Polonia a inaugurat sâmbătă un canal care îi permite să ajungă la portul său Elbag de la Marea Baltică, fără să treacă prin apele teritoriale ruseşti, relatează Agerpres, care citează AFP.
Polonia a inaugurat sâmbătă un canal care îi permite să ajungă la portul său Elbag de la Marea Baltică, fără să treacă prin apele teritoriale ruseşti, relatează Agerpres, care citează AFP.
În perioada următoare, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) va primi în înzestrare prima navă din clasa Karakurt, Proiect 22800, dotată cu versiunea navală a complexului de rachete antiaeriene Pantsir-M. Este vorba despre nava mică purtătoare de rachete Tsiklon, aflată în teste pe mare.
Pentru a înlocui racheta antinavă Harpoon aflată, până în 2030, în dotarea forțelor sale navale, Spania a lansat o licitație la care MBDA a răspuns cu Exocet MM40 Block 3C, suedezii de la Saab cu RBS 15 Mk3+, iar norvegienii de la Kongsberg Defense & Aerospace, cu racheta Naval Strike Missile (NSM).
Egiptul încearcă să cumpere noi submarine franceze, în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro, care ar urma să fie echipate cu rachete de croazieră în valoare de un miliard de euro. În acest scop, se așteaptă în lunile următoare ministrul egiptean al apărării, Mohamed Ahmed Zaki să se întâlnească cu omologul său francez, Sebastien Lecornu.
Programul „Corveta de patrulare europeană” - „European Patrol Corvette” (EPC) începe să prindă încet contur. Statele implicate în program așteaptă o nouă finanțare din partea UE pentru dezvoltarea primului prototip.
Aparatul de propagandă rusă s-a lansat într-un atac la adresa industriei de apărare britanică, ironizând Royal Navy, cândva cea mai mare forță navală din lume.
Forţele Navale Române au trimis joi dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” pentru a neutraliza o mină de război care plutea în derivă în apele teritoriale ale Mării Negre, mecanismul exploziv fiind depistat în jurul prânzului, la circa 40 de kilometri distanță de portul Constanța.
Regiunea Indo-Pacifică devine tot mai aglomerată în ceea ce prviește portavioanele. India a introdus în serviciul Marinei INS Vikrant, noul său portavion și, astfel, a intrat într-un club cu adevărat select.
Gigantul olandez Damen a publicat informații oficiale cu privire la proiectele pe care le are în derulare. Printre ele, construcția a nave pentru Marina Pakistanului la Șantierul Naval Galați pe care îl deține în țara noastră.
În ultimele zile, surse italiene și occidentale au semnalat intensificarea misiunilor desfășurate în zona Strâmtorii Siciliei și în apropiere de Malta a zborurilor avioanelor americane de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon. După cum a confirmat Statul Major al Apărării din Italia, acestea monitorizează activitatea unui submarin rusesc intrat în Marea Mediterană.
Ca parte a programului masiv de înarmare anunțat de guvernul german, surse din domeniul de securitate au confirmat că forțele navale ale Germaniei vor achiziționa încă șapte aeronave Boeing P-8A Poseidon pentru a constitui o flotă de 12 avioane de patrulare maritimă.
România privește cu atenție programul de înzestrare al Braziliei cu submarine franceze din clasa Scorpene, în contextul în care țara noastră și-a manifestat intenția de a achiziționa același tip de submarine.
O navă de război turcă a acostat în Israel într-o prima vizită de acest fel efectuată în mai bine de un deceniu. Relațiile dintre cele două state dau astfel semne concrete de îmbunătățire după ce au fost puternic afectate din cauza disensiunilor privind cauza palestiniană.
Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a anunțat zilele trecute crearea unui complex terestru pentru Aviația navală a Rusiei, care va testa catapulte elecrtomagnetice. În cadrul unui interviu acordat cotidianului Vzgliad, expertul militar rus Konstantin Sivkov a declarat ulterior că, dacă Rusia va testa catapulte electromagnetice pentru a lansa avioane, atunci va putea construi un portavion cu un deplasament de 90.000 de tone.
