Generalul (r.) Mircea Mîndrescu, analizând situația dificilă cu care se confruntă Forțele Navale Române, dar și în contextul războiului de agresiune rus generat asupra Ucrainei, a precizat că nu ar fi fost exclus ca România să preia nave în sistem lend-lease, nave de luptă ale aliaților, însă sub pavilion românesc.
scris de
DefenseRomania Team
EXCLUSIV
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
Generalul (r.) Mircea Mîndrescu, prezent la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania, a abordat planificarea și înzestrarea forțelor armate române.
Generalul Mândrescu a mers mai departe și a vorbit inclusiv despre posibilitatea ca țara noastră să fi preluat nave aliate în procedură Lend-Lease (împrumut-închiriere), ca soluție pentru a acoperi lipsurile privind înzestrarea. O piedică însă ar fi Convenția de la Montreaux, dar nave aliate sub pavilion românesc ar trece de limitările actului.
„Bazinul Mării Negre e caracterizat prin existența a două puteri: Rusia și Turcia și, pe lângă alte caracteristici, avem un factor decisiv Convenția de la Montreaux”, precizează generalul Mîndrescu.
Prin Convenția de la Montreux, semnată în 1936, URSS a reușit să interzică accesul în Marea Neagră pentru navele de luptă mari, inclusiv portavioanele, al căror deplasament depășește 30.000 de tone. Totodată, la propunerea Marii Britanii, statele occidentale au reușit să restricționeze accesul în Marea Neagră al submarinelor rusești. De exemplu, acestea nu pot intra sau ieși în/din regiune decât la sosirea din șantierele navale sau deplasarea către acestea pentru reparații.
Potrivit convenției, navele de luptă ale statelor neriverane, cu un deplasament mai mic de 30.000 de tone, pot intra și rămâne în Marea Neagră pentru o perioadă de maximum 21 de zile.
Nave aliate sub pavilion românesc în Marea Neagă? Cât de posibil e un asemenea scenariu
Distrugătorul american USS Porter. Sursă foto: U.S. Naval Forces Europe
„Turcia are posibilitatea să închidă Strâmtorile Bosfor și Dardanele în cazul în care ar începe un război, iar dacă nu e parte din conflict, ea are posibilitatea de a închide Strâmtorile pentru statele parte a conflictului. Limitările în tonaj fac imposibilă prezența portavioanelor în Marea Neagră și a unor formațiuni navale mari. Aceste limitări nu cred că ne convin în momentul de față.
Pentru că o variantă (n.r. - pentru a recupera decalajul privind înzestrarea Marinei) e furnizarea cât mai rapid a acestor rachete antinavă (n.r. - NSM), din cauza contextului militar din zona Mării Negre, dar nu ar fi fost imposibil pentru a satisface nevoia unei prezențe navale pe mare a unor nave care să fie cumva împrumutate, să aibă pavilion românesc. Ar fi fost o posibilitate la care nu știu dacă ne-am gândit cum trebuie. Poate am făcut-o, poate am fost refuzați”, a precizat generalul Mircea Mîndrescu.
Acesta a amintit că soluția era una viabilă în contextul în care Asocierea desemnată câștigătoare în contractul corvetelor, încă din 2019, nu semnează contractul pe care MApN l-a oferit. Subliniem că din motive ce țin de partea financiară care a cauzat neînțelegeri între Șantierul Naval Constanța și gigantul francez Naval Group, contractul corvetelor e blocat, existând voci care indică inclusiv ruperea acordului, MApN nemaifiind dispus să aștepte.
Urmăriți integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care generalul (r.) Mircea Mîndrescu a discutat despre procese de planificare și înzestrare pentru Armata română
În cadrul articolului, care a fost publicat în contextul desfășurării la București a reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO, se arată faptul că Regiunea Mării Negre are o importanță strategică crucială pentru SUA și aliații săi.
Prezența navelor americane în Marea Neagră devenise aproape constantă înainte de 24 februarie 2022, invadarea totală și brutală a Ucrainei de către Rusia.
În decembrie 2021 distrugătorul american USS Arleigh Burke s-a aflat în apele Mării Negre, asta după ce un alt distrugător american, USS Porter, a fost prezent în noiembrie în Marea Neagră.
După invadarea Ucrainei Turcia a închis Strâmtorile Bosfor și Dardanele.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
NATO a efectuat recent o demonstrație de forță fără precedent în fața amenințărilor ruse la securitatea Alianței Nord Atlantice. Nu mai puțin de cinci portavioane au condus grupuri de luptă în cadrul unor exerciții majore ce au arătat interoperabilitatea celei mai puternice alianțe militare din istorie.
