Polonia are pe rol un program mult mai complex decât „Corveta multifuncțională” a României, program care tocmai a trecut în următoarea fază.
Polonia are pe rol un program mult mai complex decât „Corveta multifuncțională” a României, program care tocmai a trecut în următoarea fază.
Ministrul Apărării de la Moscova l-a informat pe președintele Vladimir Putin despre incidentul denunțat de Federația Rusă cu privire la submarinul american nuclear care ar fi intrat în apele teritoriale ale Rusiei. Potrivit lui Serghei Șoigu, submarinul ar fi intrat 4 kilometri în apele ruse.
Amplele exerciții militare pe care rușii le-au demarat în acvatoriu au blocat practic Marea Neagră. În acest moment din punct de vedere al cooperări portuare maritime, Ucraina mai poate comunica doar cu România.
Un reprezentant de rang înalt al forţelor armate ruse, citat de Interfax, a afirmat luni că Rusia este pregătită să deschidă focul asupra navelor şi submarinelor străine care intră ilegal în apele sale teritoriale.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 14.02.2022, că Ministerul rus al Apărării a decis formarea în cadrul Flotilei din Marea Caspică a unor detașamente operative de nave, care să participe la misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană. În viitorul apropiat, acestea vor fi trimise în Crimeea și în portul sirian Tartus, pentru consolidarea grupărilor operative ale Forțelor Navale din aceste regiuni.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 12.02.2022, submarinul Rostov pe Don al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a tranzitat Strâmtoarea Dardanele și a intrat în Marea Marmara.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 12.02.2022, că o navă de luptă rusească a forțat un submarin american să părăsească apele teritoriale ale Federației Ruse, în zona Insulelor Kurile, unde sunt în curs de desfășurare exerciții navale. Marina SUA a răspuns foarte repede acestor acuzaţii, precizând că incidentul pur și simplu nu s-a întâmplat.
Rusia a renunțat la blocarea porturilor ucrainene de la Marea Azov, în timpul exercițiilor pe care le va desfășura timp de șapte zile, începând de duminică.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 12.02.2022, în acvatoriul Mării Negre, a început executarea unor manevre cu participarea a peste 30 de nave de luptă.
Autoritățile ruse au emis recent o notificare pentru avioane și nave (NOTAM) potrivit căreia, în perioada 13-19 februarie, Forțele Navale vor închide anumite zone de apă din Marea Neagră și Marea Azov, precum și spațiul aerian situat deasupra acestora, pentru desfășurarea unor exerciții militare de amploare, cu trageri de luptă.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a solicitat joi comunităţii internaţionale să ia măsuri ferme împotriva Moscovei, inclusiv restricţii pentru navele ruse de a mai intra în porturi din statele occidentale, ca răspuns la exerciţiile navale ale Rusiei în Marea Neagră, precizează Reuters.
În decembrie anul acesta, Flota de Nord va primi în dotare cea mai nouă fregată Proiect 22350, Amiral Golovko. Aceasta va deveni prima platformă oficială înzestrată cu rachete hipersonice Zircon.
Biroul central de proiectare pentru tehnică navală Rubin din Federația Rusă a prezentat, pe 09.02.2022, o nouă modificare a navei de patrulare Strazh, care poate intra în imersiune și care va fi dotată cu rachete și torpile.
O aeronavă de tip Rafale M care participa la o misiune de antrenament și care a decolat de pe puntea portavionului francez Charles de Gaulle a fost nevoită să aterizeze de urgență în Malta, la începutul săptămânii trecute.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 08.02.2022, că șase nave mari de desant din cadrul Flotei din Marea Baltică și Flotei de Nord se deplasează din Marea Mediterană către Marea Neagră, pentru participarea la exerciții navale.
Surse locale ucrainene au informat că, pe 6 februarie, nava rusă de cercetare electronică Ivan Khurs a fost identificată în apropierea zonei contigue ucrainene din regiunea Odesa.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 07.02.2022, că un detașament de nave din compunerea flotei a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Portavionul american din clasa Nimitz USS Harry S. Truman, împreună cu grupul său de luptă, operează în Marea Mediterană și se află sub comanda NATO.
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită oficială în România, a discutat și despre controversatul contract „Corveta multifuncțională” care ar fi trebuit să fie semnat deja de aproape trei ani.
Grupul aeronaval de lovire (CSG – Carrier Strike Group) Charles de Gaulle al Forțelor Navale franceze a început, pe 1 februarie, desfășurarea operațională Clemenceau 22, care se va încheia în aprilie.
SUA au anunțat pe 2 februarie că vor disloca distrugătorul purtător de rachete USS Cole și avioane de luptă de ultimă generație pentru a ajuta la apărarea Emiratelor Arabe Unite (EAU), în urma unei serii de atacuri lansate împotriva țării de rebelii șiiți din Yemen.
Canalul de televiziune israelian Kan a relatat, marți, că marina israeliană participă în prezent la manevre navale de amploare în Golful Arabiei și Marea Roșie, alături de țări arabe și islamice.
Potrivit unor informații apărute pe rețelele de socializare (Twitter și Telegram), în perioada 30-31.01.2022, corvetele Stoiky și Soobrazitelny aparținând Flotei ruse din Marea Baltică au trecut prin Canalul Mânecii, îndreptându-se spre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Nordului. De asemenea, pe 01 februarie, Canalul Mânecii a fost traversat de distrugătorul Viceamiral Kulakov al Flotei ruse de Nord.
Fregata ,,Mărășești”, cea mai mare navă de război a Forțelor Navale construită în România, a executat luni, 31 ianuarie, manevra de plecare din portul militar Constanța, în vederea deplasării în locul de andocare, unde va intra într-un amplu proces de recondiționare și întreținere, precizează Forţele Navale Române, într-un comunicat de presă.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 30.01.2022, trei avioane de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale ale SUA au îndeplinit, simultan, misiuni specifice deasupra Mării Mediterane.
În dimineața de 27 ianuarie, trei nave de desant de capacitate mare ale Forțelor Navale ruse au trecut prin Strâmtoarea Gibraltar, intrând în Marea Mediterană.
În cursul zilei de joi, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, împreună cu Florence Parly, ministrul francez al Forțelor Armate, la sediul MApN, vor susține o declarație de presă comună. Desigur că toate privire se duc către programul „Corveta multifuncțională” unde francezii de la Naval Group au fost desemnați câștigători încă din 2019 pentru construirea a patru corvete Gowind 2500, dar nu s-a ajuns la un consens iar contractul nu a fost semnat.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 26.01.2022, peste 20 de nave de luptă au ieșit din punctele de dislocare permanentă de la Sevastopol și Novorossiysk pentru participarea la o serie de exerciții ce vor fi executate în acvatoriul Mării Negre.
Șase avioane de luptă americane F-15 au aterizat miercuri la bazele aeriene Ämari din nordul Estoniei pentru a participa la exercițiul militar Astute Protector. Scopul principal al avioanelor de luptă F-15 este de a sprijini Misiunea NATO de Poliție Aeriană din statele baltice, la care participă în prezent şi avioane de luptă F-16 alae Forțelor Aeriene Belgiene.
În urmă cu două zile în Marea Chinei de Sud un F-35C al U.S. Navy a fost implicat într-un incident la aterizare. Aeronava a ajus se pare pe fundul mării. Washingtonul a fost destul de zgârcit cu privire la detaliile accidentului.