Grupul suedez Saab a anunțat, pe 25 noiembrie, că a semnat cu Agenția de Armament a Poloniei un contract în valoare de 620 milioane euro pentru construirea a două nave specializate în culegerea de informații din telecomunicații (SIGINT).
Publicaţia franceză Opex 360 aminteşte că una dintre cele mai periculoase încălcări ale spațiului aerian danez a fost raportată în iunie 2021, când exercițiul anual BALTOPS al NATO era în plină desfășurare în Marea Baltică. Acolo, avioanele de vânătoare rusești Su-30 au zburat de două ori în spaţiul aerian din jurul insulei daneze Christianso, situată la aproximativ 18 km nord-est de Bornholm, în ciuda intervenției avioanelor F-16 ale Forțele Aeriene Regale Daneze.
Cel mai recent incident a fost pe 29 aprilie, tot în apropierea insulei Bornholm. Atunci, Ministerul danez al Apărării a precizat că un avion rusesc de recunoaștere a intrat în spațiul aerian danez, iar două avioane F-16 ale Forțele Aeriene Regale Daneze au intervenit imediat.
Citeşte şi: Rusia și NATO desfășoară, simultan, manevre de amploare în Marea Baltică
Oricât de scurtă ar fi fost incursiunea avioanelor ruse în spațiul aerian danez , ambasadorul rus în Danemarca a fost convocat de către diplomația daneză. Și se poate aștepta să fie convocat din nou în curând, dacă nu cumva a fost deja convocat.
La 17 iunie, Copenhaga a raportat două noi încălcări, de data aceasta în apele sale teritoriale. Incidentul a avut loc în apropierea Insulei Christianso.
Astfel, potrivit Statului Major danez, o corvetă rusă, al cărei tip nu a fost precizat, a intrat în apele teritoriale daneze la ora 02:30 dimineața la nord de Insula Christianso. Apoi, câteva ore mai târziu, aceeași navă a traversat din nou apele teritoriale daneze, tot la nord de Insula Christianso, situată la 162 de mile marine de Kaliningrad, unde se află Flota rusă din Marea Baltică.
În urma unui apel al marinei daneze, nava rusă a părăsit imediat apele teritoriale daneze.
Încălcarea apelor teritoriale daneze a avut loc în timpul derulării exercițiul militar BALTOPS 22, iar forțele rusești au lansat, de asemenea, manevre militare în aceeași zonă.
La ora actuală în Marea Baltică se desfăşoară, în perioada 05-17 iunie, sub comandament american, exerciţiul naval al NATO 'Baltops 2022', la care participă 45 de nave aparţinând unor state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Activitatea militară rusă în regiunea Mării Baltice s-a intensificat considerabil. La începutul lunii mai, armata rusă a efectuat un exerciţiu major în exclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.
Ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov, este de părere că acest incident nu a avut loc în urma unor erori, ci este o provocare.
Cu toate acestea, el a considerat că astfel de acțiuni nu au constituit o "amenințare directă la adresa Danemarcei
"Încă o dată, Rusia ignoră regulile internaționale prin nerespectarea frontierelor. Ambasadorului rus i s-a spus clar că acest tip de acțiune este total inacceptabil", a reacționat Jeppe Kofod, ministrul danez al Afacerilor Externe, cu privire la incidentul din 17 iunie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Grupul suedez Saab a anunțat, pe 25 noiembrie, că a semnat cu Agenția de Armament a Poloniei un contract în valoare de 620 milioane euro pentru construirea a două nave specializate în culegerea de informații din telecomunicații (SIGINT).
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 25.11.2022, submarinul diesel-electric Magadan al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a executat lansări de rachete de croazieră de tip Kalibr asupra unor ținte maritime și de coastă.
În vara acestui an România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine din clasa Scorpene.
Forțele Armate ale Norvegiei au anunțat, pe 24.11.2022, că, în cursul săptămânilor următoare, nave și avioane din mai multe țări se vor antrena în ducerea războiului maritim în apele norvegiene, în cadrul exercițiului Flotex 22.
În săptămânile următoare, regiunea Mării Arabiei va fi martora mai multor schimbări de securitate, după atacul iranian de săptămâna trecută asupra unei nave comerciale încărcate cu petrol.
