În urmă cu două zile în Marea Chinei de Sud un F-35C al U.S. Navy a fost implicat într-un incident la aterizare. Aeronava a ajus se pare pe fundul mării. Washingtonul a fost destul de zgârcit cu privire la detaliile accidentului.
În urmă cu două zile în Marea Chinei de Sud un F-35C al U.S. Navy a fost implicat într-un incident la aterizare. Aeronava a ajus se pare pe fundul mării. Washingtonul a fost destul de zgârcit cu privire la detaliile accidentului.
Douăzeci de nave Marinei militare ruse au ieşit luni în Marea Baltică pentru exerciţii, a anunţat agenţia de presă RIA, pe fondul tensiunilor sporite dintre Moscova şi Occident în legătură cu Ucraina şi al informaţiilor potrivit cărora Statele Unite ar putea trimite trupe suplimentare în regiune, transmite Reuters.
Flota a șasea a SUA a făcut cunoscută poziția în zona sa de operații a unuia dintre submarinele americane. Potrivit informațiilor postate, recent, pe contul de Twitter al Flotei, submarinul USS Georgia (SSGN 729) a efectuat, pe 15 ianuarie, o scurtă oprire în apropierea portului Limassol din Cipru, în estul Mării Mediterane.
Pentru a-și reconstrui flota de submarine la care a renunțat după 2011, Bulgaria intenționează să cumpere două submarine la mâna a doua, după cum a informat recent ministrul bulgar al apărării, Stefan Ianev, în cadrul primului său interviu televizat acordar de la numirea în funcție.
Portavionul Harry S. Truman al Forțelor Navale SUA (U.S. Navy) și majoritatea navelor care îl însoţesc, parte din grupul naval de luptă Carrier Strike Group 8 va participa la un exercițiu NATO în Marea Mediterană, începând de luni, pe fondul desfăşurării de trupe ruse de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Ministrul francez al Forțelor Armate, Florence Parly, a anunțat joi că portavionul "Charles de Gaulle" se va întoarce luna viitoare în Marea Mediterană.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a anunțat că Madridul trimite nave de luptă pentru a se alătura forțelor navale ale NATO din Marea Mediterană și Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune crește din cauza consolidării prezenței armatei ruse la granița cu Ucraina.
Presa americană a semnalat faptul că, într-un eventual conflict militar între Rusia și Ucraina, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) va juca unul dintre rolurile principale, în special prin componenta de submarine a acesteia. Astfel, submarinele vor ajuta Rusia să învingă Ucraina, acestea reprezentând principalul avantaj față de Marina ucraineană.
Rusia a anunţat exerciţii navale în ianuarie şi în februarie în Atlantic, Arctica, Pacific şi în Marea Mediterană pe fondul acutizării tensiunilor cu Occidentul, relatează Agerpres, care citează AFP şi EFE.
Portavionul american USS Kitty Hawk a efectuat „ultimul său drum”. Nava americană, care a participat la războiul din Vietnam și a fost una din navale prin care SUA și-au proiectat forța în timpul Războiului Rece, a fost dusă de serviciul de remorcare al U.S. Navy către un șantier al unui operator privat.
Pe fondul tensiunilor cu China, distrugătorul american USS Benfold a trecut prin Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insuele Paracel, dar Comandamentul Armatei de Eliberare a Poporului (Armata Chinei) susţine că Forţele Navale Chineze au urmărit şi au avertizat nava militară americană, chiar dacă Marina SUA a afirmat că nava de război a efectuat o misiune în interesul libertăţii de navigaţie, pentru a contesta pretenţiile teritoriale pe care autorităţilor chineze le au asupra acestei regiuni.
În ultimele zile, pe rețelele de socializare (Twitter, Telegram) au apărut o serie de informații, care arată faptul că șase nave mari de desant aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse au ieșit din Marea Baltică și se îndreaptă spre Canalul Mânecii. În același timp, un detașament de nave de luptă al Flotei de Nord se pregătește pentru deplasarea către Marea Mediterană și eventual Marea Neagră.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.01.2022, citând o sursă din mediul militar, că, în urma analizării concluziilor testelor de stat, comisia de specialitate din Rusia a recomandat introducerea rachetei hipersonice Zircon în dotarea navelor de suprafață ale Forțelor Navale.
