Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proiect real sau pe hârtie pe modelul rusesc MiG-41? China anunță că dezvoltă torpile cu propulsie nucleară ce pot lovi la 11.000 km distanță
25 iul 2022, 12:19
Chinezii spun că noile torpilele ar putea parcurge aproape 11.000 de km, înainte de a lovi ținta. Nu sunt o copie a torpilei rusești Poseidon, principala deosebire fiind că arma chinezilor are focos convențional.
Submarin chinez - foto: Ministerul Apărării din China

Cercetătorii chinezi spun că au finalizat un design conceptual pentru un astfel de sistem de arme. Informația apare într-o lucrare, publicată luna aceasta de Journal of Unmanned Undersea Systems - o publicație condusă de cel mai mare contractant naval din China - a informat marți, 19 iulie, South China Morning Post (SCMP).

Noutatea absolută este folosirea unui ”reactor nuclear de unică folosință” pentru propulsia torpilei, care ar fi aruncat pe fundul mării, înainte de lovitură.

Torpila ar folosi, pentru propulsie, un ”reactor nuclear de unică folosință” pentru a atinge și a menține o viteză de croazieră de peste 30 de noduri (55,5 km/h) timp de 200 de ore, înainte de a arunca reactorul. Acesta ar cădea pe fundul mării. Torpila ar continua să consume energie dintr-o baterie pentru a lansa atacul convențional (non-nuclear).

În timp ce SCMP a comparat sistemul cu drona torpilă nucleară subacvatică rusească Poseidon, există diferențe majore, pe care omul de știință Guo Jian de la Institutul Chinez de Energie Atomică le-a remarcat în lucrarea Journal of Unmanned Undersea Systems.

G Ad:

 

Diferențele față de drona torpilă nucleară rusească Poseidon

 

Poseidonul rusesc are focos nuclear destinat distrugerii instalațiilor de pe coastă, precum și contaminării radioactive a unei mari zone adiacente de uscat, ceea ce ar împiedica continuarea operațiilor sau a reparațiilor.

Propulsia nucleară a torpilei Poseidon, precum și alte elemente de proiectare ar permite ca aceasta să fie lansată de la mii de km distanță și ar putea să rămână în așteptare perioade mai lungi de așteptare, înainte de lansa un atac sau de a fi rechemată.

În schimb, arma chineză, propusă de Guo și echipa sa, are un focos convențional.

Dar, elementul cheie al torpilei chinezești este reactorul nuclear de unică folosință, cu costuri reduse, care a avea suficientă putere pentru a propulsa torpila la distanțe mari înainte de a se detașa, premergător atacului final.

„Datorită flexibilității ridicate și costului scăzut, acest vehicul subacvatic fără pilot echipat cu sistem de energie nucleară poate fi folosit ca o forță convențională, precum un submarin nuclear de atac, mai degrabă decât ca o rachetă nucleară”, a precizat omul de știință Guo, potrivit SCMP.

Aceasta ar satisface, parțial, cererea în creștere a forțelor chineze pentru „vehicule subacvatice mici, fără pilot, de mare viteză și cu rază lungă de acțiune, care pot fi folosite în recunoaștere, urmărire, atac și lovitură strategică”.

 

Specialiștii chinezi au în vedere o soluție constructivă ieftină pentru reactor, potrivită producției de masă

 

Echipa lui Guo „a îndepărtat majoritatea materialelor de ecranare din reactorul nuclear, protejând de radiații doar unele componente critice”, potrivit SCMP.

De asemenea, au înlocuit „acoperirile scumpe, din interiorul miezului reactorului realizate din pământuri rare, cu materiale ieftine, cum ar fi grafitul”.

Reactorul ar genera „mai mult de 1,4 megawați de căldură obținuți cu mai puțin de patru kg de combustibil bazat pe uraniu cu concentrație scăzută”.

Reactorul ar fi atât de ieftin, încât doar 6% din căldura generată ar fi convertită în electricitate pentru a propulsa torpila, dar asta ar fi mai mult decât suficient pentru o călătorie într-un singur sens.

