă generație „Scorpene” și două sau mai multe elicoptere.
Contraamiral de flotilă Constantin Ciorobea, doctor în științe militare, a vorbit despre Belgorod, noul submarin cu torpile nucleare de tip Poseidon ai Federației Ruse, supranumit și „submarinul Apocalipsei” de către ruși. Contraamiralul român a explicat de ce Belgorod nu va fi dislocat în Marea Neagră fiind o țintă ușoară.
Purtătorul de cuvânt al Întreprinderii 13 de reparații navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Serghei Gorbaciov, a declarat, pe 18.07.2022, că cel mai vechi submarin diesel-electric al flotei, Alrosa, care a fost supus unui proces major de reparații și modernizare, a trecut în cea dea doua etapă a testelor pe mare.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 17.07.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că, în cursul acestui an, nu este planificată întrebuințarea Complexului terestru de testare și antrenament de aviație (NITKA) din Saki pentru pregătirea piloților aviației ambarcate a Flotei de Nord.
Revista americană Foreign Policy a informat, pe 17.07.2022, citând surse din cadrul serviciilor de informații că, în cele din urmă, Rusia nu va dispune de o bază navală la Marea Roșie, deoarece Sudanul va refuza înființarea unui centru logistic rusesc pe teritoriul său.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că mai sunt momente în care nave militare ruseşti se apropie de zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, precizând că nu sunt incidente care ar putea să ducă la declanşarea unui conflict.
Șalupa rapidă de intervenție „Eugeniu Botez”, cu numărul de bordaj 522, a intrat vineri, 15 iulie, în serviciul Forțelor Navale Române, în compunerea Divizionului 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu” din subordinea Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”.
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, a declarat, în cadrul interviului acordat DefenseRomania în cursul săptămânii trecute, că planul de înzestrare al Forţelor Armate Române include submarine franceze Scorpene și elicoptere franceze. De asemenea, Vasile Dîncu a ţinut să precizeze că a fost semnată o scrisoare de intenție cu ministrul francez al apărării în acest sens.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.07.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că seriile de submarine nucleare din clasele Borey/Borey-A și Yasen/Yasen-M vor fi suplimentate cu câte două submarine fiecare.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Statul Major al Forțelor Navale, România va participa cu trei nave militare și aproximativ 300 de militari la exercițiul multinațional „Breeze 22” organizat și condus de Forțele Navale ale Bulgariei.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Statul Major al Forțelor Navale, ieri, 11 iulie, scafandrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au descoperit un obiect suspect în timpul unor scufundări de antrenament, în apropierea litoralului din zona stațiunii Eforie Nord.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.07.2022, citând surse din cadrul Ministerului Apărării și Complexului Militar Industrial, că Rusia dezvoltă racheta balistică cu elemente de luptă hipersonice Zmeevik, în interesul Forțelor Navale, care va deveni noul “ucigaș de portavioane”.
Serviciul de presă al Șantierului Naval Sevmash din Severodvinsk a informat că, pe 08.07.2022, a fost predat Forțelor Navale ale Rusiei primul submarin cu destinație specială Belgorod.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 07.07.2022, citând o sursă din industria de construcții navale, că submarinul nuclear Novosibirsk, Proiect 885M, clasa Yasen-M, va efectua o serie de lansări de rachete de croazieră, la sfârșitul lunii iulie, după care va fi transferat către locul de dislocare permanentă de la Flota rusă din Oceanul Pacific (FROP).
Şefa misiunii diplomatice franceze la Bucureşti, Laurence Auer, a precizat într-un interviu acordat agenţiei române de presă Agerpres că recent a fost constituit un comitet care are ca obiectiv rezolvarea dosarului privind construcția celor patru corvete pentru Forţele Navale Române.
Două nave militare aparținând forțelor navele chineze și ruse, au intrat navigat extrem de aproape de apele teritoriale ale Japoniei, din zona Insulelor Senkaku, pe care Beijingul le consideră ale sale.
Presa ucraineană a informat, pe 03.07.2022, că a primit confirmări în ceea ce privește faptul că vedeta de desant D-106, Proiect 1176, clasa Akula, aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a explodat, pe 30 iunie, în apropiere de Mariupol, în urma impactului cu o mină marină.
În plin război la Marea Neagră, singurul portavion al Federației Ruse, Amiral Kuznețov, se află în proces de mentenanță în portul Murmansk. Însă ambițiile industriei privind construcția de portavioane noi sunt mari.
Reprezentantul Administrației militaro-civile din Regiunea Zaporozhye, Vladimir Rogov, a anunțat pe canalul său de Telegram că, pe 01.07.2022, nava mare de desant Saratov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a fost ridicată de pe fundul Mării Azov.
Albania este în discuţii cu NATO privind construcţia unei baze navale la Porto Romano, un port în construcţie pe coasta sa la Marea Adriatică, a declarat vineri prim-ministrul Edi Rama, relatează Reuters.
Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, USS Forrest Sherman (DDG 98), a sosit în portul Taranto, Italia, pe 27 iunie 2022, în vederea preluării atribuțiilor de navă amiral a Grupului Maritim Permanent al NATO (SNMG) 2.
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în marja Summitului NATO de la Madrid dacă, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conflict care se desfășoară inclusiv în Marea Neagră, România va investi în Forțele Navale ori va cere dislocări de forțe din partea statelor aliate.
Secretarul de presă al Întreprinderii 13 de Reparații Navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Serghei Gorbaciov, a anunțat că, pe 28.06.2022, submarinul Alrosa a ieșit în Marea Neagră pentru efectuarea testelor de uzină de marș, după ce a fost supus unui proces de reparații și modernizare.
Pe lângă bateriile de coastă cu rachete anti-navă Harpoon primite din Danemarca şi promise şi de Statele Unite, Ucraina ar urma să primească din partea Franţei mai multe rachete anti-navă Exocet. Astfel, Franța are în vedere să contribuie la consolidarea capacităţilor de apărare ale Forțelor Armate Ucrainene cu rachete anti-navă Exocet. În versiunile de după 2001, sistemele sunt produse de către concernul european MBDA. Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru Le Parisien de către ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu.
În contextul internațional atât de fragil și tensionat ca generat de războiului fără precedent declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Polonia alături de România reprezintă pilonii Flancului Estic al NATO. Însă în ceea ce privește înzestrarea și implicarea industriei locale de apărare, Polonia, trebuie să recunoaștem, e mult în fața noastră.
Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.