Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 07.02.2022, că un detașament de nave din compunerea flotei a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 07.02.2022, că un detașament de nave din compunerea flotei a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Portavionul american din clasa Nimitz USS Harry S. Truman, împreună cu grupul său de luptă, operează în Marea Mediterană și se află sub comanda NATO.
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită oficială în România, a discutat și despre controversatul contract „Corveta multifuncțională” care ar fi trebuit să fie semnat deja de aproape trei ani.
Grupul aeronaval de lovire (CSG – Carrier Strike Group) Charles de Gaulle al Forțelor Navale franceze a început, pe 1 februarie, desfășurarea operațională Clemenceau 22, care se va încheia în aprilie.
SUA au anunțat pe 2 februarie că vor disloca distrugătorul purtător de rachete USS Cole și avioane de luptă de ultimă generație pentru a ajuta la apărarea Emiratelor Arabe Unite (EAU), în urma unei serii de atacuri lansate împotriva țării de rebelii șiiți din Yemen.
Canalul de televiziune israelian Kan a relatat, marți, că marina israeliană participă în prezent la manevre navale de amploare în Golful Arabiei și Marea Roșie, alături de țări arabe și islamice.
Potrivit unor informații apărute pe rețelele de socializare (Twitter și Telegram), în perioada 30-31.01.2022, corvetele Stoiky și Soobrazitelny aparținând Flotei ruse din Marea Baltică au trecut prin Canalul Mânecii, îndreptându-se spre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Nordului. De asemenea, pe 01 februarie, Canalul Mânecii a fost traversat de distrugătorul Viceamiral Kulakov al Flotei ruse de Nord.
Fregata ,,Mărășești”, cea mai mare navă de război a Forțelor Navale construită în România, a executat luni, 31 ianuarie, manevra de plecare din portul militar Constanța, în vederea deplasării în locul de andocare, unde va intra într-un amplu proces de recondiționare și întreținere, precizează Forţele Navale Române, într-un comunicat de presă.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 30.01.2022, trei avioane de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale ale SUA au îndeplinit, simultan, misiuni specifice deasupra Mării Mediterane.
În dimineața de 27 ianuarie, trei nave de desant de capacitate mare ale Forțelor Navale ruse au trecut prin Strâmtoarea Gibraltar, intrând în Marea Mediterană.
În cursul zilei de joi, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, împreună cu Florence Parly, ministrul francez al Forțelor Armate, la sediul MApN, vor susține o declarație de presă comună. Desigur că toate privire se duc către programul „Corveta multifuncțională” unde francezii de la Naval Group au fost desemnați câștigători încă din 2019 pentru construirea a patru corvete Gowind 2500, dar nu s-a ajuns la un consens iar contractul nu a fost semnat.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 26.01.2022, peste 20 de nave de luptă au ieșit din punctele de dislocare permanentă de la Sevastopol și Novorossiysk pentru participarea la o serie de exerciții ce vor fi executate în acvatoriul Mării Negre.
Șase avioane de luptă americane F-15 au aterizat miercuri la bazele aeriene Ämari din nordul Estoniei pentru a participa la exercițiul militar Astute Protector. Scopul principal al avioanelor de luptă F-15 este de a sprijini Misiunea NATO de Poliție Aeriană din statele baltice, la care participă în prezent şi avioane de luptă F-16 alae Forțelor Aeriene Belgiene.
În urmă cu două zile în Marea Chinei de Sud un F-35C al U.S. Navy a fost implicat într-un incident la aterizare. Aeronava a ajus se pare pe fundul mării. Washingtonul a fost destul de zgârcit cu privire la detaliile accidentului.
Douăzeci de nave Marinei militare ruse au ieşit luni în Marea Baltică pentru exerciţii, a anunţat agenţia de presă RIA, pe fondul tensiunilor sporite dintre Moscova şi Occident în legătură cu Ucraina şi al informaţiilor potrivit cărora Statele Unite ar putea trimite trupe suplimentare în regiune, transmite Reuters.
