Drona ucraineană prăbușită a cărei epavă a fost recuperată din apele teritoriale românești era o dronă de producție turcească Bayraktar TB2.
Drona ucraineană prăbușită a cărei epavă a fost recuperată din apele teritoriale românești era o dronă de producție turcească Bayraktar TB2.
Marea Britanie a dezafectat într-o singură zi două submarine nucleare de atac din clasa Trafalgar. E vorba de submarinele HMS Talent și HMS Trenchant.
Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian şi-a manifestat sâmbătă deschis bucuria după înfrângerea în alegerile legislative a premierului australian Scott Morrison, cel care anul trecut a anulat un contract de zeci de miliarde de euro pentru achiziţia unor submarine franceze, guvernul de la Canberra optând în schimb să cumpere submarine americane după ce a încheiat o alianţă de securitate cu SUA, relatează Agerpres, care citează AFP.
Înzestrarea Forțelor Navale Române cu noi corvete, în contextul în care avem un conflict militar la Marea Neagră devine o necesitate. În acest sens, programul „Corveta multifuncțională” devine și mai important. El vizează construcția a 4 corvete în România, dar și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Federației Ruse. Acesta se află la cheu de mai mulți ani, fiind supus unui proces de mentenanță. Doar că, un lanț de accidente a pus sub semnul întrebării destinul bătrânei nave.
Kyrre Lohne, Vice President Strategic Business Development în cadrul companiei norvegiene Kongsberg, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu rachete anti-navă NSM, cunoscut și sub denumirea de baterii de coastă.
Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri oficiali de la Washington, citaţi de Reuters, pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.
O analiză publicată astăzi pe site-ul Middle East Institute și semnată de Yörük Ișık, analist geopolitic din Istanbul, semnalează faptul că Rusia încalcă spiritul Covenției de la Montreux și folosește nave civile în scopuri militare. În opinia autorului, deși este legal, acest lucru nu este acceptabil și nu ar trebui să fie permis.
După ce a pierdut crucișătorul Moskva, scufundat recent în Marea Neagră, flota rusă din regiune a rămas fără nava amiral. Reprezentanții acesteia au stabilit că acest rol va fi jucat de portelicopterul Mitrofan Moskalenko, aflat în construcție la Șantierul Naval din Kerci. Până la operaționalizarea acestuia, una dintre cele trei fregate Proiect 11356, cel mai probabil Amiral Makarov, îi va lua locul crucișătorului.
Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 16.05.2022, cel mai vechi submarin al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Alrosa, a părăsit golful Întreprinderii de reparații navale din Sevastopol, urmând să înceapă testele pe mare.
Potrivit evaluărilor Comandamentului operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, riscurile privind debarcarea desantului maritim rusesc pe litoralul Regiunii Odesa și executarea unor lovituri cu rachete asupra orașului rămân în continuare ridicate.
Pe canalul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate primele fotografii exclusive cu noua navă de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, care a fost introdusă recent în dotarea flotei.
Site-urile locale de știri din Regiunea Lvov din Ucraina au informat că, pe 15.05.2022, rachete de croazieră rusești de tip Kalibr au lovit din nou infrastructura militară din zonă.
Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.
Ministrul australian al apărării Peter Dutton a afirmat vineri că o navă de recunoaștere chineză s-a apropiat de coasta de vest a Australiei, denunţând un "act de agresiune" din partea Beijingului, relatează Agerpres, care citează Reuters. E vorba de nava Haiwangxing.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în urma unui proces de reparații și modernizare, complexul terestru de testare și antrenament de aviație (NITKA) din localitatea Saki din Peninsula Crimeea va primi un sistem pentru pregătirea piloților Aviației ambarcate din cadrul Forțelor Navale, bazat pe camere de luat vederi.
România monitorizează cu mare atenţie situaţia din Marea Neagră şi posibila dezvoltare a conflictului militar al Federaţiei Ruse spre Odesa şi rămâne preocupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulaţia internaţională, a afirmat ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, cu ocazia reuniunii Comandanţilor Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies - CHENS), organizată, miercuri şi joi, la Bucureşti, de Forţele Navale Române.
O altă navă rusă a fost grav avariată în Marea Neagră. Incidentul ar fi avut loc în noaptea de 12 mai în timp ce nava se îndrepta către Insula Șerpilor.
Ministrul Apărării Naționale a discuat într-un interviu despre programul „Corveta multifuncțională”, programul de înzestrare cu 4 corvete care ar trebui să fie construite în România. Vasile Dîncu a vorbit despre „modificări a condițiilor inițiale”, lucru care „într-o achiziție devine chestiune penală”.
În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”. Rușii au negat inițial informația, apoi, puși în fața faptului împlinit, au fost nevoiți să recunoască că Moskva, nava amiral a Flotei, s-a scufundat. Comandorul (ret) Eugen Niculae, în exclusivitate pentru DefenseRomania, explică de ce rușii nu au avut nicio șansă.
Dronele reprezintă viitorul nu doar în aviație, cât și în forțele navale. În acest sens, SUA au lansat la apă în premieră primul prototip al dronei Orca.
Ieri, mass-media ucraineana a relatat ca o fregată a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost cuprinsă de flăcări după ce a fost lovită de rachete trase armata ucraineană. Imediat a fost înaintată versiunea ca nava lovită de tirul de rachete ucrainene este Amiral Makarov, una dintre cele mai noi și mai avansate fregate ale marinei ruse. Nava de 4.000 de tone este una dintre cele mai mari nave de război din flota rusă de la Marea Neagră.
O fregată rusă, care se află în serviciul Flotei ruse de la Marea Neagră, a fost cuprinsă de flăcări, în timp ce naviga în apropiere de Insula Şerpilor. Acest lucru a fost raportat în urmă cu câteva minute de mai multe publicaţii mass-media ucrainene care susţin că fregata rusă a fost lovită de armata ucraineană cu o rachetă anti-navă Neptun, aşa cum s-a întâmplat luna trecută în cazul crucişătorului Moskva.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, pe 01.05.2022, un avion american de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon a îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) în zona Mării Negre.
Rusia a utilizat un submarin diesel în Marea Neagră pentru a lovi ţinte militare ucrainene cu rachete de croazieră de tip Kalibr, aceasta fiind prima oară când Moscova anunţă folosirea submarinelor sale pentru a lovi teritoriul ucrainean, notează Agerpres, care citează Reuters şi EFE.
USS Zumwalt, cel care poartă și numele clasei, a efectuat în premieră lansări de rachete asupra unor ținte reale, în faza finală a testelor. Distrugătorul american urmează să fie desfășurat în primele sale misiuni.
Malaezia a încheiat un acord cu Franța pentru achiziționarea a trei submarine din clasa Scorpene, acord care face obiectul unei anchete ce vizează fapte de corupție.
Institutul Naval American (USNI) a informat, pe 27.04.2022, că, în timpul invaziei sale în Ucraina, Rusia a desfășurat delfini special antrenați pentru a proteja baza navală de la Sevastopol.
Aproximativ 20 de nave ruse, printre care submarine, se află în zona operaţională a Mării Negre, a menţionat Ministerul britanic al Apărării într-o postare pe Twitter.
Flota a 6-a operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a anunțat, pe 23.04.2022, că portavionul american Harry S. Truman, care operează în partea de est a Mării Mediterane, a intrat în nordul Mării Adriatice, împreună cu gruparea navală a acestuia.