Armata chineză a anunţat marţi că a alungat un crucişător american cu rachete ghidate ce "a pătruns ilegal" în apele din apropierea Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud, un anunţ contestat de Marina SUA, informează Reuters.
Ambasadorul Republicii Austria în România, doamna Adelheid Folie, a subliniat, luni, la Constanţa, importanţa strategică în creştere pe care regiunea Mării Negre o are pentru statele europene.
Visul Federației Ruse de a construi noi portavioane pare să se fi terminat mai ales după invadarea Ucrainei care a atras de la sine un val de sancțiuni fără precedent din partea Occidentului, sancțiuni ce afectează inclusiv dezvoltarea de tehnică militară modernă, rușii fiind dependenți de tehnologia din Vest.
Grupul suedez Saab a anunțat, pe 25 noiembrie, că a semnat cu Agenția de Armament a Poloniei un contract în valoare de 620 milioane euro pentru construirea a două nave specializate în culegerea de informații din telecomunicații (SIGINT).
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 25.11.2022, submarinul diesel-electric Magadan al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a executat lansări de rachete de croazieră de tip Kalibr asupra unor ținte maritime și de coastă.
Forțele Armate ale Norvegiei au anunțat, pe 24.11.2022, că, în cursul săptămânilor următoare, nave și avioane din mai multe țări se vor antrena în ducerea războiului maritim în apele norvegiene, în cadrul exercițiului Flotex 22.
În săptămânile următoare, regiunea Mării Arabiei va fi martora mai multor schimbări de securitate, după atacul iranian de săptămâna trecută asupra unei nave comerciale încărcate cu petrol.
Două elicoptere de tip AH-1 Super Cobra și SH-70 Seahawk, au aterizat în premieră pe viitoarea navă amiral a Turciei - TCG Anadolu, pe care ar fi trebuit să opereze și avioane americane de tip F-35 Lightning II.
Potrivit portalului american 19FortyFive, nava amiral a Marinei Regale a Marii Britanii, portavionul HMS Queen Elizabeth (R08), a sosit în Norvegia, în fruntea unei grupări navale de atac, pentru a demonstra puterea NATO și ca un factor de descurajare pentru Rusia în zonele bogate în resurse de la latitudinile arctice.
Fregatele și distrugătoarele Marinei Regale vor primi un impuls semnificativ în ceea ce privește rachetele cu rază lungă de acțiune prin integrarea tehnologiei de ultimă generație. Astfel, Marea Britanie a ales Naval Strike Missile (NSM), soluție la care a recurs și România.
Nave de luptă japoneze au efectuat un test de interceptare a țintelor balistice în apropiere de Hawaii, validând capabilitățile antirachetă instalate la bord.
Rafael Advanced Defense Systems, împreună cu Marina și Ministerul israelian al Apărării, au finalizat un test de interceptare al sistemului C-DOME Naval Iron Dome, se arată în comunicatul ministerului israelian al apărării.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat vineri că două avioane de luptă ruseşti s-au apropiat în mod periculos şi neprofesionist, la începutul acestei săptămâni, de nave NATO care navigau în Marea Baltică într-o operaţiune de rutină.
Potrivit USNI News, portavioanele americane George Bush (CVN-77) și Gerald Ford (CVN-78) vor participa la exerciții comune cu portavioane din Italia, Franța și Marea Britanie.
Surse rusești de pe Twitter și Telegram au informat, pe 18.11.2022, despre un nou atac executat asupra infrastructurii de coastă a Federației Ruse cu ajutorul unei drone maritime de suprafață a Forțelor Armate ale Ucrainei. Este vorba despre un atac organizat de partea ucraineană asupra terminalului petrolier Sheskharis din portul Novorossiysk.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că încă este valabilă opţiunea Australiei de a achiziţiona submarine convenţionale franceze, informează Agerpres, care citează Reuters.
Distrugătorul stealth USS Zumwalt s-a întors în Statele Unite ale Americii după trei luni de operațiuni militare în Pacific, unde a efectuat o serie de exerciții cu aliații americani, care au ca obiectiv contracararea Chinei în regiune.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.11.2022, submarinul diesel-electric B-588 Ufa, Proiect 636.3 (clasa Varshavyanka), a fost introdus în dotarea Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP).
Flota a cincea a Forțelor Navale americane a anunțat, marți, că a interceptat, în Golful Oman, o navă de pescuit care făcea contrabandă cu cantități importante de material exploziv. Nava plecase din Iran și se afla pe o rută care este folosită pentru furnizarea de arme către Grupul Houthi din Yemen.