Flota a șasea a SUA a făcut cunoscută poziția în zona sa de operații a unuia dintre submarinele americane. Potrivit informațiilor postate, recent, pe contul de Twitter al Flotei, submarinul USS Georgia (SSGN 729) a efectuat, pe 15 ianuarie, o scurtă oprire în apropierea portului Limassol din Cipru, în estul Mării Mediterane.
Pentru a-și reconstrui flota de submarine la care a renunțat după 2011, Bulgaria intenționează să cumpere două submarine la mâna a doua, după cum a informat recent ministrul bulgar al apărării, Stefan Ianev, în cadrul primului său interviu televizat acordar de la numirea în funcție.
Portavionul Harry S. Truman al Forțelor Navale SUA (U.S. Navy) și majoritatea navelor care îl însoţesc, parte din grupul naval de luptă Carrier Strike Group 8 va participa la un exercițiu NATO în Marea Mediterană, începând de luni, pe fondul desfăşurării de trupe ruse de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, a anunțat joi că portavionul "Charles de Gaulle" se va întoarce luna viitoare în Marea Mediterană.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a anunțat că Madridul trimite nave de luptă pentru a se alătura forțelor navale ale NATO din Marea Mediterană și Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune crește din cauza consolidării prezenței armatei ruse la granița cu Ucraina.
Presa americană a semnalat faptul că, într-un eventual conflict militar între Rusia și Ucraina, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) va juca unul dintre rolurile principale, în special prin componenta de submarine a acesteia. Astfel, submarinele vor ajuta Rusia să învingă Ucraina, acestea reprezentând principalul avantaj față de Marina ucraineană.
Rusia a anunţat exerciţii navale în ianuarie şi în februarie în Atlantic, Arctica, Pacific şi în Marea Mediterană pe fondul acutizării tensiunilor cu Occidentul, relatează Agerpres, care citează AFP şi EFE.
Portavionul american USS Kitty Hawk a efectuat „ultimul său drum”. Nava americană, care a participat la războiul din Vietnam și a fost una din navale prin care SUA și-au proiectat forța în timpul Războiului Rece, a fost dusă de serviciul de remorcare al U.S. Navy către un șantier al unui operator privat.
Pe fondul tensiunilor cu China, distrugătorul american USS Benfold a trecut prin Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insuele Paracel, dar Comandamentul Armatei de Eliberare a Poporului (Armata Chinei) susţine că Forţele Navale Chineze au urmărit şi au avertizat nava militară americană, chiar dacă Marina SUA a afirmat că nava de război a efectuat o misiune în interesul libertăţii de navigaţie, pentru a contesta pretenţiile teritoriale pe care autorităţilor chineze le au asupra acestei regiuni.
În ultimele zile, pe rețelele de socializare (Twitter, Telegram) au apărut o serie de informații, care arată faptul că șase nave mari de desant aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse au ieșit din Marea Baltică și se îndreaptă spre Canalul Mânecii. În același timp, un detașament de nave de luptă al Flotei de Nord se pregătește pentru deplasarea către Marea Mediterană și eventual Marea Neagră.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.01.2022, citând o sursă din mediul militar, că, în urma analizării concluziilor testelor de stat, comisia de specialitate din Rusia a recomandat introducerea rachetei hipersonice Zircon în dotarea navelor de suprafață ale Forțelor Navale.
În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”. Pe lângă construcția a patru corvete, programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand.
Emiratele Arabe Unite au cerut eliberarea imediată a navei sale, care a fost capturată de miliția Houthi săptămâna trecută în Marea Roșie, subliniind că la bord se află 11 persoane de diferite naționalități.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 11.01.2022, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că, în urma modernizării, submarinele Proiect 949AM vor putea să poarte până la 72 de rachete de croazieră.
Discuțiile pentru vânzarea Șantierului Naval Constanța (SNC) s-au intensificat în ultimele zile.