Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După ce a desființat unitățile de tancuri, Infanteria Marină a SUA vrea să renunțe și la „zeul războiului” – artileria
26 iun 2022, 16:49
Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.

Mai mulți ofițeri generali pensionați, cu experiență de luptă, nu sunt de acord cu ideile actualului comandant al Corpului de Infanterie Marină, generalul David Berger, în ceea ce privește viitoarea înzestrare a Corpului și modul în care se va derula confruntarea armată cu potențialii adversari.

Generalul-locotenent (în retragere) William M. „Bill” Keys, comandantul Diviziei 2 Infanterie Marină în operația ”Furtuna Deșertului” din 1991, trage un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de eliminarea structurilor de artilerie clasică din unitățile și marile unități de infanterie marină.

În continuare vom reda integral opinia generalului-locotenent William Keys (publicată de Defense News miercuri – 22 iunie având titlul ”Artileria Infanteriei Marine - nu este prea târziu pentru a o salva”), care a luptat în războiul din Vietnam și a condus Divizia 2 Infanterie Marină în operația ”Furtuna în Deșert” din 1991. Referindu-se la prestația lui William Keys în cadrul ”Desert Storm”, generalul Norman Schwarzkopf a declarat: „Divizia 2 Infanterie Marină … ce pot să spun? Pur și simplu genial!”.

 

„Dumnezeu luptă de partea celei mai bune artilerii”

 

Napoleon Bonaparte: „Dumnezeu luptă de partea celei mai bune artilerii”, precizează William Keys la începutul articolului.

Prietenii mei artileriști cred, fără îndoială, că Dumnezeu a fost întotdeauna de partea celor care au o artilerie superioară.

Sunt de acord, totuși, că, chiar și într-o epocă a letalității în creștere și a identificării țintelor pe câmpul de luptă modern, artileria cu tun rămâne o componentă esențială a operațiilor eficiente de arme  combinate.

Marine Corps Force Design 2030 (nota autorului – Proiectul Forței de Infanterie Marină 2030) pare să ignore acest fapt și există o ironie tristă în cadrul Infanteriei Marine care trimite „excesul” de artilerie cu tun pentru luptele din Ucraina, în timp ce retrage o mare parte din artileria tradițională cu tuburi (tunuri și obuziere – nota autorului).

Experiența mea personală include utilizarea eficientă a artileriei cu tun în operația ”Desert Storm” și am spus de multe ori că supraviețuirea în cele două tururi ale mele în Vietnam este în multe feluri atribuită sprijinului eficient de artilerie în timp util.

Când sunt întrebați despre Ucraina, avem ofițeri generali în serviciu, care spun că nu ne vom lupta niciodată în acel mediu. Este trist să reflectăm asupra celor care cred că au o viziune atât de clară asupra viitorului.

Mă număr printre marea majoritate a ofițerilor generali superiori pensionați profund preocupați de planurile actualului comandant (generalul David Berger - nota autorului) de a restructura prin crearea unui Corp de Infanterie Marină, în mare parte specific unui anumit teatru (de acțiuni militare - nota autorului).

Cu toții acceptăm China ca amenințare de ritm. Cu toate acestea, nu credem că fixația noastră pe  dependența de timp în organizarea sarcinilor pentru cerințele misiunii sau dezintegrarea structurii noastre de forță este cel mai bine pentru Corpul de Infanterie Marină, comandanții de teatru sau națiune.

Poziția comandantului (generalul David Berger, comandantul Corpului de Infanterie Marină - nota autorului), conform căreia Forța 2030 poate fi eficientă în mai multe teatre este o poveste  - o declarație nefondată, care cere o analiză independentă, calificată și neutră, cu mai multă contribuție a comandantului componentei (generalul David Berger – nota autorului), decât s-a prezentat inițial.

Aș adăuga că ofițerii de infanterie ar trebui să joace un rol cheie în determinarea specificului cerințelor cu care celelalte arme să sprijine. Comandantul (generalul David Berger – nota autorului) ar trebui să caute contribuția celor care au luptat și au condus împotriva unor formațiuni mari de adversari bine antrenați și echipați.

Blindatele, mijloacele de geniu și alte bunuri necesare pot dispărea pentru totdeauna de pe câmpurile de luptă viitoare ale infanteriștilor marini, dar nu este prea târziu pentru o corectare a cursului artileriei.