 

Reactorul ar putea „funcționa până la 400 de ore, traversând peste 6.200 de mile”

 

2. Forțele na... (china-fortele-navale_17440100.png)

Forțele navale ale Marinei chineze. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

„Când costul de producție este suficient de mic, chiar dacă dispozitivul alimentat cu energie nucleară poate fi folosit o singură dată, costul total va fi scăzut”, au spus cercetătorii, potrivit SCMP. „Acest lucru, la rândul său, ne stimulează să facem sistemul mai simplu și mai mic.”

Sub designul Guo, o reacție în lanț nu ar începe decât la aproximativ o jumătate de oră după ce torpila a părăsit platforma de lansare. Acest lucru îl face sigur de manevrat, deoarece nu ar fi radioactiv până când nu ar ajunge la o distanță sigură de orice platformă, care l-a lansat.

Reacția în lanț ar avea loc de aproximativ 20 de ori mai rapid decât într-un reactor obișnuit de pe un submarin nuclear pentru a putea atinge o temperatură de de aproape 315 grade Celsius. Aceasta ar accelera torpila la o viteză de croazieră de aproximativ 60 km/h.

Cercetătorii estimează că reactorul ar putea „funcționa până la 400 de ore, traversând peste 6.200 de mile – aproximativ distanța de la Shanghai la San Francisco”.

Apoi s-ar separa de torpilă și s-ar prăbuși în fundul mării adânci, activând un mecanism de siguranță, pentru a distruge combustibilul rămas, potrivit SCMP. „Chiar dacă coca este spartă, interiorul este umplut cu apă, iar întregul corp cade în nisipul umed de pe fundul mării, reactorul nu va avea un accident critic. Protecția este asigurată.”

Armele ar fi concepute pentru a fi lansate de pe orice platformă, dar, în special, de pe flota de submarine, în creștere, a Chinei.

 

Rămân multe întrebări despre credibilitatea unui astfel de concept

 

Rămân multe întrebări despre credibilitatea unui astfel de concept, potrivit publicației americane The Drive, specializată în problematica militară. Totuși, The Drive subliniază că SUA, în mod clar, nu ignoră amenințarea unei game largi de noi arme nucleare chinezești și rusești.

SCMP nu a publicat un link către lucrarea Guo, iar eforturile de a-l găsi s-au dovedit nereușite.

SCMP a publicat, în trecut, povești extraordinare despre tehnologia militară chineză, care nu s-au materializat de fapt, inclusiv radarul care modifică vremea și o pușcă de asalt cu laser.

Apoi sunt întrebări despre unele detalii. În articol, de exemplu, se menționează că torpila se poate deplasa timp de 200 de ore, înainte de a arunca reactorul și de a trece pe alimentarea de la baterie. Dar, ulterior se precizează că poate călători timp de 400 de ore. Nu este clar, dacă asta înseamnă că diferența de 200 de ore poate fi făcută doar cu alimentare de la baterie.

Însă cea mai mare întrebare, potrivit The Drive, este cât de fezabil s-ar dovedi, cu adevărat, acest concept. Deocamdată oamenii de știință americani analizează cu atenție presupusul proiect, înainte de a se pronunța.

Dar, indiferent de soluția aleasă pentru sursa de energie nucleară, ideea de  aruncare a minireactorului pe fundul mării, cu siguranță va trage alarme dincolo de holurile Pentagonului.

Comentariul autorului:

Este posibil, ca proiectul să nu se concretizeze și să se transforme, mai degrabă  într-o poveste de propagandă atent întreținută, ceva similar cu avionul rusesc MiG-41, despre care apar din când în când știri, care au, totuși, ca punct de plecare un proiect real, dar la care s-a renunțat.

Cu toate acestea, dacă proiectul se materializează, se remarcă faptul că China intenționează să treacă de la armele clasice de apărare la cele de atac convențional la mare distanță.

