Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proiect real sau pe hârtie pe modelul rusesc MiG-41? China anunță că dezvoltă torpile cu propulsie nucleară ce pot lovi la 11.000 km distanță
Forțele navale
Data publicării:
Chinezii spun că noile torpilele ar putea parcurge aproape 11.000 de km, înainte de a lovi ținta. Nu sunt o copie a torpilei rusești Poseidon, principala deosebire fiind că arma chinezilor are focos convențional.
Submarin chinez - foto: Ministerul Apărării din China
Submarin chinez - foto: Ministerul Apărării din China

Cercetătorii chinezi spun că au finalizat un design conceptual pentru un astfel de sistem de arme. Informația apare într-o lucrare, publicată luna aceasta de Journal of Unmanned Undersea Systems - o publicație condusă de cel mai mare contractant naval din China - a informat marți, 19 iulie, South China Morning Post (SCMP).

Noutatea absolută este folosirea unui ”reactor nuclear de unică folosință” pentru propulsia torpilei, care ar fi aruncat pe fundul mării, înainte de lovitură.

Torpila ar folosi, pentru propulsie, un ”reactor nuclear de unică folosință” pentru a atinge și a menține o viteză de croazieră de peste 30 de noduri (55,5 km/h) timp de 200 de ore, înainte de a arunca reactorul. Acesta ar cădea pe fundul mării. Torpila ar continua să consume energie dintr-o baterie pentru a lansa atacul convențional (non-nuclear).

În timp ce SCMP a comparat sistemul cu drona torpilă nucleară subacvatică rusească Poseidon, există diferențe majore, pe care omul de știință Guo Jian de la Institutul Chinez de Energie Atomică le-a remarcat în lucrarea Journal of Unmanned Undersea Systems.

 

Diferențele față de drona torpilă nucleară rusească Poseidon

 

Poseidonul rusesc are focos nuclear destinat distrugerii instalațiilor de pe coastă, precum și contaminării radioactive a unei mari zone adiacente de uscat, ceea ce ar împiedica continuarea operațiilor sau a reparațiilor.

Propulsia nucleară a torpilei Poseidon, precum și alte elemente de proiectare ar permite ca aceasta să fie lansată de la mii de km distanță și ar putea să rămână în așteptare perioade mai lungi de așteptare, înainte de lansa un atac sau de a fi rechemată.

În schimb, arma chineză, propusă de Guo și echipa sa, are un focos convențional.

Dar, elementul cheie al torpilei chinezești este reactorul nuclear de unică folosință, cu costuri reduse, care a avea suficientă putere pentru a propulsa torpila la distanțe mari înainte de a se detașa, premergător atacului final.

„Datorită flexibilității ridicate și costului scăzut, acest vehicul subacvatic fără pilot echipat cu sistem de energie nucleară poate fi folosit ca o forță convențională, precum un submarin nuclear de atac, mai degrabă decât ca o rachetă nucleară”, a precizat omul de știință Guo, potrivit SCMP.

Aceasta ar satisface, parțial, cererea în creștere a forțelor chineze pentru „vehicule subacvatice mici, fără pilot, de mare viteză și cu rază lungă de acțiune, care pot fi folosite în recunoaștere, urmărire, atac și lovitură strategică”.

 

Specialiștii chinezi au în vedere o soluție constructivă ieftină pentru reactor, potrivită producției de masă

 

Echipa lui Guo „a îndepărtat majoritatea materialelor de ecranare din reactorul nuclear, protejând de radiații doar unele componente critice”, potrivit SCMP.

De asemenea, au înlocuit „acoperirile scumpe, din interiorul miezului reactorului realizate din pământuri rare, cu materiale ieftine, cum ar fi grafitul”.

Reactorul ar genera „mai mult de 1,4 megawați de căldură obținuți cu mai puțin de patru kg de combustibil bazat pe uraniu cu concentrație scăzută”.

Reactorul ar fi atât de ieftin, încât doar 6% din căldura generată ar fi convertită în electricitate pentru a propulsa torpila, dar asta ar fi mai mult decât suficient pentru o călătorie într-un singur sens.

 

Reactorul ar putea „funcționa până la 400 de ore, traversând peste 6.200 de mile”

 

2. Forțele na... (china-fortele-navale_17440100.png)

Forțele navale ale Marinei chineze. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

„Când costul de producție este suficient de mic, chiar dacă dispozitivul alimentat cu energie nucleară poate fi folosit o singură dată, costul total va fi scăzut”, au spus cercetătorii, potrivit SCMP. „Acest lucru, la rândul său, ne stimulează să facem sistemul mai simplu și mai mic.”

Sub designul Guo, o reacție în lanț nu ar începe decât la aproximativ o jumătate de oră după ce torpila a părăsit platforma de lansare. Acest lucru îl face sigur de manevrat, deoarece nu ar fi radioactiv până când nu ar ajunge la o distanță sigură de orice platformă, care l-a lansat.

Reacția în lanț ar avea loc de aproximativ 20 de ori mai rapid decât într-un reactor obișnuit de pe un submarin nuclear pentru a putea atinge o temperatură de de aproape 315 grade Celsius. Aceasta ar accelera torpila la o viteză de croazieră de aproximativ 60 km/h.

