Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că în mod oficial crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, s-a scufundat.
Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că în mod oficial crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, s-a scufundat.
Sursele de monitorizare a aviației de pe canalele de Twitter și Telegram au informat, pe 14.04.2022, despre interesul crescut al SUA și NATO pentru culegerea de informații din Regiunea Mării Negre, ca urmare a incidentului în care a fost implicat crucișătorul Moscova al Flotei ruse din Marea Neagră.
Biroul de Proiectare de Stat Luch, din KIev, producătorul celebrelor sisteme antinavă RK-360MT Neptun, care ar fi lovit crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagă, a avut prima reacție după anunțul de ieri seară cu privire la lovirea navei ruse.
Rusia şi-a mutat mai la sud navele pe care le avea desfăşurate în nordul Mării Negre, în urma incidentului cu crucişătorul 'Moskva', nava amiral a Flotei sale din Marea Neagră, care a fost grav avariată miercuri seara, a declarat joi un înalt oficial de la Pentagon, citat de EFE, potrivit Agerpres.de
Informaţiile despre starea tehnică în care se află crucişătorul rus Moskva sunt în continuare contradictorii, Ucraina anunţând chiar că nava a fost scufundată, în timp ce Moscova susţine că vasul a fost avariat şi sunt luate măsuri pentru remorcarea sa către un port.
Marina SUA a anunțat, miercuri, înființarea unei noi grupări operative cu țări aliate, care va patrula în Marea Roșie, în largul Yemenului, unde rebelii șiiți yemeniți au lansat mai multe atacuri cu bărci capcană.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a informat, pe 14.04.2022, că submarinele diesel-electrice B-274 Petropavlovsk-Kamchatsky și B-603 Volkhov au executat lansări de rachete de croazieră Kalibr din acvatoriul Mării Japoniei, asupra unor ținte navale.
În seara zilei de 13.04.2022, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), crucișătorul purtător de rachete Moscova, a fost avariată în urma unei explozii puternice la bord. În timp ce reprezentanții ucraineni susțin că nava a fost lovită cu două rachete ale complexului de coastă Neptun, partea rusă afirmă că avarierea s-a produs ca urmare a exploziei muniției din cauza unui incendiu izbucnit la bordul navei.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut în urmă cu puţin timp că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul ''Moskva'' a fost avariat în urma unui incendiu, iar muniţia de la bordul navei a explodat. Precizările ministerului rus al Apărării au venit la câteva ore după ce mai mulţi oficiali ucraineni au relatat că militarii ucraineni au lovit crucișătorul ''Moskva'', folosind un sistem de rachete anti-navă Neptun.
Marina ucraineană a lovit crucișătorul rus „Moskva”, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră. Mass-media ucraineană precizează că crucișătorul rus „Moskva” a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”, produs de biroul ucrainean de proiectare a tehnicii militare „Luch”.
Nave de război americane și japoneze, conduse de portavionul american USS Abraham Lincoln, desfășoară un exercițiu naval comun în apele dintre Japonia și Peninsula Coreeană, pentru prima dată în cinci ani, pe fondul speculațiilor tot mai mari cu privire la posibilele lansări de rachete sau teste nucleare, care ar urma să fie efectuate de Coreea de Nord la sfârșitul acestei săptămâni, informează AP.
Damen a lansat ieri la Șantierul Naval Damen Galați modulele 2&3 aparţinând Navei de Suport Logistic (Combat Support Ship) / (CSS) Den Helder. Aceasta e una din cele mai mari și complexe nave care au fost vreodată construite în România.
Damen a anunțat că în ceea ce privește contractul „Corveta multifuncțională”, compania își menține oferta și e dispusă să construaiscă de îndată navele în România. Amintim că oferta Damen pentru România sunt corvete Sigma 10514 cu armament american.
Ministerul Apărării din Turcia a anunțat, pe 10.04.2022, că autoritățile de la Ankara vor respecta în mod ferm prevederile Convenției de la Montreux și, în acest fel, este exclusă trecerea prin strâmtorile de la Marea Neagră a oricărei nave de luptă, inclusiv din statele membre NATO.
