Ministerul rus al Apărării a informat, pe 22.04.2022, că, în urma incendiului izbucnit la bordul crucișătorului Moscova, un militar și-a pierdut viața, iar alți 27 sunt dați dispăruți.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 22.04.2022, că, în urma incendiului izbucnit la bordul crucișătorului Moscova, un militar și-a pierdut viața, iar alți 27 sunt dați dispăruți.
Un studiu al Marinei americane caută să identifice soluții cu privire la prelungirea resursei de viață a portavioanelor din clasa Nimitz, în contextul în care China și-a accelerat construcția de nave militare de război.
Kremlinul a refuzat marţi să comenteze mărturii despre starea marinarilor daţi dispăruţi după naufragiul crucişătorului Moskva, nava-amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagră, pe care Kievul afirmă că l-a scufundat săptămâna trecută, relatează AFP.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) continuă să înregistreze pierderi, nu numai tehnice, ci și umane în cadrul conflictului cu Ucraina. Comandantul navei mari de desant Cezar Kunikov, Alexander Chirva, a decedat în urma rănilor suferite în timpul „operației militare speciale”.
O fotografie în care e surprinsă nava Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, imediat după ce aceasta a fost lovită de rachete ucrainene anti-navă lansate dintr-un sistem Neptun, a devenit virală pe internet.
Ucraina a reușit să trimită pe fundul Mării Negre nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucişătorul Moskva, pe care ruşii o considerau de nescufundat, apelând la un mic ''truc tactic''. Astfel, după cum relatează cotidianul ucrainean Obozrevatel, armata ucraineană a folosit ca momeală pentru sistemele de apărare ale crucișătorului Moskva două drone Bayraktar TB2, astfel încât sisteme radar ale navei să nu observe apropierea rachetelor Neptun.
Ministerul apărării de la Moscova a dat publicităţii sâmbătă o înregistrare video care prezintă o întâlnire între şeful marinei ruse şi supravieţuitori ai crucişătorului Moskva care s-a scufundat în Marea Neagră, transmite AFP.
Autoritatea Navală Română (ANR) a anunţat, ieri, printr-un comunicat de presă, că nicio navă aflată sub pavilion rus, inclusiv iahturi sau ambarcaţiuni de agrement, nu mai are voie să intre în porturile româneşti de la Marea Neagră. Decizia intră în vigoare astăzi, 16 aprilie.
Publicaţia Naval News a prezentat ieri primele imagini din satelit care arată locul şi ora exactă la care crucişătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, era cuprins de flacări după ce a fost lovit de ucraineni cu ajutorul a două rachete anti-navă, trase din sistemul de apărare costieră Neptun.
Statele Unite estimează acum că crucişătorul rus Moskva care s-a scufundat joi în Marea Neagră a fost într-adevăr lovit de două rachete ucrainene Neptun, a declarat vineri sub acoperirea anonimatului un responsabil american citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Forțele Navale ale Federației Ruse au pierdut crucișătorul purtător de rachete Moskva, în timp ce era remorcat spre Sevastopol, după ce a suferit avarii la carenă. Din cauza mării agitate, nu s-a reușit menținerea stabilității navei, care s-a scufundat în Marea Neagră. Potrivit militarilor ruși, anterior, pe navă a izbucnit un incendiu, urmat de detonarea muniției de la bord.
Cotidianul ucrainean Obozrevatel face o dezvăluire destul de interesantă cu privire la crucișătorul rus „Moskva”. În luna februarie, cu câteva zile înainte ca Rusia să înceapă agresiunea militară asupra Ucrainei, comandantul Flotei Mării Negre, amiralul Igor Osipov, a verificat personal capacitatea de luptă a navei amiral Moskva. Mai precis, comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră a verificat în cadrul unui exerciţiu militar capacitatea crucișătorul „Moskva” de a respinge atacurile aeriene inamice.
Sursele de monitorizare a aviației de pe canalele de Twitter și Telegram au informat, pe 14.04.2022, despre interesul crescut al SUA și NATO pentru culegerea de informații din Regiunea Mării Negre, ca urmare a incidentului în care a fost implicat crucișătorul Moscova al Flotei ruse din Marea Neagră.
Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că în mod oficial crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, s-a scufundat.
Biroul de Proiectare de Stat Luch, din KIev, producătorul celebrelor sisteme antinavă RK-360MT Neptun, care ar fi lovit crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagă, a avut prima reacție după anunțul de ieri seară cu privire la lovirea navei ruse.