Două elicoptere de tip AH-1 Super Cobra și SH-70 Seahawk, au aterizat în premieră pe viitoarea navă amiral a Turciei - TCG Anadolu, pe care ar fi trebuit să opereze și avioane americane de tip F-35 Lightning II.
Potrivit portalului american 19FortyFive, nava amiral a Marinei Regale a Marii Britanii, portavionul HMS Queen Elizabeth (R08), a sosit în Norvegia, în fruntea unei grupări navale de atac, pentru a demonstra puterea NATO și ca un factor de descurajare pentru Rusia în zonele bogate în resurse de la latitudinile arctice.
Fregatele și distrugătoarele Marinei Regale vor primi un impuls semnificativ în ceea ce privește rachetele cu rază lungă de acțiune prin integrarea tehnologiei de ultimă generație. Astfel, Marea Britanie a ales Naval Strike Missile (NSM), soluție la care a recurs și România.
Nave de luptă japoneze au efectuat un test de interceptare a țintelor balistice în apropiere de Hawaii, validând capabilitățile antirachetă instalate la bord.
Rafael Advanced Defense Systems, împreună cu Marina și Ministerul israelian al Apărării, au finalizat un test de interceptare al sistemului C-DOME Naval Iron Dome, se arată în comunicatul ministerului israelian al apărării.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat vineri că două avioane de luptă ruseşti s-au apropiat în mod periculos şi neprofesionist, la începutul acestei săptămâni, de nave NATO care navigau în Marea Baltică într-o operaţiune de rutină.
Potrivit USNI News, portavioanele americane George Bush (CVN-77) și Gerald Ford (CVN-78) vor participa la exerciții comune cu portavioane din Italia, Franța și Marea Britanie.
Surse rusești de pe Twitter și Telegram au informat, pe 18.11.2022, despre un nou atac executat asupra infrastructurii de coastă a Federației Ruse cu ajutorul unei drone maritime de suprafață a Forțelor Armate ale Ucrainei. Este vorba despre un atac organizat de partea ucraineană asupra terminalului petrolier Sheskharis din portul Novorossiysk.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că încă este valabilă opţiunea Australiei de a achiziţiona submarine convenţionale franceze, informează Agerpres, care citează Reuters.
Distrugătorul stealth USS Zumwalt s-a întors în Statele Unite ale Americii după trei luni de operațiuni militare în Pacific, unde a efectuat o serie de exerciții cu aliații americani, care au ca obiectiv contracararea Chinei în regiune.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.11.2022, submarinul diesel-electric B-588 Ufa, Proiect 636.3 (clasa Varshavyanka), a fost introdus în dotarea Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP).
Flota a cincea a Forțelor Navale americane a anunțat, marți, că a interceptat, în Golful Oman, o navă de pescuit care făcea contrabandă cu cantități importante de material exploziv. Nava plecase din Iran și se afla pe o rută care este folosită pentru furnizarea de arme către Grupul Houthi din Yemen.
Portalul rusesc topcor.ru a postat o fotografie în care apare fregata Amiral Makarov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu urme vizibile ale atacului combinat cu drone maritime și aeriene executat pe 29 octombrie de Forțele Armate ale Ucrainei asupra bazei navale din Sevastopol.
China investește enorm în Armata de Eliberare a Poporului, inclusiv în tehnică militară de ultimă generație, atât pentru forțele sale aeriene, navale, dar și terestre. În pofida acestui lucru, lipsa unei experiențe reale de luptă e un factor care afectează Armata chineză.
Navele Flotei Mării Negre a Federației Ruse şi-au redus semnificativ activitatea pe mare, în apropierea portului Sevastopol. Ruşii evită să-şi scoată navele în largul mării, deoarece se tem de un eventual atac al armatei ucrainene, similar cu cel din octombrie cât mau fost folosite mai multe drone navale.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.11.2022, citând o sursă apropiată de departamentul militar, că Ministerul rus al Apărării a comandat un lot suplimentar de rachete hipersonice cu bazare navală de tip Zircon.