Mai multe surse rusești, între care crimeea.ria.ru, fine-news.ru și topcor.ru, au relatat, pe 07.04.2022, că nava de căutare-salvare Donbas aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei a fost incendiată în portul Mariupol. Potrivit acestora, naționaliștii ucraineni din cadrul regimentului Azov au dat foc navei pentru ca aceasta să nu cadă în mâinile militarilor din Republica Populară Donețk.
Flota a 6-a operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a informat, pe 07.04.2022, că submarinul nuclear USS Georgia, dotat cu 154 de rachete de croazieră Tomahawk, cu o bătaie de aproximativ 1.600 de kilometri, a sosit în apropierea litoralului Greciei.
La finalul lunii martie, ministrul Vasile Dîncu anunța public că ultima prelungire a acordului de semnare a contractului pentru programul „Corveta multifuncțională” este finalul lunii aprilie.
O mină, care este posibil să fi plutit în derivă dinspre Ucraina, a fost descoperită în Marea Neagră în largul insulei Kefken, în nord-vestul Turciei, aceasta fiind a treia mină detectată de la sfârşitul lui martie în regiune, a anunţat miercuri Ministerul turc al Apărării, informează AFP şi Reuters.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 05.04.2022, că o navă de luptă aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a lansat o salvă formată din șapte rachete de croazieră Kalibr asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.
Potrivit surselor de monitorizare a situației navale de pe Twitter și Telegram, Marea Mediterană continuă să reprezinte locul în care mijloacele navale ale NATO și Rusiei se află într-o confruntare de la distanță, pe fondul conflictului armat din Ucraina. Nave de suprafață și submarine ale părților sunt pregătite să intervină în cazul unei extinderi a operațiunilor militare în afara granițelor Ucrainei.
Rusia a acuzat joi Ucraina că a amplasat circa 420 de mine navale în Marea Neagră şi Marea Azov, iar aproximativ zece dintre acestea s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus al Apărării, transmite agenţia Agerpres, care citează EFE.
Statele Unite ale Americii a decis înaintea invaziei ruse în Ucraina ca navele de război americane să nu se afle în Marea Neagră, pentru a nu risca o confruntare militară cu Federația Rusă.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 30.03.2022, în cadrul Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a început desfășurarea unui antrenament cu organele de conducere militară, marile unități și unități militare, în scopul verificării nivelului de pregătire pentru luptă. Acesta se desfășoară în Regiunea Kaliningrad.
Mii de soldați americani și filipinezi au început luni unul dintre cele mai mari exerciții militare din ultimii ani, care va include trageri cu muniție de război, atacuri aeriene, lupte urbane și debarcări navale, într-o demonstrație a puterii de foc americane în nordul Filipinelor, lângă granița maritimă cu Taiwanul, a informat publicația Defense News.
Comandantul puitorului de mine şi plase care a participat, luni, la neutralizarea minei marine observată în largul Mării Negre, căpitan comandor Daniel Gheorma, a declarat că mina era de provenienţă ucraineană iar misiunea efectuată a fost cu un grad ridicat de risc.
Forțele Navele Române se alături operațiunii Sentinel, misiune internațională care are ca scop prevenirea atacurilor asupra navelor comerciale în zona maritimă a Orientului Mijlociu.
Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD - Explosive Ordnance Disposal), execută astăzi, 28 martie, o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă.
Comunitatea internațională de experți continuă să privească cu îngrijorare confruntarea continuă dintre flotele NATO și Rusiei, în diverse raioane ale Oceanului Planetar. Situația cea mai încordată este în Marea Mediterană, unde trei portavioane occidentale și grupările navale ale acestora se opun unei escadre rusești, care include 15 nave de luptă și auxiliare, între care și două submarine.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 26.03.2022, Strâmtoarea Bosfor a fost închisă din cauza amenințării minelor marine aflate în derivă. Nave de patrulare, precum și avioane și elicoptere aparținând Forțelor Navale ale Turciei și Gărzii de coastă caută minele în partea de nord a strâmtorii. Se estimează că, în scurt timp, tranzitul navelor va fi reluat înspre Marea Neagră.
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Franța a desfășurat în același timp trei submarine cu rachete balistice. Decizia Franței de a desfășura în același timp trei submarine nucleare poate fi un răspuns la amenințarea nucleară a Rusiei, potrivit The Times.