China are capacitatea de a dispune de cinci portavioane până în 2030. În ciuda ascensiunii chineze, SUA rămân „regina oceanelor”
Un raport al unui think tank american arată că Marina Armatei poulare de Eliberare a Poporului din China are capacitatea de a dispune de cinci portavioane și 10 submarine dotate cu rachete balistice nucleare până la finalul anului 2030.
Portavionul chinez Liaoning și grupul său de luptă navală, sursă foto: Ministerul Apărării din China
În prezent China dispune de trei portavioane, din care două sunt operaționale. Astfel, operaționale în acest moment sunt portavioanele Liaoning și Shandong.
Totodată, Beijingul a lansat pe 17 iunie un portavion de nouă generație, prima astfel de navă proiectată și construită integral în China. Portavionul Type 003, botezat Fujian.
Type 003 folosește însă lansarea cu catapultă, care pare a fi un sistem de tip electromagnetic, asemănător celui dezvoltat inițial de Marina SUA.
US Naval Institute citează un raport intitulat China’s Choices al think tank-ului Center for Strategic and Budgetary Assessmen care analizează ascensiunea Chinei și arată că există Beijingul are resurse ca până la finalul anului să opereze 5 portavioane și 10 submarine dotate cu rachete balistice nucleare. Calculele făcute de experți se bazează inclusiv pe dezvoltarea economică.
Amiralul american (r.) Phil Davidson, fost comandant al Comandamentului Indo-Pacific al Statelor Unite ale Americii a catalogat raportul realist, considerând că se potrivește cu ascensiunea Chinei și cu ambiția Biejingului de a obține supremația militară.
Oficialul american a amintit că în pofida acestei ascensiuni militare în zona forțelor navale, China nu are capacitatea actuală să depășească puterea U.S. Navy.
Cu 11 portavioane, SUA rămân „regina oceanelor”
Potrivit sursei citate, amiralul american afirmă că SUA își păstrează superioritatea în fața Chinei, atât în ceea ce privește capacitatea navelor de suprafață cât și submarine, considerând însă că Washingtonul ar trebui însă să aibă un plan bine pus la punct pentru a-și extinde această superioritate.
Astfel, în ciuda faptului că Beijingul construiește nave la foc automat, cantitatea nu acoperă calitatea.
SUA dețin în prezent 11 portavioane care dau măsura forței uriașe navale impresionante a Marinei americane. Pe lângă portavionul în sine, nava e însoțită de un grup de luptă naval format la rândul lui din distrugătoare, fregate, submarine, nave de alimentare, nave de muniție etc. Practic, pe lângă mobilitatea în ceea ce privește deplasarea, forța militară a unui grup de luptă condus de un portavion e cu adevărat impresionantă.
CITEȘTE ȘI: Cum peticesc rușii portavionul Amiral Kuznețov, schimbându-i centrul de greutate. Șanse infime ca nava să fie în serviciu până în 2040
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News