Sistemul de luptă aeriană al viitorului (SCAF), prin care Franța, Germania și Spania intenționează să dezvolte o aeronavă de generația a VI-a, e în mare întârziere. Iar acest lucru nu mulțumește deloc Marina franceză.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat realizarea unei flote navale speciale formată din 100 de drone. Pentru realizarea acestui obiectiv, într-un timp cât mai scurt, a fost demarată o strângere de fonduri pentru primele 10 drone navale militare, folosind platforma UNITED24. Mai concret, Ucraina strage acum bani pentru a achiziţiona mai multe drone navale de tipul celor care au fost folosite în timpul atacului de la sfârșitul lunii octombrie asupra flotei ruse de la Marea Neagră.
Contraamiral (r.) Constantin Ciorobea, fost locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, a discutat despre controversatul contract „Corveta multifuncțională”.
După ce anul trecut Forțele Navale ale SUA (US Navy) au desfășurat un amplu exercițiu pe aproape toate meridianele planetei, în acest an Marina americană este implicată simultan în două exerciții multinaționale desfășurate la peste 10.000 de km distanță unul de celălalt.
Statele Unite vor trimite 40 de vedete blindate de patrulare în Ucraina, ca parte a celui mai recent pachet de asistență.
Rusia încearcă în continuare să aducă nave de război în Marea Neagră, dar Turcia își menține poziția de aliat NATO și nu renunță la deschiderea Strâmtorilor Bosfor și Dardanele.
Surse din cadrul Forțelor Navale britanice au declarat că la bordul submarinului cu propulsie nucleară HMS Victorious (S-29) a izbucnit un incendiu care a forțat nava să iasă din imersiune, să întrerupă misiunea și să revină la baza de dislocare permanentă Clyde din Faslane/Scoția.
Huntington Ingalls Industries (HII) și-a prezentat cel mai nou vehicul subacvatic fără pilot (UUV), denumit Remus 620.
Strângerea de fonduri pentru drone începe săptămâna aceasta.
Ambasadorul rus în Republica Centrafricană a declarat într-un interviu publicat vineri că 1.890 de "instructori ruşi" sunt prezenţi în această ţară, unde este activ grupul de mercenari Wagner, relatează Reuters.
Pentagonul a anunțat astăzi care sunt armele ce vor ajunge în Ucraina. Ajutorul militar include și rachete ghidate rachete GLSDB (The Ground Launched Small Diameter Bomb).
Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit vineri crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind "crima de agresiune" a Rusiei.
Royal Thai Navy (Forțele armate ale Thailandei) au dezvăluit recent noul său sistem mobil de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune, care a fost introdus în serviciul de luptă în septembrie 2022.
Germania și Suedia poartă în discuții cu privire la un nou pachet de sprijin cu tehnică de luptă pentru Ucraina, în baza căruia țara scandinavă ar putea furniza Kievului rachete antiaeriene și lansatoare pentru sistemele integrate germane de apărare aeriană IRIS-T, a după cum au informat persoane apropiate mediului de negociere a condițiilor în care se poate derula livrarea.
China a declarat vineri că un 'dirijabil' care zboară deasupra Statelor Unite este pentru cercetări civile meteorologice şi alte scopuri ştiinţifice.
Beijingul şi-a exprimat regretul pentru faptul că acesta a deviat de la traiectorie, pătrunzând în spaţiul aerian american, transmite Reuters.
SUA vor oferi Ucrainei proiectile ghidate prin GPS cu rază lungă de acțiune.
Cotidianul Rossiyskaya gazeta a informat, pe 02.02.2023, că militarii ruși au testat cu succes în zona ”operației militare speciale” din Ucraina un complex pentru descoperirea terminalelor de comunicații spațiale Starlink.
Sistemele de rachete antiaeriene SAMP/T ar trebui să fie desfășurate pe linia frontului din Ucraina în următoarele două luni, a declarat de ministrul italian de externe Antonio Tajani în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune italian Rai.
Ucrainenii au reușit să distrugă una din „mândriile” industriei ruse de apărare, sistemul de apărare aeriană Tor-M2DTl, în versiunea pentru zona arctică. Prezent la postul Digi 24, generalul (r.) Dan Grecu a explicat lovitura aplicată de un proiectil ghidat Excalibur.
Vineri, 3 februarie, la Kiev are loc un important summit Ucraina-UE.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilor.