În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”. Pe lângă construcția a patru corvete, programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand.
Emiratele Arabe Unite au cerut eliberarea imediată a navei sale, care a fost capturată de miliția Houthi săptămâna trecută în Marea Roșie, subliniind că la bord se află 11 persoane de diferite naționalități.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 11.01.2022, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că, în urma modernizării, submarinele Proiect 949AM vor putea să poarte până la 72 de rachete de croazieră.
Discuțiile pentru vânzarea Șantierului Naval Constanța (SNC) s-au intensificat în ultimele zile.
DefenseRomania vă prezintă câteva informații noi cu privire la controversatul program de înzestrare „Corveta multifuncțională”, contract care a fost atribuit gigantului francez Naval Group care, în 2019, a fost desemnat câștigător în asociere cu Șantierul Naval Constanța (SNC).
Ziarul britanic The Sun a informat despre un incident petrecut între un submarin rusesc și o fregată aparținând Marinei Regale din Marea Britanie.
Portavionul Harry S. Truman al Forțelor Navale SUA (U.S. Navy) și majoritatea navelor care îl însoţesc, parte din grupul naval de luptă Carrier Strike Group 8, se află deja în estul Mediteranei, crescând presiunea asupra navelor rusești care operează permanent în zonă.
Grupul de Lovire Aeronaval Abraham Lincoln (CSG 3) al Forțelor Navale ale SUA (US Navy) a plecat, pe trei ianuarie, în zona indo-pacifică, într-o desfășurare programată.
Compania SAFE Boats International a primit de la Departamentul Apărării din SUA un contract suplimentar, în valoare de 25,5 milioane de dolari, pentru construirea și echiparea a încă două nave de patrulare Mark VI destinate Ucrainei, precum și pentru pregătirea echipajelor acestora.
Conturi locale de monitorizare turcești de pe Twitter au informat că, pe 02.01.2022, fregata Auvergne (D654) aparținând Forțelor Navale ale Franței a tranzitat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane. Astfel, nava franceză a părăsit Marea Neagră după o perioadă de 19 zile petrecute în regiune.
Pe 1 ianuarie 2022, în Ucraina a intrat în vigoare legea prin care sunt stabilite regulile privind accesul navelor străine în apele interioare ale țării, cu excepția navelor aparținând Rusiei.
Un oficial al Federației Ruse a sugerat că Moscova ar putea plasa noile sale rachete hipersonice "Zircon" în portul sirian Tartus, deoarece acesta are o poziție strategică ce ar permite "lovirea oricărei ținte din Mediterană".
Publicația americană USNI News a informat, pe 28.12.2021, că secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a modificat planul de marș al portavionului Harry S. Truman și a grupării navale a acestuia, care urma să se deplaseze în Orientul Mijlociu, și a ordonat menținerea navelor în Marea Mediterană.
Federația Rusă a denunțat ceea ce Moscova numește „provocări ale NATO” la adresa sa. Provocări, consideră rușii, care au avut loc cu precădere în Marea Neagră și care ar putea da naștere unui conflict militar între Federația Rusă și NATO.
U.S. Navy a anunțat că a finalizat cu succes integrarea celui de-al unsprezecelea, și ultimul, sistem Advanced Weapons Elevator (AWE) de transport al armamentului, la bordul portavionului USS Gerald R. Ford.
Marea Britanie a fost forța de necontestat care a dominat mările după înfrângerea lui Napoleon Bonaparte. În prezent Royal Navy a pierdut această titulatură în detrimentul Statelor Unite ale Americii.
Marina Statelor Unite ale Americii a reușit să captureze aproximativ 1.400 de puști de asalt AK-47 și 226.600 de cartușe transportate ilegal de către o ambarcațiune de pescuit apatridă.