Cercetătorii estimează că reactorul ar putea „funcționa până la 400 de ore, traversând peste 6.200 de mile – aproximativ distanța de la Shanghai la San Francisco”.

Apoi s-ar separa de torpilă și s-ar prăbuși în fundul mării adânci, activând un mecanism de siguranță, pentru a distruge combustibilul rămas, potrivit SCMP. „Chiar dacă coca este spartă, interiorul este umplut cu apă, iar întregul corp cade în nisipul umed de pe fundul mării, reactorul nu va avea un accident critic. Protecția este asigurată.”

Armele ar fi concepute pentru a fi lansate de pe orice platformă, dar, în special, de pe flota de submarine, în creștere, a Chinei.

 

Rămân multe întrebări despre credibilitatea unui astfel de concept

 

Rămân multe întrebări despre credibilitatea unui astfel de concept, potrivit publicației americane The Drive, specializată în problematica militară. Totuși, The Drive subliniază că SUA, în mod clar, nu ignoră amenințarea unei game largi de noi arme nucleare chinezești și rusești.

SCMP nu a publicat un link către lucrarea Guo, iar eforturile de a-l găsi s-au dovedit nereușite.

SCMP a publicat, în trecut, povești extraordinare despre tehnologia militară chineză, care nu s-au materializat de fapt, inclusiv radarul care modifică vremea și o pușcă de asalt cu laser.

Apoi sunt întrebări despre unele detalii. În articol, de exemplu, se menționează că torpila se poate deplasa timp de 200 de ore, înainte de a arunca reactorul și de a trece pe alimentarea de la baterie. Dar, ulterior se precizează că poate călători timp de 400 de ore. Nu este clar, dacă asta înseamnă că diferența de 200 de ore poate fi făcută doar cu alimentare de la baterie.

Însă cea mai mare întrebare, potrivit The Drive, este cât de fezabil s-ar dovedi, cu adevărat, acest concept. Deocamdată oamenii de știință americani analizează cu atenție presupusul proiect, înainte de a se pronunța.

Dar, indiferent de soluția aleasă pentru sursa de energie nucleară, ideea de  aruncare a minireactorului pe fundul mării, cu siguranță va trage alarme dincolo de holurile Pentagonului.

Comentariul autorului:

Este posibil, ca proiectul să nu se concretizeze și să se transforme, mai degrabă  într-o poveste de propagandă atent întreținută, ceva similar cu avionul rusesc MiG-41, despre care apar din când în când știri, care au, totuși, ca punct de plecare un proiect real, dar la care s-a renunțat.

Cu toate acestea, dacă proiectul se materializează, se remarcă faptul că China intenționează să treacă de la armele clasice de apărare la cele de atac convențional la mare distanță.

În acest caz, principalele implicații ar fi atingerea de către China a unui grad înalt de descurajare strategică convențională, precum și încă un indiciu solid a pregătirii serioase a Beijingului pentru un război sub pragul nuclear cu Statele Unite.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Este oficial: Nava mare de desant Caesar Kunikov a fost scufundată de ucraineni în apropiere de Peninsula Crimeea (Foto/Video)
Britanicii dominau oceanele, dar acum au probleme cu portavioanele. După ce HMS Queen Elizabeth s-a defectat, și noul HMS Prince of Wales a întâmpinat o „defecțiune minoră”
Fără nave de luptă, Estonia își organizează apărarea de coastă pe camioane, cu sisteme de rachete Blue Spear de ultimă generație
De ce e noul portavion american USS Gerald Ford o adevărată mașinărie de luptă. SUA pot lansa în luptă F-35 și Super Hornet la foc automat
Italia este tot mai activă în Indo-Pacific. Meloni promite Japoniei: F-35-urile vor sosi în august, apoi portavionul Cavour
Ucraina oferă noi detalii despre scufundarea Ivanovets. Corveta rusă a pierdut lupta cu 6 drone Magura V5 jet ski ucrainene
Rusia, China și Iranul planifică desfășurarea de manevre navale comune
Un atac în Marea Roșie a avariat o altă navă comercială. SUA i-au lovit pe rebelii Houthi
Marea Britanie se asigură că uriașa sa flotă maritimă rămâne funcțională pe timp de război: Thales va realiza mentenanța pentru senzorii și sonarele navelor Marinei Regale
Italia va conduce misiunea europeană ”Aspides” pentru siguranța navigației din Marea Roșie
Marina Indiană dă semne că ar putea deveni o superputere navală. ”Este un mesaj către cel mai mare inamic al nostru”
Rușii au lansat la apă încă un submarin nuclear strategic: “Prințul Pozharsky”, purtător de rachete balistice intercontinentale
Nave de luptă de ultimă generație, în sfârșit pentru România? De ce s-au deplasat ministrul Apărării și șeful Armatei la Șantierul Damen de la Galați
Ucraina a mai trimis o navă rusă pe fundul mării (Foto/Video). Vedeta Ivanovets, scufundată după ce a pierdut lupta cu drone ucrainene
Industria navală poloneză bifează o nouă reuşită: Ceremonia de punere a chilei primei fregate Miecznik a avut loc la Șantierul Naval PGZ
A fost livrat un nou submarin din clasa Lada dotat cu „armament formidabil”, rachete Kalibr. Rușii plănuiesc 20 de submarine, dar s-ar putea opri la 5
Rusia pierde bătălii în Marea Neagră în fața unei Ucraine fără flotă. Bilanțul e necruțător: Din 80 de nave, aproape 50% au fost distruse sau avariate
Scenariu de film lansat de ruși: Războiul s-ar putea muta în Baltică după ce Marea Britanie ar construi o flotă ucraineană în Marea Baltică
China desfășoară rachete de coastă în apropierea Coreei de Sud
Rusia intenționează să refacă nava de desant Minsk, avariată în urma unui atac cu rachete al forțelor armate ucrainene asupra Sevastopolului
China nu e Rusia. De câte portavioane are nevoie China pentru a bloca complet Taiwanul înainte de a invada terestru insula
Comandantul Forțelor Navale Ucrainene: Orice navă a Marinei ruse este o țintă legitimă pentru Ucraina, indiferent de locul în care aceasta se află în oceanele lumii
Rușii mențin în Marea Mediterană o grupare navală redusă, dar care include trei platforme de lansare a rachetelor de croazieră de tip “Kalibr”
China i-a cerut Iranului să oprească atacurile Houthi din Marea Roșie
Dronele subacvatice ar putea face legea în Marea Neagră: Forțele Armate ucrainene vor folosi submersibile împotriva marinei ruse
Mișcarea de rezistență Atesh din Crimeea monitorizează activitatea navală a ruşilor în Portul Sevastopol pentru a-i ajuta pe ucraineni să efectueze noi atacuri
Rușii insistă să recupereze submarinul Rostov pe Don lovit de rachete Storm Shadow. A fost anunțat termenul pentru finalizarea reparațiilor
SUA, pas major în apărarea hipersonică și rezolvarea unei mari lacune: Un sistem Aegis va efectua o lansare reală a rachetei PAC-3 MSE Patriot
Cum se jucau rușii pe mare cu navele purtătoare de rachete ale României, militarii noștri reușind nu de puține ori să-i surprindă