Opozantul şi fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în spital în timp ce execută o pedeapsă cu închisoarea, "riscă să moară" din cauza unei grave pierderi în greutate, au alertat vineri medicii şi avocaţii săi, citaţi de AFP și Agerpres
Norvegia va cumpara 54 de tancuri noi Leopard 2A7 fabricate în Germania pentru armata sa de la consortiul german de aparare KraussMaffei Wegmann (KMW), cu posibilitatea de a achiziţiona alte 18 tancuri ulterior, a anunţat guvernul de la Oslo.
Președintele rus Vladimir Putin a supraestimat probabil din nou forța armatei ruse, motiv pentru care marea sa ofensivă în estul Ucrainei se va încheia prematur, în timpul sezonului ploios de primăvară, și nu va fi eficientă, consideră analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW).
Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit, nu a exclus posibilitatea furnizării de avioane de luptă Ucrainei, chiar dacă a declarat că pregătirea pentru operarea acestora ar putea dura luni, dacă nu ani.
Pe 02.02.2023, portalul pro-Kremlin Topwar.ru a semnalat faptul că, potrivit unei hărți postate pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apărării, noile „teritorii” rusești au devenit parte a Regiunii Militare Sud. Astfel, ca și în cazul Crimeei în 2014, așa-zisele Republici Populare Donețk și Lugansk, precum și Regiunile Zaporojie și Herson au fost incluse în Regiunea Militară Sud.
Doar unul din trei germani are încredere în Bundeswehr, armata ţării, relevă un studiu citat vineri de DPA. Există preocupări majore mai ales în ce priveşte echipamentele armatei, potrivit sondajului realizat de Infratest Dimap pentru postul public ARD.
Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 sisteme antiaeriene Gepard din Qatar pentru a le trimite Kievului, a informat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters.
Militarii ucraineni au ajuns la baza militară Fort Sill din Oklahoma la mijlocul lunii ianuarie și se pare că pregătirea pe sistemul Patriot decurge mai repede decât se credea.
Ucraina este gata să garanteze că rachetele cu rază lungă de acțiune nu vor ataca teritoriul Rusiei - Forțele Armate spun că au suficiente ținte în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei.
România va trimite piloți la pregătire în Portugalia, în așteptarea celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia.
Generalul (r.) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat de ce rachetele GLSDB vor deveni un adevărat coșmar pentru trupele ruse din Ucraina.
Statele Unite și Filipine au anunțat joi o extindere a parteneriatului dintre cele două state, concretizat prin creșterea prezenței militare a SUA în arhipelagul din Asia de Sud-Est.
Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Agepres, care citează Radio Chişinău.
Încă din primele luni ale invaziei ruse din Ucraina au circulat informații privind așa-numitele ”detașamente de blocare”, formate în special din cecenii lui Kadîrov, care aveau ca scop împiedicarea militarilor ruși să fugă de pe front.
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat joi că ambasadorul Statelor Unite la Budapesta - ca, de altfel, orice alt ambasador - nu are de ce să se amestece în afacerile interne ale Ungariei, transmite agenția națională Agerpres, care citează agenția maghiară MTI.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele ruse vor răspunde livrării de rachete cu rază lungă de acţiune Kievului de către Occident şi vor împinge forţele ucrainene şi mai departe de frontierele ruse, prin creare unei zone-tampon, informează Reuters şi AFP.
Generalul (r.) rus Evgheni Bujinski vorbește deschis despre lovirea României și a Poloniei în cazul în care avioane de luptă donate Ucrainei vor folosi arodromurile din aceste state pentru a efectua misiuni împotriva forțelor ruse.
Uniunea Europeană dublează numărul de trupe ucrainene pe care intenționează să le antreneze, au declarat miercuri oficialii UE.
Submarinul britanic HMS Vanguard, care este supus unor lucrări de mentenanţa de mai bine de șapte ani, face subiectul un scandal de proporţii la nivelul Ministerului britanic al Apărării, deoarece câteva șuruburi au fost fixate cu .... superglue. Șuruburile nu ar fi unele banale, ci sunt cele care fixează izolația de pe țevile cu lichidul care răcește reactorul nuclear, scrie ziarul The Sun.
Este foarte posibil ca Federația Rusă să apeleze și la ultimii ași din mânecă: "conservele adormite" din structurile de forță ale Ucrainei.