Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
După ce a desființat unitățile de tancuri, Infanteria Marină a SUA vrea să renunțe și la „zeul războiului” – artileria
Forțele navale
Data publicării:
Anul trecut, Infanteria Marină a SUA a definitivat retragerea din înzestrare a blindatelor grele – tancuri principale de luptă în limbajul militarilor americani. Procesul face parte din planul de transformare a Corpului de Infanterie Marină într-unul mai suplu adaptat unei confruntări din anii 2030. Acest plan este numit ”Marine Corps Force Design 2030”. A fost lansat în martie 2020, iar în ultima sa revizuire din mai 2022, se prevede renunțarea, se pare, chiar la artileria clasică bazată pe tunuri și obuziere.

Mai mulți ofițeri generali pensionați, cu experiență de luptă, nu sunt de acord cu ideile actualului comandant al Corpului de Infanterie Marină, generalul David Berger, în ceea ce privește viitoarea înzestrare a Corpului și modul în care se va derula confruntarea armată cu potențialii adversari.

Generalul-locotenent (în retragere) William M. „Bill” Keys, comandantul Diviziei 2 Infanterie Marină în operația ”Furtuna Deșertului” din 1991, trage un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de eliminarea structurilor de artilerie clasică din unitățile și marile unități de infanterie marină.

În continuare vom reda integral opinia generalului-locotenent William Keys (publicată de Defense News miercuri – 22 iunie având titlul ”Artileria Infanteriei Marine - nu este prea târziu pentru a o salva”), care a luptat în războiul din Vietnam și a condus Divizia 2 Infanterie Marină în operația ”Furtuna în Deșert” din 1991. Referindu-se la prestația lui William Keys în cadrul ”Desert Storm”, generalul Norman Schwarzkopf a declarat: „Divizia 2 Infanterie Marină … ce pot să spun? Pur și simplu genial!”.

 

„Dumnezeu luptă de partea celei mai bune artilerii”

 

Napoleon Bonaparte: „Dumnezeu luptă de partea celei mai bune artilerii”, precizează William Keys la începutul articolului.

Prietenii mei artileriști cred, fără îndoială, că Dumnezeu a fost întotdeauna de partea celor care au o artilerie superioară.

Sunt de acord, totuși, că, chiar și într-o epocă a letalității în creștere și a identificării țintelor pe câmpul de luptă modern, artileria cu tun rămâne o componentă esențială a operațiilor eficiente de arme  combinate.

Marine Corps Force Design 2030 (nota autorului – Proiectul Forței de Infanterie Marină 2030) pare să ignore acest fapt și există o ironie tristă în cadrul Infanteriei Marine care trimite „excesul” de artilerie cu tun pentru luptele din Ucraina, în timp ce retrage o mare parte din artileria tradițională cu tuburi (tunuri și obuziere – nota autorului).

Experiența mea personală include utilizarea eficientă a artileriei cu tun în operația ”Desert Storm” și am spus de multe ori că supraviețuirea în cele două tururi ale mele în Vietnam este în multe feluri atribuită sprijinului eficient de artilerie în timp util.

Când sunt întrebați despre Ucraina, avem ofițeri generali în serviciu, care spun că nu ne vom lupta niciodată în acel mediu. Este trist să reflectăm asupra celor care cred că au o viziune atât de clară asupra viitorului.

Mă număr printre marea majoritate a ofițerilor generali superiori pensionați profund preocupați de planurile actualului comandant (generalul David Berger - nota autorului) de a restructura prin crearea unui Corp de Infanterie Marină, în mare parte specific unui anumit teatru (de acțiuni militare - nota autorului).

Cu toții acceptăm China ca amenințare de ritm. Cu toate acestea, nu credem că fixația noastră pe  dependența de timp în organizarea sarcinilor pentru cerințele misiunii sau dezintegrarea structurii noastre de forță este cel mai bine pentru Corpul de Infanterie Marină, comandanții de teatru sau națiune.

Poziția comandantului (generalul David Berger, comandantul Corpului de Infanterie Marină - nota autorului), conform căreia Forța 2030 poate fi eficientă în mai multe teatre este o poveste  - o declarație nefondată, care cere o analiză independentă, calificată și neutră, cu mai multă contribuție a comandantului componentei (generalul David Berger – nota autorului), decât s-a prezentat inițial.

Aș adăuga că ofițerii de infanterie ar trebui să joace un rol cheie în determinarea specificului cerințelor cu care celelalte arme să sprijine. Comandantul (generalul David Berger – nota autorului) ar trebui să caute contribuția celor care au luptat și au condus împotriva unor formațiuni mari de adversari bine antrenați și echipați.

Blindatele, mijloacele de geniu și alte bunuri necesare pot dispărea pentru totdeauna de pe câmpurile de luptă viitoare ale infanteriștilor marini, dar nu este prea târziu pentru o corectare a cursului artileriei.

