Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După ce a desființat unitățile de tancuri, Infanteria Marină a SUA vrea să renunțe și la „zeul războiului” – artileria
26 iun 2022, 16:49
Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.

Mai mulți ofițeri generali pensionați, cu experiență de luptă, nu sunt de acord cu ideile actualului comandant al Corpului de Infanterie Marină, generalul David Berger, în ceea ce privește viitoarea înzestrare a Corpului și modul în care se va derula confruntarea armată cu potențialii adversari.

Generalul-locotenent (în retragere) William M. „Bill” Keys, comandantul Diviziei 2 Infanterie Marină în operația ”Furtuna Deșertului” din 1991, trage un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de eliminarea structurilor de artilerie clasică din unitățile și marile unități de infanterie marină.

În continuare vom reda integral opinia generalului-locotenent William Keys (publicată de Defense News miercuri – 22 iunie având titlul ”Artileria Infanteriei Marine - nu este prea târziu pentru a o salva”), care a luptat în războiul din Vietnam și a condus Divizia 2 Infanterie Marină în operația ”Furtuna în Deșert” din 1991. Referindu-se la prestația lui William Keys în cadrul ”Desert Storm”, generalul Norman Schwarzkopf a declarat: „Divizia 2 Infanterie Marină … ce pot să spun? Pur și simplu genial!”.

 

G Ad:

„Dumnezeu luptă de partea celei mai bune artilerii”

 

Napoleon Bonaparte: „Dumnezeu luptă de partea celei mai bune artilerii”, precizează William Keys la începutul articolului.

Prietenii mei artileriști cred, fără îndoială, că Dumnezeu a fost întotdeauna de partea celor care au o artilerie superioară.

Sunt de acord, totuși, că, chiar și într-o epocă a letalității în creștere și a identificării țintelor pe câmpul de luptă modern, artileria cu tun rămâne o componentă esențială a operațiilor eficiente de arme  combinate.

Marine Corps Force Design 2030 (nota autorului – Proiectul Forței de Infanterie Marină 2030) pare să ignore acest fapt și există o ironie tristă în cadrul Infanteriei Marine care trimite „excesul” de artilerie cu tun pentru luptele din Ucraina, în timp ce retrage o mare parte din artileria tradițională cu tuburi (tunuri și obuziere – nota autorului).

Experiența mea personală include utilizarea eficientă a artileriei cu tun în operația ”Desert Storm” și am spus de multe ori că supraviețuirea în cele două tururi ale mele în Vietnam este în multe feluri atribuită sprijinului eficient de artilerie în timp util.

Când sunt întrebați despre Ucraina, avem ofițeri generali în serviciu, care spun că nu ne vom lupta niciodată în acel mediu. Este trist să reflectăm asupra celor care cred că au o viziune atât de clară asupra viitorului.

Mă număr printre marea majoritate a ofițerilor generali superiori pensionați profund preocupați de planurile actualului comandant (generalul David Berger - nota autorului) de a restructura prin crearea unui Corp de Infanterie Marină, în mare parte specific unui anumit teatru (de acțiuni militare - nota autorului).

Cu toții acceptăm China ca amenințare de ritm. Cu toate acestea, nu credem că fixația noastră pe  dependența de timp în organizarea sarcinilor pentru cerințele misiunii sau dezintegrarea structurii noastre de forță este cel mai bine pentru Corpul de Infanterie Marină, comandanții de teatru sau națiune.

Poziția comandantului (generalul David Berger, comandantul Corpului de Infanterie Marină - nota autorului), conform căreia Forța 2030 poate fi eficientă în mai multe teatre este o poveste  - o declarație nefondată, care cere o analiză independentă, calificată și neutră, cu mai multă contribuție a comandantului componentei (generalul David Berger – nota autorului), decât s-a prezentat inițial.

Aș adăuga că ofițerii de infanterie ar trebui să joace un rol cheie în determinarea specificului cerințelor cu care celelalte arme să sprijine. Comandantul (generalul David Berger – nota autorului) ar trebui să caute contribuția celor care au luptat și au condus împotriva unor formațiuni mari de adversari bine antrenați și echipați.

Blindatele, mijloacele de geniu și alte bunuri necesare pot dispărea pentru totdeauna de pe câmpurile de luptă viitoare ale infanteriștilor marini, dar nu este prea târziu pentru o corectare a cursului artileriei.

Apreciez că revizuirea în curs (a Force Design 2030 – nota autorului) în ceea ce privește artileria este una modestă și reținută. Revizuirile minore ale planului Force Design 2030 pe care le-am văzut sunt insuficiente, doar ajustări marginale.

 

Nevoia unor lovituri eficiente de rază lungă cu rachete inclusiv MLRS

 

De asemenea, apreciez nevoia unor lovituri eficiente de rază lungă cu rachetele (inclusiv rachete de putere mai mică precum cele folosite de MLRS – nota autorului). Acest sprijin pare să exemplifice o versiune modernă a ceea ce am abordat de mult timp privind angajarea de la un eșalon superior a sprijinului  de artilerie conjugat cu sprijinul aerian.