Rusia şi-a mutat mai la sud navele pe care le avea desfăşurate în nordul Mării Negre, în urma incidentului cu crucişătorul 'Moskva', nava amiral a Flotei sale din Marea Neagră, care a fost grav avariată miercuri seara, a declarat joi un înalt oficial de la Pentagon, citat de EFE, potrivit Agerpres.de
Informaţiile despre starea tehnică în care se află crucişătorul rus Moskva sunt în continuare contradictorii, Ucraina anunţând chiar că nava a fost scufundată, în timp ce Moscova susţine că vasul a fost avariat şi sunt luate măsuri pentru remorcarea sa către un port.
Marina SUA a anunțat, miercuri, înființarea unei noi grupări operative cu țări aliate, care va patrula în Marea Roșie, în largul Yemenului, unde rebelii șiiți yemeniți au lansat mai multe atacuri cu bărci capcană.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a informat, pe 14.04.2022, că submarinele diesel-electrice B-274 Petropavlovsk-Kamchatsky și B-603 Volkhov au executat lansări de rachete de croazieră Kalibr din acvatoriul Mării Japoniei, asupra unor ținte navale.
În seara zilei de 13.04.2022, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), crucișătorul purtător de rachete Moscova, a fost avariată în urma unei explozii puternice la bord. În timp ce reprezentanții ucraineni susțin că nava a fost lovită cu două rachete ale complexului de coastă Neptun, partea rusă afirmă că avarierea s-a produs ca urmare a exploziei muniției din cauza unui incendiu izbucnit la bordul navei.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut în urmă cu puţin timp că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul ''Moskva'' a fost avariat în urma unui incendiu, iar muniţia de la bordul navei a explodat. Precizările ministerului rus al Apărării au venit la câteva ore după ce mai mulţi oficiali ucraineni au relatat că militarii ucraineni au lovit crucișătorul ''Moskva'', folosind un sistem de rachete anti-navă Neptun.
Marina ucraineană a lovit crucișătorul rus „Moskva”, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră. Mass-media ucraineană precizează că crucișătorul rus „Moskva” a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”, produs de biroul ucrainean de proiectare a tehnicii militare „Luch”.
Nave de război americane și japoneze, conduse de portavionul american USS Abraham Lincoln, desfășoară un exercițiu naval comun în apele dintre Japonia și Peninsula Coreeană, pentru prima dată în cinci ani, pe fondul speculațiilor tot mai mari cu privire la posibilele lansări de rachete sau teste nucleare, care ar urma să fie efectuate de Coreea de Nord la sfârșitul acestei săptămâni, informează AP.
Damen a lansat ieri la Șantierul Naval Damen Galați modulele 2&3 aparţinând Navei de Suport Logistic (Combat Support Ship) / (CSS) Den Helder. Aceasta e una din cele mai mari și complexe nave care au fost vreodată construite în România.
Damen a anunțat că în ceea ce privește contractul „Corveta multifuncțională”, compania își menține oferta și e dispusă să construaiscă de îndată navele în România. Amintim că oferta Damen pentru România sunt corvete Sigma 10514 cu armament american.
Ministerul Apărării din Turcia a anunțat, pe 10.04.2022, că autoritățile de la Ankara vor respecta în mod ferm prevederile Convenției de la Montreux și, în acest fel, este exclusă trecerea prin strâmtorile de la Marea Neagră a oricărei nave de luptă, inclusiv din statele membre NATO.
Flota a 6-a operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a informat, pe 07.04.2022, că submarinul nuclear USS Georgia, dotat cu 154 de rachete de croazieră Tomahawk, cu o bătaie de aproximativ 1.600 de kilometri, a sosit în apropierea litoralului Greciei.
Mai multe surse rusești, între care crimeea.ria.ru, fine-news.ru și topcor.ru, au relatat, pe 07.04.2022, că nava de căutare-salvare Donbas aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei a fost incendiată în portul Mariupol. Potrivit acestora, naționaliștii ucraineni din cadrul regimentului Azov au dat foc navei pentru ca aceasta să nu cadă în mâinile militarilor din Republica Populară Donețk.
La finalul lunii martie, ministrul Vasile Dîncu anunța public că ultima prelungire a acordului de semnare a contractului pentru programul „Corveta multifuncțională” este finalul lunii aprilie.
O mină, care este posibil să fi plutit în derivă dinspre Ucraina, a fost descoperită în Marea Neagră în largul insulei Kefken, în nord-vestul Turciei, aceasta fiind a treia mină detectată de la sfârşitul lui martie în regiune, a anunţat miercuri Ministerul turc al Apărării, informează AFP şi Reuters.