Cea mai clară poză cu J-35 - noul avion stealth al Chinei în versiunea navală pentru portavioane. Asemănări ușor de sesizat cu F-35
Pe internet face furori o poză publicată inițial - cu siguranță nu întâmplător - pe rețeaua chineză Weibo cu noul avion J-35, versiunea navală a aeronavei chineze de generația a V-a, parte a programului FC-31.
Prima fotografie la o calitate bună a noului J-35 al Chinei, fotografie publicată pe rețeaua chineză Weibo. Foto via The Drive
Noul avion nu are o denumire oficială dată de chinezi. Majoritatea surselor se referă la el ca la J-35, variantă a FC-31.
În cursul anului trecut au apărut imagini cu FC-31 care nu erau însă foarte clare. Proiectul a avansat mult se pare, chiar și în pofida pandemiei.
Acum, pe internet o imagine în premieră, cât se poate de clară cu J-35, versiunea navală a noului avion stealth al Chinei. Pe imagine se poate observa și numărul de înregistrare 350003. Se pare că e vorba de al treilea prototip al aeronavei.
Prima fotografie la o calitate bună a noului J-35 al Chinei, fotografie publicată pe rețeaua chineză Weibo. Foto via The Drive
Se poate sesiza că J-35 dispune sub botul avionului de un sistem electro-optic IRST pentru căutarea și urmărirea surselor de radiație de, amplasat sub botul avionului, similar cu F-35 Lightning II, aeronava de generația a V-a dezvoltată de SUA și aliații.
Cel mai probabil avionul chinez are integrat un radar AESA, fapt indicat de unghiul de înclinare.
Totodată, multe elemente de design amintesc de asemenea de F-35. Inclusiv carlinga, configurația ei și modul în care se deschide trapa seamănă mult cu F-35. La fel ca la F-35, sub aripi vor putea fi integrate sisteme de armament suplimentare.
Carlinga însă la chinezi indică un sistem head-up display (HUD) mai vechi, în timp ce la F-35 acesta e integrat pe cască.
Desigur, dacă F-35 e conceput cu un singur motor, aeronava J-35 proiectată de Shenyang Aircraft Corporation este un avion bimotor.
Noile avioane J-35 vor fi destinate Marinei chineze.
Amintim că pe 17 iunie, China a lansat la apă un portavion de nouă generație, prima astfel de navă proiectată și construită integral în China, numită Fujian. Este al treilea portavion al Chinei iar altul se află în construcție.
Primul portavion al Chinei a fost o navă sovietică reutilizată, iar al doilea a fost construit în China, însă pe baza unui proiect sovietic. Ambele folosesc pentru lansarea avioanelor așa-numita metodă de lansare cu rampă la capătul pistei.
Type 003 folosește însă lansarea cu catapultă, care pare a fi un sistem de tip electromagnetic, asemănător celui dezvoltat inițial de Marina SUA.
În 2019 fostul consilier de securitate al președintelui Trump a acuzat China că a „furat” planurile F-35
În ceea ce privește proiectul FC-31, amintim că în urmă cu trei ani, în august 2019, John Bolton, pe atunci încă consilier pentru securitate naţională al fostului președinte american Donald Trump, a acuzat China că a furat planurile avionul de vânătoare F-35, fabricat de un consorţiu de mai multe ţări, sub patronajul corporaţiei americane Lockheed Martin.
Fără să numească proiectul FC-31, Bolton a făcut o referire directă la aeronava chineză când a afirmat că Beijingul a realizat o copie a avionului american F-35.
China dezvoltă de mai mulți ani acest proiect. Primul zbor al unui prototip a avut loc în 2012. Ulterior, aeronava a mai efectuat zboruri și în 2014 în cadrul expoziției Zhuhai Airshow.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News