Șeful Centrului Comun de Coordonare (CCC) privind exportul de cereale şi de produse agricole ucrainene prin Marea Neagră, amiralul turc Özcan Altunbulak, a demisionat din funcție și a trecut în rezervă.
Șeful Centrului Comun de Coordonare (CCC) privind exportul de cereale şi de produse agricole ucrainene prin Marea Neagră, amiralul turc Özcan Altunbulak, a demisionat din funcție și a trecut în rezervă.
E oficial. Noul portavion cu propulsie nucleară al Franței va dispune de catapulte electromagnetice „made în USA”. E vorba de noul sistem de catapultă electromagnetică de tip EMALS (EMALS - Electromagnetic Aircraft Launch System).
Surse italiene și rusești au semnalat faptul că, în ultimele săptămâni, atât NATO cât și Federația Rusă au concentrat mai multe nave de luptă în jurul portavionului american Harry S. Truman, aflat în Marea Adriatică.
Compania americana Lockheed Martin a anunțat joi că a livrat un sistem de arme laser de mare putere, cunoscut sub denumirea de HELIOS, către U.S. Navy.
Un raport al unui think tank american arată că Marina Armatei poulare de Eliberare a Poporului din China are capacitatea de a dispune de cinci portavioane și 10 submarine dotate cu rachete balistice nucleare până la finalul anului 2030.
Directorul general al corporației constructoare de nave “Ak Bars” din Federația Rusă, Renat Mistakhov, a declarat, pe 17.08.2022, că producerea navelor de patrulare Proiect 22160 va fi continuată, dar cu înlocuirea armamentelor de la bord.
Flota rusă din Marea Neagră continuă să utilizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pentru a sprijini ofensiva terestră din Ucraina, a declarat marţi Ministerul britanic al Apărării, informează Reuters.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi-a exprimat, luni, convingerea că "începând chiar de anul viitor" Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an.
Premierul Nicolae Ciucă afirmă într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei Române, că securitatea regiunii este vitală pentru securitatea noastră, iar conflictul din apropierea graniţelor subliniază, o dată în plus, necesitatea ca România să aibă o armată modernă, cu echipamente de ultimă generaţie.
Forțele Navale Române, în ciuda poziției geografice a țării și mai ales în contextul războiului din Marea Neagră, a fost categoria de forțe cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea cu tehnică militară modernă.
Finlanda și Estonia își vor integra apărarea de coastă bazată pe rachete. Acest demers le permite celor două țări să închidă Golful Finlandei navelor de război rusești, dacă este necesar, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, pentru ziarul finlandez Iltalehti.
USS Zumwalt e cu siguranță cel mai scump distrugător construit vreodată de Statele Unite ale Americii. Programul distrugătoarelor din clasa Zumwalt e însă unul ambițios iar americanii vor începe integrarea rachetelor hipersonice cu rază lungă de acțiune începând de anul viitor.
Forţele Navale Bulgare vor avea încă două exerciţii mai ample cu participare internaţională până la finalul lui 2022, cu Varna drept port gazdă, a declarat vineri, pentru BTA, comandantul Forţelor Navale Bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov.
Potrivit news.usni.org, portavionul american George H.W. Bush (CVN-77) a plecat, pe 10.08.2022, din Baza Navală Norfolk, urmând să execute primul marș de lungă durată în zona de responsabilitate a Flotei a VI-a .
Producătorul vedetelor de patrulare rusești din clasa Raptor (Proiect 03160), Șantierul Naval Pella din Sankt Petersburg, a anunțat că ambarcațiunile de acest tip vor fi modernizate, ținând cont de întrebuințarea lor în cadrul operațiilor militare din Ucraina.
Aflat într-un lung proces de mentenanță, povestea portavionului rus Amiral Kuznețov e una cu cântec. Iar după întoarcerea din misiunea din Siria în 2017, prezentată atunci ca un triumf al Armatei ruse de Vladimir Putin, necazurile se țin lanț de singurul portavion al Federației Ruse.
Forțele Navale române trimit cea mai bună navă de luptă la operația de securitate maritimă „Irini” din largul coastelor libiene.
România intenționează să achiziționeze submarine franceze din clasa Scorpene, în acest sens fiind trimisă o scrisoare de intenție către Paris. Are nevoie România de submarine iar astfel de nave din clasa Scorpene se pliază pe nevoile din Marea Neagră? Sunt doar câteva din multele întrebări care s-au născut imediat după anunțul făcut de ministrul Vasile Dîncu.
Serviciile de informaţii militare britanice au anunţat marţi că un atac asupra cartierului general de la Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră este cel mai recent element din seria de obstacole întâmpinate de Rusia în războiul declanşat cu peste cinci luni în urmă în Ucraina, transmite DPA.
Marea Chinei e una din cele mai tensionate regiuni în aceste momente în contextul în care Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților și liderul democraților americani, e așteptată în Taiwan. SUA au făcut o adevărată demonstrație de forță pentru a descuraja orice posibilă agreiune a Chinei, în timp ce Beijingul se pare că răspunde cu aceeași monedă.
Presa japoneză anunță că Washingtonul face mișcări de trupe în Indo-Pacific, unde dispozitive militare impresionante au fost dislocate mai aproape de Taiwan, toate indiciile îndreptându-se spre faptul că Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților și liderul democraților americani, va ajunge în Taiwan, în pofida amenințărilor Chinei.
O navă de pilotaj a fost avariată, ieri după-amiază, în urma coliziunii cu un dispozitiv exploziv necunoscut la gura de vărsare a Canalului Bâstroe.
Prezent la Sankt Petersburg, unde a participat la Parada navală principală organizată cu ocazia Zilei Marinei, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 31.07.2022, că marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni şi că zona lor de desfăşurare va depinde de interesele Rusiei
Potrivit Ukrainian Shipping Magazine, în seara zilei de 28.07.2022, nava hidrografică ucraineană Shlyahovik, care aparține Hidrografiei de Stat, “a explodat” în urma coliziunii cu o mină marină, într-un raion maritim situat la ieșirea de pe Canalul Bâstroe în Marea Neagră.
Ministrul Vasile Dîncu a anunțat recent că România a trimis o scrisoare de intenție către Franța pentru a achiziționa submarine din clasa Scorpene, fiind făcut astfel un prim pas către acest program de înzestrare. România are un singur submarin, e vorba de celebrul Delfinul, care se află la cheu din 1996, când s-au epuizat acumulatorii motorului.
Centrul de coordonare comun (CCC) însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost inaugurat miercuri la Istanbul, conform acordurilor semnate pe 22 iulie, transmite AFP.
Submarinele nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN) se află în centrul capabilităților strategice de lovire ale Federației Ruse. Fiecare submarin poate lansa, la o singură salvă, în jur de 100 de focoase nucleare, la mii de mile depărtare. Acum, SSBN Prince Vladimir din clasa Borey-A a fost văzut cu faimosul marcaj “Z”.
Pe internet face furori o poză publicată inițial - cu siguranță nu întâmplător - pe rețeaua chineză Weibo cu noul avion J-35, versiunea navală a aeronavei chineze de generația a V-a, parte a programului FC-31.
Safran Power Units și Rolls-Royce s-au alăturat gigantului european MBDA pentru dezvoltarea viitoarei rachete anti-navă franco-britanică E vorba despre programul Future Cruise And Anti-Ship Weapon (FC/ASW).
Chinezii spun că noile torpilele ar putea parcurge aproape 11.000 de km, înainte de a lovi ținta. Nu sunt o copie a torpilei rusești Poseidon, principala deosebire fiind că arma chinezilor are focos convențional.