În acest caz, principalele implicații ar fi atingerea de către China a unui grad înalt de descurajare strategică convențională, precum și încă un indiciu solid a pregătirii serioase a Beijingului pentru un război sub pragul nuclear cu Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Rusia modernizează vedetele de patrulare Raptor după experiența războiului cu Ucraina. Protecția și armamentul - principalele ținte
Cum peticesc rușii portavionul Amiral Kuznețov, schimbându-i centrul de greutate. Șanse infime ca nava să fie în serviciu până în 2040
Fregata Regele Ferdinand va participa la Operațiunea Irini din Mediterană. Nava de luptă, desfășurată în largul coastelor libaneze
Imagine reprezentând un submarin din clasa franceză Scorpene, al Forțelor Navale Indiene. Foto: TheWeek.in
EXCLUSIV
Are nevoie România de submarine? Eugen Niculae: Imaginați-vă că sub paiele dintr-un hambar știți că e o viperă. Intrați?
Serviciile de informaţii militare britanice: Flota rusă din Marea Neagră, slăbită de atacul asupra Sevastopolului
China răspunde SUA. Două portavioane chineze au părăsit bazele și ar putea înconjura Taiwanul în nord și sud înaintea vizitei lui Pelosi
Portavioane, nave de luptă și avioane ale SUA se apropie de Taiwan. Pelosi sfidează avertizările Chinei iar presa anunță vizita iminentă
O altă navă ucraineană a fost avariată la gurile Dunării, în urma coliziunii cu un dispozitiv exploziv
Putin anunță că racheta hipersonică Zircon va intra în dotarea Marinei ruse. Prima platformă purtătoare - fregata Amiral Gorshkov
Pericolul minelor la gurile Dunării: O navă civilă ucraineană a fost grav avariată la ieșirea de pe Canalul Bâstroe în Marea Neagră
Submarinul Delfinul, sursă foto: Blogul AAG_th, cont Twitter, imagine preluată Navy.ro
EXCLUSIV
De ce nu mai poate fi salvat submarinul Delfinul. Bateriile sunt ultima problemă pe care o are singurul submarin al României
S-a format coridorul pentru exportul cerealelor ucrainene: Turcia ar fi trimis deja o fregată în Marea Neagră
Rusia amenință cu războiul nuclear: „Z” - Simbolul rus al invaziei Ucrainei, marcat pe submarinul strategic din clasa Borey-A
Cea mai clară poză cu J-35 - noul avion stealth al Chinei în versiunea navală pentru portavioane. Asemănări ușor de sesizat cu F-35
Europa va dispune rachete anti-navă de ultimă generație pentru înlocuirea Harpoon și Exocet. Safran și Rolls-Royce s-au alăturat MBDA
Proiect real sau pe hârtie pe modelul rusesc MiG-41? China anunță că dezvoltă torpile cu propulsie nucleară ce pot lovi la 11.000 km distanță
Greu de ucis (Video). Fregata americană USS Rodney Davis, scufundată după lovituri ale F-35C și rachetelor antinavă Harpoon și Exocet
Fregata britanică HMS Portland a detectat și urmărit două submarine rusești în Marea Nordului
Turcia începe testele pe mare pentru tunul naval de 76 mm de producție indigenă
Un alt submarin nuclear rusesc a ieșit în Marea Albă pentru teste. Genelalissimus Suvorov este ultimul produs din clasa Borey-A
Noi detalii despre achiziția de submarine franceze. România intenționează să cumpere două submarine Scorpene
Contraamiralul Ciorobea explică de ce Belgorod, „submarinul rus al Apocalipsei”, ar fi ușor de lovit și scufundat în Marea Neagră
Bătrânul submarinul rusesc Alrosa a ieșit din nou în Marea Neagră. A doua serie de teste după modernizare
Rusia e nevoită să suspende proiectul „portavionului terestru” din Crimeea, din cauza războiului cu Ucraina
Sudanul închide ușa în nas Rusiei. Forțelor Navale Ruse li s-a refuzat un port la Marea Roșie
Navele de luptă rusești testează reacția României și se apropie în unele momente de zona economică exclusivă din Marea Neagră
Forțele Navale dispun de o nouă șalupă pentru protejarea Dunării. Ambarcațiunea rapidă de intervenție a intrat în serviciul Marinei
Submarinul de atac INS Kalvari, din clasa Scorpene, construit de francezi pentru Marina Indiei. Sursă foto: Forțele Navale Indiene
EXCLUSIV
Vasile Dîncu: Am semnat o scrisoare de intenție pentru achiziţionarea de submarine franceze Scorpene
Rusia anunță construcția a încă 4 submarine nucleare. Clasele Borey și Yasen vor fi suplimentate cu câte două unități
România participă cu trei nave și 300 de militari la Exercițiul Multinațional „Breeze 22” din Bulgaria