Portalul rusesc topcor.ru a postat o fotografie în care apare fregata Amiral Makarov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu urme vizibile ale atacului combinat cu drone maritime și aeriene executat pe 29 octombrie de Forțele Armate ale Ucrainei asupra bazei navale din Sevastopol.
China investește enorm în Armata de Eliberare a Poporului, inclusiv în tehnică militară de ultimă generație, atât pentru forțele sale aeriene, navale, dar și terestre. În pofida acestui lucru, lipsa unei experiențe reale de luptă e un factor care afectează Armata chineză.
Navele Flotei Mării Negre a Federației Ruse şi-au redus semnificativ activitatea pe mare, în apropierea portului Sevastopol. Ruşii evită să-şi scoată navele în largul mării, deoarece se tem de un eventual atac al armatei ucrainene, similar cu cel din octombrie cât mau fost folosite mai multe drone navale.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 12.11.2022, citând o sursă apropiată de departamentul militar, că Ministerul rus al Apărării a comandat un lot suplimentar de rachete hipersonice cu bazare navală de tip Zircon.
Sistemul de luptă aeriană al viitorului (SCAF), prin care Franța, Germania și Spania intenționează să dezvolte o aeronavă de generația a VI-a, e în mare întârziere. Iar acest lucru nu mulțumește deloc Marina franceză.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat realizarea unei flote navale speciale formată din 100 de drone. Pentru realizarea acestui obiectiv, într-un timp cât mai scurt, a fost demarată o strângere de fonduri pentru primele 10 drone navale militare, folosind platforma UNITED24. Mai concret, Ucraina strage acum bani pentru a achiziţiona mai multe drone navale de tipul celor care au fost folosite în timpul atacului de la sfârșitul lunii octombrie asupra flotei ruse de la Marea Neagră.
Contraamiral (r.) Constantin Ciorobea, fost locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Navale, a discutat despre controversatul contract „Corveta multifuncțională”.
După ce anul trecut Forțele Navale ale SUA (US Navy) au desfășurat un amplu exercițiu pe aproape toate meridianele planetei, în acest an Marina americană este implicată simultan în două exerciții multinaționale desfășurate la peste 10.000 de km distanță unul de celălalt.
SpaceX a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească internetul prin satelit Starlink pentru a controla dronele din regiune în timpul războiului țării cu Rusia.
Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) au remarcat că ocupanții ruși au lansat o ofensivă pe scară largă în regiunea Luhansk, dar progresele sunt încă mici.
Forțele pregătite de Rusia depășesc cu mult forța de invazie pe care Vladimir Putin a folosit-o în februarie 2022, scrie FP. Potrivit publicației, în următoarele 10 zile, Ucraina se așteaptă la „o nouă, uriașă invazie”.
Liderii Uniunii Europene se reunesc joi şi vineri la Bruxelles unde se aşteaptă să li se alăture şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite dpa.
În urmă cu aproape trei luni, Franța, Germania și Spania au ajuns la un acord privind trecerea la următoarea etapă a proiectului FCAS (Future Combat Air System), cel mai mare proiect de apărare din Europa, cu un cost estimat la peste 100 de miliarde de euro.
Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri seară, la Paris, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de "hotărârea" sa de a "însoţi" Ucraina "spre victorie" şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse, scrie Agerpres, care citează AFP.
Statele Unite, Marea Britanie și Australia au efectuat exerciții aeriene comune miercuri deasupra deșertului Nevada, dar nu numai, ca parte a unui efort de a simula operațiuni de luptă împotriva avioanelor de luptă chineze, scrie Reuters.
Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în cadrul unei conferințe de presă în această seară că Marea Britanie va pregăti piloți ucraineni de vânătoare. Acesta e un pas mare către o decizie viitoare privind transferul de avioane de luptă.
Kremlinul intensifică propaganda cinematografică pentru a justifica invadarea Ucrainei. Însă, în loc să-i spele pe creier pe ruși, filmele atrag mai degrabă furia acestora, deoarece fonduri publice semnificative sunt irosite pe propagandă în loc să ajute situația economică precară a țării.
Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei, a prezentat miercuri, 8 februarie, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, bilanțul Statului Major al Apărării pentru anul 2022.
Comandamentul Aerian Aliat al NATO reamintește importanța sistemului american Aegis Ashore dislocat în România, cunoscut mai simplu ca „scutul de la Deveselu”.
Ambasada Rusiei în Marea Britanie a promis miercuri un "răspuns" în cazul în care Londra decide să trimită avioane de luptă în Ucraina, aşa cum a cerut preşedintele Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Marea Britanie, relatează Agerpres, care citează AFP.
Cancelarul german Olaf Scholz a criticat miercuri competiţia publică între unele ţări pentru livrarea cât mai multor arme Ucrainei, în cel mai scurt timp posibil, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Ucraina urmează să primească tancuri occidentale, după ce Germania a dat „undă verde” pentru tancuri Leopard, dar și SUA au anunțat că vor livra tancuri Abrams. Cât de importante sunt aceste tancuri pentru ucraineni? Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, explică faptul că rolul echipajului e crucial.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit marți parlamentului pentru aprobarea candidaților propuși pentru posturile din Executiv și a făcut apel la unitate, în contextul ”zvonurilor și unor pseudoinformații”.
Zelenski ajunge miercuri în Marea Britanie și, cel mai probabil, se va adresa Parlamentului britanic. Potrivit BBC, Zelenski va avea o întrevedere și cu Regele Charles al III lea la Palatul Buckingham.
Așa cum s-a întâmplat și în cazul vizitei în SUA, atunci când a fost anunțată livrarea PATRIOT în Ucraina, președintele ucrainean speră să obțină în urma vizitei din Marea Britanie angajamente solide din partea Londrei.
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde pentru procesul de vânzare a sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) pentru Polonia.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a sugerat că Rusia ar trebui să invadeze și Polonia, după ce anul trecut a lansat pe 24 februarie 2022 o invazie barbară, fără precedent după 1939 în Europa, în Ucraina.
Karma nu iartă. Celebrul mercenar rus Igor Mangushev, devenit căpitan în cadrul Corpului 2 al Armatei a 8-a a Federației Ruse, care a cochetat cu Wagner Group și care a devenit cunoscut după ce a urcat pe o scenă având în mână craniul unui soldat ucrainean ucis în Mariupol, a fost împușcat mortal în cap.
Ministrul rus de Externe a calificat miercuri drept 'cinice' cererile SUA de reluare a inspecţiilor în cadrul tratatului de control al armelor nucleare Noul START (New START/Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice), având în vedere sprijinul acordat de Washington Ucrainei, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Armata ucraineană folosește grenade termobarice RTB-7MA de fabricație bulgară, potrivit publicaţiei ucrainene Militarny. Grenadele RTB-7MA au fost produse pentru lansatoarele de grenade sovietice RPG-7.
Un alt expert militar ucrainean avertizează că tancurile Leopard-1 de generație veche nu vor face față tancurilor rusești T-72, T-80 și T-90. Opinia a fost exprimată de Oleg Jdanov, care menționează că Leopard-1 poate fi comparat doar cu vechile tancuri rusești T-55, T-62 și este ineficient împotriva T-72, T-80 și T-90 care sunt mai moderne.
Statele Unite sunt "într-o poziţie mai bună decât orice ţară din lume" pentru a-şi relansa economia, a asigurat preşedintele Joe Biden marţi la începutul discursului său despre "Starea Uniunii", transmite Agerpres.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au efectuat marți, 7 februarie, o vizită de lucru la Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu. Conducerii MApN i-a fost prezentat stadiul programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT” și s-a întâlnit cu militarii care operează cele două sisteme intrate până acum în înzestrarea regimentului.
România a participat, marți, 7 februarie, la o nouă reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, se arată într-un comunicat remis de MAE român.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - convocat miercuri în sistem hibrid, cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă - a aprobat suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Turcia, care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
Se pare că în Rusia va luat naștere o adevărată competiție între principalii jucători cu influențe majore economice și politice, care tind să își creeze armate private. Compania rusă Gazprom Neft își înființează propria companie militară privată, iar documentul oficial a fost semnat de premierul rus Mihail Mișustin, după cum rezultă din imaginea făcută publică pe 7 februarie de către Direcția Principală de Informații (GUR) din Ucraina.
Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că Ucraina va primi în cele din urmă avioane de luptă F-16 fabricate în SUA și că țara are deja propriile arme capabile să lovească teritoriul Federatiei Ruse.
Consiliul European a aprobat un acord gata de semnare cu Departamentul de Apărare al SUA (DoD), care este menit să faciliteze cooperarea în domeniul apărării, deși dezvoltarea de capacități militare comune nu face parte din proiectul propus spre semnare.
În urma atentatului din 08.10.2022, care s-a soldat cu avarierea Podului Crimeea peste Strâmtoarea Kerci, trupele ruse participante la operația militară specială din Ucraina și-au schimbat strategia în ceea ce privește loviturile cu rachete de croazieră executate împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.