Apreciez că revizuirea în curs (a Force Design 2030 – nota autorului) în ceea ce privește artileria este una modestă și reținută. Revizuirile minore ale planului Force Design 2030 pe care le-am văzut sunt insuficiente, doar ajustări marginale.

 

Nevoia unor lovituri eficiente de rază lungă cu rachete inclusiv MLRS

 

De asemenea, apreciez nevoia unor lovituri eficiente de rază lungă cu rachetele (inclusiv rachete de putere mai mică precum cele folosite de MLRS – nota autorului). Acest sprijin pare să exemplifice o versiune modernă a ceea ce am abordat de mult timp privind angajarea de la un eșalon superior a sprijinului  de artilerie conjugat cu sprijinul aerian.

Acestea fiind spuse, loviturile cu rachete (inclusiv rachete de putere mai mică precum cele folosite de MLRS – nota autorului), așa cum sunt preconizate în conceptul de lanț de insule interioare din Force Design 2030, cer răspunsuri la întrebări importante, cum ar fi presupunerile incorecte legate de mobilitate, supraviețuire și sprijin din partea Forțelor Navale. Desfășurarea și repoziționarea cu ajutorul „conectorilor” (nave de război amfibie ușoare sau LAW – nota autorului) neprotejați (cu viteze – nota autorului) de 14 noduri, atunci când sunt mai bine definite, vor fi considerate nu numai că nu corespund sarcinii în cauză, dar nu sunt accesibile atunci când sunt impuse cerințe noi evidente.

Mai important, în timp ce Corpul de Infanterie Marină este lăudat pentru că a întâlnit în mod creativ viitorul apropiat, o analiză mai strictă ar dezvălui, în mod clar, că Forțele Navale, Terestre și Aeriene oferă alternative letale, eficiente și, cel mai important, alternative de supraviețuire. Aș adăuga că ar trebui să cerem detalii despre „ratele de foc” așteptate și costurile asociate, poate într-un mediu clasificat.

 

Reorganizarea artileriei este doar una dintre multele preocupări

 

Sper că leadership-ul Infanteriei Marinei, actual și proiectat, se poate adapta pentru a accepta, într-adevăr binevenite, contribuțiile celor cu o viață de experiență variată și valoroasă. Miza pentru Corpul de Infanterie Marină și națiune într-o lume din ce în ce mai periculoasă cere să ne unim într-un dialog deschis, sincer și bazat pe experiență.

Le mulțumesc următorilor ofițeri generali de artilerie pensionați pentru contribuția și sprijinul lor în acest material: generalii-maiori Ron Richard, Pat Howard și Les Palm; și generalilor de brigadă Jerry McAbee și Mike Hayes.

