Marina română își dorește în 2023 submarine, vehicule amfibii de asalt și elicoptere de luptă. Mai crede cineva în programul corvetelor?
În cursul acestei zile Forțele Navale Române au publicat un comunicat în care au prezentat obiectivele din 2023 și au făcut o evaluare a anului recent încheiat. În comunicat e prezentă și componenta înzestrării. Așadar, să ne axăm pe câteva date interesante despre cea mai văduvită structură de forță a României.
Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy
Situația complexă de securitate din regiunea Mării Negre și angajamentele țării noastre față de partenerii din UE și NATO impun adaptarea corespunzătoare a politicii navale naționale.
„Această politică este realizată, în special, de Forțele Navale Române, un instrument al statului român care este, din ce în ce mai mult, în atenția decidenților și a opiniei publice, după atacarea Ucrainei de către Federația Rusă și începerea unui nou conflict militar în apropierea granițelor României”, precizează Forțele Navale Române într-un comunicat oficial.
Astfel, Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a prezentat luni, 30 ianuarie, conducerii Ministerului Apărării Naționale bilanțul Forțelor Navale pentru anul 2022 și obiectivele acestei categorii de forțe din Armata României pentru anul 2023.
Obiectivele generale ale Forțelor Navale Române, pentru anul 2022, au fost: asigurarea unui nivel ridicat al capacității de reacție; proiectarea capabilităților relevante pentru îndeplinirea misiunilor și înzestrarea cu mijloace de luptă moderne; creșterea nivelului de pregătire a personalului și continuarea operaționalizării forțelor din compunere.
Una din componentele esențiale pe care s-au purtat discuțiile între conducerea Forțelor Navale ale României și Ministerul Apărării e înzestrarea Marinei.
Mai crede cineva în programul corvetelor?
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group
În contextul în care Marina a fost structura de forță cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea cu tehnică modernă, Forțele Navale au ca obiectiv în 2023 inițierea programului de înzestrare cu submarine, dar și achiziția a vehicule amfibii de asalt și elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață.
Programul „Corveta multficunțională” e însă marea bilă neagră care a afectat enorm Forțele Navale ale României.
Despre înzestrare și modernizare, șeful Statului Major al Forțelor Navale a menționat neînceperea derulării Programului major de achiziție corvete multifuncționale ca fiind principala cauză pentru neîndeplinirea țintelor de capabilități asumate de țara noastră față de NATO.
CITEȘTE ȘI: Au trecut 365 de zile de când România a anunțat că în 30 de zile va tranșa problema corvetelor românești Gowind 2500
Obiective în 2023: Inițierea programului de submarine, dar și achiziții de vehicule amfibii de asalt și elicoptere de luptă
Redăm din comunicatul Forțelor Navale:
Obiectivele Forțelor Navale pentru anul 2023 sunt structurate pe trei direcții: dezvoltarea programelor de reparații, modernizare și înzestrare; executarea, în condiții de siguranță, a misiunilor și sarcinilor primite; îmbunătățirea condițiilor de învățământ, instruire și trai ale personalului militar și civil. „Alături de Programul SIML (Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă), pe termen scurt, Forțele Navale Române acordă o importanță deosebită inițierii programului „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” și achiziționării de nave vânătoare de mine, nave de intervenție pentru scafandri, vehicule amfibii de asalt și de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață. Până la finalizarea acestor programe, continuăm programele de reparații capitale și de modernizare ale platformelor navale aflate în serviciu, pentru a ne îndeplini obiectivele.
Amintim că în vara anului 2022 România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene.
Un submarin indian din clasa franceză Scorpene. Foto: Forțele Navale Indiene
Valoarea estimată a achiziției e de aproximativ 500 de milioane de euro. Experții navali atrag însă atenția că România ar avea nevoie de cel puțin trei submarine.
Singurul plus e la bateriile de coastă. La începutul acestui an Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a anunțat că a alocat gigantului american Raytheon Missiles & Defense un contract pentru sistemul Naval Strike Missile achiziționat de România pentru dotarea Forțelor Navale Române.
E vorba despre programul de înzestrare cu rachete anti-navă, program în care România a ales soluția americană NSM (Naval Strike Missile) în detrimentul Exocet, soluția oferită de grupul european MBDA.
CITEȘTE ȘI: Cât ar fi costat repararea Delfinului. Singurul submarin al României putea fi salvat în anii 90, dar decizia nu ar fi fost rentabilă
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News