Royal Navy a primit în dotare cel mai avansat submarin de atac din lume: HMS Anson, înarmat cu 38 de torpile Spearfish şi rachete de croazieră Tomahawk Block V, în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline. Cu o lungime de 97 de metri și un deplasament de 7.800 de tone, HMS Anson din clasa Astute cu este al cincilea submarin cu propulsie nucleară din cele șapte care vor ajunge la Royal Navy. Submarinele Astute sunt recunoscute ca fiind cele mai avansate din punct de vedere tehnologic submarine de atac operate vreodată de Royal Navy.
Nava de marfă Lady Zehma, care transporta peste 3.000 de tone de porumb din Ucraina, a eșuat, oprind temporar navigația în strâmtoarea Bosfor.
Pe 30 august, o navă a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice iraniene (IRGC) a capturat pentru scurt timp o dronă navală a US Navy, în apele internaționale din Golful Persic. Vehiculul fără pilot a fost recuperat după ce un elicopter și o navă de patrulare ale US Navy au interceptat nava iraniană, care s-a predat fără a opune rezistență.
Canalul rusesc de Telegram “Linia operativă” a informat, pe 30.08.2022, că portavionul american Harry S. Truman (CVN-75) a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit din Marea Mediterană. Nava se deplasează către baza de dislocare permanentă din Norfolk, după o misiune de opt luni îndeplinită în regiune.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a exprimat îngrijorarea Ucrainei în legătură cu rapoartele potrivit cărora sisteme de rachete S-300 au fost transportate din Siria în Rusia prin strâmtoarea Bosfor la bordul navei Sparta II care aparţine unei companii controlate de ministerul rus al Apărării.
Ministerul chinez de externe a condamnat trecerea a două nave militare americane prin Strâmtoarea Taiwan, apreciind că este vorba de o "provocare" menită să "saboteze pacea şi stabilitatea regională", transmite Agerpres, care citează DPA.
Noul portavion britanic HMS Prince of Wales a întâmpinat o situație tehnică în timpul unei misiuni. Londra nu oferă foarte multe informații, prezicând că încă nu există date certe cu privire la natura defencțiunii.
Marina militară rusă şi cea chineză vor desfăşura exerciţii militare comune pentru apărarea căilor maritime din Marea Japoniei, în cadrul exerciţiului strategic de comandă şi de personal militar Vostok-2022, transmite Ministerul rus al Apărării, citat de Rador.
Două nave de război americane traversează strâmtoarea Taiwan, a anunţat marina Statelor Unite.
Turcia a închis Bosforul și Dardanele încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, fapt pentru care Federația Rusă nu poate să mute navele de luptă din Marea Mediterană în Marea Neagră.
În ultimele două zile, s-a observat o intensificare a tranzitului navelor de luptă rusești și americane prin Strâmtoarea Gibraltar. Pe 24 august, crucișătorul Mareșal Ustinov al Flotei ruse de Nord a ieșit din Marea Mediterană, iar la zi după acesta, portavionul american George H.W. Bush a traversat Strâmtoare Gibraltar în direcția inversă.
Surse italiene au anunțat faptul că, în dimineața zilei de 25.08.2022, portavionul american George H.W. Bush (CVN-77) a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Generalul (r.) Mircea Mîndrescu consideră că România ar fi trebuit să dezvolte un sistem de tup A2AD și să devină un arici la Marea Neagră, încă din 2014 de cât Federația Rusă a anexat ilegal Crimeea și a dezvoltat un asemenea sistem.
Cotidianul rus Izvestia a informat, în ediția din 25.08.2022, că sunt în curs de finalizare planurile de construire a ultimelor două fregate Proiect 22350, care vor fi dotate cu rachete hipersonice Zircon și sunt destinate Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).
Canalul rusesc de Telegram “Linia operativă” a semnalat faptul că, pe 24.08.2022, crucișătorul purtător de rachete Mareșal Ustinov al Flotei ruse de Nord a intrat în Strâmtoarea Gibraltar dinspre Marea Mediterană, deplasându-se, cel mai probabil, către locul de dislocare permanentă din Severomorsk.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 24.08.2022, că, în cadrul unor exerciții de amploare desfășurate în zona arctică, crucișătorul cu propulsie nucleară Petru cel Mare a lansat o rachetă de croazieră de tip Granit asupra unei ținte navale.