Important, deplângem cu toții recenta trecere în neființă a dragului nostru prieten și ofițer excepțional de  artilerie din Infanteria Marină, generalul Butch Neal – special din toate punctele de vedere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Marocul cumpără corveta spaniolă "Avante 1800". Marina caută nave cu o autonomie ridicată
Problemele se țin lanț pentru Flota rusă din Marea Neagră: Submarinul Novorossiysk va fi inactiv minim trei luni
Demonstrație de forță a Franței (Video): Portavionul Charles de Gaulle și distrugătorul Chevalier Paul au interceptat ținte aeriene
Belgorod provoacă panică mai mult prin presă. De ce Rusia nu va disloca „submarinul nuclear al apocalipsei” în Marea Neagră
Vor să răzbune Moskva. Rușii au pus ochii pe noua corvetă a Ucrainei, “Hatman Ivan Mazepa”, considerând că trebuie distrusă
Marea Britanie se pregătește pentru acțiuni subversive ale Rusiei împotriva infrastructurii subacvatice
”Există 5 nave rusești purtătoare de rachete Kalibr”. Rusia mai păstrează în Marea Neagră 8 nave de război
Rusia răspunde cu torpila nucleară Poseidon. Serviciile occidentale au avertizat că submarinul K-329 Belgorod pregătește testarea torpilei
Turcia a lansat la apă prima corvetă din clasa Ada pentru Ucraina. Ankara se implică activ în reconstruirea flotei ucrianene
Fregata franceză Normandie a escortat submarinul rus Novorossiysk, care întâmpină posibile probleme tehnice
SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune
Turcii au arătat capacitățile noii drone maritime MARLIN care poate fi echipată cu rachete ghidate și torpile antisubmarin
Marea Britanie vrea securizarea rezervelor de gaz ale Libiei: Prima navă a Marinei Regale care acostează în portul Tripoli, după opt ani
Marinarii ruși au închis intrarea în Golful Sevastopol, unde se află baza navală principală a Flotei din Marea Neagră
Infanteriștii marini români s-au antrenat pentru respingerea unui desant aerian pe Dunăre, pe baza scenariilor din Ucraina (Foto)
SUA defilează în fața Chinei cu USS Zumwalt. Cel mai scump distrugător construit vreodată a ajuns în Pacific
China a prezentat survolul la joasă altitudine a unui J-15 deasupra unui distrugător american din clasa Arleigh Burke (Video)
Submarine românești în Marea Neagră? Frunzulică: România ar trebui să înceapă cu o dronă submarin cu capacități de lovire
Statele Unite şi Coreea de Sud au început manevre navale comune pentru a răspunde la provocările nord-coreene
Premieră în Marea Mediterană: Marea Britanie desfășoară un Grup de luptă la litoral
Demonstrație de forță americano-britanică (Video). USS Boone, scufundată după ce a fost lovită în premieră și de rachete Paveway IV lansate de un Eurofighter
Demonstrație de forță în Atlanticul de Nord – în cadrul manevrelor aeronavale Atlantic Thunder 22 a scufundat o fregată dezafectată
Se semnează contractul pentru corvetele României? Noua OUG deschide calea unui acord cu modificări importante
O dronă maritimă kamikaze ucraineană, descoperită în apropierea bazei ruse din Sevastopol, Crimeea
SUA vor să deschidă o bază navală la doi pași de Marea Neagră: Portul Alexandroupolis este situat la 40 de km de granița cu Turcia
U.S. Navy a renunţat la o altă navă construită în cadrul programului Littoral Combat Ships. Coronado [LCS-4] a fost trasă la cheu
Submarine nucleare rusești au lovit ținte navale în timpul unor trageri cu rachete de croazieră Granit și Onyks în Arctica
Polonia a inaugurat un canal către Marea Baltică și va evita astfel apele teritoriale rusești
Flota rusă din Marea Neagră rezolvă parțial problemele cu apărarea antiaeriană: Prima navă Karakurt cu complexul Pantsir-M
După România și programul bateriilor de coastă, Spania alege și ea NSM. Madridul va înlocui rachetele antinavă Harpoon

Ştiri Recomandate

Avionul de luptă fără pilot “Bayraktar Kizilelma”, dezvoltat de industria turcă de apărare, a efectuat prima decolare (Foto/Video)
Sute de videoclipuri de propagandă despre mercenarii Wagner Group sunt promovate pe TikTok. Teoretic, reţeaua de socializare interzice publicarea unor astfel de înregistrări
Emiratele Arabe Unite își reduc dependența militară de Statele Unite ale Americii
Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria - singurul stat care mai blochează aderarea
SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
Atenție, România. Germania cumpără 35 de avioane F-35 pe repede înainte, dar prețul vehiculat este astronomic
Estonia semnează un contract de 200 de milioane de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme HIMARS
Rusia încearcă să compenseze pierderea a sute de tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Un lot de tancuri T-72B3M a fost livrat cu surle armatei ruse
Sistemul portabil de apărare aeriană Piorun, utilizat în prezent de ucraineni împotriva aeronavelor ruseşti, a fost achiziţionat şi de armata norvegiană
BAE Systems colaborează cu ale patru companii pentru a proiecta un nou vehicul de luptă, viitorul înlocuitor al IFV-ului M2 Bradley
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României
Rusia a efectuat din Kazahstan o lansare-test a unei rachete interceptoare sol-aer
Obuzierele din Italia au ajuns pe frontul din Ucraina, dar nu sunt încă renumitele M109 așteptate de Kiev
O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Italia va furniza arme Ucrainei până la sfârșitul anului 2023 - decizia guvernului Meloni
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Cele trei avioane MiG-31K rusești dotate cu rachete hipersonice Kinzhal au părăsit Republica Belarus și au revenit în Rusia
Germania va trimite Ucrainei alte şapte tancuri Gepard. Blindatele urmau să fie trimise la casat
Rusia concentrează trupe în nordul Peninsulei Crimeea, pentru întărirea grupărilor din Herson și Zaporijia
Japonia, UK și Italia vor anunța proiectul pentru noul avion de generația a VI a mai repede decât era așteptat
Xi Jinping îi asigură pe europeni că Beijingul nu sprijină militar Rusia