Centrul pentru comunicații strategice și securitate internațională din Ucraina a informat, pe 04.03.2022, că nava amiral a Forțelor Navale ucrainene, fregata Hatman Sagaidacini, a fost inundată în portul Nikolaev.
Centrul pentru comunicații strategice și securitate internațională din Ucraina a informat, pe 04.03.2022, că nava amiral a Forțelor Navale ucrainene, fregata Hatman Sagaidacini, a fost inundată în portul Nikolaev.
Compania de transport Vista Shipping Agency a informat că, pe 03.03.2022, cargoul estonian Helt s-a scufundat în largul coastelor orașului ucrainean Odesa, în urma unei explozii. Soarta echipajului este, deocamdată, incertă.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat, pe 02.03.2022, că Forțele Navale ucrainene au închis pentru navigație raionul de nord-vest al Mării Negre.
Ministrul tur de externe, Mevlüt Cavusoglu, a anunţat marţi seară, într-o declaraţie la postul de radio Habertürk, că Turcia a continuat să blocheze accesul navelor militare ruse în strâmtorile Bosfor şi Dardanele.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 26.02.2022, că 16 vedete aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei au încercat să atace nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în apropierea Insulei Șerpilor, folosind tactica roiului.
Agenția Navală a Republicii Moldova informează că nava MILLENIAL SPIRIT IMO Nr. 7392610 (nava de tip Chemical Tanker), aflată sub pavilionul Republicii Moldova, fiind în apele neutre din Marea Neagră a fost lovită astăzi, 25 februarie, de un obuz. Nu se cunoaște sursa lansării obuzului, precizează instituția.
Turcia nu pare să dea curs cererii Ucrainei de a închide Bosforul și Dardanelele astfel încât navele militare ruse să nu mai poată intra în Marea Neagră.
Ministerul Apărării Naționale tocmai a anunțat că o navă militară a Federației Ruse, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene. Totodată, MApN nu confirmă agresiunea în zona Insulei Șerpilor, așa cum unele publicații media au anunțat.
Potrivit portalului topcor.ru, care citează presa ucraineană, nave mari de desant aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse au primit la bord grupuri de atac la Sevastopol și, în prezent, se află în Golful Karkinitsky, în apropierea orașului ucrainean Skadovsk (Regiunea Kherson).
Industria de apărare din România e implicată într-un program de înlocuire pe cele două nave fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria.
Potrivit surselor de monitorizare a situației aeriene și maritime de pe rețelele de socializare, Ministerul rus al Apărării a anunțat închiderea, pentru cinci zile, a celei mai mari părți a acvatoriului Mării Azov și a spațiului aerian situat deasupra acesteia, pentru desfășurarea de exerciții militare.
Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că China a comis un ''act de intimidare'', guvernul de la Canberra acuzând o navă chineză că a îndreptat un laser spre un avion militar australian, relatează Agerpres, care citează AFP.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 17.02.2022, că aproximativ 20 de nave de luptă și auxiliare ale Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC) au început desfășurarea de exerciții pe mare.
Forțele Navale ale Federației Ruse au început, pe 15.02.2022, desfășurarea de exerciții în raioane maritime situate în estul Mării Mediterane. La acestea participă 15 nave de luptă aparținând Flotei din Marea Neagră, Flotei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific, precum și peste 30 de avioane ale Forțelor Aerocosmice.
Polonia are pe rol un program mult mai complex decât „Corveta multifuncțională” a României, program care tocmai a trecut în următoarea fază.
Ministrul Apărării de la Moscova l-a informat pe președintele Vladimir Putin despre incidentul denunțat de Federația Rusă cu privire la submarinul american nuclear care ar fi intrat în apele teritoriale ale Rusiei. Potrivit lui Serghei Șoigu, submarinul ar fi intrat 4 kilometri în apele ruse.
Amplele exerciții militare pe care rușii le-au demarat în acvatoriu au blocat practic Marea Neagră. În acest moment din punct de vedere al cooperări portuare maritime, Ucraina mai poate comunica doar cu România.
Un reprezentant de rang înalt al forţelor armate ruse, citat de Interfax, a afirmat luni că Rusia este pregătită să deschidă focul asupra navelor şi submarinelor străine care intră ilegal în apele sale teritoriale.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 14.02.2022, că Ministerul rus al Apărării a decis formarea în cadrul Flotilei din Marea Caspică a unor detașamente operative de nave, care să participe la misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană. În viitorul apropiat, acestea vor fi trimise în Crimeea și în portul sirian Tartus, pentru consolidarea grupărilor operative ale Forțelor Navale din aceste regiuni.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 12.02.2022, submarinul Rostov pe Don al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a tranzitat Strâmtoarea Dardanele și a intrat în Marea Marmara.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 12.02.2022, că o navă de luptă rusească a forțat un submarin american să părăsească apele teritoriale ale Federației Ruse, în zona Insulelor Kurile, unde sunt în curs de desfășurare exerciții navale. Marina SUA a răspuns foarte repede acestor acuzaţii, precizând că incidentul pur și simplu nu s-a întâmplat.
Rusia a renunțat la blocarea porturilor ucrainene de la Marea Azov, în timpul exercițiilor pe care le va desfășura timp de șapte zile, începând de duminică.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 12.02.2022, în acvatoriul Mării Negre, a început executarea unor manevre cu participarea a peste 30 de nave de luptă.
Autoritățile ruse au emis recent o notificare pentru avioane și nave (NOTAM) potrivit căreia, în perioada 13-19 februarie, Forțele Navale vor închide anumite zone de apă din Marea Neagră și Marea Azov, precum și spațiul aerian situat deasupra acestora, pentru desfășurarea unor exerciții militare de amploare, cu trageri de luptă.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a solicitat joi comunităţii internaţionale să ia măsuri ferme împotriva Moscovei, inclusiv restricţii pentru navele ruse de a mai intra în porturi din statele occidentale, ca răspuns la exerciţiile navale ale Rusiei în Marea Neagră, precizează Reuters.
În decembrie anul acesta, Flota de Nord va primi în dotare cea mai nouă fregată Proiect 22350, Amiral Golovko. Aceasta va deveni prima platformă oficială înzestrată cu rachete hipersonice Zircon.
Biroul central de proiectare pentru tehnică navală Rubin din Federația Rusă a prezentat, pe 09.02.2022, o nouă modificare a navei de patrulare Strazh, care poate intra în imersiune și care va fi dotată cu rachete și torpile.
O aeronavă de tip Rafale M care participa la o misiune de antrenament și care a decolat de pe puntea portavionului francez Charles de Gaulle a fost nevoită să aterizeze de urgență în Malta, la începutul săptămânii trecute.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 08.02.2022, că șase nave mari de desant din cadrul Flotei din Marea Baltică și Flotei de Nord se deplasează din Marea Mediterană către Marea Neagră, pentru participarea la exerciții navale.
Surse locale ucrainene au informat că, pe 6 februarie, nava rusă de cercetare electronică Ivan Khurs a fost identificată în apropierea zonei contigue ucrainene din regiunea Odesa.