Apreciez că revizuirea în curs (a Force Design 2030 – nota autorului) în ceea ce privește artileria este una modestă și reținută. Revizuirile minore ale planului Force Design 2030 pe care le-am văzut sunt insuficiente, doar ajustări marginale.

 

Nevoia unor lovituri eficiente de rază lungă cu rachete inclusiv MLRS

 

De asemenea, apreciez nevoia unor lovituri eficiente de rază lungă cu rachetele (inclusiv rachete de putere mai mică precum cele folosite de MLRS – nota autorului). Acest sprijin pare să exemplifice o versiune modernă a ceea ce am abordat de mult timp privind angajarea de la un eșalon superior a sprijinului  de artilerie conjugat cu sprijinul aerian.

Acestea fiind spuse, loviturile cu rachete (inclusiv rachete de putere mai mică precum cele folosite de MLRS – nota autorului), așa cum sunt preconizate în conceptul de lanț de insule interioare din Force Design 2030, cer răspunsuri la întrebări importante, cum ar fi presupunerile incorecte legate de mobilitate, supraviețuire și sprijin din partea Forțelor Navale. Desfășurarea și repoziționarea cu ajutorul „conectorilor” (nave de război amfibie ușoare sau LAW – nota autorului) neprotejați (cu viteze – nota autorului) de 14 noduri, atunci când sunt mai bine definite, vor fi considerate nu numai că nu corespund sarcinii în cauză, dar nu sunt accesibile atunci când sunt impuse cerințe noi evidente.

Mai important, în timp ce Corpul de Infanterie Marină este lăudat pentru că a întâlnit în mod creativ viitorul apropiat, o analiză mai strictă ar dezvălui, în mod clar, că Forțele Navale, Terestre și Aeriene oferă alternative letale, eficiente și, cel mai important, alternative de supraviețuire. Aș adăuga că ar trebui să cerem detalii despre „ratele de foc” așteptate și costurile asociate, poate într-un mediu clasificat.

 

Reorganizarea artileriei este doar una dintre multele preocupări

 

Sper că leadership-ul Infanteriei Marinei, actual și proiectat, se poate adapta pentru a accepta, într-adevăr binevenite, contribuțiile celor cu o viață de experiență variată și valoroasă. Miza pentru Corpul de Infanterie Marină și națiune într-o lume din ce în ce mai periculoasă cere să ne unim într-un dialog deschis, sincer și bazat pe experiență.

Le mulțumesc următorilor ofițeri generali de artilerie pensionați pentru contribuția și sprijinul lor în acest material: generalii-maiori Ron Richard, Pat Howard și Les Palm; și generalilor de brigadă Jerry McAbee și Mike Hayes.

Important, deplângem cu toții recenta trecere în neființă a dragului nostru prieten și ofițer excepțional de  artilerie din Infanteria Marină, generalul Butch Neal – special din toate punctele de vedere.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Pentru prima dată, ucrainenii au doborât un elicopter rusesc cu o rachetă trasă de o dronă navală
Sabotajele din Baltica, avanpremieră pentru proiectele României din Marea Neagră? NATO intensifică patrulele, iar UE promite ”măsuri mai puternice”
Marina rusă a primit în dotare încă un submarin nuclear multifuncțional. Submarinul “Arkhanghelsk” din clasa Yasen-M a fost livrat Flotei de Nord
Un al doilea F/A-18 Super Hornet american a fost aproape lovit de ,,focul prieten'': Crucișătorul USS Gettysburg ar fi lansat dintr-o eroare două rachete
Accident ori sabotaj: Cargoul rusesc Ursa Major n-a mai ajuns la Tartus, scufundându-se în vestul Mării Mediterane
,,Expresul sirian'' se îndreaptă spre portul Tartus: Trei nave mari de desant și două cargouri rusești au intrat deja în Marea Mediterană
De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Marina rusă încă ţine o parte din navele sale în apropierea coastelor Siriei: Fregata rusă Amiral Gorshkov a părăsit Marea Mediterană și se îndreaptă spre Severomorsk.
Ucraina nu mai primeşte avioane MiG-29 din Polonia: Acordul a fost suspendat din cauza unor condiții care nu au fost îndeplinite
Rușii livrează unei puteri militare fregata Tushil. Proiectul 11356 a fost în pericol căci Ucraina livrează turbinele de gaz care asigură propulsia navelor
”Sea Baby” multirol: Drone navale ucrainene au angajat aeronavele și ambarcațiunile rusești folosind mitraliere de calibru mare
Rusia încearcă să resusciteze o veche navă a forţelor navale: Crucișătorul rusesc cu propulsie nucleară Admiral Nakhimov este testat după 25 de ani de modernizare
U.S. Navy încearcă să transformare USS Zumwalt, cel mai scump distrugător construit vreodată, într-o platformă pentru lansarea de rachete hipersonice
Marina ucraineană a prezentat în premieră cum dronele navale kamikaze au lovit platformele maritime Boiko (Video)
Rusia atacă Siria și de pe mare din Mediterană. Un submarin și două fregate au lovit cu rachete de croazieră Kalibr
Japonia se ridică: Pentru prima dată în istoria sa poate vinde armament important: Țara care e pe cale să aleagă fregatele Mogami și cu ce colos european se „bat” japonezii
Moscova devine tot mai agresivă: O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter german
Insurgenții la porțile Tartusului? Navele de luptă ale Rusiei au fost scoase în Mediterană, din baza Tartus, crucială pentru Rusia
Navele de luptă ale Marinei SUA au respins un atac cu rachete balistice anti-navă efectuat de rebelii Houthi
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
Franța face o demonstrație de forță: Portavionul francez Charles de Gaulle a fost desfăşurat în zona indo-pacifică
Protejarea infrastructurii critice de sabotajele rusești: Submarinul autonom ”Herne”, o posibilă soluție pentru patrularea în adâncuri
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
Armata britanică renunță la navele, dronele și elicopterele învechite
Moment de mândrie pentru industria română: A doua cea mai mare navă militară construită la Galați părăsește România spre țara de destinație. Din păcate nu intră în dotarea Armatei noastre
Amiral Kuznețov are o „soră de suferință”. Aproape epavă, singurului portavion al Rusiei îi va fi greu să bată recordul crucișătorul nuclear Amiral Nakhimov
Rușii se pregătesec să mai arunce o corvetă din clasa Tucha cu rachete Kalibr în Marea Neagră. Prima a fost scufundată de ucraineni cu ATACMS, a doua lovită
De ce Zumwalt se oprește la trei în SUA. Cifrele celei mai scumpe și moderne clase de distrugătoare construite vreodată sunt amețitoare
Ruşii au desfăşurat două nave purtătoare de rachete hipersonice “Zircon” în Marea Mediterană