Ştiri Recomandate

Cinci nevoi urgente ale Ucrainei, prezentate în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO: Cel mai important, viteza de reacţie pe care o au aliaţii occidentali
Țările Baltice cer insistent Congresului SUA să deblocheze ajutorul pentru Ucraina: Este necesar sprijinul SUA, iar noi vom face și mai mult pentru a ajuta
Un colonel rus de rang înalt a fost ucis în urma unui atac efectuate de Ucraina asupra orașului Luhansk
Şeful spionajului militar ucrainean explică modul în care Ucraina distruge aviația strategică rusă: Bombardierul rusesc Tu-22M3 a fost doborât de sistemul de rachete S-200
"Ucraina nu ne va dezamăgi, iar noi să nu-i dezamăgim pe ei". Mass-media și analiştii occidentali comentează atacul rusesc de la Dnipro și doborârea bombardierului rusesc Tu-22
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Războiul hibrid, rafinat de chinezi. Directorul FBI: China a infiltrat hackeri care pot să atace în orice moment infrastructura critică a SUA
Diplomat israelian: Rusia este interesată de un război major în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiți pentru diferite scenarii
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Rusia își consolidează apărarea la frontiera cu Finlanda: În Republica Karelia, a fost formată o brigadă de rachete dotată cu sisteme Iskander-M
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
”Slăbirea adversarilor” și ”Campanie ofensivă de informare”. Documentul secret al Moscovei de politică externă recunoaște: Viitorul lumii depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Israelul a lansat un atac limitat asupra unor obiective militare din Iran, dar nu nucleare. Iranienii spun că nu există pagube
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
Germania va trimite Ucrainei un nou sistem de rachete IRIS-T. Vicecancelarul german Robert Habeck promite continuarea sprijinului acordat ucrainenilor
O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Serbia i-a reținut pe directorul adjunct al Poliției din Kosovo și pe alți patru ofițeri de poliție
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
SUA au dislocat în România un sistem M-LIDS, cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei americane. Trageri reale cu efectuate la Capu Midia
De ce sunt tinerii atât de vulnerabili la campaniile de propagandă rusă. Daniela Munteanu (E-ARC): Nu există un glonț de argint în stoparea dezinformării
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
U.S. Air Force nu va cumpăra mai mult de 100 de bombardiere B-21 Raider: S-ar putea să inventeze ceva mai bun până când toate aceste avioane vor fi construite.
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
O veste bună pentru Ucraina: Ajutorul poate fi deblocat. S-a ajuns la un acord și un compromis. Armament livrat ca în al Doilea Război Mondial, pe sistemul „Lend-lease”
Zelenski, apel către oficialii europeni: Sistemele europene de apărare aeriană trebuie să protejeze Europa direct de pe teritoriul Ucrainei
Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
MApN, cu motoarele turate la maximum pentru combaterea propagandei ruse. Temele preferate: Militari români în Ucraina și armament românesc în Moldova
pixel