S-a format coridorul pentru exportul cerealelor ucrainene: Turcia ar fi trimis deja o fregată în Marea Neagră
Centrul de coordonare comun (CCC) însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost inaugurat miercuri la Istanbul, conform acordurilor semnate pe 22 iulie, transmite AFP.
În virtutea acestor acorduri, valabile timp de 120 de zile între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite, CCC va fi însărcinat cu efectuarea de inspecţii de nave la plecare şi la sosirea la Istanbul, în scopul garantării faptului că ele nu transportă altceva în afară de cereale, precizează Agerpres.
Ucraina şi Rusia au semnat vineri, cu Turcia şi ONU, acorduri privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocate din cauza conflictului armat între cele două ţări.
În cele 120 de zile de valabilitate a acordurilor pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone de cereale din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.
Analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express precizează că în acest moment nimeni nu are încredere ca ruşii vor respecta acordurile semnate, mai ales după ce Federația Rusă a bombardat portul de la Odesa imediat după ce s-a ajuns la un acord de deblocare a porturilor ucrainene.
Sursa citată precizează că fregata turcă TCG Yildirim F243 a intrat în apele Mării Negre, iar prezenţa acesteia ar putea fi legată de angajamentele pe care Turcia şi le-a luat pentru asigurarea exporturilor de cereale ucrainene.
Această navă aparține clasei Yavuz și a fost proiectată în Germania conform proiectului MEKO 200, lansat în 1988. Armamentul principal al navei este format din 8 rachete anti-navă RGM-84 Harpoon, dar dispune si de un sistem de apărare antiaeriană RIM-7 Sea Sparrow cu o rază de acțiune de până la 19 km. Pe navă poate fi amplasat și un elicopter de luptă antisubmarina.
De asemenea, a fost deja format un coridor maritim pentru exportul cerealelor, iar coordonatele pentru acesta au fost transmise prin sistemul NAVTEX.
Este de remarcat faptul că exercițiile Sea Breeze au loc în prezent în Marea Neagră, în partea de vest, cu participarea a 11 țări membre NATO, începutul cărora a coincis „în mod ciudat” cu semnarea acordului privind exportul de cereale ucrainene.
Totodată, în apropierea graniței româno-ucrainene operează cel puțin două avioane de cercetare şi lupta antisubmarina americane: EP-3E Aries II Orion și P-8A Poseidon.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News