Ştiri Recomandate

O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Nava-spion a rușilor, care anterior a monitorizat coastele Irlandei, a intrat acum în Marea Mediterană
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Ce se mai întâmplă cu Nord Stream, sau cum poate Europa să depindă energetic și de SUA și de Rusia în același timp?
Șah-mat pentru partida pro-rusă? Delegația SUA, „mulțumită” de clarificările privind anularea alegerilor. SUA reiterează prezența militară în România
Forțele Aerospațiale Ruse caută în regiunea Indo-Pacific ,,o nouă casă'' pe avioanele sale: Rusia vrea să închirieze o bază aeriană din Indonezia
Pe fondul tensiunilor cu statele din regiune, Rusia a început executarea unor exerciții de amploare în Marea Baltică
Tarifele vamale impuse de Trump unui stat aliat din Indo-Pacific pun în pericol un contract pentru furnizarea avioanelor de luptă F-15EX
Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți
Realitatea alternativă a agresorului: Rusia cere dizolvarea NATO și spune că menirea Alianței azi e doar pregătirea unui război major împotriva ei
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Armata rusă, asalt sinucigaș la nivel batalion: Imagini cu acțiunea din Donețk, în care rușii au trimis 21 de blindate și 41 de motociclete
Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Abrams au îmbătrânit iar SUA nu mai pierd timpul: Noul tanc va fi ceva nemaivăzut? Cockpit de Formula 1, tehnologia există
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
JD Vance s-a supărat după ce Zelenski l-a făcut „pro-rus”. Vicepreședintele SUA spune că trebuie înțelese și „liniile roșii strategice” ale Rusiei
Ministrul iranian merge la Moscova pentru a pregăti negocierile cu SUA în dosarul nuclear
Trump dă din nou vina pe Zelenski pentru războiul din Ucraina: „Milioane de morți din cauza a 3 oameni”
Belgia intenționează să cumpere mai multe avioane F-35, dar nu de fabricație americană: Am putea produce F-35 suplimentare în Italia în loc de SUA
Pentru prima dată în istoria SUA, Trump va „îngheța” 2 miliarde de dolari pentru Universitatea Harvard
Rușii își caută noi prieteni în zona Mării Mediterane: Forțele Navale ruse și egiptene au executat un exercițiu naval comun
Prima imagine a sistemului laser ucrainean ''Tryzub'', conceput pentru a contracara drone și alte tipuri de amenințări aflate la mică distanță.
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
S-a săturat Ungaria de izolaționism? Opoziția e convinsă că Orban va pierde alegerile și anunță că Ungaria va fi din nou un aliat de încredere în NATO și UE
Nevoia Ucrainei de sisteme de apărare este acută: Kievul este pregătit să cumpere 10 sisteme Patriot din Statele Unite
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Trump a comentat atacul rusesc cu rachete Iskander asupra civililor: Un atac îngrozitor. Mi s-a spus că a fost neintenționat
Franța ridică ștacheta. Ceea ce nu au reușit rușii și americanii cu MiG-105 și X-20: Un avion spațial? Orizontul de timp e extrem de îndrăzneț
Imagini îngrijorătoare captate de sateliți, în largul coastei Coreei de Nord. Phenianul lucrează la o nouă fregată care ar putea schimba situația regională
pixel