Acestea fiind spuse, loviturile cu rachete (inclusiv rachete de putere mai mică precum cele folosite de MLRS – nota autorului), așa cum sunt preconizate în conceptul de lanț de insule interioare din Force Design 2030, cer răspunsuri la întrebări importante, cum ar fi presupunerile incorecte legate de mobilitate, supraviețuire și sprijin din partea Forțelor Navale. Desfășurarea și repoziționarea cu ajutorul „conectorilor” (nave de război amfibie ușoare sau LAW – nota autorului) neprotejați (cu viteze – nota autorului) de 14 noduri, atunci când sunt mai bine definite, vor fi considerate nu numai că nu corespund sarcinii în cauză, dar nu sunt accesibile atunci când sunt impuse cerințe noi evidente.

Mai important, în timp ce Corpul de Infanterie Marină este lăudat pentru că a întâlnit în mod creativ viitorul apropiat, o analiză mai strictă ar dezvălui, în mod clar, că Forțele Navale, Terestre și Aeriene oferă alternative letale, eficiente și, cel mai important, alternative de supraviețuire. Aș adăuga că ar trebui să cerem detalii despre „ratele de foc” așteptate și costurile asociate, poate într-un mediu clasificat.

 

Reorganizarea artileriei este doar una dintre multele preocupări

 

Sper că leadership-ul Infanteriei Marinei, actual și proiectat, se poate adapta pentru a accepta, într-adevăr binevenite, contribuțiile celor cu o viață de experiență variată și valoroasă. Miza pentru Corpul de Infanterie Marină și națiune într-o lume din ce în ce mai periculoasă cere să ne unim într-un dialog deschis, sincer și bazat pe experiență.

Le mulțumesc următorilor ofițeri generali de artilerie pensionați pentru contribuția și sprijinul lor în acest material: generalii-maiori Ron Richard, Pat Howard și Les Palm; și generalilor de brigadă Jerry McAbee și Mike Hayes.

Important, deplângem cu toții recenta trecere în neființă a dragului nostru prieten și ofițer excepțional de  artilerie din Infanteria Marină, generalul Butch Neal – special din toate punctele de vedere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Emmanuel Macron: Lucrăm la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române
Rusia continuă să desfășoare activități militare de amploare în Marea Baltică, în replică la manevrele “Baltops-2022”
Rusia va opri producerea corvetelor Proiect 22160, din cauza ineficienței dovedite în conflictul cu Ucraina
După modelul Vasili Bykov, alte trei nave rusești din Marea Neagră vor fi dotate cu complexe antiaeriene Tor-M2KM
Rușii și-au făcut „cadou” de ziua națională și au început construirea submarinelor diesel-electrice Vologda și Yaroslavl și a patru nave de suprafață
Imaginile din satelit dezvăluie Type 003 - ultimul portavion al Chinei. Nava e în construcție din 2018 și e în faza premergătoare lansării
Rusia anunță că, după încheierea ostilităților din Ucraina, va distruge toate navele ucrainene capturate în 2014
Cu rușii în apropiere, Ucraina și-a scufundat propria corvetă Vinnytsia, în urma unei lovituri cu rachete
Jumătate de miliard pentru Franța. Australia oferă despăgubiri Naval Group după ce a rupt „contractul secolului” pentru submarine Barracuda
Adie vânt de Război Rece: Rusia și NATO desfășoară, simultan, manevre de amploare în Marea Baltică
SUA colaborează cu aliații săi pentru a furniza Ucrainei cât mai repede rachete anti-navă
Rușii descoperă noi probleme tehnice la portavionul Amiral Kuznetsov. În cel mai fericit caz nava va intra în 2024 în serviciul de luptă
De teama dronelor Bayraktar TB2, rușii inovează. Pe nave de patrulare au fost montate sisteme terestre de apărare antiaeriană Tor
Pentru prima dată de la invazia rusă, un avion francez ATL2 a zburat deasupra Mării Negre, într-o misiune de culegere de informații
În Ucraina au fost avansate două opțiuni pentru deblocarea porturilor: Prima - calea militară, a doua necesită și implicarea României
Forțele Navale Ucrainene au anunțat că au împins Flota rusă la peste 100 kilometri de coasta Ucrainei, dar ocupantul își schimbă tactica
Rusia a executat trageri în Marea Baltică, în contrapartidă la manevrele NATO “Baltops-2022”
Submarinul nuclear Suffren a intrat în serviciul Franței după ce a bifat toate testele, inclusiv lansări de rachete Exocet SM39 și MdCN
Accident la indigo în Marina americană: Un nou avion de luptă F/A-18E Super Hornet s-a prăbușit în SUA
Rusia are 12 nave de desant în Marea Neagră, o premieră. Reluarea planului privind debarcarea maritimă în Odesa, principala îngrijorare
Suedia se declară dispusă să ofere rachete anti-navă Ucrainei. Pe masă sunt două opţiuni: RBS-17 şi RBS-25
Final de eră pentru portavioanele convenționale ale SUA (Video). USS Kitty Hawk, participantă la războiului din Vietnam, a încheiat „ultimul drum”
Submarinele britanice din clasa Astute vor fi echipate cu rachete americane Tomahawk Block V
Două fregate rusești cu rachete de croazieră sunt staționate lângă Insula Șerpilor
Rușii ironizează sistemele anti-navă americane Harpoon, în timp ce crucișătorul Moskva ruginește pe fundul Mării Negre
Combustibilul pentru navele din Portul Constanța este furnizat de companii rusești: Statul nu poate interveni în reglementarea acestei situații
Rusia a încheiat testarea rachetei hipersonice Zircon. Urmează introducerea acesteia în dotarea Forțelor Navale
Rușii intenționează să folosească navele capturate în Ucraina pentru paza porturilor Mariupol și Bediansk
Albania a pus la dispoziția NATO o bază navală construită în anii 1950 de Uniunea Sovietică
Vedeta ucraineană Akkerman, considerată „inutilă” și apoi capturată de Rusia, introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

Ştiri Recomandate

SUA susține crearea unei „zone demilitarizate” în jurul centralei nucleare de la Zaporijie
SUA schimbă portavioanele în Marea Mediterană: Harry S. Truman va fi înlocuit de George H.W. Bush
Rachetele antiradar americane AGM-88, o altă capabilitate semnificativă în sprijinul Ucrainei
Cel mai mare inamic al armatei ruse rămâne corupţia. Unele tancuri ruseşti au primit elemente de blindaj reactiv doar pe hârtie
Rusia încearcă din nou să recurgă la „terorismul nuclear”? Mai mulţi mercenari ruşi ai Wagner Group controlează acum centrala nucleară din Zaporojie
Ministrul britanic al apărării: Este improbabil ca Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina
Probleme pentru Bulgaria: Cu avioanele MiG-29 tot mai degradate și F-16 Viper abia din 2025, bulgarii negociază preluarea unui leasing
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
Zeci de avioane ruse făcute scrum în câteva minute. Au apărut primele imagini cu avioanele distruse la baza din Crimeea
Atac masiv al Rusiei în estul Ucrainei. Forțele de ocupație încearcă să-și consolideze controlul total în Donbas unde se dau lupte grele
Marea Britanie şi Danemarca îşi suplimentează ajutorul în bani şi arme furnizat Ucrainei. Britanicii vor dona rachete de precizie ghidate M31A1
F-16, sursă foto: US Air Force
EXCLUSIV
F-16 americane pentru Ucraina? Ion Petrescu: Pregătirea piloților ucraineni se va face, dar SUA nu se vor grăbi să transfere avioanele
Armata română a efectuat trageri cu HIMARS în timpul instrucției (Foto). „Misterul” coloanei de HIMARS de pe șosele a fost elucidat
Balcanii, pe un butoi de pulbere. Kosovo nu cedează și e pregătită să se apere, în timp ce Serbia acuză Priștina că vrea să genereze un război
Iranul a complotat asasinarea lui John Bolton, consilier de securitate al lui Trump, ca act de răzbunare după lichidarea lui Soleimani
''Academia Abrams'' din Polonia | Militarii polonezi au început cursurile de pregătire pentru operarea tancurilor M1A2 Abrams SEPv3
Ucraina anunță că e vital să termine faza activă a războiului cu Rusia până la venirea iernii
Forțele de gherilă ucrainene din Herson: Scopul nostru este să le facem ocupanților ruși viața insuportabilă
Președintele fugar Ashraf Ghani spune că SUA sunt vinovate de căderea Afganistanului anul trecut
Americanii au identificat și interceptat două avioane de cercetare rusești în apropiere de Alaska
Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a antrena soldaţi ucraineni
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka | Forţele pentru Operaţii Speciale şi mai mulţi partizani ucraineni s-ar afla în spatele atacurilor
Un elicopter rusesc Mi-8 a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Estoniei
Foto: Captură video @Edy Tapu @Facebook
EXCLUSIV
Noile variante de Piranha V, inclusiv cu mortier, pe străzile din București (Video). Blindatele sunt în teste urmând livrările către Armata română
Revitalizarea industriei de apărare: După 7 ani a fost aprobat în Guvernul Planul de Restructurare al ROMAERO
Pentru a continua agresiunea militară împotriva Ucrainei, Rusia a creat un nou corp de armată
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Rusia modernizează vedetele de patrulare Raptor după experiența războiului cu Ucraina. Protecția și armamentul - principalele ținte
Harta unui dezastru nuclear de tip Cernobîl la Zaporojie. România, printre cele mai afectate țări de norul radioactiv în caz de catastrofă
Rușii răspund nervos distrugerii bazei din Crimeea. Un atac de noapte, cu sisteme Grad, ucide 11 civili ucraineni în Dnepropetrovsk
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Turcia e optimistă și încă speră că va achiziționa cele 40 de F-16. O delegație turcă e așteptată în SUA pentru negocieri
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro