Portavionul american USS Kitty Hawk, unul din ultimele portavioane cu propulsie convențională, a încheiat „ultimul său drum”. Momentul reprezintă un punct important în isotria U.S. Navy.
Portavionul american USS Kitty Hawk, unul din ultimele portavioane cu propulsie convențională, a încheiat „ultimul său drum”. Momentul reprezintă un punct important în isotria U.S. Navy.
Submarinele britanice din clasa Astute ale Royal Navy vor fi echipate cu rachete americane Tomahawk Land Attack Block V, a precizat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat de presă.
Forțele ruse țin în apropierea Insulei Șerpilor două fregate care au la bord rachete de croazieră de tip Kalibr pregătite pentru atac, a informat în această dimineață publicația ucraineană Dumskaya.
Forțele armate ucrainene urmează să primească rachete anti-navă Harpoon, de producție americană, pentru a putea contracara Flota rusă a Mării Negre.
Potrivit unei anchete jurnalistice, realizată de publicaţia Info Sud-Est, trei din cele patru vapoare care alimentează cu combustibil navele din Portul Constanța sunt deținute de companii rusești. Una dintre aceste nave aparține companiei ruse Gazprom Neft, aflat sub sancțiuni U.E și SUA.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 31.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că lansarea din 28 mai a rachetei hipersonice Zircon s-a făcut la bătaia maximă și a marcat finalizarea testelor de stat ale rachetei de pe o platformă purtătoare de suprafață.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.05.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță, că fostele vedete blindate ucrainene, care au fost capturate în timpul operației militare speciale, vor fi folosite pentru paza porturilor Mariupol și Berdiansk de la Marea Azov, după restabilirea capabilităților tehnice.
Albania a pus la dispoziția NATO o bază navală, pentru a evidenţia, "în aceste vremuri dificile", valoarea micului stat în alianţa nord-atlantică, a anunţat joi biroul premierului.
Pe contul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate mai multe fotografii, datate cu 25.05.2022, în care este prezentată fosta vedetă blindată ucraineană Akkerman, capturată de militarii ruși în luna martie, în portul Berdyansk de la Marea Azov.
Chiar dacă teatrul luptelor din Ucraina este foarte departe, mesajul este clar destinat Rusiei: NATO efectuează săptămâna aceasta o demonstraţie de forţă în estul Mării Mediterane, al cărei element central este portavionul american USS Harry S. Truman, potrivit agențiilor Agerpres și France Presse.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.05.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că, la Sevastopol, nu va fi organizată parada tradițională cu ocazia Zilei Forțelor Navale, care, în acest an, va fi sărbătorită pe 31 iulie.
Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să contracareze blocada impusă de marina rusă asupra portului Odesa, vital pentru exporturile de grâu, a anunţat luni şeful Pentagonului.
Drona ucraineană prăbușită a cărei epavă a fost recuperată din apele teritoriale românești era o dronă de producție turcească Bayraktar TB2.
Marea Britanie a dezafectat într-o singură zi două submarine nucleare de atac din clasa Trafalgar. E vorba de submarinele HMS Talent și HMS Trenchant.
Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian şi-a manifestat sâmbătă deschis bucuria după înfrângerea în alegerile legislative a premierului australian Scott Morrison, cel care anul trecut a anulat un contract de zeci de miliarde de euro pentru achiziţia unor submarine franceze, guvernul de la Canberra optând în schimb să cumpere submarine americane după ce a încheiat o alianţă de securitate cu SUA, relatează Agerpres, care citează AFP.
Înzestrarea Forțelor Navale Române cu noi corvete, în contextul în care avem un conflict militar la Marea Neagră devine o necesitate. În acest sens, programul „Corveta multifuncțională” devine și mai important. El vizează construcția a 4 corvete în România, dar și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Federației Ruse. Acesta se află la cheu de mai mulți ani, fiind supus unui proces de mentenanță. Doar că, un lanț de accidente a pus sub semnul întrebării destinul bătrânei nave.
Kyrre Lohne, Vice President Strategic Business Development în cadrul companiei norvegiene Kongsberg, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu rachete anti-navă NSM, cunoscut și sub denumirea de baterii de coastă.
Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri oficiali de la Washington, citaţi de Reuters, pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.
O analiză publicată astăzi pe site-ul Middle East Institute și semnată de Yörük Ișık, analist geopolitic din Istanbul, semnalează faptul că Rusia încalcă spiritul Covenției de la Montreux și folosește nave civile în scopuri militare. În opinia autorului, deși este legal, acest lucru nu este acceptabil și nu ar trebui să fie permis.
După ce a pierdut crucișătorul Moskva, scufundat recent în Marea Neagră, flota rusă din regiune a rămas fără nava amiral. Reprezentanții acesteia au stabilit că acest rol va fi jucat de portelicopterul Mitrofan Moskalenko, aflat în construcție la Șantierul Naval din Kerci. Până la operaționalizarea acestuia, una dintre cele trei fregate Proiect 11356, cel mai probabil Amiral Makarov, îi va lua locul crucișătorului.
Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 16.05.2022, cel mai vechi submarin al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Alrosa, a părăsit golful Întreprinderii de reparații navale din Sevastopol, urmând să înceapă testele pe mare.
Potrivit evaluărilor Comandamentului operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, riscurile privind debarcarea desantului maritim rusesc pe litoralul Regiunii Odesa și executarea unor lovituri cu rachete asupra orașului rămân în continuare ridicate.
Pe canalul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate primele fotografii exclusive cu noua navă de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, care a fost introdusă recent în dotarea flotei.
Site-urile locale de știri din Regiunea Lvov din Ucraina au informat că, pe 15.05.2022, rachete de croazieră rusești de tip Kalibr au lovit din nou infrastructura militară din zonă.
Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.
Ministrul australian al apărării Peter Dutton a afirmat vineri că o navă de recunoaștere chineză s-a apropiat de coasta de vest a Australiei, denunţând un "act de agresiune" din partea Beijingului, relatează Agerpres, care citează Reuters. E vorba de nava Haiwangxing.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în urma unui proces de reparații și modernizare, complexul terestru de testare și antrenament de aviație (NITKA) din localitatea Saki din Peninsula Crimeea va primi un sistem pentru pregătirea piloților Aviației ambarcate din cadrul Forțelor Navale, bazat pe camere de luat vederi.
România monitorizează cu mare atenţie situaţia din Marea Neagră şi posibila dezvoltare a conflictului militar al Federaţiei Ruse spre Odesa şi rămâne preocupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulaţia internaţională, a afirmat ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, cu ocazia reuniunii Comandanţilor Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies - CHENS), organizată, miercuri şi joi, la Bucureşti, de Forţele Navale Române.
O altă navă rusă a fost grav avariată în Marea Neagră. Incidentul ar fi avut loc în noaptea de 12 mai în timp ce nava se îndrepta către Insula Șerpilor.