Ştiri Recomandate

Rămasă fără tehnică militară modernă, armata rusă scoate de la naftalină cele mai vechi versiuni ale tancului T-72
Anexare, minut cu minut. Punct fără întoarcere. Putin proclamă anexarea a 4 regiuni. ”Ne vom face propriile reguli”
În timp ce Moscova este preocupată de recunoaşterea anexării regiunii Donețk, Forțele Armate Ucrainene au înconjurat trupele ruse din oraşul Liman
Forțele de Apărare daneze au filmat marți scurgerea gazoductului Nord Stream 2, lângă insula Bornholm. FOTO:  FORȚELE DE APĂRARE DANEZE
BREAKING NEWS
Putin, discurs fără precedent împotriva Marii Britanii: Englezii au aruncat în aer conductele Nord Stream 1 și 2
Procurorii DNA și cei americani au efectuat percheziții la baza militară de la Mihail Kogălniceanu
Militarii ucraineni au capturat de la ruşi cea mai nou versiune a obuzierului autopropulsat 2S19-SM2
Kremlinul: Orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei
Bulgaria nu va furniza Ucrainei armament greu, în pofida solicitărilor repetate ale Kievului
Pentru a respinge o eventuală agresiune militară, SUA şi-a testat capacitatea de a desfăşura sisteme HIMARS pe flancul estic al NATO
Statele Unite fac demersuri pentru a crea un comandament în Germania care să coordoneze ajutorul militar destinat Ucrainei
Ucraina a definitivat cucerirea orașul strategic Kupiansk și a împins forțele ruse de ocupație pe malul estic al râului Oskil
Norvegia urmează exemplul Poloniei şi semnează un acord cu compania sud-coreeană care produce tancul K2 Black Panther
Cu T-55 spre fier vechi, „lista” României include Ambrams și K2 + analiză a conflictului din Ucraina | Generalul (r.) Dan Grecu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Canada îşi respectă promisiunile faţă de Ucraina. Primele transportoare blindate LAV urmează să ajungă la Forţele Armate Ucrainene
Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie
Turcii au arătat capacitățile noii drone maritime MARLIN care poate fi echipată cu rachete ghidate și torpile antisubmarin
China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ
Gen (r.) Bălăceanu. Rezistența Ucrainei, lecție pentru România: Creșterea efectivelor Armatei și legea pregătirii populației pentru apărare
Putin: Războiul din Ucraina e unul din rezultatele prăbușirii URSS
Radarul Armatei vs. Lidl. MApN prezintă filmul evenimentelor: Armata nu a luat în calcul relocarea radarului AN/FPS-117
O gură de...gaz pentru România: Interconectorul Grecia-Bulgaria. Nicolae Ciucă: Avem asigurată conectarea. Este important și pentru BRUA
Infanteriștii marini români s-au antrenat pentru respingerea unui desant aerian pe Dunăre, pe baza scenariilor din Ucraina (Foto)
Furtuna perfectă a unui conflict NATO-Rusia? Polonia nu exclude ca NATO să trimită trupe în Ucraina
Guvernul român a aprobat programul modernizării aeroportului Mihail Kogălniceanu - punct strategic civil și NATO
Anexarea teritoriilor din Ucraina, linia roșie pe care Moscova a traversat-o. Aliații lui Putin încep să se distanțeze de politica sinucigașă a Moscovei
NATO ia atitudine privind sabotajul Nord Stream: Avertizează că orice atac asupra infrastructurii critice va primi un răspuns hotărât din partea Alianței
Marea Britanie vrea securizarea rezervelor de gaz ale Libiei: Prima navă a Marinei Regale care acostează în portul Tripoli, după opt ani
Marinarii ruși au închis intrarea în Golful Sevastopol, unde se află baza navală principală a Flotei din Marea Neagră
Muntenegru destructurează un cuib de spionaj rusesc. Fost purtător de cuvânt al MAE muntenegrean, prins că livra informații Moscovei. „Unul dintre arestați lucra de peste zece ani”
Soldați ruși, interceptați când povesteau cum furau echipamente de protecție NATO pentru a le folosi, de la militari morți ucraineni
Kremlinul a anunțat că Putin urmează să semneze mâine alipirea teritoriilor ucrainene la Rusia
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro