Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După ce a desființat unitățile de tancuri, Infanteria Marină a SUA vrea să renunțe și la „zeul războiului” – artileria
Forțele navale
Data publicării:
Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.

Mai mulți ofițeri generali pensionați, cu experiență de luptă, nu sunt de acord cu ideile actualului comandant al Corpului de Infanterie Marină, generalul David Berger, în ceea ce privește viitoarea înzestrare a Corpului și modul în care se va derula confruntarea armată cu potențialii adversari.

Generalul-locotenent (în retragere) William M. „Bill” Keys, comandantul Diviziei 2 Infanterie Marină în operația ”Furtuna Deșertului” din 1991, trage un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de eliminarea structurilor de artilerie clasică din unitățile și marile unități de infanterie marină.

În continuare vom reda integral opinia generalului-locotenent William Keys (publicată de Defense News miercuri – 22 iunie având titlul ”Artileria Infanteriei Marine - nu este prea târziu pentru a o salva”), care a luptat în războiul din Vietnam și a condus Divizia 2 Infanterie Marină în operația ”Furtuna în Deșert” din 1991. Referindu-se la prestația lui William Keys în cadrul ”Desert Storm”, generalul Norman Schwarzkopf a declarat: „Divizia 2 Infanterie Marină … ce pot să spun? Pur și simplu genial!”.

 

„Dumnezeu luptă de partea celei mai bune artilerii”

 

Napoleon Bonaparte: „Dumnezeu luptă de partea celei mai bune artilerii”, precizează William Keys la începutul articolului.

Prietenii mei artileriști cred, fără îndoială, că Dumnezeu a fost întotdeauna de partea celor care au o artilerie superioară.

Sunt de acord, totuși, că, chiar și într-o epocă a letalității în creștere și a identificării țintelor pe câmpul de luptă modern, artileria cu tun rămâne o componentă esențială a operațiilor eficiente de arme  combinate.

Marine Corps Force Design 2030 (nota autorului – Proiectul Forței de Infanterie Marină 2030) pare să ignore acest fapt și există o ironie tristă în cadrul Infanteriei Marine care trimite „excesul” de artilerie cu tun pentru luptele din Ucraina, în timp ce retrage o mare parte din artileria tradițională cu tuburi (tunuri și obuziere – nota autorului).

Experiența mea personală include utilizarea eficientă a artileriei cu tun în operația ”Desert Storm” și am spus de multe ori că supraviețuirea în cele două tururi ale mele în Vietnam este în multe feluri atribuită sprijinului eficient de artilerie în timp util.

Când sunt întrebați despre Ucraina, avem ofițeri generali în serviciu, care spun că nu ne vom lupta niciodată în acel mediu. Este trist să reflectăm asupra celor care cred că au o viziune atât de clară asupra viitorului.

Mă număr printre marea majoritate a ofițerilor generali superiori pensionați profund preocupați de planurile actualului comandant (generalul David Berger - nota autorului) de a restructura prin crearea unui Corp de Infanterie Marină, în mare parte specific unui anumit teatru (de acțiuni militare - nota autorului).

Cu toții acceptăm China ca amenințare de ritm. Cu toate acestea, nu credem că fixația noastră pe  dependența de timp în organizarea sarcinilor pentru cerințele misiunii sau dezintegrarea structurii noastre de forță este cel mai bine pentru Corpul de Infanterie Marină, comandanții de teatru sau națiune.

Poziția comandantului (generalul David Berger, comandantul Corpului de Infanterie Marină - nota autorului), conform căreia Forța 2030 poate fi eficientă în mai multe teatre este o poveste  - o declarație nefondată, care cere o analiză independentă, calificată și neutră, cu mai multă contribuție a comandantului componentei (generalul David Berger – nota autorului), decât s-a prezentat inițial.

Aș adăuga că ofițerii de infanterie ar trebui să joace un rol cheie în determinarea specificului cerințelor cu care celelalte arme să sprijine. Comandantul (generalul David Berger – nota autorului) ar trebui să caute contribuția celor care au luptat și au condus împotriva unor formațiuni mari de adversari bine antrenați și echipați.

Blindatele, mijloacele de geniu și alte bunuri necesare pot dispărea pentru totdeauna de pe câmpurile de luptă viitoare ale infanteriștilor marini, dar nu este prea târziu pentru o corectare a cursului artileriei.

Apreciez că revizuirea în curs (a Force Design 2030 – nota autorului) în ceea ce privește artileria este una modestă și reținută. Revizuirile minore ale planului Force Design 2030 pe care le-am văzut sunt insuficiente, doar ajustări marginale.

 

Nevoia unor lovituri eficiente de rază lungă cu rachete inclusiv MLRS

 

De asemenea, apreciez nevoia unor lovituri eficiente de rază lungă cu rachetele (inclusiv rachete de putere mai mică precum cele folosite de MLRS – nota autorului). Acest sprijin pare să exemplifice o versiune modernă a ceea ce am abordat de mult timp privind angajarea de la un eșalon superior a sprijinului  de artilerie conjugat cu sprijinul aerian.

Acestea fiind spuse, loviturile cu rachete (inclusiv rachete de putere mai mică precum cele folosite de MLRS – nota autorului), așa cum sunt preconizate în conceptul de lanț de insule interioare din Force Design 2030, cer răspunsuri la întrebări importante, cum ar fi presupunerile incorecte legate de mobilitate, supraviețuire și sprijin din partea Forțelor Navale. Desfășurarea și repoziționarea cu ajutorul „conectorilor” (nave de război amfibie ușoare sau LAW – nota autorului) neprotejați (cu viteze – nota autorului) de 14 noduri, atunci când sunt mai bine definite, vor fi considerate nu numai că nu corespund sarcinii în cauză, dar nu sunt accesibile atunci când sunt impuse cerințe noi evidente.

Mai important, în timp ce Corpul de Infanterie Marină este lăudat pentru că a întâlnit în mod creativ viitorul apropiat, o analiză mai strictă ar dezvălui, în mod clar, că Forțele Navale, Terestre și Aeriene oferă alternative letale, eficiente și, cel mai important, alternative de supraviețuire. Aș adăuga că ar trebui să cerem detalii despre „ratele de foc” așteptate și costurile asociate, poate într-un mediu clasificat.

 

Reorganizarea artileriei este doar una dintre multele preocupări

 

Sper că leadership-ul Infanteriei Marinei, actual și proiectat, se poate adapta pentru a accepta, într-adevăr binevenite, contribuțiile celor cu o viață de experiență variată și valoroasă. Miza pentru Corpul de Infanterie Marină și națiune într-o lume din ce în ce mai periculoasă cere să ne unim într-un dialog deschis, sincer și bazat pe experiență.

Le mulțumesc următorilor ofițeri generali de artilerie pensionați pentru contribuția și sprijinul lor în acest material: generalii-maiori Ron Richard, Pat Howard și Les Palm; și generalilor de brigadă Jerry McAbee și Mike Hayes.

Important, deplângem cu toții recenta trecere în neființă a dragului nostru prieten și ofițer excepțional de  artilerie din Infanteria Marină, generalul Butch Neal – special din toate punctele de vedere.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Un război cu Rusia ar putea începe printre calotele de gheață. Arctica, noul obiectiv militar și economic al Rusiei, poate fi începutul unui război major
Zi importantă pentru Marina iraniană. IRGC înființează flota de nave grele de luptă
Cad capete importante în Marina rusă: Comandantul Flotei din Marea Neagră ar fi fost demis, după lunga serie de pierderi navale. Nici adjunctul său nu se simte prea bine
Au rămas doar 5 nave ruseşti din clasa Ropucha în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră după scufundarea navei de desant ''Caesar Kunikov''
Este oficial: Nava mare de desant Caesar Kunikov a fost scufundată de ucraineni în apropiere de Peninsula Crimeea (Foto/Video)
Britanicii dominau oceanele, dar acum au probleme cu portavioanele. După ce HMS Queen Elizabeth s-a defectat, și noul HMS Prince of Wales a întâmpinat o „defecțiune minoră”
Fără nave de luptă, Estonia își organizează apărarea de coastă pe camioane, cu sisteme de rachete Blue Spear de ultimă generație
De ce e noul portavion american USS Gerald Ford o adevărată mașinărie de luptă. SUA pot lansa în luptă F-35 și Super Hornet la foc automat
Italia este tot mai activă în Indo-Pacific. Meloni promite Japoniei: F-35-urile vor sosi în august, apoi portavionul Cavour
Ucraina oferă noi detalii despre scufundarea Ivanovets. Corveta rusă a pierdut lupta cu 6 drone Magura V5 jet ski ucrainene
Rusia, China și Iranul planifică desfășurarea de manevre navale comune
Un atac în Marea Roșie a avariat o altă navă comercială. SUA i-au lovit pe rebelii Houthi
Marea Britanie se asigură că uriașa sa flotă maritimă rămâne funcțională pe timp de război: Thales va realiza mentenanța pentru senzorii și sonarele navelor Marinei Regale
Italia va conduce misiunea europeană ”Aspides” pentru siguranța navigației din Marea Roșie
Marina Indiană dă semne că ar putea deveni o superputere navală. ”Este un mesaj către cel mai mare inamic al nostru”
Rușii au lansat la apă încă un submarin nuclear strategic: “Prințul Pozharsky”, purtător de rachete balistice intercontinentale
Nave de luptă de ultimă generație, în sfârșit pentru România? De ce s-au deplasat ministrul Apărării și șeful Armatei la Șantierul Damen de la Galați
Ucraina a mai trimis o navă rusă pe fundul mării (Foto/Video). Vedeta Ivanovets, scufundată după ce a pierdut lupta cu drone ucrainene
Industria navală poloneză bifează o nouă reuşită: Ceremonia de punere a chilei primei fregate Miecznik a avut loc la Șantierul Naval PGZ
A fost livrat un nou submarin din clasa Lada dotat cu „armament formidabil”, rachete Kalibr. Rușii plănuiesc 20 de submarine, dar s-ar putea opri la 5
Rusia pierde bătălii în Marea Neagră în fața unei Ucraine fără flotă. Bilanțul e necruțător: Din 80 de nave, aproape 50% au fost distruse sau avariate
Scenariu de film lansat de ruși: Războiul s-ar putea muta în Baltică după ce Marea Britanie ar construi o flotă ucraineană în Marea Baltică
China desfășoară rachete de coastă în apropierea Coreei de Sud
Rusia intenționează să refacă nava de desant Minsk, avariată în urma unui atac cu rachete al forțelor armate ucrainene asupra Sevastopolului
China nu e Rusia. De câte portavioane are nevoie China pentru a bloca complet Taiwanul înainte de a invada terestru insula
Comandantul Forțelor Navale Ucrainene: Orice navă a Marinei ruse este o țintă legitimă pentru Ucraina, indiferent de locul în care aceasta se află în oceanele lumii
Rușii mențin în Marea Mediterană o grupare navală redusă, dar care include trei platforme de lansare a rachetelor de croazieră de tip “Kalibr”
China i-a cerut Iranului să oprească atacurile Houthi din Marea Roșie
Dronele subacvatice ar putea face legea în Marea Neagră: Forțele Armate ucrainene vor folosi submersibile împotriva marinei ruse

Ştiri Recomandate

Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră
Toți ochii către Coreea de Sud: România, la un pas de K9 Thunder. Când ar putea fi semnat contractul pentru obuziere autopropulsate
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Cheltuielile militare globale din 2023 au depășit 2,4 trilioane de dolari. Sunt pe creștere toate statele NATO, exceptând România, Grecia și Italia
SUA au decimat în Ucraina Armata Rusiei fără să piardă niciun soldat. Un senator american anunță ATACMS: Podul dintre Crimeea și Rusia trebuie distrus
Forțele ruse au capturat un Leopard 2A6 al armatei ucrainene (FotoVideo): Este de așteptat ca tancul capturat să fie supus unei examinări înainte de a fi prezentat publicului
Mesajul transmis de Statele Unite către Putin a fost că este prea devreme pentru a deschide șampania. Senator american: America a revenit în ofensivă
Şeful spionajului militar ucrainean: Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă începând cu jumătatea lunii mai, dar nu se va întâmpla un Armaghedon
Premieră pentru U.S. Army: Primește primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF
Prima avariere confirmată a unui Patriot (Foto/Video): SUA "extrag" de pe frontul din Ucraina un sistem de rachete avariat
Implicațiile deciziei privind ajutorul american pentru Ucraina merg foarte departe – biroul președintelui Zelenski
Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese
Rușii susțin că au respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Nava de salvare Kommuna posibil avariată
Statele Unite își retrag întregul contingent militar din Niger: Decizia pune sub semnul întrebării statutul bazei aeriene americane, construită în această țară
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene
Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Decizie istorică în SUA. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost votat în Camera Reprezentanților. O uriașă gură de oxigen pentru forțele Kievului
Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război
Ce face atât de special sistemul radar rusesc ''Container 29B6'', care a fost lovit pentru a doua oară cu drone ucrainene? (Foto/Video)
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, prezentată în Departamentul de Stat al SUA de grupul român de experți ai New Strategy Center
"Ucraina merită o a doua șansă pentru a contraataca". Se cere Congresului SUA să aprobe un ajutor suplimentar pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria
Rușii avansează rapid pe front, profitând de lipsa de sisteme de apărare cu care se confrunta forţele ucrainene: Aviaţia rusă ataca nestingherită orașului Chasiv Yar
Secretarul general al NATO se pronunță asupra doborârii bombardierului rusesc Tu-22: Ucraina are dreptul la autoapărare
O nouă demonstrație de forță a SUA: 12 bombardiere B-2 „stealth” în aer deodată
pixel